TOP

Διεθνεις δρασεις της ομαδας νεων Youthorama

To σωματείο «Όραμα Νέων Youthorama» που εδρεύει στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, υλοποίησε διεθνείς δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, το διάστημα 12/6 – 12/7/2021. Ο φορέας έχει ιδρυθεί το 2003, λειτουργεί ως ανοικτή ομάδα νέων με υποχρεώσεις και δικαιώματα ενώ δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κόστος συμμετοχής σε εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διμερής ανταλλαγή νέων Erasmus+ Youth στη Βουδαπέστη: 30 νέοι από το Youthorama ταξίδεψαν στην Ουγγαρία τον Ιούνιο για να υλοποιήσουν εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής με 30 νέους με οπτική αναπηρία από το φορέα LASS. Το θέμα άπτονταν της κοινωνικής συμπερίληψης μέσω του ποδοσφαίρου και σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκε το πιστοποιητικό συμμετοχής Youthpass. Για τη διάχυση των αποτελεσμάτων, έχει ξεκινήσει ψηφιακή φωτογραφική καμπάνια με τις αξίες που πρεσβεύουν οι νέοι, τυπωμένες στις ειδικές A ball for all που μόνο δωρίζονται σε νέους με οπτική αναπηρία και δεν πωλούνται. Μάλιστα, μοιράστηκαν δωρεάν μπάλες για Ούγγρους νέους με οπτική αναπηρία.

Πολυμερής ανταλλαγή νέων Erasmus+ Νεολαία – Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο με συμμετοχή 60 νέων από Δανία, Ουγγαρία και Ελλάδα καθώς λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν ήταν εφικτή η συμμετοχή από την Τουρκία. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες μέσω του αθλητισμού ενώ κορυφαία δράση υλοποιήθηκε στο Summer Camp “Betty’s Eye” με τη συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία και δωρεάν διανομή συμπεριληπτικού αθλητικού υλικού. Θα ακολουθήσει ψηφιακή καμπάνια μέσω videos που απεικονίζονται οι συμμετέχοντες και προωθούν τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα για νέους με λιγότερες ευκαιρίες.

Η κύρια ανοικτή δράση του εγκεκριμένου ετήσιου προγράμματος της UEFA Foundation for Children “Adopt a ball for all” φιλοξενήθηκε στο UEFA Village της Βουδαπέστης κατά τη διάρκεια του UEFA EURO 2020. Οι βιωματικές εκδηλώσεις είχαν τριήμερη διάρκεια, με συμμετοχή από το ευρύ κοινό 11.000 επισκεπτών σε καθημερινή δράση, με αποκορύφωμα την ημέρα του αγώνα Γαλλία – Πορτογαλία. Αρχικά, παρουσία της επίσημης μασκότ μοιράστηκαν στην κεντρική σκηνή του UEFA Football Fan Zone 750 A ball for all για κάθε παιδί με οπτική αναπηρία της Ουγγαρίας ηλικίας 1-12 ετών, ζωντανή κάλυψη από τον Ant1 στην ειδική εκπομπή καθώς και από διεθνή μέσα και η μπάλα κουδούνισε και στις κερκίδες του κατάμεστου σταδίου Puskas Arena. Οι Έλληνες και Ούγγροι συμμετέχοντες πλαισιώθηκαν από 14 Κύπριους με και χωρίς οπτική αναπηρία χάρη στη στήριξη του Γκολ στη Ζωή και της Σχολής Τυφλών. Σε όλα τα UEFA Village των 11 χωρών προβάλλονταν καθημερινά το νέο προωθητικό μήνυμα με πρωταγωνιστές τον Άγγελο Χαριστέα και τον 8χρονο Λέανδρο με οπτική αναπηρία, με την υποστήριξη της Stone Group International και του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη όπου εδρεύει ο φορέας.

Στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος και της παγκόσμιας καμπάνιας “Μία μπάλα για όλους’, της μοναδικής πατενταρισμένης μπάλας στον Ο.Β.Ι. και για παιδιά με οπτική αναπηρία, έχουν διανεμηθεί δωρεάν 6.500 ειδικές μπάλες σε 205 χώρες και περιοχές ενώ έχουν απομείνει μόνο 9 χώρες αναγνωρισμένες από τα Ηνωμένα Έθνη που δεν έχουν παραλάβει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό. Ετοιμάζεται το ντοκιμαντέρ στην Αγγλική γλώσσα με τελική χώρα γυρισμάτων την Κένυα, όπου θα μοιραστούν 750 μπάλες στους 700 μαθητές και μαθήτριες με οπτική αναπηρία στο Thika Elementary & High School for the Blind.

Το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα πλαισιωθεί πλέον από τη νέα παιδική θεατρική παράσταση «Μία μπάλα για όλους». Η Βαρβάρα Δουμανίδου είχε γράψει το παιδικό παραμύθι και τώρα τη συνέχειά του σε ένα μαγικό θεατρικό κείμενο ενώ σκηνοθετεί και την παιδική παράσταση. Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει με 8 ηθοποιούς από το Θέατρο του Άλλοτε, η πρεμιέρα έχει οριστεί 5/9/2021 στο ανοικτό Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών Λευκωσίας χωρητικότητας 1.650 θεατών ενώ από τον Οκτώβριο θα ανέβει στο Θέατρο Αυλαία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δύο συναντήσεις υλοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για το εγκεκριμένο σχέδιο «Say Chess” Erasmus+ Sport, σε Ρουμανία και Ελλάδα αντίστοιχα. Το εγκεκριμένο σχέδιο εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες με 98% ως την κορυφαία ποιοτική αίτηση για τη φετινή χρονιά. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συμπεριληπτικά σκακιστικά σετ και για άτομα με οπτική αναπηρία με σκοπό τη δωρεάν διανομή, παράλληλα με την υλοποίηση εφαρμογής εκπαίδευσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του σκάκι. Το πρόγραμμα προσέλκυσε λόγω της καινοτομίας γνωστών Ιδρυμάτων και πλέον πρέσβειρα του σχεδίου είναι η διάσημη και κορυφαία σκακίστρια όλων των εποχών, Judit Polgar με το Ίδρυμα της. Το επίσημο video παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Επιτροπής Ατόμων Με Αναπηρίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκάκι ενώ η ίδια φιλοξένησε αντιπροσωπεία του φορέα στα γραφεία της στη Βουδαπέστη. Από το 2019, η 20η Ιουλίου αποτελεί πλέον την Παγκόσμια Ημέρα για το Σκάκι

Ο φορέας φιλοξένησε για το Πρόγραμμα Erasmus+ Αθλητισμός «A goal for Inclusion” αντιπροσωπείες από το Πανεπιστήμιο Βαλεαρίδων Νήσων, ICSS, και της Τουρκικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη δημιουργία πολύγλωσσου εκπαιδευτικού υλικού και τοπικές δράσεις στις χώρες των εταίρων. Όλα τα παραγόμενα προϊόντα είναι πιστοποιημένα από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στη Μαγιόρκα, είναι συμπεριληπτικά σε γραφή Braille, με ανάγλυφα σχέδια, με περιγραφή της εικόνας και στις γλώσσες των εταίρων. Επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση είναι στο Δήμο Λατσιών.

Μία νέα συνεργασία ξεκίνησε με το Ίδρυμα της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας της Σεβίλλης, 4 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης τα τελευταία 7 χρόνια. Η επόμενη χρονιά είναι σημαντική καθώς θα φιλοξενήσει τον επόμενο τελικό UEFA Europa League και οι κοινές δράσεις θα πλαισιωθούν με την καμπάνια Μία μπάλα για όλους και το νέο όραμα «White Flags” εγκεκριμένο από το Erasmus+ Sport. Η πλειοψηφία της μαθητικής κοινότητας με οπτική αναπηρία φοιτά σε γενικά σχολεία της γειτονιάς τους. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο γενικών σχολείων όπου φοιτούν και μαθητές/ μαθήτριες με οπτική αναπηρία ώστε να μοιράζεται δωρεάν αθλητικό υλικό, να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να προωθούν τις αξίες του αθλητισμού για όλους. Η Ελλάδα πρωτοπορεί καθώς έχει ήδη εγκριθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο με φορέα υλοποίησης το Όραμα Νέων που έχει οραματιστεί την ιδέα και ευελπιστούμε μέσω του Αθλητισμού και της Νεολαίας να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνοδοιπόροι του εγχειρήματος πλέον είναι η GESFED από την Τουρκία, Save the Dream από το Η.Β. και φυσικά η Seville FC.  

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο του φορέα ‘’Όραμα Νέων’’ www.youthorama.gr Ηλία Μάστορα, για την παγκόσμια καμπάνια www.aballforall.com & www.aballforall.eu με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επικοινωνίας [email protected]. Όλες οι δράσεις υλοποιήθηκαν βάσει των νέων συνθηκών με γνώμονα την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

…………………………………………………………………………………………………………………………

Οι φωτογραφίες, πλάνα drone που επισυνάπτονται https://we.tl/t-coAPSBz2hA  είναι του φωτογράφου Λάμπρου Καζάν ενώ τα videos του Τόμις – Κώστας Βρακάς σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.