TOP

Νεα διοικηση στο Κρατικο Θεατρο Βορειου Ελλαδος

Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ορίζεται ο ηθοποιός Νίκος Κολοβός.
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ανακοινώνεται η νέα διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι: Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος), Ιωάννης Βοτσαρίδης, Γρηγόρης Βαλτινός και Δημήτρης Χαλκιάς.

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Νίκος Κολοβός, ηθοποιός (Καλλιτεχνικός Διευθυντής)
Ως φοιτητής μαθηματικών ακόμη, πρωτοανέβηκε στην τότε νέα σκηνή του θεάτρου Αυλαία με το έργο «Ένας Όμηρος» σε βασικό ρόλο -πράγμα σπάνιο τότε ακόμη για ¨εξωθεατρικό¨ νέο άνευ πτυχίου- κατόπιν υπόδειξης του τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μίνωα Βολανάκη. Έκτοτε υπήρξε πρωταγωνιστής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επί 40ετια ερμηνεύοντας δεκάδες, περισσότερους από 100 ρόλους, θητεύοντας πλάι στους μεγαλύτερους θεατράνθρωπους που κόσμησαν το σύγχρονο θεατρικό μας γίγνεσθαι, όπως τους Σπύρο Ευαγγελάτο, Μίνωα Βολανάκη, Κωστή Μιχαηλίδη, Μάριο Πλωρίτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Εύη Γαυριηλίδη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Τάκη Μουζενίδη, Νίκο Κούνδουρο, Γιάννη Χουβαρδά, Ματίας Λάνχοφ, Νικαίτη Κοντούρη, Γιάννη Ρήγα, Δαμιανό Κωνσταντινίδη καθώς και σε πληθώρα σπουδαίων συνεργατών, συγγραφέων μουσικών, σκηνογράφων, μεταφραστών κ.α που συνεργάστηκαν με το Κ.Θ.Β.Ε.

Οι συνάδελφοί του κατ΄ επανάληψη τον τίμησαν με την ψήφο τους στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση και διετέλεσε δις πρόεδρος των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου. Ερμήνευσε ρόλους Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Πιραντέλλο, Λόπε ντε Βέγκα, Μπρεχτ και νεοελληνικού ρεπερτορίου. Με μουσικές κλασικές σπουδές πιάνου (Ελληνικό Ωδείο), κιθάρας, φωνητικής και θεωρητικών, υπηρέτησε στο δημοτικό ραδιόφωνο FM100,5 επί 10ετια ως παραγωγός εκπομπών κλασικής μουσικής και λογοτεχνίας. Ταυτόχρονα, χάρη στη συνεχή οικονομική αρθρογραφία του του ανατέθηκε επί 4ετια η διεύθυνση των οικονομικών σελίδων της ημερήσιας εφημερίδας «Εγνατία» καθώς και των πολιτιστικών, ενώ αργότερα επιλέχτηκε και ανέλαβε ως Γενικός Διευθυντής  της εφημερίδας. Παράλληλα διετέλεσε επί πολλά χρόνια (20ετια) στέλεχος και μετέπειτα Γενικός Διευθυντής των εταιρειών οικονομικού αντικειμένου “Mentor” και “Mentor Finance”.

Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ, (Πρόεδρος)
Η Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου γεννήθηκε στη Δράμα, είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» και πτυχιούχος, με βαθμό «άριστα», του Τμήματος Νομικής της (τότε) Σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ. Το έτος 1979 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα του κλάδου Ιδιωτικού Δικαίου από το παραπάνω Τμήμα, με βαθμό «άριστα», ενώ το έτος 1985 αναγορεύτηκε διδάκτορας Νομικών Επιστημών του ίδιου Τμήματος, με βαθμό «άριστα». Αφού διήλθε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας, από το έτος 2004, υπηρετεί ως καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο το Αστικό Δίκαιο.

Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του ΑΠΘ από τον Φεβρουάριο του έτους 2013 έως και τον Μάιο του έτους 2014, Κοσμήτορας της Σχολής ΝΟΠΕ κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2006-2010 και Διευθύντρια του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ κατά τα έτη 2010-2013 και 2014-2017. Είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο», Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων (ΕΝ. ΑΣ.) και Αντιπρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών. Διδάσκει Αστικό Δίκαιο και Δίκαιο Κτηματολογίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο του Αστικού Δικαίου –ιδίως, των Γενικών Αρχών, του Εμπράγματου Δικαίου και του Κληρονομικού Δικαίου– καθώς και στο χώρο του Κτηματολογικού Δικαίου και του Δικαίου των Αρχαιοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο: α) έχει δημοσιεύσει βιβλίο που αποδίδει συμμετοχή της Ελλάδας στη σειρά «Property and Trust Law» της International Encyclopedia of Laws και πραγματεύεται, κατά κύριο λόγο, το Ελληνικό Εμπράγματο Δίκαιο, β) έχει δημοσιεύσει πέντε (5) μονογραφίες και γ) έχει συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίου με αντικείμενο τη νομοθεσία και τη νομολογία του Δικαίου Κτηματολογίου. Επίσης, έχει δημοσιεύσει σε νομικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους μελέτες και γνωμοδοτήσεις, ενώ, παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει σειρά εισηγήσεων, διαλέξεων και παρεμβάσεων σε συνέδρια και λοιπές επιστημονικές εκδηλώσεις ποικίλων φορέων.

Το συγγραφικό της έργο παραπέμπεται από άλλους συγγραφείς, καθώς και από δικαστικές αποφάσεις. Ιδιαιτέρως έχει ασχοληθεί και με τη νομοθεσία για τα ΑΕΙ, την οποία και κωδικοποιεί διαρκώς με σημείο εκκίνησης τον Ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Είναι μέλος επιστημονικών φορέων, όπως, πέρα από την Ένωση Αστικολόγων, της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος και της Μακεδονικής Ένωσης Εμπορικού Δικαίου. Είναι, επίσης, μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Γνωρίζει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα και κινείται με άνεση στο πεδίο της γαλλικής γλώσσας.

Ιωάννης Βοτσαρίδης, ασφαλιστής
Έχει σπουδές στη Σχολή Ηλεκτρονικών Θεσσαλονίκης, Elektrοnisch, Internationales Technisches Institut, Diplom Zürich στο Διεθνές Ηλεκτρονικό & Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης και Handelsschule Örlikon, Kaufmännisches Diplom Zürich στην Εμπορική – Οικονομική Σχολή Ζυρίχης. Είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Direkta Συμμετοχών A.Ε Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της INTERBROKERS Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων Α.Ε., Αντιπρόεδρος της ΓΝΩΜΩΝ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων A.Ε. Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Properties Εταιρία Κατασκευών και Διαχείρισης Ακινήτων και Πρόεδρος της GNOMON Experts A.Ε. Εταιρία Πραγματογνωμόνων και Εκτιμητών Ζημιών.

Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της «INTERLIFE INSURANCE BROKERS A.E.» Ανώνυμη Μεσιτική Εταιρία, Γενικός Διευθυντής της «INTERLIFE INSURANCE BROKERS Ε.Π.Ε.» Πρακτοριακή Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Ελλάδος του Ομίλου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων «ΕΣΤΙΑ – AMERICAN – DAI TOKYO LTD”, Υπεύθυνος Ταξιδιωτικών Ασφαλίσεων του «Reisebüro Falinda», Bulach, Zürich και Προγραμματιστής & Αναλυτής Εμπορικών Εφαρμογών, DATA HELP A.G. Zürich. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχει πλούσια αρθρογραφία. Ομιλεί αγγλικά και γερμανικά.

Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός και σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης, μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη-Μερκούρη, Bουγιουκλάκη, Καρέζη- Καζάκου, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.α.) καθώς και με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία, την πρόζα και την επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και το σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο΄ Νηλ, Ουίλιαμς, Άλμπι, Μίλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγιεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Mάργκιουλις, Σάιμον, Κάουαρντ, Ψαθά, Σακελλάριο, Πρίσλεϊ κ.α. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Ζυλ Ντασσέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φρανκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Τσακίρης, Σωτήρης Χατζάκης κ.α. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ ( “Ο βιολιστής στη στέγη”, “Τσέχωφ- το μιούζικαλ”) Καθώς και σε οπερέτες («Εύθυμη Χήρα» κ.α. ).

Έχει τραγουδήσει τον ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη “Σταύρωση”, η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία, επίσης τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου “Η άλωσις της Πόλεως” και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα “Κοσμάς ο Αιτωλός”. Συμμετείχε σαν αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη- Οδυσσέα Ελύτη, «Λειτουργία του Ορφέα» των Γιάννη Μαρκόπουλου- Πάνου Θεοδωρίδη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» των Γιώργου Χατζηνάσιου- Γιώργου Παπακώστα, «Ελλάδα- Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» των Πασχάλη Τόνιου- Γιώργου Παπακώστα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Με την ερμηνεία του στον “Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Από το 1990 και μετά έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Από τους πρόσφατους θεατρικούς του ρόλους, ξεχωρίζει εκείνος του Τζωρτζ στο «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ« του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο θέατρο «ΛΑΜΠΕΤΗ« αλλά και σε περιοδεία. Για την ερμηνεία του σε αυτό το έργο, τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ« για την ερμηνεία του στο μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη». Από το 2008 συνεργάζεται με την ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” καθώς και με άλλα σχήματα και συμμετέχει σε συναυλίες ως αφηγητής και τραγουδιστής. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.Β.Ε τις χρονιές 2014-15. Είναι μέλος του ΣΕΗ, μέλος της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων και μέλος του Θεατρικού Μουσείου.

Δημήτρης Χαλκιάς, θεατρικός παραγωγός
Έχει σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Έχει εργαστεί επί 38 χρόνια σε διάφορες θέσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μεταξύ των οποίων: Διευθυντής Γραμματείας Δημοσίων Σχέσεων. Διευθυντής Προσωπικού, Υπεύθυνος Οργάνωσης Συμμετοχών του ΚΘΒΕ σε Φεστιβάλ, Υπεύθυνος Οργάνωσης Περιοδειών Εξωτερικού. Υπήρξε Αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΘΒΕ κατά την περίοδο 2009-2010 και μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ την περίοδο 2013-2015. Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε 16 διοργανώσεις ως έκτακτος συνεργάτης σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων και Οργάνωσης Προγράμματος. Επίσης συνεργάστηκε με τα «Δημήτρια» σε 12 διοργανώσεις, σε θέματα Σχεδιασμού Προγράμματος Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, θεατρικού μη κερδοσκοπικού φορέα, με 37 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Ομιλεί αγγλικά

Πηγή:Τα Νέα