TOP

62o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Φεστιβάλ Φιλίππων – Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών – Κινηματογραφική Λέσχη Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας

«Η ανατολή έδυσε» του Αλέξανδρου Παπαηλιού

Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 21.30

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) συμμετέχει στο 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.«Η Ανατολή Έδυσε» την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 21:30, στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος».

Το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», είναι η τελευταία παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) που προβλήθηκε επίσημα τον Μάϊο στο Πολεμικό Μουσείο, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η εξαιρετική αυτή ταινία παρουσιάζει το πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).

Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού

Μουσική: Γιάννης Βοργίας

Ιστορική Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος

Λίγα λόγια για το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών έχει ως στόχο τη διάσωση και καταγραφή της νεότερης ιστορίας του ελληνισμού και την αξιοποίηση ιστορικών κειμηλίων και πρωτογενών πηγών. Η μακρόχρονη παράδοση της πολιτιστικής δραστηριότητας των ελληνικών συλλόγων και κυρίως το έργο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα ερευνητών με σκοπό τη διάσωση, καταγραφή και διάδοση της νεότερης ιστορίας μας. Βασικό αντικείμενο του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. αποτελεί η συλλογή, αρχειοθέτηση και μελέτη ιστορικών πηγών και κειμηλίων. Στα πλαίσιο των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Ψυχή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. είναι η γεν. γραμματέας κ. Ειρήνη Σαρίογλου από τους βασικούς ιδρυτές του ιδρύματος. Είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Τουρκίας και ένα από λίγα διεθνώς με έδρα Νεοελληνικών Σπουδών.

Η Ειρήνη Σαρίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας – Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.

Η κ. Σαρίογλου συνηθίζει να λέει ότι, στόχος δικό της και του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. είναι να κάνει την Ιστορία το πιο αγαπητό μάθημα των παιδιών στο σχολείο και το πιο ενδιαφέρον θέμα συζήτησης για τους μεγάλους. Για το σκοπό αυτό οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία όπου απευθύνεται στα παιδιά, ενώ μέσα από τις δημόσιες – δωρεάν προβολές των ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να κάνει όλους τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους, γνώστες της ιστορίας μας και κοινωνούς των αξιών και των ιδεών του πλούσιου και σημαντικού ελληνικού πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δε χρηματοδοτείται από το κράτος ή από οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ανατολή έδυσε του Αλέξανδρου Παπαηλιού

Θερινός Κινηματογράφος «Ζέφυρος»

Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.