ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»
Εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η έκθεση «Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η Αναγέννηση μιας πόλης»
Η άφιξη των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρασία στη Θεσσαλονίκη και η καθοριστική συμβολή τους στην αναγέννηση και εξέλιξη της πόλης είναι το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση ιστορικής αναδρομής με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η Αναγέννηση μιας πόλης», που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το περιοδικό Parallaxi και το αστικό project «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» και θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Οργανισμού μέχρι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και μέσα από το φωτογραφικό υλικό περιγράφεται ο ξεριζωμός των Μικρασιατών προσφύγων, η εγκατάσταση τους στη Θεσσαλονίκη και η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης.
«Αν μια πόλη δικαιούται να τιμήσει τα γεγονότα εκείνης της εποχής, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη. Η προσφυγομάνα, η προσφυγούπολη, που έγινε τόπος υποδοχής δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων. Αναδεικνύουμε με ποιόν τρόπο ο θρήνος της τραγωδίας μετατράπηκε σε πνοή δημιουργίας. Θυμόμαστε και τιμούμε πως με αίμα και μελάνι γράφτηκε το τέλος 25 αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Ταυτόχρονα, όμως, γινόμαστε σοφότεροι για το πώς η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε μια από τις σημαντικότερες τομές στη νέα ελληνική ιστορία. Ο ξεριζωμός των Μικρασιατών συνεισέφερε στην εθνική ομογενοποίηση της σύγχρονης Ελλάδας που οικοδομήθηκε πάνω σε δάκρυα, αγωνίες, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης.
Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Χάρης Αηδονόπουλος, σημείωσε: «Εύχομαι και ελπίζω όλες οι εκδηλώσεις μνήμης που συνάδουν με τη μνήμη του Έθνους μας να μην ξεχαστούν ποτέ».
Στους τρόπους με τους οποίους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μπόλιασαν τη Θεσσαλονίκη με πολιτισμό και δημιουργικότητα αναφέρθηκε ο εκδότης-διευθυντής του free press περιοδικού Parallaxi κ. Γιώργος Τούλας, προσθέτοντας πως «η έκθεση λειτουργεί ως ιδανική αφορμή για όλους μας να μελετήσουμε και να στοχαστούμε τι σήμαινε ο αναζωογονητικός ερχομός των προσφύγων στην πόλη».
Η έκθεση με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η Αναγέννηση μιας πόλης» βασίζεται σε αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα και αρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά τους τόπους προέλευσης των προσφύγων, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Η δεύτερη επικεντρώνεται στην προσωρινή εγκατάσταση εξιστορώντας το χρονικό της έλευσης των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη μετά την πυρκαγιά του 1917 και η τρίτη εξιστορεί τη μόνιμη εγκατάστασή τους που οδήγησε στην αναγέννηση της πόλης.
Το όλο εγχείρημα υλοποιείται από ομάδα διδασκόντων και φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει το περιοδικό Parallaxi και το αστικό project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την αμέριστη συμπαράσταση του Ο.Μ.Μ.Θ.
Την έρευνα, την οργάνωση του υλικού και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ: Αθηνά Βιτοπούλου, Μαρία Δούση, Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Μιχάλης Νομικός και Εριφύλη Χοντολίδου.
Συνεργάτες: Δημοσθένης Σάκκος, υποψήφιος διδάκτωρ ΤΑΜ|ΑΠΘ, Σμαρώ Κατσάγγελου, αρχιτέκτων ΑΠΘ, Θάλεια-Πελαγινή Κάλφα, Σοφία Μέρμηγκα Αγγελή, Κωνσταντίνος Τσίντσης, Μαρία Σοφοτάσιου, φοιτητές ΤΑΜ |ΑΠΘ και Ιωάννης Άγγελος Μπελής, φοιτητής ΤΜΧΑ |ΑΠΘ.
Συνδιοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ/ Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Με τη συνεργασία του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Χορηγοί της έκθεσης είναι οι: Σταύρος Ανδρεάδης, Ζωή Παπαγεωργίου.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ: