TOP

ΑΝΝΑ ΒΙΣΗ – ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20/12

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Η Άννα Βίσση γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου του 1957 και είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια και μουσικός. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973 όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη MinosEMI. Το 1977 κέρδισε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή και κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του ’80, ξεκίνησε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα.

Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λάρνακα. Η Άννα είναι η δεύτερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας. Στην ηλικία των έξι ετών ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα χορού και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου, λαμβάνοντας δίπλωμα. Την περίοδο αυτή έδινε συναυλίες στην κυπριακή επαρχία τραγουδώντας ενώ η αδερφή της, Λία, έπαιζε πιάνο. Έτσι έγιναν γνωστές ως οι “Αδερφές Βίσση”.

Το 1970, η δημοτικότητα της δεκατριάχρονης Άννας Βίσση στην Κύπρο μεγάλωσε, με τη συμμετοχή της σε έναν τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο. Οι παραπάνω διακρίσεις έπεισαν τους γονείς της για το ταλέντο της. Έτσι το 1973 με πρωτοβουλία της μητέρας της, Σοφίας, ο Νέστορας Βίσσης έκλεισε το μαγαζί του στην Κύπρο και ολόκληρη η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο του 1973 η οικογένεια Βίσση έμενε στη συνοικία της Νέας Κυψέλης. Η τότε 16 ετών Άννα, συνέχισε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, τραγουδώντας τα βράδια σε μπουάτ στην Πλάκα και ηχογράφησε στη δισκογραφική εταιρεία MINOS τα δύο πρώτα της τραγούδια, έχοντας ήδη περάσει από ακρόαση και υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία.

Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κυκλοφορήσει 27 προσωπικά άλμπουμ, 12 συλλογές, έχει 25 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, έχει πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις μουσικοθεατρικές παραστάσεις, τρεις όπερες και ένα μιούζικαλ, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές. Είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που εισήγαγαν την δυτική ποπ μουσική στην Ελλάδα και συνδύασε ήχους από σύγχρονη λαϊκή, έντεχνη και ποπ μουσική δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα τραγουδιών. Σε μια καριέρα που διαρκεί περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, έχει επηρεάσει πολλές από τις νεότερες τραγουδίστριες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το σύνολο της δισκογραφίας της περιλαμβάνει 37 πλατινένιες και 16 χρυσές διακρίσεις, ενώ αποτελεί μία από τις πιο διαχρονικές και εμπορικές τραγουδίστριες όλων των εποχών καθώς οι συνολικές πωλήσεις των δίσκων της υπερβαίνουν τα 10.000.000 εκατομμύρια παγκοσμίως. Λόγω των παραπάνω διακρίσεων σε συνδυασμό με την διαχρονικότητα της καριέρας της και την παγιωμένη στην κορυφή δημοτικότητά της, της αποδόθηκε το προσωνύμιο της ”Απόλυτης Ελληνίδας Σταρ”.

Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα όπως το Royal Albert Hall και η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το Carnegie Hall και το Μάντισο Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Η Βίσση είναι η μοναδική Ελληνίδα καλλιτέχνης που άγγιξε την κορυφή του Billboard Dance Club Chart με το αγγλόφωνο τραγούδι Call Me, επίσης αρκετά τραγούδια της έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, δυο φορές με την Ελλάδα και μια με την Κύπρο.

Τον Μάρτιο του 2010 η εκπομπή του Alpha Chart Show Your Countdown, την κατέταξε στη δεύτερη θέση με τις δημοφιλέστερες – εμπορικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων, μετά από τη Χαρούλα Αλεξίου. Η Βίσση θεωρείται ως η πιο πολυβραβευμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, έχοντας κερδίσει περισσότερα από εβδομήντα βραβεία για την προσφορά της στη μουσική, τις τέχνες και τον πολιτισμό μεταξύ των οποίων, το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 7 Μουσικά Βραβεία Αρίων, 22 Βραβεία Ποπ Κορν, 10 Μουσικά Βραβεία Κύπρου και 10 Mad Video Music Awards. Έχει παραλάβει βραβεία από τους Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν και Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι. Τον Μάιο του 2010, τιμήθηκε για την “Συμβολή στην προαγωγή της μουσικής από τα Βαλκάνια” από τα Βαλκανικά Μουσικά βραβεία, τον Ιούλιο του 2014 βραβεύτηκε με τον τίτλο “Doctor of Arts” από το University of Bolton, για την μεγάλη της προσφορά στον χώρο της μουσικής σε μία ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2016 παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, από τα Mad Video Music Awards, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 τιμήθηκε και για την θεατρική της συμβολή από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, με το τιμητικό ”Κορφιάτικο βραβείο” Σοφία Βέμπο, για τη συμμετοχή της στις θεατρικές παραστάσεις Δαίμονες, Μάλα και Οι Καμπάνες Του Edelweiss.Επιπλέον η καριέρα της της, έχει αποτελέσει αντικείμενο της Διδακτορικής Διατριβής του Διδάκτορα Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ιωάννη Πολυχρονάκη.

Η Άννα Βίσση έχει συμμετάσχει στην τελετή λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την τελετή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων θεατών.

Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της δισκογραφική συμμετοχή. Συμμετείχε μαζί με τον Γιάννη Καλατζή στο τραγούδι “Λέγοντας και κλαίγοντας” σε μουσική Βασίλη Δημητρίου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου . Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της ζωντανή εμφάνιση μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Ελπίδα και Κώστα Σμοκοβίτη. Το 1974 συμμετείχε σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές. Συγκεκριμένα συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πάριος, Χαρούλα Αλεξίου και πολλούς άλλους, στους τουριστικούς δίσκους της εποχής Memories from Rhodes No 2 με το τραγούδι “Λέσσα για λέσσα”, Welcome to Greece No 5 με τα τραγούδια “Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου” και “Εγώ είμαι εγώ”. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο δίσκο Χίλια εννιακόσια τίποτα του Κύπριου συνθέτη και τραγουδιστή, Δώρου Γεωργιάδη, με το διαχρονικό πλέον τραγούδι “Μη βάζεις μαύρο” σε στίχους Σώτιας Τσώτου, το οποίο θα συμπεριληφθεί αργότερα στον πρώτο προσωπικό της δίσκο, και το ντουέτο με τον Γεωργιάδη “Νικήσαμε”. Μια άλλη συμμετοχή έγινε στο δίσκο Άσπρο μαύρο του Γιώργου Χατζηνάσιου με τα τραγούδια “Το παλικάρι” και “Κι όμως κι όμως” που το ερμήνευσε μαζί με το Γιάννη Πάριο, τη Χάρις Αλεξίου και τον Κώστα Σμοκοβίτη. Δύο από τις σημαντικότερες συμμετοχές της πραγματοποιήθηκαν το 1974. Η πρώτη στο δίσκο 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου όπου ερμήνευσε μαζί με τον Νταλάρα τέσσερα τραγούδια (“Αυγή”, “Πράσινη μέρα”, “Το κυκλάμινο” και “Λιγνά κορίτσια”). Η δεύτερη στον δίσκο Μικρές πολιτείες του Σταύρου Κουγιουμτζή με δύο κλασικά πλέον τραγούδια (“Σ’ αγαπώ” και “Δίψασα στην πόρτα σου”). Μέσα στο 1974 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό σύζυγό της Νίκο Καρβέλα: συμμετείχε στον πρώτο δίσκο του πρωτοεμφανιζόμενου τότε συνθέτη, Μια χαρά μια καημός, με τέσσερα τραγούδια (“Κρύβαμε την αγάπη μας”, “Σαν τα πεινασμένα περιστέρια”, “Ούτε ένα σ’ αγαπώ” και “Γιατί γελάς και παίζεις”) σε μουσική του ίδιου και στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη. Σε αυτόν τραγουδούσαν επίσης οι Κώστας Σμοκοβίτης και Δημήτρης Κοντολάζος.

Συνεργάστηκε ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα το 1975, τόσο στις ζωντανές της εμφανίσεις, μαζί με τους Αλεξίου και Αντώνη Βαρδή, όσο και δισκογραφικά. Συμμετείχε, στον δίσκο του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή Στα ψηλά τα παραθύρια, με δύο εξαιρετικά τραγούδια (“Παραμύθι ξεχασμένο”, “Για την αγάπη πες μου”, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου) και ένα ντουέτο με τον Νταλάρα, το εμβληματικό “Στα χρόνια της υπομονής”. Την ίδια χρονιά συμμετείχε με τους Γιώργο Ζωγράφο και Γιάννη Θωμόπουλο στον κύκλο τραγουδιών Γράμματα από τη Γερμανία του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τα τραγούδια “Χτες τ’ απόγευμα στο Άαχεν” και “Ένα δάσος κλάρες”. Επίσης πήρε μέρος στον δίσκο Ζήτημα Χρόνου του Ανδρέα Χατζηαποστόλου με το τραγούδι “Φέξε χλωμό φεγγάρι μου” σε στίχους του Πυθαγόρα. Τέλος, το 1976 συμμετείχε στον δίσκο Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο και έξη ποιήματα του Κωστή Παλαμά του Μιχάλη Τερζή, ο οποίος μελοποίησε Κωστή Παλαμά και Γιάννη Ρίτσο, ερμηνεύοντας το τραγούδι “Γεια σας τριαντάφυλλα”. Επίσης, συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις της δίπλα στον Νταλάρα, την Αλεξίου, την Τάνια Τσανακλίδου, τη Λιζέτα Νικολάου και τον Αντώνη Βαρδή.

Το 1977 πήρε μέρος στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, και κέρδισε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι “Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή” σε μουσική και στίχους του Δώρου Γεωργιάδη. Η διάκριση αυτή στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας, καθώς ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή, τίτλος του νικητήριου τραγουδιού. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Minos και περιείχε 11 νέα τραγούδια και 2 από παλιότερες συμμετοχές της, ενώ ανάμεσα στους συνθέτες που έγραψαν τραγούδια ήταν ο Γιάννης Σπανός και ο Αντώνης Βαρδής. Στιχουργικά, συμμετείχε και ο Μάνος Ελευθερίου. Εμπορικά, το άλμπουμ αυτό αποτέλεσε ένα δυνατό δισκογραφικό ντεμπούτο για την Βίσση, αφού άγγιξε τα 40.000 αντίτυπα. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε ζωντανά στο πλευρό της Αλεξίου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και έδωσε μια συναυλία στο Λονδίνο, μαζί με τον Νταλάρα και την Αλεξίου.Το καλοκαίρι του 1978 πραγματοποίησε παγκρήτια περιοδεία στο πλευρό του Νίκου Ξυλούρη.

Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της, με τίτλο Ναι, κυκλοφόρησε το 1980 και έγινε χρυσός ξεπερνώντας τις 80.000 πωλήσεις. Δημοφιλέστερα τραγούδια του ήταν τα ποπ “Όσο έχω φωνή”, ”Δεν είμαι μονάχη”και οι μπαλάντες ”Το ξέρω θα ΄ρθεις ξανά” και “Μεθυσμένη πολιτεία” που ήταν το τραγούδι τίτλων της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ1. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι “Ωτοστόπ”, κατατασσόμενη στην 13η θέση, και κυκλοφόρησε μια συλλογή με τις ως τότε μεγαλύτερες επιτυχίες της, με τίτλο Τα καλύτερά μου τραγούδια. Το 1981 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Νίκο Καρβέλα, στο τέταρτο κατά σειρά προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο το όνομά της, με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Το άλμπουμ έγινε χρυσό (50.000) και από αυτό ξεχώρισε το τραγούδι “Καλημέρα καινούρια μου αγάπη”.

Το 1982 έλαβε ξανά μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Κύπρο αυτή τη φορά. Συμμετείχε με το τραγούδι “Μόνη η αγάπη”, σε μουσική και στίχους της ίδιας, και έλαβε την 5η θέση, που ήταν η καλύτερη θέση που είχε καταλάβει η Κύπρος, μέχρι το 2018 που κατέλαβε την 2η θέση με το τραγούδι “Fuego” της Ελένης Φουρέιρα. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη Eurovision, το άλμπουμ Άννα Βίσση επανακυκλοφόρησε σε νέα έκδοση που συμπεριλάμβανε το τραγούδι με το οποίο πήρε μέρος στο διαγωνισμό.

Στις 14Μαΐου του 1983 παντρεύτηκε με τον Νίκο Καρβέλα. Το ζευγάρι πάντρεψε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου γεννήθηκε η κόρη της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα, Σοφία.

Ήταν η εποχή που η Βίσση έκανε πλέον μια μόνιμη “στροφή” προς το ποπ και μοντέρνο τραγούδι. Σε αυτή την “στροφή”, συνέβαλε πολύ ο Νίκος Καρβέλας, που έγινε σχεδόν ο αποκλειστικός της συνθέτης. To 1984 η Άννα Βίσση άλλαξε δισκογραφική εταιρία, ηχογραφώντας τον έκτο προσωπικό της δίσκο Νά ‘χες καρδιά στη CBS (σημερινή Sony Music). Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1984, σε σύνθεση του Νίκου Καρβέλα και σε στίχους του ίδιου και της Βίσση και έγινε χρυσός (50.000). Στα χρόνια που ακολούθησαν, παγιώθηκαν ως καλλιτεχνικό ζευγάρι και ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ελληνική δισκογραφία. Ο Καρβέλας θα εξελίξει την πορεία της, δίνοντάς της τραγούδια πιο μοντέρνα και σε πιο ποπ ρυθμούς, με συνέπεια να αλλάξει εντελώς το ως τότε έντεχνο ύφος της. Το Σεπτέμβριο του 1985 κυκλοφόρησε ο έβδομος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο Κάτι συμβαίνει, όπου συνθέτες ήταν οι Αντώνης Βαρδής και Νίκος Καρβέλας και στιχουργοί οι Σαράντης Αλιβιζάτος, Νίκος Καρβέλας, Αντώνης Βαρδής και Φίλιππος Νικολάου. Ιδιαίτερα δημοφιλή αποδείχθηκαν τα τραγούδια “Σαν Κι Εμένα Καμιά” και η γνωστή μπαλάντα “Δώδεκα”. Οι πωλήσεις του δίσκου έφτασαν τα 80.000 αντίτυπα και έγινε χρυσός. Παράλληλα, τραγουδάει στο Zoom (Θεσσαλονίκη) με Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα και Κωνσταντίνα και στο Φαντασία (Αθήνα) με την Δούκισσα, τον Μανώλη Μητσιά και τον Μιχάλη Μενιδιάτη.

Στις 19 Μαρτίου 2021 κυκλοφόρησε το τραγούδι με τίτλο Λουλακί, σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα, ενώ στην ενορχήστρωση συμμετέχει ο Μπάμπης Στόκας.

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Η Άννα Ψυχογιού γεννήθηκε στην Άρτα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Στοκχόλμη όπου εργάζεται ως καθηγήτρια υποκριτικής. Έχει σπουδάσει ηθοποιός στην Δραματική Σχόλη  ‘’ Μαίρης Βογιατζή Τράγκα ’’ στη Αθήνα και παράλληλα κάνει σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται κυρίως με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων που ανεβάζει. Της αρέσει να διαβάζει βιβλία , να ακούει μουσική και να πηγαίνει ταξίδια.