TOP

ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΚΑ DROM

Το Χορόδεντρο παρουσιάζει ένα αστικό πανυγήρι εμπνευσμένο από την παράδοση, με σταθμό το σήμερα.Θράκη και Βαλκάνια σε ένα παιχνίδι ήχων παραδοσιακών και σύγχρονων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στον πολυχώρο we (Γ΄ Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη) με ώρα έναρξης 21:00.

Εβρίτικη Ζυγιά
Το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Πέντε άνθρωποι με βιώματα και αγάπη για τη μουσική της Θράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και συνυφασμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια με την παράδοση της Θράκης. «Εβρίτικη» επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου και «Ζυγιά», καθότι στη «γλώσσα» των παραδοσιακών μουσικών ο όρος δηλώνει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου. Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης της παραδοσιακής θρακικής μουσικής, η συνεχής έρευνα, καταγραφή και αναπαραγωγή ανέκδοτων τραγουδιών, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε θρακικά ήθη και έθιμα, καθώς και η έντονη παρουσία σε πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας συνθέτουν την ταυτότητα της Εβρίτικης Ζυγιάς.
Οι δισκογραφικές δουλειές του σχήματος:
● «Τρανταφυλλόβεργα», με τραγούδια ανέκδοτα από το χωριό Χιονάδες Έβρου, Μάρτιος 2013
● «Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι», με τραγούδια ανέκδοτα από χωριά της Μακράς Γέφυρας, Ανατολική Θράκη, Μάρτιος 2016.

Τα μέλη:

Παρτινούδης Αλέξης: Θρακιώτική λύρα

Πασόπουλος Στρατής: Καβάλι

Στράτος Σπύρος: Γκάιντα

Στράτος Άγγελος: Κρουστά

www.evritikizygia.gr

Δούκα Κατερίνα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μέσα απ’ το οικογενειακό της περιβάλλον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τραγούδι και το χορό. Συμμετείχε στη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) στην αρχή ως χορεύτρια και στη συνέχεια διδάσκοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η χρόνια μελέτη της μουσικοχορευτικής ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα η ενασχόλησή της με το παραδοσιακό τραγούδι, αποτυπώνονται για πρώτη φορά στη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Δημούδη “ηλιοβασίλεμα στον Έβρο”, όπου συμμετέχει ως τραγουδίστρια. Λίγα χρόνια αργότερα ηχογραφούν με το θρακιώτικο παραδοσιακό σχήμα “μεθόριος¨, το διπλό cd “Έβρος”, όπου ερμηνεύει ανέκδοτα τραγούδια του βόρειου Έβρου. Συμμετέχει επίσης στη δισκογραφική δουλειά “Απόψε” της Σοφίας Νάτσιου. Από το 2010 μαζί με τον Σταμάτη Πασόπουλο δημιούργησαν το “ραΔΥΟφωνο”. Το 2012 μαζί με τους Λευτέρη Τσικουρίδη, Μανώλη Πορφυράκη και Χρήστο Παππά δημιουργούν τους «πληρη νταξει» ερμηνεύοντας προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια και μουσικές και εκδίδουν 3 δίσκους με πρωτότυπες εκτελέσεις/συνθέσεις του σχήματος.
1. Πληρη νταξει – 2013
2. Αποστολή στο διάστημα-2014
3. Τρίτος δίσκος – 2015

4. Soiree – 2019
Με το ρεμπέτικο έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά το 2007 τραγουδώντας σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης.

Το 2016 εκδίδεται ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «φιλί στο στόμα» σε στίχους και μουσική της συνθέτριας/στιχουργού Σοφίας Νάτσιου.

DROM

Drom είναι ο δρόμος στη γλώσσα των Ρομά. dRom είναι και το μουσικό όχημα του Θάνου Σταυρίδη με το οποίο ταξιδεύει τα 4 τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια κι όχι μόνο. Οι dRom είναι μια μπάντα που λατρεύει το ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο. Αντλεί ήχους κι αρώματα από τις μελωδίες των τσιγγάνων του χθες και τις παντρεύει με τ’ αρώματα των Βαλκανίων και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Πάνω σε ξέφρενους ρυθμούς αυτοσχεδιάζει με κέφι κι ενέργεια χαράζοντας μια διαδρομή που ξεκινά από την Ήπειρο, περνά από τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, τη Σόφια, το Βελιγράδι και φτάνει στο Βουκουρέστι. Μουσικές γνώριμες αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θάνου Σταυρίδη από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο “με μια βαλίτσα όνειρα”.  Στο ταξίδι τους το κλαρίνο, το σαξόφωνο, το ακορντεόν, οι κιθάρες, το μπάσο και τα τύμπανα ξεσηκώνουν και δαιμονίζουν τα πνεύματα.

τους dRom αποτελούν οι:
Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν,
Βασίλης Αθανασίου: κλαρίνο, σοξόφωνο
Καρακαλπακίδης Γιάννης: Ηλεκτρική Κιθάρα
Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλ. μπάσο
Χρήστος Τάσιος: drums

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι με εισιτήριο στην τιμή των 7 Ευρώ (Προπώληση, Φοιτητικό, Ανέργων) και 10 Ευρώ στο ταμείο του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Η προπώληση γίνεται από το χορόδεντρο και το we.

Έναρξη προπώλησης 16 Δεκέμβρη .

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Χορόδεντρο: 2310544379 (Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 21:00)

Κύρινας Στέργιος: 6933 35 07 46