TOP

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022_ΦΡΟΥΡΙΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ

Το Κέντρο Πολιτισμού

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

παρουσιάζει το

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022

                                              17Ιουνίου-19 Ιουλίου

στο Φρούριο του Επταπυργίου

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία,  SOLD OUT παραστάσεις και εξαιρετικό απόηχο το Φεστιβάλ Επταπυργίου, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρεις παραγωγές, από τις οποίες επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 έχει ο Αθανάσιος  Κολαλάς.

Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης

«Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη»

4-5 Ιουλίου

ΑΝΑΘΕΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη  είναι ένα νέο συμφωνικό έργο, ανάθεσης του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη.  Βασίζεται αφενός σε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και αφετέρου σε ρυθμούς και μελωδίες της μικρασιατικής Ελληνικής παράδοσης. Ακολουθεί την μορφή του παραδοσιακού θρησκευτικού Ρέκβιεμ, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα ορατόριο μνήμης το οποίο, περνώντας μέσα από την πικρή γεύση της απώλειας, της νοσταλγίας και την επίγνωσης, αφήνει το δρόμο ανοιχτό στην ελπίδα για ένα φωτεινό μέλλον.

«Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας
πάνω στα σαπισμένα θαλάσσια ξύλα
από λιμάνι σε λιμάνι;

Μετακινώντας τσακισμένες πέτρες, ανασαίνοντας
τη δροσιά του πεύκου πιο δύσκολα κάθε μέρα,
μέσα με μια πατρίδα που δεν είναι πια δική μας
ούτε δική σας.

Ο λόγος του Σεφέρη είναι ο βασικός άξονας αυτού του ανολοκλήρωτου ταξιδιού, της αέναης περιπλάνησης και της αθεράπευτης νοσταλγίας για κάποια χαμένη πατρίδα, που φτάνει ως τις μέρες μας, με καινούριους αγώνες και καινούριες θυσίες. Οι μουσικές αναφορές του έργου ανατρέχουν σε μοτίβα του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα θα χρησιμοποιεί ένα πρωτότυπο, σύγχρονο μουσικό ιδίωμα.

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών.

Συνθέτης Γ.Ε.Λαζαρίδης

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική Διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου

Πιάνο Γ.Ε.Λαζαρίδης

Ηλεκτρική κιθάρα Βαγγέλης Τσοτρίδης

Σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη

Μέτζο Μαίρη- Έλεν Νέζη

Τενόρος  Γιάννης Χριστόπουλος

Μπάσος Κώστας Κατσάρας

Αφηγήτρια Έφη Σταμούλη

Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922. Mουσικοθεατρική παράσταση, 21 και 22 Ιουνίου 2022. Μουσική επιμέλεια – Ενορχηστρώσεις: Κώστας Ματσίγκος. Σκηνοθεσία-κείμενα: Εύη Σαρμή. Μουσική Έρευνα: Θανάσης Γιώγλου. Βίντεο art: Σωτήρης Τσολάκης. Κινησιολογία : Τάσος Παπαδόπουλος. Ενδυματολογική επιμέλεια Γεωργία Σουλτανίδου. Σχεδιασμός φώτων: Αθηνά Μπανάβα. Ερμηνεύουν: Λιζέτα Καλημέρη. Γιώργος Μπαγιώκης. Ανδρέας Καρακότας. Χρήστος Μαστέλος. Ηθοποιοί: Λάζαρος Γιαννακόπουλος. Μαρία Καραγκιοζίδου. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης. Μαρία-Νεφέλη Παρασκευοπούλου. Κορνηλία Προκοπίου.. Γιώργος Χριστοφορίδης. Μουσικοί: Βιολί: Γκουβέντας Κυριάκος. Κανονάκι: Ζαχαριάδου Αναστασία. Ακορντεόν: Θεοδωράνος Θεόδωρος. Κοντραμπάσο: Καμπανταϊδης Γιάννης. Μπουζούκι και Λαούτο: Κουτσούρας Παναγιώτης. Κιθάρα: Ματσίγκος Κώστας. Κρουστά: Χρήστος Τάσιος.

«Ramon Vargas»

Gala Όπερας

10 Ιουλίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξενεί φέτος τον μεγάλο Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas, σε ένα Gala όπερας με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, όπου θα ακουστούν μερικές από τις γνωστότερες άριες για τενόρο, του λυρικού ρεπερτορίου. Ένας από τους πιο καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές του αιώνα μας, που από το ντεμπούτο του το 1992 στην Μετροπόλιταν όπερα, μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο του bel canto.

Στα τριάντα χρόνια της μέχρι τώρα καριέρας του έχει τραγουδήσει στα σημαντικότερα μουσικά θέατρα του κόσμου. Η Μετροπόλιταν, η Σκάλα του Μιλάνο, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Όπερα του Παρισιού, η Όπερα της Βιέννης και η Αρένα της Βερόνα είναι μόνο μερικά θέατρα που έχει εμφανιστεί, δίπλα σε σημαντικά λυρικά ονόματα και σπουδαίους μαέστρους. Το εκτενέστατο ρεπερτόριο του καλύπτει ένα τεράστιο μουσικό φάσμα, από το ιταλικό bel canto, μέχρι γερμανικά λίντε και γαλλικά και μεξικάνικα σύγχρονα τραγούδια. Σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Ορχήστρας Ζωή Τσόκανου

Μεγάλες φωνές. Φεστιβάλ Επταπυργίου. 26-27 Ιουνίου 2022. Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΟΜΜΘ MOYSA. Μαέστρος: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ενορχηστρώσεις: Πάνος Κοσμίδης. Βίντεο art: Σωτήρης Τσολάκης. Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Εύη Σιαμαντά και Ανδριάνα Μπάμπαλη.

«10 ΑΡΠΕΣ»

460 χορδές σε γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές

και ροκ μελωδίες

13-14 Ιουλίου

Μεγάλες φωνές. Φεστιβάλ Επταπυργίου. 26-27 Ιουνίου 2022. Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΟΜΜΘ MOYSA. Μαέστρος: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ενορχηστρώσεις: Πάνος Κοσμίδης. Βίντεο art: Σωτήρης Τσολάκης. Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Εύη Σιαμαντά και Ανδριάνα Μπάμπαλη.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ένα μοναδικό σύνολο δέκα αρπιστριών ερμηνεύουν γνωστά κλασικά και σύγχρονα έργα. Από τον Τσαϊκόφσκι μέχρι και τους ΑΒΒΑ, υπόσχονται με ένα πρόγραμμα πρόκληση να αναδείξουν τον ξεχωριστό ήχο του μουσικού αυτού οργάνου, παρασύροντας μας σε ένα ταξίδι μέσα από 460 χορδές.

Ένα εγχείρημα πρωτοποριακό, ενδιαφέρον, δύσκολο, πλούσιο, γεμάτο μουσική και όλα αυτά μέσα από διαφορετικές τεχνικές και επιδεξιότητες που δίνουν το ξεχωριστό στίγμα ενός οργάνου με ιδιαίτερο ηχόχρωμα κ δυνατότητες. Οι 10 άρπες στη σκηνή του Επταπυργίου, με τη συνοδεία κρουστών, θα μαγέψουν  τους θεατές, με τους  πειραματισμούς τους,  τις εναλλακτικές μεταγραφές αλλά και τις πρωτότυπες συνθέσεις που θα παρουσιάσουν.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κατερίνα Κίτσου

Ενορχηστρώσεις Παναγιώτης Κοσμίδης

Συμμετέχουν

Άρπες: Κατερίνα Κίτσου, Angela Madjarova

 Φυλλενια Βουνελάκη, Δανάη Ζαφρανά, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Άννα Μήλιου, Γιώτα Μυσερλή, Πέλη Πλίκα, Αγάπη Φασούλα

Κρουστά: Νταβίνα Φλωρεντίν

Όμποε: Δημήτρης Κίτσος

«Καταραμένοι ποιητές

Από τον Μπωντλαίρ στον Καρυωτάκη»

Βραδιά  ποίησης και μουσικής

18-19 Ιουλίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Πόε, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτης, Πολυδούρη: τα ακατέργαστα «διαμάντια» που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «καταραμένους ποιητές». Έζησαν στο ημίφως, πήγαν μέχρι το τέρμα της άρνησης, αναζήτησαν την χαμένη αθωότητα  μέσα από τις σκοτεινές  διαδρομές της ποίησης. Οι «καταραμένοι» εναντιώνονται σε  κοινωνικά «πρότυπα», και πολεμούν με το μόνο όπλο που έχουν..…γράφουν  ποίηση και προκαλούν  με την  πολύπαθη και πολυτάραχη  ζωή τους.

Μέσα από αποσπάσματα ποιημάτων, αφηγηματικά κείμενα, μελοποιημένα ποιήματα και οπτικό υλικό θα  επιχειρήσουμε μια περιπλάνηση  στο γοητευτικό και τόσο ατμοσφαιρικό ποιητικό τους σύμπαν! Θα αφουγκραστούμε τις σιωπές τους, θα μοιραστούμε τα σκοτάδια τους,  θα προσπαθήσουμε  να κατανοήσουμε γιατί τόσος  πόνος  στην τέχνη τους  και ίσως να αποκωδικοποιήσουμε την κατάρα τους.

Μια ατμοσφαιρική βραδιά ποίησης, μια παράσταση μουσικής και λόγου,  που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Αλκίνοου Ιωαννίδη και τις αφηγήσεις του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Πόσα ποιήματα και μεγάλα αριστουργήματα

γράφτηκαν κάτω από ενός κεριού τη φλόγα.

Κι αν το δικό τους κερί μοιάζει να σβήνει,

των Ιδεών τους η φλόγα, κρατάει ακόμα.

Κλαίω και γελάω στη μνήμη των καταραμένων ποιητών

                            Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Στη  βραδιά θα ακουστούν  περίπου 20  ποιήματα, σε μελοποιήσεις Μάνου Χατζιδάκη,  Λένας Πλάτωνος, Dj Mestre & Γιώργου Αβραμίδη, Νίκου Ξυδάκη, Λουκά Θάνου, Γιάννη Γλέζου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Κώστα Λειβαδά, Χρίστου Θεοδώρου, Ηδύλης Τσαλίκη

Κείμενα και λογοτεχνική μελέτη Άννα Μυκωνίου.

Σκηνοθετική επιμέλεια  Αθανάσιος Κολαλάς

Ενορχηστρώσεις Παναγιώτης Κοσμίδης, Dj Mestre,  Γιώργος Αβραμίδης

Βίντεο art  Σωτήρης Τσολάκης

Τραγούδι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Nalyssa Green, Μέλα Γεροφώτη

Αφήγηση, απαγγελία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Μουσικοί:

Τρομπέτα: Γιώργος Αβραμίδης

Βιολί: Αναστασιάδης Τίμος 

Κρουστά: Βαλαβάνης Άγγελος 

Κοντραμπάσο: Γουμπερίτσης Δημήτρης

Programming, synths, scratches: Dj Mestre

Κιθάρα: Ζιάκας Ανδρέας

Κλαρινέτο: Παπαδόπουλος Ελ. Χρήστος

Βιολοντσέλο: Τουλής Γιάννης

Ακορντεόν: Τσούγκρας Κώστας

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2022

ΔΕΥΤΕΡΑ         04.07   «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

ΤΡΙΤΗ               05.07   «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

ΚΥΡΙΑΚΗ         10.07    «Ραμόν Βάργκας» Gala Όπερας, με την ΚΟΘ

ΤΕΤΑΡΤΗ         13.07   «10 Αρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΠΕΜΠΤΗ         14.07   «10 Αρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΔΕΥΤΕΡΑ          18.07  «Οι καταραμένοι ποιητές»  με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

ΤΡΙΤΗ                19.07  «Οι καταραμένοι ποιητές»  με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες από τη www.viva.gr

Για πληροφορίες : www.kepo.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ LINK ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΣΤΗ VIVA

https://www.viva.gr/tickets/music/festival-eptapyrgiou-2022/?fbclid=IwAR3OXT5BZKG7CNb-3g6YLDaQPWQVBH4zSR4TWSGt_Li0wJY-ohYnfmtthDs

Η προπώληση των εισιτηρίων κάθε παραγωγής   ισχύει έως 4 μέρες πριν την πρεμιέρα της και στη συνέχεια ισχύουν οι τιμές της Γενικής εισόδου

Το μειωμένο εισιτήριο ισχύει πάντα, κατόπιν διαθεσιμότητας

«Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ          10€,  15€, 18€

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  15€, 20€, 25€ 

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Φοιτητικό, Άνω των 65 και ανέργων 6

  «Ραμόν Βάργκας» Gala Όπερας, με την ΚΟΘ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ          20€,  25€, 30€

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  25€, 30€, 40€ 

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Φοιτητικό, Άνω των 65 και ανέργων15

  «10 Άρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ          5€,  

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  6, 8€, 10€

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Φοιτητικό, Άνω των 65 και ανέργων 4

  «Οι καταραμένοι ποιητές»  με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ          12€,  15€, 18€

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  18€, 20€, 25€ 

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Φοιτητικό, Άνω των 65 και ανέργων 10

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3, , 102 FM, 9.58 FM ,ΕΡΤ ΣΕΡΡΕΣ,                                              TV100, FM 100, FM 100.6, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MAKTHES.GR, ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, PARALLAXI, POLIS MAGAZINO, THESSTODAY, THES.GR, CITYPORTAL, KARFITSA, COSMOPOLITI.COM, ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ, METROPOLIS 95.5, VELVET 96.8, ZOO 90.8, METROSPORT, REPUBLICRADIO.GR, TRANZISTOR, SHOOK RADIO 104.4, GRTIMES.GR, REAL, VORIA.GR, V WOMAN, REAL, OPEN, DION