TOP

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσφέρει στο κοινό της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων, πολυδιάστατο και ικανό να καλύψει και το πιο απαιτητικό κοινό. Περιλαμβάνει μεγάλες παραγωγές, εκπαιδευτικά προγράμματα, διεθνή φεστιβάλ, και κινείται σε εννέα άξονες, αναδεικνύοντας την πολυμορφία του. Οι άξονες αυτοί είναι:

  1. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Έτος Κάλλας
  2. Χορός στο Μέγαρο
  3. Μεγάλα Αστέρια στο Μέγαρο
  4. Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και Φεστιβάλ Μπαρόκ
  5. Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ΜΟΥSA – Εκπαιδευτικά προγράμματα με τη Συμφωνική
  6. Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο
  7. Έλληνες καλλιτέχνες στο Μέγαρο
  8. Χριστούγεννα στο Μέγαρο
  9. Συνεργασίες με φορείς και διοργανώσεις της πόλης

Επιπλέον, και σε αυτή την καλλιτεχνική περίοδο θα πραγματοποιηθούν συναυλίες που θα τιμούν τον Sergei Rachmaninoff, καθώς το 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη και η MOYSA θα ξεκινήσει τις συναυλίες της με ένα αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη.

Τετάρτη 13/9 & Πέμπτη 14/9

Οι περιπέτειες του Μόγλη μεταφέρονται στον 21ο αιώνα. Σε αυτή την καινούργια ματιά του Βιβλίου της Ζούγκλας, ο εμβληματικός Akram Khan χορογραφεί  την κραυγή μιας αγανακτισμένης φύσης και ενός πλανήτη που πνέει τα λοίσθια. Η φιλόδοξη και θεαματική νέα δημιουργία του Akram Khan Jungle Book Reimagined βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Rudyard Kipling (Το Βιβλίο της Ζούγκλας). Με την αίσθηση του επείγοντος, ο χαρισματικός χορογράφος δημιουργεί ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, όπου η ανησυχία για τη συνεχόμενη καταστροφή του πλανήτη, οφείλει να αποτελεί καίρια πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα.  Χορηγός της παράστασης είναι η Alpha Bank

Σάββατο 16/9

Τους εορτασμούς του Έτους Κάλλας ανοίγει το καθιερωμένο Gala Όπερας, σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και την συνεργασία του ΚΘΒΕ. Οι τρεις κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί της πόλης τιμούν μαζί τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με ένα πλούσιο Gala Όπερας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γνωστές άριες που ερμήνευσε με το μοναδικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ου αιώνα, αλλά και ταυτίστηκε μαζί τους. Τρεις διακεκριμένες Ελληνίδες υψίφωνοι και ο εξαίρετος Έλληνας μαέστρος με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό Γιάννης Πουσπουρίκας, παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με μερικές από τις πιο γνωστές άριες του ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα ξεκινά με το σύντομο θεατρικό δρώμενο ‘Μια συνέντευξη με την Μαρία Κάλλας’ με τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ Κλειώ-Δανάη Οθωναίου και Χρίστο Στυλιανού.

Παρασκευή 22/9

Την ιστορία του λαού των Φιλιππίνων μέσα από τη μουσική και τους εξαιρετικούς χορούς του θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της πόλης από το Εθνικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών των Φιλιππίνων Bayanihan. Το συγκρότημα, που πήρε το όνομά του από την αρχαία παράδοση της χώρας, «bayanihan», που σημαίνει “συνεργασία για το κοινό καλό”, έχει κερδίσει πολλαπλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το υψηλού κύρους βραβείο Ramon Magsaysay για την Ειρήνη και τη Διεθνή Κατανόηση (Peace and International Understanding), που θεωρείται το «Νόμπελ της Ασίας».

Σάββατο 30/9

Η παράσταση Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους, σε κείμενο του Μηνά Βιντιάδη και σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, πραγματεύεται μια καθαρά «γυναικεία υπόθεση». Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά σε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Δευτέρα 16/10

Ο Κύκλος «Συγγραφείς του Κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» συνεχίζει, για 2η χρονιά -μετά τον εξαιρετικά πετυχημένο 1ο χρόνο- να προσκαλεί διάσημους συγγραφείς προκειμένου να κουβεντιάσουν τόσο με συνομιλητές που αντλούν δεξιότητες από ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών ιδιοτήτων, αλλά και με το κοινό της πόλης. Η θεματολογία των συζητήσεων είναι ευρεία και αφορά τα τελευταία τους βιβλία, το σύνολο του εκδοτικού τους έργου τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Μετά τις συζητήσεις με τον R. Beaton, τον J. Coe και τον L. Padura, που «αγκαλιάστηκαν» από τους Θεσσαλονικείς, τον φετινό κύκλο συζητήσεων ανοίγει ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος που γεννήθηκε στην Αλβανία, γράφει στα ελληνικά και από τα ελληνικά έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες. Για το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή Ανεκπλήρωτοι φόβοι έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013.

Τρίτη 24/10

Μουσική δωματίου από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό σε μια συναυλία με τους Αθανάσιο Ζέρβα, Δημήτρη Χανδράκη, Δημήτρη Πάτρα και τη Χρύσα Γρένδα. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα γραμμένα κατά την τελευταία εικοσιπενταετία και χαρακτηρίζεται ως πολυστιλιστικό, αφού τα συγκεκριμένα έργα αντανακλούν διαφορετικές αισθητικές τάσεις.

Παρασκευή 3/11

Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει σε δική του πάντα ενορχήστρωση, ένα ανθολόγιο ορχηστρικών του κομματιών. Μια συναυλία που αποτυπώνει το μουσικό του μονοπάτι στην αναζήτηση του προσωπικού του ύφους. Την ορχηστρική πανδαισία θα συνοδεύει ένα διαδραστικό βίντεο-απεικόνιση που θα δημιουργείται από τις εναλλαγές και διακυμάνσεις της συχνότητας και της δυναμικής των ήχων της ορχήστρας. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.  

Παρασκευή 3/11, 4/11, 10/11 και 12/11

Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, ένας θεσμός που ξανασύστησε τη μπαρόκ μουσική στο κοινό της πόλης, έρχεται και φέτος στη σκηνή του Μ2 με τέσσερις συναυλίες που έχουν ως κεντρικό άξονα το έτος 1723. Η χρονιά αυτή  συνδέει τον J.S. Bach με τον D. Cantemir, τον Giuseppe Tartini με τον Antonio Vandini και τη μουσική της Οθωμανικής αυλής του 17ου αιώνα σε ένα διάλογο με το ευρωπαϊκό μπαρόκ. H καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ είναι του Δήμου Γκουνταρούλη.

Δευτέρα 6/11

Ο πολυτάλαντος Γιάννης Μπέζος, έρχεται στη σκηνή του Μεγάρου για να ερμηνεύσει 25 τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου, και μουσικές των Γ. Μουζάκη, Μ. Σουγιούλ, Κ. Γιαννίδη, Ν. Γούναρη, Στ. Ξαρχάκου, Κ. Καπνίση, κ.ά. Πρόκειται για τραγούδια που πλαισίωσαν θεατρικές παραστάσεις και ταινίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από το κοινό, τότε και σήμερα. Ο Α. Σακελλάριος είναι ένας δημιουργός, που μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διατήρησε άθικτη την παιδικότητά του, με μια Πονηριά στο μάτι!

Τρίτη 7/11 & Τετάρτη 8/11

Η ομάδα χορού Ballets Jazz Montréal, το διεθνούς φήμης μπαλέτο μοντέρνου χορού εμφανίζεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του και παρουσιάζει την εκπληκτική παράσταση – φόρος τιμής στον σπουδαίο Leonard Cohen Dance Me.  Τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις διεθνείς προσωπικότητες, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa και ο Ihsan Rustem, δημιουργώντας ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ, όπως αυτό περιγράφεται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου καναδού ποιητή. Μια σπάνια ευκαιρία για  το κοινό  να απολαύσει το διεθνώς sold-out καλλιτεχνικό γεγονός, λίγο πριν την οριστική αυλαία των παραστάσεων το 2024.

Σάββατο 11/11

Μία από τις μεγαλύτερες ντίβες των ημερών μας, παγκοσμίως, η Λετονή μεσόφωνος Elīna Garanča,  θα τιμήσει την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, Μαρία Κάλλας, με μια μοναδική συναυλία στη Θεσσαλονίκη. Μία από τις μεγαλύτερες ντίβες των ημερών μας παγκοσμίως, η Λετονή μεσόφωνο Elīna Garanča, η οποία έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς με την ομορφιά της φωνής της, την ιδιοφυή της μουσικότητα και τις συναρπαστικές σκηνικές της ερμηνείες υπόσχεται στο κοινό της πόλης μια μοναδική βραδιά. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ.

Δευτέρα 13/11

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 120 ετών από την γέννηση τουAram Khatchaturian, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει  ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των  Khachaturian, Prokofiev και Rachmaninoff. Διευθύνει ο Eduard Topchjan με σολίστ τον διεθνούς φήμης πιανίστα Sergei Babayan.

Σάββατο 25/11, Δευτέρα 27/11 και Τετάρτη 29/11

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωμάτιου, που φέτος διοργανώνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά, φέρνει τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν φέτος συγκαταλέγονται το Κουαρτέτο Borodin, η Μαρία Αστεριάδου, το Fine Arts Quartet, o Zuill Bailey  και ο Σπύρος Μουρίκης.

Παρασκευή 8/12, Σάββατο 9/12 και Κυριακή 10/12

Η όπερα La Vestale του Gaspare Spontini, στην οποία η Μαρία Κάλλας είχε ερμηνεύσει το 1954 τον ρόλο της Τζούλια, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το Theatro Gratacielo της Νέας Υόρκης, όπου το ρόλο του Λικίνιους θα ερμηνεύσει, στην πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, ο διεθνούς φήμης τενόρος, Marcelo Álvarez. Η παραγωγή αυτή σηματοδοτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στρατηγική εξωστρέφειας του Οργανισμού, καθώς μετά τη Νέα Υόρκη οι παραστάσεις θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Πέμπτη 28/9, Τετάρτη 22/11 και Πέμπτη 28/12

Η MOΥSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου  Μουσικής Θεσσαλονίκης, προχωράει δυναμικά στη διεύρυνση των καλλιτεχνικών της οριζόντων, καθώς, την άνοιξη που μας πέρασε έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, όπου, ως καλεσμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου ερμήνευσε έργα σπουδαίων Ελλήνων και Ρουμάνων συνθετών. Στο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα εμπλουτίσει τη δράση της δυναμικά με καινοτόμα μουσικο-παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, και θα συνεργαστεί με σπουδαίους Μαέστρους όπως ο Michael Palmer. Στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτική της συναυλία, η ΜΟΥSΑ, υπό τη μουσική διεύθυνση του χαρισματικού Daniel Jinga, θα παρουσιάσει τη μουσική αγαπημένων τραγουδιών από μιούζικαλ, φέρνοντας το Μπρόντγουεϊ στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Δεκέμβριος έχει τη τιμητική του και βάζει το κοινό της πόλης στο πνεύμα των γιορτών με το κλασικό Χριστουγεννιάτικο μπαλέτο, τον Καρυοθραύστη από το Ukrainian Classical Ballet  (από τι 15 έως τις 17/12),  ενώ η Λιλιπούπολη (από τις 20 έως τις 23/12) η  θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει παρασύροντάς μας στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Μια παραμυθένια παράσταση γεμάτη όνειρα και αναμνήσεις υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψει μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Οι συνεργασίες αποτελούν και φέτος κεντρικό άξονα του προγράμματος με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και το 2ο Φεστιβάλ Odessa Classics να πραγματοποιούν συναυλίες τους στο Μέγαρο Μουσικής.  

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η διαρκής και πολύχρονη στήριξη του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής από τους χορηγούς του :

Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegen Airlines,

Χορηγός η VOLVO Παπαδόπουλος

ενώ στην MOYSA είναι χορηγοί

η Alpha Bank,

η LIDL Ελλάς

και η ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου)

«Είναι ένα ιδιαίτερα ποιοτικό και πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα» επισήμανε η Πρόεδρος του ΟΜΜΘ, καθ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, «καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών επιλογών που είμαστε σίγουροι ότι θα αγκαλιάσει το κοινό της πόλης μας και της Β. Ελλάδας. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Καλλιτεχνικό μας Διευθυντή κ. Χρίστο Γαλιλαία και τους συνεργάτες του, καθώς και τις λοιπές Υπηρεσίες του Μεγάρου για τη διοικητική και τεχνική στήριξη. Καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθειά μας είναι η διαρκής και έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού».  Στην συνέχεια η Πρόεδρος ανακοίνωσε την ανανέωση της σύμβασης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Χρίστου Γαλιλαία για ακόμα 3 χρόνια καθώς όπως ανέφερε «το ΔΣ του Οργανισμού έκρινε ως εξαιρετικά πετυχημένη την τρέχουσα θητεία  του και εκτιμά  ότι οφείλει να του παράσχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του, έτσι ώστε το κοινό της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής να εξακολουθήσει να απολαμβάνει υψηλής στάθμης καλλιτεχνικές -και όχι μόνο- εκδηλώσεις». Τέλος πρόσθεσε ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στέκεται  δίπλα στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές και στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, καλώντας τους θεατές των παραστάσεων του Akram Khan (στις 13 &14/9) να αφήσουν στον ΟΜΜΘ τρόφιμα και φάρμακα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Μέγαρο σχεδιάζει και άλλες δράσης αλληλεγγύης, όπως τη διάθεση εσόδων από προσεχείς παραστάσεις.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, κ. Χρίστος Γαλιλαίας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι οι σκέψεις μας είναι με τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την τελευταία θεομηνία. Στη συνέχεια χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ορόσημο, αφού περιλαμβάνει παραστάσεις που θα ξεχωρίσουν για την ποιότητα τους, τους συντελεστές τους, την πρωτοτυπία τους». Επιπλέον τόνισε τη συνέχιση πετυχημένων θεσμών, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Δωματίου με τη συμμετοχή των κουαρτέτων Borodin και Fine Arts Quartet, το Φεστιβάλ Μπαρόκ, αλλά και την εισαγωγή νέων δράσεων, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ξεχωριστές στιγμές για το Μέγαρο χαρακτήρισε την εμφάνιση της Elīna Garanča και την παρουσία του Marcelo Álvarez στην όπερα La Vestale και την εμφάνιση του διεθνούς φήμης σολίστ Sergei Babayan με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας. Στόχος είναι το Μέγαρο να προβάλει και άλλες μορφές παραστατικών τεχνών όπως ο σύγχρονος χορός, που έχει ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα. Τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε καθοριστική και καταλυτική για την εκπόνηση ενός τέτοιου καλλιτεχνικού προγράμματος.

Φωτογραφικό υλικό στο  https://shorturl.at/arzL1