TOP

ΛΙΖΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: “ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ,ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ”

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Λιζέτα Βασιλειάδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Καλές Τέχνες παράλληλα στη Ρώμη, αλλά μετά στράφηκε και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Ακολούθησε μια πολύχρονη μαθητεία στην Ιταλία και την Ελλάδα κοντά σε δασκάλους Ιταλούς, Ρώσους και Έλληνες, για να αποκτήσει έπειτα το δικό της atelier. Σήμερα ζει και εργάζεται στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο μάλιστα των εκδηλώσεων « Σύρος – Πολιτισμός 2021» και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, εγκαινιάζεται διαδικτυακά (live streaming), την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 και ώρα 18:30 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαου Λειβαδάρα, η εικαστική έκθεση «ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ» της Θεσσαλονικιάς ζωγράφου με πολυετή παρουσία εντός και εκτός συνόρων Λιζέτας Βασιλειάδη. Στην προσπάθειά μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στο έργο της καταξιωμένης εικαστικού συνομιλήσαμε μαζί της αφορμώμενοι από την επερχόμενη εκθεση και σας παραθέτουμε τη συνομιλία μας.

Καταγραφές ο τίτλος της επερχόμενης έκθεσης στην Ερμούπολη της Σύρου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός» και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε επιμέλεια Γιώργου Αλτουβά. Τι να περιμένουμε;

  Έχω την μεγάλη τύχη και τιμή να εκθέσω τα έργα μου στην Πινακοθήκη των  Κυκλάδων. Η έκθεση είναι ενταγμένη, όπως σωστά αναφέρατε, στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων «Σύρος-Πολιτισμός» καθώς και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Θα εκτεθούν 52 έργα μεγάλων αλλά και μεσαίων διαστάσεων. Τα εγκαίνια  έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις  5  Μαΐου, στις 6 και 30 το απόγευμα. H έκθεση θα εγκαινιαστεί διαδικτυακά (live-streaming), στις  5  Μαΐου και στις 6 και 30 μμ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ξενάγηση των έργων στο  https:/ www.facebook.com/syrostoday/
 Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σύρου- Ερμούπολης Νικόλαο Λειβαδάρα,ο οποίος θα εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς και την τόσο δραστήρια αντιδήμαρχο Πολιτισμού  Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία θα επιμεληθεί τη διαδικτυακή ξενάγηση. Μου έδωσαν την ευκαιρία να εκθέσω τα έργα μου στον ιστορικό και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό αυτόν χώρο, γεγονός που με τιμά ιδιαίτερα. Επίσης ευχαριστώ τον Γιώργο Αλτουβά  για την επιμέλεια  και το τόσο καλλιτεχνικό  στήσιμο της έκθεσης.
Το μαγικό αυτό κτήριο που φιλοξενεί την Πινακοθήκη των Κυκλάδων, ήταν το πρώτο δημόσιο κτήριο της ελεύθερης Ελλάδας. Φιλοξενούσε τις αποθήκες του Τελωνείου  στο λιμάνι της Ερμούπολης. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα  Ερλάιχερ. Το γεγονός  ότι  τα έργα μου βρίσκονται εκεί, με συγκινεί  ιδιαίτερα!

Τι σημαίνει για εσάς ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Οι εορτασμοί για την  Ελληνική  Επανάσταση είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής που εμείς οι Έλληνες οφείλουμε στους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν με τόση γενναιότητα τις ζωές τους. Νιώθω δέος και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους αυτούς που  οραματίστηκαν και πραγματοποίησαν την απελευθέρωση. Οι μνήμες πρέπει πάντα να είναι ζωντανές. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Αποτελεί λοιπόν μεγάλη τιμή για εμένα το γεγονός ότι συμμετέχω με αυτήν την έκθεση στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων, και μάλιστα σε ένα τόσο εμβληματικό κτήριο!

Πώς βιώνετε την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με το lock down που ζούμε ως καλλιτέχνις;

 Είμαι καλλιτέχνης αλλά πάνω από όλα είμαι άνθρωπος, και ως  άνθρωπο  με θλίβει βαθύτατα όλη αυτή η άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Το lock down δε με κούρασε. Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι ο συνεχής φόβος και η ανασφάλεια που στοίχειωσε τις ζωές όλων μας. Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού. Αυτό το αναγκαστικό κλείσιμο μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω πολύ περισσότερες ώρες και, κυρίως, απερίσπαστη. Έτσι, γεννήθηκε το υλικό της έκθεσης «Καταγραφές».

Ειστε μητέρα της Δελίνας Βασιλειάδη, επίσης εικαστικού, αλλά και συγγραφέως. Τι σημαίνει για εσάς να είστε την ίδια στιγμή μητέρα και δασκάλα;

  Πράγματι, είμαι η πολύ υπερήφανη μητέρα της  Δελίνας  Βασιλειάδη, συγγραφέως και εικαστικού. Η Δελίνα μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου κυριαρχούσε η αγάπη για τα βιβλία, τη ζωγραφική, το θέατρο καθώς και για κάθε μορφή Τέχνης. Με τα βιβλία και τα χρώματα εξοικειώθηκε πολύ νωρίς. Καθόταν στο atelier μου και με έβλεπε να ζωγραφίζω. Βλέποντάς με, εξοικειώθηκε πολύ γρήγορα με δύσκολες  τεχνικές και, με λίγη βοήθεια από εμένα, βρήκε τη δική της γλώσσα,  με την οποία εκφράζεται στην ζωγραφική. Όσο για τη συγγραφή, έχει μια έμφυτη ικανότητα να διαχειρίζεται τον λόγο. Φυσικά βοήθησε το γεγονός ότι από όταν ήταν μικρή, βλέπαμε μαζί δύσκολες θεατρικές παραστάσεις και διαβάζαμε κλασική λογοτεχνία. Οι πρώτες αυτές καταγραφές βοήθησαν πολύ σε ένα πρώιμο ξεκίνημα στην βαθύτατη γνώση και αντίληψη του θεάτρου. Έτσι, έφτασε στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα στη συγγραφή του υπαρξιακού θεάτρο. Παράλληλα γράφει παιδικά βιβλία, με μεγάλη επιτυχία. Ήμουν λοιπόν δασκάλα με μια πιο ευρεία έννοια. Δημιούργησα το γόνιμο έδαφος, και αυτό είχε αποτελέσματα.

 Τα έργα σας έχετε επιλέξει να είναι μεγάλων διαστάσεων. Υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτή την επιλογή;

Όταν ο εκθεσιακός χώρος το επιτρέπει, παρουσιάζω έργα μεγάλων διαστάσεων. Ο χώρος της Πινακοθήκης όχι μόνο το επιτρέπει, αλλά και το απαιτεί. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω έργα μεγάλων διαστάσεων. Νιώθω μεγάλη ελευθερία όταν ξετυλίγω τη ζωγραφική μου σε μεγάλη έκταση. Είναι μια πρόκληση για μένα και είμαι ευτυχής όταν την αντιμετωπίζω.

«Οι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μια δική τους ζωή που πηγάζει από την ψυχή του καλλιτέχνη» υποστήριζε ο Β. Βαν Γκογκ. Ποια είναι η σχέση των βαθύτερων επιθυμιών και ενορμήσεων του καλλιτέχνη σε σχέση με το πνευματικό του δημιούργημα;

 Πράγματι, οι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μια δική τους ζωή, που πηγάζει από την  ψυχή του καλλιτέχνη. Αυτό όμως είναι μια όχι τόσο συνειδητή διαδικασία. Μιλώ
βέβαια για το εαυτό μου, εφ’ όσον η ερώτηση απευθύνεται σε εμένα! Δε νομίζω ότι είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς τις βαθύτερες επιθυμίες και ιδίως τις ενορμήσεις  του συνειδητά. Έτσι, το έργο που προκύπτει από αυτήν τη διαδικασία, έχει δική του ζωή, που πηγάζει από ένα βαθύτερο, λιγότερο συνειδητό επίπεδο. Όταν βλέπω το έργο μου εκπλήσσομαι, γιατί  ανακαλύπτω άγνωστες πτυχές του ψυχισμού μου εκεί μέσα.

 Πώς θα χαρακτηρίζατε την εικαστική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια;

 Στη Θεσσαλονίκη, και γενικά στην Ελλάδα, γίνονται συγκλονιστικά πράγματα σε όλους τους τομείς της  Τέχνης.Στραφείτε λοιπόν εντός των συνόρων! Στραφείτε στους Έλληνες  καλλιτέχνες!

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη έχετε στα σχέδιά σας ίσως και κάποια έκθεση στην γενέτειρά σας Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη  έχει πάντα την πρώτη θέση στην καρδιά μου σαν πόλη. Όχι μόνο γιατί είναι ο τόπος μου, αλλά γιατί αυτή η πόλη έγραψε ιστορία μέσα στους αιώνες και ήταν σπουδαίο σταυροδρόμι πολιτισμών. Έκανα αρκετές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, και ασφαλώς  θα συνεχίσω να εκθέτω εδώ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.                                                                                                                                                                                                         

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από εδώ τη σπουδαία εικαστικό Λιζέτα Βασιλειάδη για την προσήνειά της και την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας.

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών της εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα.

Πρόσφατα ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.