TOP

𝟭𝟲𝝾 𝝙𝝞𝝚𝝝𝝢𝝚𝝨 𝝫𝝚𝝨𝝩𝝞𝝗𝝖𝝠 𝝦𝝤𝝙𝝤𝝪 | 8-12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 | ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ – ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ

16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ

        8-12 Σεπτεμβρίου 2023

         Παλάτι του Μεγάλου Μεγάλου Μαγίστρου- των Ιπποτών

Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, ανοίγει και φέτος  τις πύλες του για να υποδεχθεί το  Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου. Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου,  στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από    την Ουνέσκο ως τόπος  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου  συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό  μη Κερδοσκοπικό Φορέα  για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου», τον Δήμο  Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την Καλλιτεχνική και Γεν. διεύθυνση της ειδικής συμβούλου διαχείρισης πολιτισμού,  κ.  Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 8/9

“VIENNA CHAMBER ORCHESTRA”

H κορυφαία  ορχήστρα “Vienna Chamber Orchestra” θα τιμήσει το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με μια συναυλία της στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η ορχήστρα ιδρύθηκε πριν από 75 περίπου χρόνια και είναι μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες δωματίου στον κόσμο. Εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις της στην περίφημη Musikverein, το Theater an der Wien, την  Vienna Chamber Opera και το Vienna Konzerthaus έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο.  Αποτελούμενη  από   διακεκριμένους  μουσικούς  με σπάνια μουσικά όργανα (Stradivarius και Amati) , θα αφιερώσουν στο διεθνές κοινό του φεστιβάλ  ένα πρόγραμμα με άρωμα Βιέννης

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  10/9

ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ  “ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ”

Επετειακό Έτος Unesco “Μαρία Κάλλας”, 2023

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζεται κάθε χρόνο ένα γκαλά όπερας αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της όπερας καθώς η ημερομηνία θανάτου της είναι κοντά  στην περίοδο του φεστιβάλ. Το φετινό αφιέρωμα  γίνεται ακόμη πιο σημαντικό διότι έχει επίσημα ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Κάλλας (100 χρόνια από τη γέννηση της) και έχει συμπεριληφθεί στην επίσημη λίστα των διεθνών επετείων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το φεστιβάλ θα τιμήσει αυτή τη σημαντική  επέτειο  με  ένα μοναδικό γκαλά όπερας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ένας από τους  μείζονες πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας και ο σημαντικότερος φορέας συμφωνικής μουσικής στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Ορχήστρα, επιστρέφοντας   στο Σμαραγδένιο Νησί μετά από 27 ολόκληρα  χρόνια, θα εμφανιστεί στο μεσαιωνικό   Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, των Ιπποτών της Ρόδου,  υπό την διεύθυνση του νέου της αρχιμουσικού Leo McFall ενώνοντας επί σκηνής δύο κορυφαίες λυρικές τραγουδίστριες  τη σοπράνο Ελένη Καλένος από την Ελλάδα και την μέτζο σοπράνο Violetta Radomirska από τηνΒουλγαρία.

*Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη-Σόφια,Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού

ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ

“Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ” ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΟΠΕΡΕΤΑ 12/9

 ΤΟΥ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

Η δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα που γαλούχησε τέσσερεις γενιές Ελλήνων, ένα έργο με πανέμορφες μελωδίες, συναρπαστική θεατρική πλοκή και ξεκαρδιστικές χιουμοριστικές σκηνές θα παρουσιασθεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή- κοντσερτάντε, συνοδεία πιάνου, με την πρόζα και τα δημοφιλή τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο. Συμμετέχουν διακεκριμένοι έλληνες λυρικοί τραγουδιστές με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος οπερέτα και εμφανίσεις τους στη Λυρική Σκηνή και γνωστούς συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σοπράνο:Μαρία Κόκκα
Μετζοσοπράνο: Ελένη Δάβου
Τενόρος: Αντώνης Κορωναίος
Τενόρος: Σταμάτης Μπερής
Μπάσος: Αγγελος Χονδρογιάννης
Πιάνο:Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

*Τα κοστούμια των τραγουδιστών είναι μια ευγενική παραχώρηση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου-Κρήτης.

To 16o Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της  Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και  του ΕΟΤ, της ΔΕΡΜΑΕ και του ΔΟΠΑΡ, υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο και  τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

Χορηγός: ΔΕΔΔΗΕ

Χορηγοί Φιλοξενίας : Rhodos Palace, Mitsis Hotels, Atrium Hotels

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, EUROTV , Αιγαίο TV, Εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ“  Εφημερίδα “H Ροδιακή”, Εφημερίδα “Δημοκρατική“,  Ράδιο Λυχνάρι., VORIA.gr,  rhodes.com.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 21:00

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου 8,10,12 /9

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.rhodes-festival.gr και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ Rhodes International Festival στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram & facebook)

Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου  -Σύντομο ιστορικό

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου  ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 στη Ρόδο, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του. 

Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί  στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και  την όπερα, καθως και την παρουσίαση ελλήνων και ξένων καταξιωμένων δημιουργών,  σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα  και show που εντυπωσιάζουν

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την  Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής /Armonia Atenea ( π. Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την ορχήστρα εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών,  τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris, τον έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, την διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, τους Δ/ντές Ορχήστρας: Αλκης Μπαλτάς, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Αναστάσιος Συμεωνίδης, Νίκος Χαλιάσας,  τους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές: Λίνα Νικολακοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης,  Γιώργος Θεοφάνους, Στέφανος Κορκολής,  ετήσιο  αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.α. Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του.

Το 2021 και 2022  ήταν  χρονιές ορόσημο στην εξέλιξή του φεστιβάλ ώστε  να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα  φεστιβάλ της Ελλάδας, εφάμιλλο γνωστών ευρωπαικών φεστιβάλ.

Η συνεργασία του και τις δυο χρονιές  με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νέας Υόρκης “Teatro Grattacielo” και την “Camerata Bardi Vocal Academy New York”, το μεν 2021  για την συμπαραγωγή της όπερας “Ιδομενέας” στο Παλάτι των Ιπποτών, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τo 2022 για την όπερα Don Giovanni, με σκηνοθέτη τον Ελληνο-αμερικανό Stefanos Koroneos ,καλλιτεχνικό και γενικό Διευθυντή των δυο οργανισμών  και τα εξαιρετικά  δημοσιεύματα των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη έκαναν το φεστιβάλ γνωστό και δημοφιλές εκτος συνόρων.

Το φεστιβάλ έχει χαρακτηρισθεί ως  “μίνι” Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους  θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, κερδίζοντας με εξαιρετικά σχόλια την υποστήριξη των ΜΜΕ  και προσελκύοντας  κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το  εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά  50% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται  ανελλιπώς κάθε χρόνο  για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου υπό την Καλλιτεχνική & Γεν. Διεύθυνση της ειδικής Συμβούλου Πολιτιστικης Διαχείρισης,  κας Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ,  στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου,  υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ,  της Γ.Γ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα της Ουνέσκο,  καθώς και άλλων κατά περίπτωση φορέων. Οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό  για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» σε συνδιοργάνωση με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ρόδου και   την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη  διοργάνωση του φεστιβάλ, με μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα  στο έτος Μαρία Κάλλας σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, με μια από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες τις χώρας την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με  διεθνείς συνεργασίες  όπως η διάσημη Vienna Chamber Orchestra και με την προβολή των  Ελλήνων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.

Είναι γεγονός ότι με τις συνεργασίες με διεθνείς  πολιτιστικούς Οργανισμούς της  Ευρώπης και των ΗΠΑ, και Ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, το φεστιβάλ προβάλεται στο εξωτερικό και κατ επέκταση προβάλεται η Ρόδος, το Ν. Αιγαίο  και η Ελλάδα γενικότερα.

Επόμενος  στόχος είναι η εξάπλωση του φεστιβάλ και σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η ένταξη  του  φεστιβάλ στο χάρτη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.

Πηνελόπη Σερδάρη

Ιδρύτρια – Πρόεδρος & Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Επικοινωνία

Τηλ: 2310 278056 Φαξ: 2310 237569 Κιν: 6947 779667

E-mail: [email protected]