TOP

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 87ΗΣ ΔΕΘ- 1.500 ΕΚΘΕΤΕΣ, ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

87η ΔΕΘ: 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές,

Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία με 60 επιχειρήσεις

Πλήθος εκδηλώσεων, οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών

Κάθε βράδυ και μία συναυλία

Με 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 Επιμελητηρίων και εννέα θεματικά αφιερώματα η 87η ΔΕΘ θα αποτελέσει από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου το επίκεντρο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Akademia, Ελλάδα των Περιφερειών, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομία-Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός θα παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον κάθε κλάδο ξεχωριστά, αλλά και τις πιο σύγχρονες προτάσεις της αγοράς.  

Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης είναι 18 μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία. Μάλιστα, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Σερβία, Ινδία και Νεπάλ.

Η βουλγαρική συμμετοχή μετρά 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών και αναπτύσσεται στο περίπτερο 13, καλύπτοντας 2.600 τμ.

Το ενδιαφέρον των βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη ΔΕΘ ήταν εξαρχής μεγάλο και στο πλαίσιο αυτό θα έχουν b2b συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.000 υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του ΣΒΕ. Παράλληλα, η θεσμική εκπροσώπηση της βουλγαρικής συμμετοχής θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς στην 87η ΔΕΘ θα βρεθούν ο Βούλγαρος Πρόεδρος, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τη βουλγαρική παρουσία θα πλαισιώσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», που θα αγγίξει μια σειρά πεδίων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες και θα ανοίξει τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα, όπως τα λιμάνια και οι υποδομές, η τεχνολογική καινοτομία και η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η ενέργεια και ο κυκλικός τουρισμός.

Οι επισκέπτες δε του περιπτέρου της Βουλγαρίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις και επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στην φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM. Πολλές είναι οι εκδηλώσεις της Βουλγαρίας και στο πεδίο του πολιτισμού με μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Δυναμική είναι η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με 49 Επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Με ξεχωριστές συμμετοχές λαμβάνουν μέρος 4 Επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μάλιστα διοργανώνει για πρώτη φορά μια ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, στο περίπτερο 16, το Thessfashion, στο οποίο  θα συμμετέχουν ηχηρά ονόματα της μόδας. Οι επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος στο πρωτότυπο εγχείρημα του ΒΕΘ είναι περί τις 40, ενώ τα τμ που θα καταλάβουν αγγίζουν τα 1.600.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θεματικά αφιερώματα αξίζει να σημειωθούν εξής:

-Το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας είναι μια εκθεσιακή ενότητα στην οποία συμμετέχουν εταιρείες που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Αναπτύσσεται σε 3.000 τμ σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους με περισσότερες από 55 συμμετοχές.

-Το αφιέρωμα της AKADEMIA για την εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία (Περίπτερο 14) είναι το σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεκατρία ανώτατα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν νέα προγράμματα σπουδών, καινοτόμα προπτυχιακά (Bachelor), μεταπτυχιακά (Master), διδακτορικά προγράμματα (PhD), καθώς και προγράμματα Σπουδών με τη φιλοσοφία της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Πλούσιο και πολύπτυχο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ, που ξεκινούν μάλιστα πριν καν εγκαινιαστεί η διοργάνωση. Έτσι, η έκθεση υποδέχεται το 3ο Συνέδριο του Economist στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» με τίτλο «Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές-Χτίζοντας αξιόπιστες συνεργασίες στην περιοχή». Στην εναρκτήρια συνεδρία θα μιλήσει ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντ. Ντε Βιλπέν, ενώ στο κλείσιμο των εργασιών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Nikolai Denkov.

Στο πρόγραμμα της 87ης ΔΕΘ ξεχωρίζει επίσης το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η  έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6). Στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ (14-17 Σεπτεμβρίου) η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.

Και ο αθλητισμός όμως δίνει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ. Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Α.Σ. Πανόραμα, περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών,

αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Την ίδια στιγμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας παρουσιάζονται σε ένα μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα με την Αιγίδα του ΕΣΕ (Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων) και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO. Το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας «ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» επιμελείται και παρουσιάζει η καλλιτέχνιδα κα Μαρίνα Πετρή.

Επίσης, μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος, θα στήνεται κάθε βράδυ στην 87η ΔΕΘ με τα Music Events Live.  Στο πλαίσιο των καθημερινών συναυλιών θα υπάρξει και πανελλήνια πρεμιέρα της μουσικής παράστασης Tribute Show Tina Turner, η οποία φτάνει στη Θεσσαλονίκη από το Λονδίνο και το West End.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί και το 55ο Ράλι ΔΕΘ από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

Η 87η ΔΕΘ περιλαμβάνει δεκάδες ακόμα ενδιαφέρουσες, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και καλεί το κοινό να τις ανακαλύψει. Μάλιστα, εγκαινιάζει για τη διευκόλυνση του κόσμου τη λειτουργία του HELEXPO App, ενός χρήσιμου εργαλείου προκειμένου να είναι οι επισκέπτες απόλυτα συντονισμένοι με ό,τι συμβαίνει στην Έκθεση. Η εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η 87η ΔΕΘ είναι και αυτή ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO, Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

«Η Βουλγαρία είναι δίπλα μας όχι τώρα, αλλά από το 1926, οπότε και συμμετείχε στην 1η ΔΕΘ», όπως επισήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη τιμή για τον εκθεσιακό φορέα να υποδέχεται τη γείτονα ως Τιμώμενη Χώρα. Τη χαρακτήρισε μάλιστα στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και προέβλεψε πως η συμμετοχή της θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στις επενδυτικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τον χαρακτήρα της ΔΕΘ ως ενός δείκτη, ενός καθρέφτη των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στην πατρίδα μας υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας & Θράκης), κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως μια γεμάτη και ανθηρή ΔΕΘ συμβαδίζει και αντανακλά το καλό οικονομικό κλίμα της χώρας. Αναφερόμενος δε στον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας τόνισε πως είναι και ένα μέσο για την ανάδειξη και την περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών μας σχέσεων, ενώ επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Βουλγαρίας ανέφερε πως μαζί με την Ελλάδα οι δύο χώρες οικοδομούν στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης και αποτελούν πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη.

«Είναι τιμή για μας να είμαστε εδώ 100 χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή» σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikolay Pavlov, τονίζοντας πως είναι μια αναγνώριση του ρόλου της χώρας του στην περιοχή, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για τη Βουλγαρία να παρουσιάσει τον εαυτό της και όλα τα πρότζεκτ που σχεδιάζει για το μέλλον. Δεσμεύθηκε δε πως η βουλγαρική πλευρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί το βουλγαρικό περίπτερο.

Γιορτή για την πόλη χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ξαναβρήκε τον βηματισμό της, αλλά ανέκτησε και τον εμπορικό και επιχειρηματικό της χαρακτήρα. Σημείωσε δε πως η Περιφέρεια συνεχίζει να επενδύει στη στενή συνεργασία της με τη ΔΕΘ, η οποία αποδίδει καρπούς.

 Τις φιλοδοξίες της πόλης, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι της ανάπτυξης και της ελκυστικότητάς της αντικατοπτρίζουν οι αριθμοί εκθετών και επισκεπτών της ΔΕΘ, όπως ανέφερε με τη σειρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας μάλιστα πως το επόμενο 10ημερο η πόλη είναι sold out, κάτι που πρέπει να γίνει όλο τον χρόνο.

Παρουσιάζοντας το πλούσιο περιεχόμενο της 87ης ΔΕΘ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως η Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία έρχεται με όλα τα πολιτικά και επιχειρηματικά της αστέρια στη φετινή διοργάνωση, τονίζοντας πως η χώρα που μας βοήθησε στην 1η ΔΕΘ είναι και σήμερα εδώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή για πρώτη φορά της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Μολδαβίας, στις 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέσω των Επιμελητηρίων, αλλά και στην επιστροφή της κλωστοϋφαντουργίας που θα αναδειχθεί στην εκδήλωση του ΒΕΘ.   

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, τόνισε πως για 6η συνεχή χρονιά η εταιρεία στηρίζει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έναν θεσμό ορόσημο για την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας. «Και η φετινή ΔΕΘ μάς βρίσκει όλους αντιμέτωπους με προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε, προσθέτοντας πως «στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και με τη φροντίδα για το περιβάλλον να είναι πιο επιτακτική από ποτέ, συνειδητά επιλέγουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, με πράξεις που έχουν ως αφετηρία να κάνουμε το σωστό, και που από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ».

Τη μεγάλη ικανοποίηση της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ να είναι η Νύμφη η μπύρα της ΔΕΘ από τον Μάιο του 2019 εξέφρασε ο sponsorship/events area marketing manager της εταιρείας, κ. Λάζαρος Βογιατζόγλου, τονίζοντας πως πρόκειται για μια μπύρα που παράγεται στο εργοστάσιο της Σίνδου από 100% μακεδονικό κριθάρι. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως αποκλειστικά για την Έκθεση θα υπάρχει στο περίπτερο της Νύμφης και μαύρη μπύρα. 

Η 87η ΔΕΘ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσημη Τράπεζα είναι η Εθνική, Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών η Aegean, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Χορηγός Τηλεπικοινωνιών η NOVA, Χορηγός της 87ης ΔΕΘ είναι η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Επίσημη Μπύρα της 87ης ΔΕΘ είναι η Νύμφη,

Επίσημος πάροχος μετακινήσεων η Autohellas Hertz, Επίσημο Αναψυκτικό της 87ης ΔΕΘ το Λουξ, Χορηγός φυσικού μεταλλικού νερού της 87ης ΔΕΘ το νερό Πηγή ΟΛΥΜΠΟΥ και Official IT Partner η Epsilon SingularLogic.

Στα Music Events Live Χορηγός Φιλοξενίας είναι τα Capsis Hotels, Χορηγός των Vip Μετακινήσεων η Limousines Greece VIP Services, Χορηγός Μετακινήσεων η Taxi Way και Χορηγός Catering η Samiotakis.