TOP

«Who knows where the time goes– potential destination #1» ΑΠΟ PER DANCE – METROPOLITAN THE URBAN THEATER 4 K 5/12

Who knows where the time goes – potential destination #1

της Ελεονώρας Σιαράβα

4 & 5 Δεκεμβρίου

MetropolitanTheUrbanTheater

Η Ελεονώρα Σιαράβα, χορογράφος που τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μετά από την πρεμιέρα της τελευταίας της δουλειάς TheBodyandtheOther~ (2020) σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χορού της Ευρώπης, το TanzhausNRW στο Düsseldorf, παρουσιάζει το νέο της έργο με τίτλο

Who knows where the time goes– potential destination #1

Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2021 στο Θέατρο Ροές στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη στις 4 & 5 Δεκεμβρίου.

Σε μια συνθήκη που ο χρόνος μοιάζει σαν ψευδαίσθηση, άλλοτε να σταματά και άλλες φορές να συμπυκνώνεται ή ναδιαστέλλεται, το ‘Whoknowswherethetimegoespotentialdestination #1’ είναι μια παράσταση χορού|σωματική εγκατάσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει το αμφίσημο σύμπαν που δημιουργείται όταν η έννοια του Χρόνου πλέκεται με την Εικόνα.

Ο χρόνος μπορεί να είναι καταιγιστικός. Μεταμορφώνει εμάς και τον κόσμο που μας περιβάλλει. O χρόνος που ρέει, ο χρόνος που παγώνει και το ζωντανό παρόν.

Πώς μπορεί να εντοπιστεί ο χρόνος στο σώμα καθώς αυτό κινείται σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο;

Η κίνηση,μέσα στην εφήμερη μεταλλασσόμενη σκηνογραφία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έργου, δημιουργεί εικόνες και χορογραφικά στιγμιότυπα, μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τελικά, το πού πάει ο χρόνος μοιάζει να έχει σαν απάντηση ότι τριγυρνά κάπου ανάμεσάμας, σε κυκλικές πορείες και ανακυκλούμενες διαδρομές.

Σημείωμα της χορογράφου:

«Για τον φιλόσοφο RolandBarthes, η ‘Εικόνα’ εμπερικλείει αυτό που ο ίδιος ονομάζει Τρίτο Νόημα. Σύμφωνα με τον Barthes, μία φωτογραφία εμπεριέχει πάντα μια σκοτεινή, ομιχλώδη περιοχή που δεν μπορεί να αποδοθεί λεκτικά, που ξεφεύγει της γλώσσας, είναι ανεξάντλητη και άπειρη με πολλαπλά νοήματα και αναφορές. Επιχειρώντας μια αναλογία με τις παραστατικές τέχνες, θα ήταν δυνατόν το μάτι του θεατή να παρομοιαστεί με τον φακό μιας κάμερας;Και πώς αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται στη σκηνή –τα σκηνικά συμβάντα- μπορεί να καταγράφεται ως μια υποκειμενική εικονική αποτύπωση με ομιχλώδη σημεία;

Για τη μεταφορά του πλέγματος εικόνας και χρόνου η παράσταση βασίζεται στην κατασκευή και χρήση μιας εφήμερης, ζωντανής, μεταλλασσόμενης σκηνογραφίας, που περιλαμβάνει απλά υλικά ως σκηνογραφικά αντικείμενα. Στόχος είναι η συνεχής αποδόμηση και μεταμόρφωση του χώρου σε διαφορετικές χρονικές συντεταγμένες. Το κοινό παρακολουθώντας τους performers και την επίδρασή τους στον χώροκαλείται να στοχαστεί πάνω στο εφήμερο, στη ζωντανή μνήμη, στην εικόνα ως αποτύπωμα του χρόνου».

Ελεονώρα Σιαράβα

Μέρος της χορογραφικής έρευνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας στο SE.S.TACenter for Choreographic Development (Πράγα, 2019).

Συντελεστές της παράστασης
Σύλληψη- Χορογραφία- Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Σιαράβα

Χορεύουν: Μίνα Ανανιάδου, Νικολέτα Καρμίρη, Ναταλία Μπάκα

Μουσική: Σάββας Μεταξάς

Επιμέλεια σκηνικού & κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου:  Σοφία Θεοδωράκη
Φωτισμός: Μίλτος Αθανασίου

Βοηθός παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου
Κινηματογράφηση-Φωτογραφίες: Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς

Παραγωγή: Per_Dance Choreographic Research Plarform

www.per-dance.com

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2020-2021

Πληροφορίες Παράστασης

4&5 Δεκεμβρίου |ώρα έναρξης 20.00|MetropolitanThe UrbanTheater

Βασ. Όλγας 65 &Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Video: https://vimeo.com/630401984

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

Στοιχεία επικοινωνίας-κρατήσεις: [email protected]

PostPerformanceTalk:

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στη δημιουργική ομάδα και το κοινό.