TOP

ΑΝΡΙ ΜΙΣΩ – ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24/5

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Ζωή μου
Φευγεις χωρίς εμένανε ζωή μου.Κυλάς.
Κι εγώ δεν έχω κάνει ακόμη ένα βήμα.
Μεταφέρεις αλλού τη μάχη.
Μ’ εγκαταλείπεις έτσι.
Δε σ’ ακολούθησα ποτέ.

Οι προσφορές σου είναι σκοτεινές.
Το ελάχιστο που θέλω, ποτέ δε μου το φέρνεις .
Φταίει αυτή η έλλειψη που πάντα επιθυμώ.
Τόσο πολλά , σχεδόν τα πάντα…
Φταίει αυτό το ελάχιστο που λείπει και που ποτέ δε φέρνεις .
————

Ο Ανρί Μισώ γεννήθηκε σαν σήμερα στις στις 24 Μαΐου 1899, στη Ναμύρ του Βελγίου (θα πολιτογραφηθεί Γάλλος το 1955), και θα περάσει τα παιδικά του χρόνια στις Βρυξέλλες, σε μια πλούσια οικογένεια. Έφηβος μοναχικός και αγχώδης, διαβάζει πολύ, Ντοστογιέφσκι ή Τολστόι ειδικότερα. Στα νεανικά του χρόνια, σπουδάζει ιατρική, που όμως γρήγορα εγκαταλείπει για να μπαρκάρει σαν ναύτης, δουλειάτην οποία ίδιο γρήγοραθα εγκαταλείψει. Λίγο αργότερα, θα ανακαλύψει τα κείμενα του Λωτρεαμόν, τα οποία θα του δώσουν την επιθυμία να γράψει. Μετά από συνεργασία με το περιοδικό «Ο πράσινος δίσκος», που εκδίδει ο Franz Hellens, ο Μισώ αφήνει το Βέλγιο το 1924, και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Εκεί, παρακολουθεί τους Σουρεαλιστές και συναντιέται με τον Jules Supervielle που από τότε γίνεται στενός του φίλος.
Το 1927, ο Ανρί Μισώ δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο, «Ποιος ήμουν», στην Gallimard. Από το 1929, τον γοητεύουν τα μακρινά ταξίδια, ειδικά στη Νότια Αμερική και την Ασία, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το έργο του, τόσο λογοτεχνικά όσο και εικαστικά. Θα δημοσιεύσει επίσης δύο ταξιδιωτικά βιβλία: «Εκουαδόρ», και «Ένας βάρβαρος στην Ασία».
Η γραφή του Ανρί Μισώ, σκοτεινή, με πινελιές κωμικές αλλά και σκληρότητας, θέλει να εξερευνήσει την ανθρώπινη συνείδηση, αποκομμένη από την εξωτερική πραγματικότητα. Στη δεκαετία του ’50, ο Ανρί Μισώ διεξάγει μια σειρά από πειράματα με φάρμακα, όπως η μεσκαλίνη ή το LSD, για να μελετήσει τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο μυαλό, ειδικά για την καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτές του οι προσπάθειες οδήγησαν κυρίως σε εικαστικά έργα, αλλά και αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων «Το ταραγμένο άπειρο», το 1957.
Στη δεκαετία του ’70, ο Μισώ είναι μια καλλιτεχνική προσωπικότητα αναγνωρισμένη διεθνώς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ίδιος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ανθρώπινο μυαλό μέσα από το έργο του σχετικά με τα όνειρα, ή τις ψυχικές ασθένειες. Ο Ανρί Μισώ πέθανε στο Παρίσι στις 19 Οκτωβρίου 1984.

Εργογραφία 
▪︎Ένας κάποιος Πλυμ (Un certain Plume) – 1930
▪︎Ένας βάρβαρος στην Ασία
▪︎Γνώση μέσα από τις αβύσσους (Connaissance par les gouffres) – 1961
▪︎Άνεμοι και σκόνες (Vents et poussieres) – 1962
▪︎Οι μεγάλες δοκιμασίες του πνεύματος (Les grandes epreuves de l’ esprit) – 1966
▪︎Προς την τελείωση (Vers la completude) – 1967

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Η Άννα Ψυχογιού γεννήθηκε στην Άρτα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Στοκχόλμη όπου εργάζεται ως καθηγήτρια υποκριτικής. Έχει σπουδάσει ηθοποιός στην Δραματική Σχόλη  ‘’ Μαίρης Βογιατζή Τράγκα ’’ στη Αθήνα και παράλληλα κάνει σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται κυρίως με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων που ανεβάζει. Της αρέσει να διαβάζει βιβλία , να ακούει μουσική και να πηγαίνει ταξίδια.