Αλλαγες και προσαρμοστικοτητα
Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή
Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας βιώνουμε αλλαγές, καθώς η καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι πάντα μια ευθεία γραμμή. Η φύση η ίδια αλλάζει. Οι εποχές, ο χρόνος, όλα κάνουν τον κύκλο τους. Μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε, από μωρά γινόμαστε παιδιά, στη συνέχεια έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι. Η άνοιξη ακολουθείται από το καλοκαίρι, το καλοκαίρι από το φθινόπωρο, στη συνέχεια έρχεται ο χειμώνας και ξανά από την αρχή. Εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη ροή, ώστε να επιβιώσουμε. Όπως όλα τα έμβια όντα. Συμβαίνουν λοιπόν αλλαγές, οι οποίες έρχονται ομαλά κι εμείς προσαρμοζόμαστε αβίαστα, υπάρχουν όμως κι αυτές, οι οποίες απαιτούν επιστράτευση μεγάλης ψυχικής δύναμης ώστε να επέλθει η προσαρμογή και να καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η απόλυση από τη δουλειά μας, η οικονομική δυσχέρεια, μία ασθένεια ή ένας χωρισμός αποτελούν δυσάρεστες αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες από όλους. Η προσαρμοστικότητα είναι η δεξιότητα, η οποία μας βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο δεν την κατέχουμε όλοι στον ίδιο βαθμό. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να βελτιώσουμε αυτή την τόσο σημαντική δεξιότητα;
Αποδοχή αλλαγών
Πολλές φορές κυριευόμαστε από την επιθυμία να ελέγχουμε τα πάντα στη ζωή μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό κι έτσι έρχονται καταστάσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας. Αυτό που βοηθάει σε αυτή την περίπτωση, είναι να αποδεχτούμε αυτή την αδυναμία μας κι άρα τις αλλαγές που μας φέρνει αναπάντεχα η ζωή. Όσο αντιστεκόμαστε στη ροή της ζωής, μένουμε πίσω και καταλήγουμε να χάνουμε το «εδώ και τώρα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αποδοχή λοιπόν, μας οδηγεί στην προσπάθεια για προσαρμογή και βελτίωση του παρόντος μας κι επομένως, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή μας.
Εστίαση στις φωτεινές πτυχές
Μια πολύ σημαντική δεξιότητα είναι η ικανότητα εστίασης της προσοχής στα φωτεινά σημεία της ζωής μας. Αυτό δε σημαίνει ότι παραβλέπουμε τα αρνητικά που μας συμβαίνουν, αλλά ότι παίρνουμε δύναμη κι ενέργεια από τα θετικά ώστε να αντιμετωπίσουμε και να προσαρμοστούμε στις δυσάρεστες καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν τις επιτρέπουμε να μας κυριεύουν και προχωράμε παρακάτω.
Ενεργοποίηση και δράση
Το γεγονός ότι άσχημα γεγονότα συμβαίνουν στη ζωή μας, δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε την επαφή με τον εαυτό μας. Ό, τι και να συμβαίνει γύρω μας, εμείς οφείλουμε να είμαστε συντονισμένοι με τα συναισθήματα μας, τις ανάγκες μας και να προσπαθούμε ανά πάσα στιγμή να δρούμε με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, ώστε να διατηρούμε σε αρμονία τον εσωτερικό μας εαυτό. Έτσι δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες, για να δράσουμε όταν και όπως πρέπει με σκοπό την προσαρμογή στις αλλαγές και τις νέες συνθήκες που μας φέρνει η ζωή.
Αναμφίβολα, στην παρούσα φάση όλοι μας περνούμε μια περίοδο αβεβαιότητας κι αλλαγών. Ο κορονοϊός, γνωστός σε όλους μας, αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία φαίνεται να παίρνει και πάλι φόρα. Νέα μέτρα για προφύλαξη κάνουν την εμφάνιση τους, τα οποία διαφοροποιούνται μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες να χτίσουμε την ψυχική μας ηρεμία, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δυσάρεστες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, θρέφοντας αυτή την τόσο χρήσιμη δεξιότητα την προσαρμοστικότητα μας.
Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή
Ποια είναι η Ελένη
Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε