TOP

ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ – ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Σαν σήμερα στις 6 Σεπτεμβρίου του 2002 έφυγε από κοντά μας η λαμπερή ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού που σφράγισε με τους ρόλους της το ελληνικό θέατρο και την 7η τέχνη. 

Γεννήθηκε ως Αμαλία Χατζάκη στο Ηράκλειο. Αρχικά ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Έδωσε όμως εξετάσεις και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Έπαιξε σε πολλές ταινίες. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στην ταινία της Φίνος Φιλμ << Οι Γερμανοί ξανάρχονται >> το 1948.

Ακολουθούν αλησμόνητες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Μερικές από αυτές ήταν:
  • «Ένα βότσαλο στη λίμνη» (1952)
  • «Σάντα Τσικίτα» (1953)
  • «Δεσποινίς ετών 39» (1954)
  • «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955)
  • «Η κάλπικη λίρα» (1955)
  • «Ο ζηλιαρόγατος» (1956)
  • «Δελησταύρου και υιός» (1957)
  • «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958)

Η Λιβυκού βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1964. Έλαβε βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Ένας ντελικανής» (1963). Έλαβε βραβείο ηθοποιίας για την ίδια ταινία και από το Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο (βραβείο «Χρυσή Γέφυρα»). Το 1968 κατέκτησε και πάλι το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Στα Σύνορα της Προδοσίας».

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο το 1947 και από το 1948 ως το 1960 έπαιζε με το Βασίλη Λογοθετίδη. Εγκατέλειψε το θέατρο το 1984.

Από το 1963 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους: Έλσας Βεργή, Κατράκη, Βλαχοπούλου και Σαπουτζάκη. Το 1965 ερμήνευσε τη Λυσιστράτη, σε παράσταση του ΚΘΒΕ.

Η Ίλυα Λιβυκού είχε συμμετάσχει, επίσης, σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές και αργότερα τηλεοπτικές.

Σύζυγός της υπήρξε ο Αγησίλαος Κοζύρης με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Στη συνέχεια υπήρξε σύντροφος του ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, μέχρι το θάνατό του (1960). Το 1986 δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όταν έχασε από καρκίνο την κόρη της Εύα.

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Η Άννα Ψυχογιού γεννήθηκε στην Άρτα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Στοκχόλμη όπου εργάζεται ως καθηγήτρια υποκριτικής. Έχει σπουδάσει ηθοποιός στην Δραματική Σχόλη  ‘’ Μαίρης Βογιατζή Τράγκα ’’ στη Αθήνα και παράλληλα κάνει σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται κυρίως με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων που ανεβάζει. Της αρέσει να διαβάζει βιβλία , να ακούει μουσική και να πηγαίνει ταξίδια.