ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2023 – 2024
Παρουσίαση Καλλιτεχνικού Προγράμματος Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών 2023-2024
Μια χρονιά γεμάτη συν-κινήσεις υπόσχεται το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Εντάσσοντας την κίνηση αλλά και τον λόγο στην ερμηνεία των μεγάλων έργων της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας, η ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδος καινοτομεί ανοίγοντας τον δρόμο σε εναλλακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Συνθέτες που άνοιξαν νέους δρόμους (όπως ο Μπετόβεν με την Τρίτη του Συμφωνία «Ηρωική»), μαζί με δημιουργούς που αναγνώριζε το κατεστημένο της εποχής τους (όπως ο Μπρούκνερ με την Τέταρτη Συμφωνία του «Ρομαντική»). Ποιητικός λόγος που αποδίδεται από αναγνωρισμένους ηθοποιούς όπως ο Δημήτρης Καταλειφός κι ο Δημήτρης Τάρλοου, έργα-σταθμοί του λυρικού ρεπερτορίου όπως ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ και της θρησκευτικής μουσικής όπως τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ παρουσιάζονται ημισκηνοθετημένα με κίνηση.
Παράλληλα, Α’ Εκτελέσεις, αναθέσεις, μεγάλα ονόματα, επέτειοι, αφιερώματα κι ένα πάντα ευρύ εκπαιδευτικό-κοινωνικό έργο προοιωνίζουν ένα πρόγραμμα άκρως ενδιαφέρον που ανοίγεται στο ευρύτατο δυνατό φιλόμουσο κοινό- μετά και την τεράστια επιτυχία της σειράς παραστάσεων Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής που συνεχίζεται και κατά το επίσης επετειακό των 80 χρόνων της Ορχήστρας 2023-2024.
HIGHLIGHTS
Η επόμενη χρονιά έχει το γενικό μότο ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Είναι μια καλλιτεχνική περίοδος που ερευνά εναλλακτικές μορφές παρουσίασης των συμφωνικών προγραμμάτων: ημισκηνοθετημένα, με κίνηση, με τη συμμετοχή του λόγου ή της εικόνας.
ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Στο πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι πιανίστες. Ξεκινώντας με έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ρωσικής πιανιστικής σχολής, τον Αντρέι Γκαβρίλοφ (20 Οκτωβρίου). Θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) του Μωρίς Ραβέλ και το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Προκόφιεφ υπό τον Ματίας Φορέμνυ.
Ο εντυπωσιακού εύρους ρεπερτορίου Αμερικανός πιανίστας Κίριλ Γκέρσταϊν αναμετριέται με το περίφημο Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (3 Νοεμβρίου). Διευθύνει ο νικητής στον διεθνή διαγωνισμό Μάλερ μαέστρος Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ.
Επιστρέφουν δύο καλλιτέχνες που ενθουσίασαν με τις εμφανίσεις τους κατά την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο. Ο βιρτουόζος Μιχαήλ Πλετνιόφ (5 Ιανουαρίου) για να ερμηνεύσει δύο δημιουργίες με άρωμα Μεγάλης Βιέννης. Το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Γιόζεφ Χάυντν και το 24ο Κοντσέρτο του Μότσαρτ. Κι ο Φιλίπ Ωγκέν, ο οποίος διευθύνει.
Η Ελισό Βιρσαλάτζε (19 Ιανουαρίου) που σύμφωνα με τον Σβιατοσλάβ Ρίχτερ είναι ιδανική ερμηνεύτρια του Σούμαν, κάνει τη δική της ανάγνωση στο Κοντσέρτο του Σούμαν για πιάνο και ορχήστρα υπό την ανερχόμενη αρχιμουσικό από τη Λιθουανία, Ιζαμπέλ Γιανκαουσκάιτε.
Ο κορυφαίος Αμερικανός βαρύτονος Τόμας Χάμπσον (8 Μαρτίου) ερμηνεύει επιλογή από τη συλλογή τραγουδιών «Το μαγικό κόρνο του αγοριού» του Γκούσταβ Μάλερ. Την ίδια βραδιά, δύο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της ΚΟΑ, ο βιολοντσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και ο βιολίστας Ηλίας Λιβιεράτος ερμηνεύουν τον οραματιστή Δον Κιχώτη και τον πιστό υπηρέτη του, Σάντσο Πάνθα στο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους. Προηγείται ο Δημήτηρς Τάρλοου ο οποίος θα παρουσιάσει ένα σύντομο κείμενο συνοψίζοντας την ουσία και τις αξίες του πρώτου μυθιστορήματος του κόσμου.
Μεταξύ των κορυφαίων μαέστρων ο Φιλανδός Χάνου Λίντου κι ο Κρίστοφ Έσενμπαχ που διευθύνει τη μεγαλειώδη, γεμάτη συναισθηματικές εναλλαγές Δεύτερη Συμφωνία του Μάλερ με ερμηνεύτριες την Μυρτώ Παπαθανασίου και την Νεφέλη Κωτσέλη (11 Απριλίου).
ΕΠΕΤΕΙΟΙ
- 70 χρόνια από τη δημιουργία του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» (19 Νοεμβρίου) Μια πανηγυρική συναυλία όπου θα ερμηνευτεί η Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τον διάσημο Φιλανδό αρχιμουσικό Χάνου Λίντου. Σολίστ στο Κοντσέρτο για Βιολί του Σιμπέλιους ο ανερχόμενος Σουηδός βιολονίστας Ντάνιελ Λοζάκοβιτς.
- 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιταλού συνθέτη Γκέργκι Λίγκετι (24 Νοεμβρίου). Θα παρουσιαστεί το ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano και έργα που εμπνέονται από την ουγγρική μουσική παράδοση)
- 200 χρόνια από τη γέννηση του αυστριακού Άντον Μπρούκνερ (1 Δεκεμβρίου). Ο Κορνέλιους Μάιστερ διευθύνει την δημοφιλή Τέταρτη Συμφωνία του.
- 200 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα (2 Φεβρουαρίου) Ερμηνεύονται Τρία Συμφωνικά Ποιήματα «Από την Πατρίδα μου». Το opus magnum του πατέρα της τσέχικης μουσικής.
- 200 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη Εντουάρντ Λαλό(01 Μαρτίου). Παρουσιάζεται η διάσημη ισπανική συμφωνία για βιολί κι ορχήστρα.
- 65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ταϊλάνδης (31 Μαΐου). Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος ερμηνεύει το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο κι ορχήστρα του σπουδαιότερου εν ζωή Ταϊλανδού συνθέτη Ναρονγκρίτ Νταμαμπούτρα– σε Α’ Εκτέλεση από την ΚΟΑ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
10 ταινίες-10 δεκαετίες-10 Όσκαρ: Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης παρουσιάζει κι ο κορυφαίος μαέστρος κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ διευθύνει μία βραδιά με 10 συνθέσεις ταινιών που βραβεύτηκαν με Όσκαρ.
Μπετόβεν…μόνο: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης ερμηνεύει το Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο του Μπετόβεν.
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Μία ακόμα καινοτομία της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου είναι ότι εντάσσεται η κίνηση στην καθιερωμένη συμφωνική παρουσίαση έργων οπερατικών με δύο ημισκηνοθετημένες παραγωγές, οι οποίες ως βασικό τους στοιχείο έχουν την κίνηση: πρόκειται για τον Μαγικό Αυλό που θα παρουσιάσουμε τα Χριστούγεννα και Τα Κατά Ματθαίον Πάθη το Πάσχα.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – Α’ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Ο Άλκης Μπαλτάς υπογράφει και διευθύνει δύο νέα έργα (10 Νοεμβρίου). Την «Απώλεια» σε παραγγελία της ΚΟΑ -σύνθεση για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων, και την δημιουργία «Την Πόρτα Ανοίγω το Βράδυ». Με τον Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει το ομώνυμο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη.
Την ίδια βραδιά ο Κορυφαίος A΄ στα Κλαρινέτα της ΚΟΑ Σπύρος Μουρίκης είναι σολίστ στο Κοντσέρτο για Κλαρινέτο και Ορχήστρα Latin American Chronicles.
Σε Α΄ Εκτέλεση παρουσιάζεται το Requiem για σοπράνο, ανδρική χορωδία κι ορχήστρα εγχόρδων (29 Μαρτίου) του Γιώργου Κουμεντάκη– σύνθεση εμπνευσμένη από το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μεταξύ των παραγωγών με προσέλευση κοινού που ομολογώ ξεπέρασε τις προσδοκίες μου κατά τις δύο προηγούμενες καλλιτεχνικές περιόδους είναι οι ιδιαίτερες συναυλίες/παραστάσεις της σειράς Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής που μετρά ήδη 4 παραγωγές. Φέτος, συνεχίζουμε με δύο συναυλίες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στην Ουβερτούρα ( 16 Φεβρουαρίου) κι η δεύτερη στη Μουσική Μπαλέτου (5 Απριλίου) -πάντα με παρουσιαστές την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου και τον συνθέτη Χρίστο Παπαγεωργίου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου.
ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Και κατά την επερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο συνεχίζονται, ο επιτυχημένος κύκλος μουσικής δωματίου «Περίπατοι στα Μουσεία», η συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με διδασκαλία από μουσικούς της ΚΟΑ, ο θεσμός των εισαγωγικών ομιλιών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δικαίωμα στη Μουσική, το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών, η Ακαδημία Νέων Μουσικών, οι ανοιχτές δοκιμές κι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία της Αττικής.
Επιπλέον, πραγματοποιείται Διαγωνισμός για Νέους Μαέστρους οι οποίοι θα κληθούν να διευθύνουν την ΚΟΑ και το 2024 θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Πιλοτικό Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής στις Σπέτσες στο πλαίσιο του οποίου νέοι μαέστροι και νέοι συνθέτες θα εργαστούν πάνω σε νέα και εμβληματικά έργα του σύγχρονου και του κλασικού ρεπερτορίου συμπράττοντας με κορυφαίους συναδέλφους τους.
Ακολουθεί ο λόγος
του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Λουκά Καρυτινού:
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Έχετε μπροστά σας τον προγραμματισμό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024, που ελπίζω και εύχομαι να είναι το ίδιο επιτυχημένος όπως εκείνης που μόλις ολοκληρώθηκε.
Πριν ξεκινήσω τον μικρό απολογισμό των πεπραγμένων μας και προχωρήσω με το νέο πρόγραμμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά και ολόθερμα την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την αδιάλειπτη υποστήριξή της προς την Ορχήστρα μας, το Ε.Τ.Ο.Σ. με τον Πρόεδρό του κ. Λίνο Σισιλιάνο και τους εργαζόμενους στην Κ.Ο.Α. (Καλλιτεχνικό και Διοικητικό προσωπικό) για την άψογη συνεργασία μας και εσάς τους πολυπληθείς συμπαραστάτες και φίλους της Συμφωνικής Μουσικής.
Βασικός σκοπός μας εφέτος, όπως το λέει και η προμετωπίδα μας, είναι η «ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΗ». Η συγκίνηση είναι το ζητούμενο για ένα έργο Τέχνης. Αν κατορθώσουμε να σας συγκινήσουμε με την Μουσική μας, θα έχουμε πετύχει το στόχο μας και θα νοιώσουμε δικαιωμένοι για τους κόπους που καταβάλουμε για ένα άρτιο και συγκινησιακά φορτισμένο αποτέλεσμα.
Όμως η «ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΗ» που σας υποσχόμαστε δεν θα προέλθει μόνο από την μουσική απόδοση των έργων, αλλά και από δύο νέες μορφές συναυλιών που ετοιμάσαμε. Τις συναυλίες που θα κινηθούν με άξονα την Ποίηση και εκείνες που αφορούν στην Όπερα και το Ορατόριο, που θα χάσουν την στατική συμφωνική μορφή τους και θα παρουσιαστούν με κίνηση, ημισκηνοθετημένες.
Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει έργα δημοφιλή, έργα λιγότερο γνωστά με τα οποία όμως πρέπει να εξοικειωνόμαστε και έργα σε Α’ εκτέλεση.
Ελπίζουμε να κινηθείτε μαζί μας και να συγκινηθείτε.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η καλλιτεχνική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας ήταν μία από τις πιο γόνιμες κι ουσιαστικά η πρώτη σε συνθήκες κανονικότητας μετά την πανδημία. Η χρονιά μας κλείνει με εντυπωσιακή προσέλευση θεατών σε όλες τις συναυλίες, πολλές από τις οποίες ήταν sold out. Από αυτές, οι τέσσερεις ανήκαν στον ιδιαίτερο κύκλο παραστάσεων «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής». Και πρέπει να πω ότι η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που μας οδήγησε σε διπλές συναυλίες ξεπέρασε τις προσδοκίες μας επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή μου ότι η συμφωνική μουσική μπορεί και οφείλει να απευθύνεται σε όλους και να μην περιορίζεται σε μια πνευματική ελίτ. Η υψηλή προσέλευση και κυρίως ο ενθουσιασμός του θεατών, μας έπεισε ότι αυτό το Ταξίδι τελικά, έφερε περισσότερους ανθρώπους κοντά σε ό,τι εγώ αποκαλώ κέντρο της μουσικής, δηλαδή, στη χαρά και την ανάταση που αντλούμε από τα μεγάλα έργα.
Μέσα σε αυτή τη χρονιά ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές όπως συνέβη στη συναυλία του Νικολάι Λουγκάνσκι. Συμπράξαμε με παγκοσμίως κορυφαία ονόματα όπως ο Βαντίμ Ρέπιν, ο Ίβο Πογκορέλιτς, ο Ντάνιελ Χόουπ, η Τσέλια Κoστέα, o Μιχαήλ Πλετνιόφ, η Λιζ Ντάβιντσεν κι ο Κρίστοφ Έσενμπαχ.
Ανοίξαμε νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό μας όπως η σειρά Podcast «Συμφωνική Μουσική Ιστορίες» μία συμπαραγωγή με το lifo.gr Podcasts , τον ιστότοπο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε επιμέλεια-παρουσίαση της Ματούλας Κουστένη. Η Ματούλα Κουστένη, με αφορμή τα μεγάλα έργα που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αναζητά τις ιστορίες πίσω από τη δημιουργία τους. Μία σειρά που θα συνεχιστεί και κατά την ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο.
Εορτάσαμε την πρώτη συναυλία μας ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 3 Φεβρουαρίου με την Επετειακή Συναυλία της οποίας προηγήθηκε 10λεπτο αφιέρωμα σε σημαντικές στιγμές και δράσεις της Ορχήστρας.
Στο πέρασμα του χρόνου, έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε κοντά στους λιγότερο ευνοημένους συνανθρώπους μας. Έτσι, και φέτος πραγματοποιήσαμε συναυλίες με κοινωνικό πρόσημο όπως η συναυλία υπό τον Κρίστοφ Έσενμπαχ, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στην Αστική μη Κερδοσκοπική Ένωση «Μαζί για το Παιδί», η συναυλία με την Μαρκέλα Χατζιάνο και την Κατερίνα Μπαρσούκοβα τα έσοδα της οποίας δόθηκανστον Ερυθρό Σταυρό υπέρ των σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας αλλά κι οι συναυλίες μας με ελεύθερη είσοδο σε απομακρυσμένα νησιά όπως η Χάλκη, η Κάρπαθος, η Κάσος ή η Νίσυρος καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ηράκλειο και τα Χανιά: 30 εκπαιδευτικές δράσεις σε 30 σχολεία.
Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο ξεκίνησε σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. η διδασκαλία οργάνων συμφωνικής ορχήστρας, με στόχο την καλλιτεχνική εξειδίκευση των σπουδαστών από μέλη της Κ.Ο.Α. με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή, μέχρις ότου η πολιτεία ρυθμίσει οριστικά το θέμα της ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης.
Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαίωμα στη Μουσική», υποδεχτήκαμε σχολεία στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Δοκιμών», του «Εργαστηρίου Χάλκινων Πνευστών», της «Ακαδημία Νέων Μουσικών», του «Διαρκούς Σεμιναρίου Μουσικής Δωματίου» και βέβαια συνεχίστηκαν οι Εισαγωγικές Ομιλίες τις οποίες μόνο κατά την περυσινή καλλιτεχνική περίοδο παρακολούθησαν 3000 ακροατές.
ΤΡΕΧΟΝΤΑ
Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024 παρουσιάζεται στον απόηχο των 2 sold out συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ηρώδειο. Αναφέρομαι στο Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι που ερμηνεύσαμε με την Κ.Ο.Α. – συναυλία αφιέρωμα στη θρυλική Μαρία Κάλλας- και στη συναυλία του σούπερ σταρ του πιάνου Λανγκ Λανγκ που διηύθυνε ο Κρίστοφ Έσενμπαχ και πραγματοποιήθηκε και χάρη στην υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς η οποία ήταν Χρυσός Χορηγός της.
Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήσαμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, για μια ακόμα χρονιά, τρεις συναυλίες (στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά) συμπράττοντας με νεαρούς μουσικούς από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου σε ένα γκαλά όπερας τιμή στη σπουδαία Μαρία Κάλλας.
Το κλείσιμο της επετειακής μας χρονιάς θα μας βρει με δύο ακόμα πρωτοβουλίες που για εμάς έχουν ειδικό συναισθηματικό βάρος. Ένα ντοκιμαντέρ που ιχνηλατεί την ιστορία της ΚΟΑ, και σε μορφή εντύπου, οι αναμνήσεις από τις συναυλίες της Ορχήστρας μας του συνθέτη, διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Παράλληλα, κομβικές στιγμές αλλά κι ιστορίες από τη ζωή μουσικών μας θα δουν το διαδικτυακό φως της δημοσιότητας επιτρέποντας στο κοινό μια μικρή γεύση της καθημερινότητάς και του κόσμου της ορχήστρας μας.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023-2024
ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Η επόμενη χρονιά έχει το γενικό μότο ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ . Είναι μια καλλιτεχνική περίοδος που ερευνά εναλλακτικές μορφές παρουσίασης των συμφωνικών προγραμμάτων. Με κίνηση, με τη συμμετοχή του λόγου ή της εικόνας.
Μεγάλα ονόματα
Στο πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου καταρχήν ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι πιανίστες. Στις 20 Οκτωβρίου, η καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ρωσικής πιανιστικής σχολής, τον Αντρέι Γκαβρίλοφ. Πρόκειται να ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) του Μωρίς Ραβέλ και το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Προκόφιεφ υπό τον Ματίας Φορέμνυ.
Ο Αμερικανός πιανίστας Κίριλ Γκέρσταϊν συμπράττει μαζί μας στις 3 Νοεμβρίου. Ερμηνευτής με εντυπωσιακό εύρος ρεπερτορίου, πρόκειται να αναμετρηθεί με το περιώνυμο Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Την βραδιά διευθύνει ο νικητής στον διεθνή διαγωνισμό Μάλερ μαέστρος Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ.
Μετά από έναν χρόνο, επιστρέφουν κοντά μας δύο καλλιτέχνες που ενθουσίασαν με τις εμφανίσεις τους την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο. Ο βιρτουόζος Μιχαήλ Πλετνιόφ θα βρίσκεται κοντά μας στις 5 Ιανουαρίου για να ερμηνεύσει δύο δημιουργίες με άρωμα Μεγάλης Βιέννης. Το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Γιόζεφ Χάυντν και το 24ο Κοντσέρτο του Μότσαρτ. Διευθύνει ο Φιλίπ Ωγκέν.
Στις 19 Ιανουαρίου, η Ελισό Βιρσαλάτζε που σύμφωνα με τον Σβιατοσλάβ Ρίχτερ είναι ιδανική ερμηνεύτρια του Σούμαν, θα μας χαρίσει τη δική της ανάγνωση στο Κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα υπό την ανερχόμενη αρχιμουσικό από τη Λιθουανία, Ιζαμπέλ Γιανκαουσκάιτε.
Ο κορυφαίος Αμερικανός βαρύτονος Τόμας Χάμπσον θα βρίσκεται κοντά μας στις 8 Μαρτίου για να ερμηνεύσει επιλογή από τη συλλογή τραγουδιών «Το μαγικό κόρνο του αγοριού» του Γκούσταβ Μάλερ. Στην ίδια βραδιά, δύο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της Ορχήστρας μας, ο βιολοντσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και ο βιολίστας Ηλίας Λιβιεράτος ερμηνεύουν τον οραματιστή Δον Κιχώτη και τον πιστό υπηρέτη του, Σάντσο Πάνθα στο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους. Ο Δημήτηρς Τάρλοου θα παρουσιάσει ένα σύντομο κείμενο συνοψίζοντας την ουσία και τις αξίες του πρώτου μυθιστορήματος του κόσμου.
Στις 11 Απριλίου, υποδεχόμαστε και πάλι κοντά μας τον θρυλικό αρχιμουσικό Κρίστοφ Έσενμπαχ σε μια συναυλία της οποίας μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Διευθύνει τη Δεύτερη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ με σολίστ τις Μυρτώ Παπαθανασίου και Νεφέλη Κωτσέλη.
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι μας ενδιαφέρουν οι εναλλακτικοί, περισσότερο σύγχρονοι τρόποι παρουσίασης της συμφωνικής μουσικής. Φέτος, στις δύο εορταστικές συναυλίες μας των Χριστουγέννων και του Πάσχα, εντάσσουμε την κίνηση στη μουσική και παρουσιάζουμε ημισκηνοθετημένα δύο διαχρονικά αριστουργήματα. Στις 22 Δεκεμβρίου, τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ με τη συμμετοχή πλειάδας γνωστών ερμηνευτών υπό τη μπαγκέτα της δραστήριας αρχιμουσικού Κάτιας Μολφέση σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη.
Στις 30 Απριλίου, παρουσιάζουμε το διάσημο ορατόριο του Μπαχ «Κατά Ματθαίον πάθη» σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Ζέκε. Σε αυτή τη συναυλία, θα επιχειρήσουμε να ξεδιπλώσουμε μια διαφορετική διάσταση του έργου εντάσσοντας την κίνηση στην καθιερωμένη συναυλιακή παρουσίαση.
Μεταξύ των εορταστικών μας συναυλιών το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο γκαλά. Ένα αυθεντικό παριζιάνικο ρεβεγιόν με διακριτικό αέρα Ισπανίας. Συνθέτες αντιπροσωπευτικοί της γαλλικής όπερας ερμηνευμένοι από πλειάδα λυρικών καλλιτεχνών υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη.
ΕΠΕΤΕΙΟΙ
70 Χρόνια του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»
Το 1953, δηλαδή 70 χρόνια πριν, ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» που μεταξύ άλλων έχει προσφέρει στη χώρα μας το Μέγαρο Μουσικής, όπου από το 1991 παρουσιάζουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα τις συμφωνικές μας συναυλίες και πλέον είμαστε η resident ορχήστρα του. Ακριβώς επειδή μας συνδέουν πολλά λοιπόν, γιορτάζουμε τα 70ά γενέθλια του Συλλόγου στις 19 Νοεμβρίου με μια πανηγυρική συναυλία τα έσοδα της οποίας θα δοθούν για τη στήριξη του προγράμματος υποτροφιών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».
Ο ραγδαία ανερχόμενος βιολιστής Ντάνιελ Λοζάκοβιτς ερμηνεύει το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους, ενώ ο διάσημος Φινλανδός μαέστρος Χάνου Λίντου, ηγείται της μεγαλειώδους Ηρωικής Συμφωνίας του Μπετόβεν.
100 Χρόνια από τη γέννηση του Λίγκετι
Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ουγγρικής καταγωγής συνθέτη Γκιέργκι Λίγκετι που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους επιδραστικότερους συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Στις 24 Νοεμβρίου. Ερμηνεύουμε το ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano, μαζί με έργα που εμπνέονται από την ουγγρική μουσική παράδοση. Ο Εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, Ρόμαν Σίμοβιτς, αναμετράται με το Δεύτερο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, ενώ θα ακουστούν, επίσης, η σουίτα «Χάρι Γιάνος» του Ζόλταν Κόνταϊ και δύο από τους διάσημους Ουγγρικούς Χορούς του Γιοχάνες Μπραμς. Στο πόντιουμ ο Στέφαν Άσμπερι.
200 Χρόνια από τη Γέννηση του Μπρούκνερ
Την 1η Δεκεμβρίου, σε μια συναυλία γεμάτη ρομαντισμό τιμάμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Άντον Μπρούκνερ. Ο Γερμανός μαέστρος Κορνέλιους Μάιστερ, μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και Ορχήστρας της Στουτγάρδης οδηγεί την Ορχήστρα μας στη δημοφιλή Τέταρτη Συμφωνία του αυστριακού συνθέτη, ενώ η χαρισματική πιανίστα Αλεξία Μουζά αναμετράται με το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκυ.
200 Χρόνια από τη Γέννηση του Σμέτανα
Ο «πατέρας» της τσεχικής μουσικής Μπέτριχ Σμέτανα θα γινόταν το 2024 διακοσίων ετών κι εμείς γιορτάζουμε αυτή τη σημαντική επέτειο στις 2 Φεβρουαρίου ερμηνεύοντας τρία συμφωνικά ποιήματα από την «Πατρίδα μου» το opus magnum του συνθέτη. Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής θα μας ταξιδέψει Στις Όχθες του Μολδάβα, ενώ δύο ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Καναδοαμερικανός βιολονίστας Τίμοθυ Τσούι και ο Νοτιοκορεάτης βιολοντσελίστας Τζαεμίν Χαν ερμηνεύουν το Διπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα του Γιοχάνες Μπραμς. Η βραδιά ανοίγει με την εισαγωγή κοντσέρτου «Οθέλλος» του Αντονίν Ντβόρζακ.
200 Χρόνια από τη Γέννηση του Εντουάρ Λαλό
Την 1η Μαρτίου, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, ερμηνεύουμε το διασημότερο έργο του Γάλλου συνθέτη Εντουάρ Λαλό, την Ισπανική συμφωνία για βιολί και ορχήστρα. Σολίστ, η διακεκριμένη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε. Ακόμη, ο αναγνωρισμένος πιανίστας Χάρης Δημαράς ερμηνεύει την εμπνευσμένη από την τζαζ Γαλάζια ραψωδία του Τζορτζ Γκέρσουιν. Ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης, διευθύνει, επίσης, το μυστηριώδες «Αναπάντητο ερώτημα» του πρωτοπόρου Τσαρλς Άιβς και την εξπρεσιονιστικά παθιασμένη Νύχτα εξαΰλωσης του Άρνολντ Σαίνμπεργκ.
75 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα
Το φετινό αφιέρωμά μας στο ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο συμπίπτει με την επέτειο των 75 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα. Ο Μάριος Παντελιάδης ερμηνεύει στις 10 Μαΐου το Κοντσερτίνο για πιάνο του μοντερνιστή συνθέτη, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της γραφής του.
65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ταϊλάνδης
Το 2024 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 65 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ταϊλάνδης. Θα ακουστούν δύο δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, η περίφημη Γιορτή του Γεώργιου Λαμπελέτ και το Individum του ακμαίου συνθέτη Ελευθέριου Βενιάδη. Η διαπρεπής πιανίστα Θεδοσία Ντόκου επιστρέφει στις 31 Μαΐου ερμηνεύοντας το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Προκόφιεφ υπό τη μουσική διεύθυνση του γνωστού στο αθηναϊκό κοινό αρχιμουσικού Μισέλ Τιλκέν.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
10 ταινίες – 10 δεκαετίες – 10 Όσκαρ
Ποιος δεν αγαπά τη σύζευξη των τεχνών; Στις 8 Δεκεμβρίου, σε ένα crossover, παρουσιάζουμε συνθέσεις από ταινίες που βραβεύτηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Δέκα ταινίες των οποίων η μουσική έχει μείνει στην ιστορία και χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 μέχρι σήμερα. Την επιμέλεια και παρουσίαση της βραδιάς αναλαμβάνει ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης και διευθύνει o παγκοσμίως κορυφαίος μαέστρος κινηματογραφικής μουσικής, Φρανκ Στρόμπελ.
Μπετόβεν…μόνο
Στη συναυλία της 15ης Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα αποτελείται αποκλειστικά από έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα παρουσιάσει το «Αυτοκρατορικό» Κοντσέρτο για πιάνο, ενώ ο Ισραηλινός Γιόαβ Τάλμι ηγείται της εκτέλεσης της εισαγωγής «Έγκμοντ» και της Έβδομης Συμφωνίας.
Το ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο
Στις 10 Μαΐου, διοργανώνουμε συναυλία-αφιέρωμα στο ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο, το οποίο αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα. Η Έφη Αγραφιώτου αναμετράται με το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για πιάνο της Ρένας Κυριακού. Σε α’ εκτέλεση θα παρουσιαστεί, ακόμη, το Κοντσέρτο του Χάρη Βρόντου από τον πιανίστα και συνθέτη Θάνο Μαργέτη.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – Α’ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Αναπόσπαστο κομμάτι του έργου μας είναι η έμπρακτη στήριξη στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Και κατά την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο παρουσιάζουμε έργα σε α’ εκτέλεση. Όπως κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών και μια δική μας ανάθεση. Στις 10 Νοεμβρίου, σε μια βραδιά που συνδιαλέγονται δύο τέχνες, η μουσική και η ποίηση, θα παρουσιαστεί σε α’ εκτέλεση το έργο «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» για έγχορδα, βασισμένο στην μελωδία του ομώνυμου τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Το ποίημα θα διαβάσει ο Δημήτρης Καταλειφός. Ακολουθεί ένα έργο-ανάθεση της ΚΟΑ, η «Απώλεια» για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων του Άλκη Μπαλτά, ο οποίος αναλαμβάνει και τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας. Η σύνθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του βιολοντσελίστα Ρένου Μπαλτά, ενώ θα έχει σολίστ τον δικό μας Αστέριο Πούφτη.
Στις 13 Ιανουαρίου, ερμηνεύουμε το έργο «Υπνερωτομαχία Πολύφημου» του πιανίστα και συνθέτη Θάνου Μαργέτη, το οποίο συνομιλεί με την ελληνική μυθολογία.
Στις 29 Μαρτίου, στη δεύτερη συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου στην οποία εντάσσεται ο ποιητικός λόγος, παρουσιάζουμε το έργο για συμφωνική ορχήστρα «Γανυμήδης» της βραβευμένης συνθέτριας Λίνας Τόνια. Στην ίδια συναυλία, ερμηνεύουμε για πρώτη φορά το Requiem για σοπράνο, ανδρική χορωδία, και ορχήστρα δωματίου του συνθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη. Μια σύνθεση εμπνευσμένη από το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη.
Στο αφιέρωμά μας στο ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο, στις 10 Μαΐου, θα ακουστεί για πρώτη φορά το κοντσέρτο του Χάρη Βρόντου σε μουσική διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου.
Στις 31 Μαΐου, στην τελευταία συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου, ερμηνεύουμε μαζί με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Θεόδωρο Κερκέζο το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα του σπουδαιότερου εν ζωή Ταϊλανδού συνθέτη, Ναρονγκρίτ Νταμαμπούτρα. Ακόμη, παρουσιάζουμε το πρόσφατα γραμμένο Individum του Ελευθέριου Βενιάδη.
Κι επειδή ποτέ δεν επαναπαυόμαστε και πάντα μας απασχολεί η διεύρυνση του ρεπερτορίου μας, φέτος ερμηνεύουμε τέσσερα σύγχρονα έργα διαφορετικών επιρροών και παραδόσεων για πρώτη φορά στην ιστορία μας.
Ο Κορυφαίος Α’ στα κλαρινέτα μας, Σπύρος Μουρίκης, στις 10 Νοεμβρίου είναι σολίστ στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα Latin American Chronicles του Αργεντίνου Ντάνιελ Φρέιμπεργκ. Δημιουργία που συνταιριάζει την αυτοσχεδιαστική διάθεση της τζαζ, τον αισθησιασμό της μουσικής λάτιν και τον πλούσιο συμφωνικό ήχο.
Στις 12 Ιανουαρίου, συμπράττουμε με τον Αμερικανό Μαρκ Σαμπάχ, σόλο βιόλα της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου στο Ποτπουρί για βιόλα και ορχήστρα του Αυστριακού Γιόχαν Νέπομουκ Χούμελ. Διευθύνει, ο πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας, Στέφανος Τσιαλής.
Στις 29 Μαρτίου, υποδεχόμαστε τους διακεκριμένους σολίστ Παναγιώτη Τροχόπουλο και Απόστολο Παληό στο εκρηκτικό Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του Τσέχου Μποχουσλάβ Μαρτινού. Στην ίδια συναυλία, η αναγνωρισμένη υψίφωνος Λένια Ζαχαροπούλου μαζί με την Παιδική Χορωδία Rosarte και το γυναικείο τμήμα της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων ερμηνεύουν την Καντάτα La Damoiselle élue (Η εκλεκτή κυρία) του Κλωντ Ντεμπυσσύ που βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Άγγλου ποιητή Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των sold out συναυλιών που δόθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες καλλιτεχνικές περιόδους στο πλαίσιο της σειράς «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής», το ταξίδι μας στο κέντρο, δηλαδή στη χαρά της μουσικής συνεχίζεται. Έτσι, μετά τη γνωριμία με το είδος του Συμφωνικού Ποιήματος, του Κοντσέρτου, της Συμφωνίας και της Συμφωνικής Σουίτας,στις 15 Φεβρουαρίου το ταξίδι μας στέκεται στην Ουβερτούρα και στις 15 Απριλίου στη μουσική μπαλέτου. Βίντεο, ζωντανή εκτέλεση αποσπασμάτων από κομβικά, αλλά και δημοφιλή έργα, συμπληρώνονται από ιστορικές και μουσικολογικές πληροφορίες σε μια προσπάθεια τοποθέτησης των συμφωνικών ειδών στο εκάστοτε κοινωνικό, οικονομικό και βεβαίως μουσικολογικό πλαίσιο, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάκου. Παρουσιάζουν, η δημοφιλής ιστορικός Μαρία Ευθυμίου και ο πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.
ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κατά την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο (2021 – 2022) είχαμε 6.807 ακροατές σε 51 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 26, οι μισές δηλαδή, έλαβαν χώρα εκτός Αττικής. Σε επίπεδο θεατών, οι ακροατές εκτός Αττικής αποτέλεσαν το 85% του συνόλου των ακροατών και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, αποδεικνύοντας την ανταπόκριση του κοινού σε περιοχές δύσκολα προσβάσιμες από συμφωνική ορχήστρα-αριθμοί που αναμένεται να επιβεβαιωθούν, ενδεχομένως και να αυξηθούν φέτος.
Και κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024, συνεχίζουμε και επεκτείνουμε το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό μας έργο. Η Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α., συνεχίζει μέσα από τις τάξεις της, να προετοιμάζει νέους ερμηνευτές για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας συμφωνικής ορχήστρας. Οι δημοφιλείς εκπαιδευτικές δράσεις «Δικαίωμα στη Μουσική», «Επι-μένοντας Αιγαίο» και Φεστιβάλ «ΜουσιΚώς» μυούν παιδιά διαφόρων ηλικιών στους ήχους, το ρεπερτόριο, αλλά και τα όργανα μιας ορχήστρας.
Ακόμα, συνεχίζονται οι Ανοιχτές Δοκιμές προσφέροντας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές δημοτικού τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν γενικές δοκιμές με το σχολείο τους. Ενώ κι αυτή τη χρονιά, έναντι συμβολικού αντιτίμου, μαθητές μπορούν να ενταχτούν στο αγαπητό πρόγραμμα Με την Τάξη μου στην Ορχήστρα μας.
Παράλληλα, μέσα στον Απρίλιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για νέους Έλληνες μαέστρους. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους νέους ταλαντούχους αρχιμουσικούς της χώρας μας και να συμπράξουμε μαζί τους στο κοντινό μέλλον.
Μετά από πρόταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (που θα υποβληθεί στο ΠΕΠ Αττικής, και θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2024) «γεννιέται» το Πιλοτικό Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής στους χώρους της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής των Σπετσών, όπου νέοι μαέστροι και νέοι συνθέτες, μέσα σε ένα ιδιαίτερα εντατικό και απαιτητικό 15νθήμερο γεμάτο από masterclasses, ομαδικά και one-on-one εργαστήρια, θα δουλέψουν πάνω σε καινούρια αλλά και πάνω σε εμβληματικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, θα συνεργαστούν στενά με κορυφαίους μουσικούς, αλλά και μεταξύ τους, και θα έχουν τη μοναδική δυνατότητα να ακούσουν τα έργα τους και να τα ξαναδουλέψουν από κοινού την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και φυσικά, οι νέοι μαέστροι να διευθύνουν την παλαιότερη Ορχήστρα της χώρας.
Για ένατη χρονιά, το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών προσφέρει απολύτως δωρεάν, σεμινάρια για χάλκινα πνευστά όλων των επιπέδων και ηλικιών σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Συνεχίζεται, επίσης, το «Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου»,πρωτοβουλία του βιολοντσελίστα Άγγελου Λιακάκη και του πιανίστα Τίτου Γουβέλη, που ως στόχο έχει τη μύηση νέων σπουδαστών και επαγγελματιών μουσικών στις ιδιαίτερες προκλήσεις του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.
Και βέβαια, οι εξαιρετικά δημοφιλείς Εισαγωγικές Ομιλίες επιστρέφουν μαζί με τις ζωντανές εμφανίσεις, εμπλουτίζοντας το ιδιαίτερο «τελετουργικό» κάθε συναυλίας. Πρόκειται για έναν υπερδεκαετή θεσμό που έχει αγκαλιαστεί θερμά από το κοινό καθώς εμβαθύνει στην ιστορία και τη σημασία των έργων με τρόπο απλό και ανεπιτήδευτο. Συμφωνική Μουσική για Όλες και Όλους.
Κάθε χρονιά, στο Πρόγραμμά μας ξεχωριστή θέση έχουν οι Συναυλίες Μουσικής Δωματίου, των πολλών και ποικίλλων συνόλων της Ορχήστρας μας. Το ρεπερτόριό τους είναι ευρύ, τολμηρό κι ευφάνταστο. Είναι ο δικός μας τρόπος να γινόμαστε ευέλικτοι και να συναντούμε το κοινό μας σε χώρους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές πολιτιστικές ευαισθησίες.
Για το 2023-2024 οι καλλιτέχνες μας θα έχουν το αθηναϊκό τους σπίτι στο φιλόξενο Crowne Plaza, το οποίο θα είναι ο Χορηγός Φιλοξενίας της Κ.Ο.Α. Είναι μεγάλη η χαρά και η ασφάλεια που μας παρέχει το κύρος αυτού του ξενοδοχείου, καθώς η φιλοξενία είναι μία μόνο από τις πολυεπίπεδες, αθέατες φροντίδες που προηγούνται των συναυλιών.
Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους χορηγούς επικοινωνίας που αναδεικνύουν το έργο μας: την ΕΡΤ, τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., τη Βουλή Τηλεόραση, τηv Lifo, το ελ culture, τον Αθήνα 984, το news247, τον Galaxy 92 και το Στο Κόκκινο 105.5.
Η νέα καμπάνια των AG Design Agency, με σύνθημα τη φράση «Συν-Κινήσεις», είναι ζωντανή και πολυδιάστατη, όπως η ίδια η μουσική. Αναδεικνύει τις «συν-κινήσεις» που αρθρώνουν τη συναρπαστική εμπειρία ακρόασης ενός συμφωνικού έργου, σαν να αποτυπώνει οπτικά τη στιγμή εκείνη που η μουσική εκτέλεση μεταμορφώνεται σε συναίσθημα.
Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 21.00
Δημοτικό Θέατρο Λάρισας
Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Gala όπερας με τη Μυρτώ Παπαθανασίου
ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)
– Εισαγωγή από την όπερα Τραβιάτα
– Addio del Passato από την όπερα Τραβιάτα
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
-Εισαγωγή από την όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο
-Voi che sapete, άρια από την όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο
ΠΙΕΤΡΟ ΜΑΣΚΑΝΙ (1863-1945)
Ιντερμέτζο από την όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα
ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858-1924)
Vissi d’ Arte από την όπερα Τόσκα
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
Εισαγωγή από την όπερα Μαγικός Αυλός
ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ
«Tacea la notte» άρια από την όπερα Τροβατόρε
ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ
Άρια «Oh mio babbino caro», από την όπερα Τζάννι Σκίκι
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791)
Εισαγωγή από την όπερα Μαγικός Αυλός
ζορζ μπιζε (1838–1875):
Πρελούδιο από την όπερα Κάρμεν
ΣΑΡΛ ΓΚΟΥΝΟ (1818-1893)
Άρια Μαργαρίτας από την όπερα Φάουστ
Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)
«Μαρίνα» από το μπαλέτο Ζορμπάς
Μυρτώ Παπαθανασίου, υψίφωνος
Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση
H διακεκριμένη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της με ένα πρόγραμμα – αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνο Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της πιο αγαπημένης λυρικής τραγουδίστριας όλων των εποχών. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Λουκάς Καρυτινός.
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 21.00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Παραγωγή του Ο.Μ.Μ.Α.
Μαρία Κάλλας / Όπερα στο Μέγαρο
Gala όπερας- Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας.
Άριες από όπερες των Βέρντι, Λεονκαβάλλο, Τζορντάνο, Πουτσίνι.
Γελένα Στίκινα, υψίφωνος
Δημήτρης Πλατανιάς, βαρύτονος
Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση
Η ρωσίδα σοπράνο Γελένα Στίκινα και ο έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς είναι περιζήτητοι στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, με ερμηνείες που καθηλώνουν ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ρόλους της όπερας. Υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, και με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σταχυολογούν από το ευρύ ρεπερτόριό τους αγαπημένες άριες της ιταλικής ρομαντικής όπερας (με έμφαση στον αθάνατο Τζουζέππε Βέρντι) και καταθέτουν την πείρα αλλά και το αστείρευτο φωνητικό και μουσικό τους ταλέντο, υποσχόμενοι αναγνώσεις γεμάτες σφρίγος, δύναμη και λάμψη.
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 52€, 42€, 34€, 26€, 16€ και 11€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Πέμπτη, 20 Ιουλίου
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 21.00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Classic Rock VII
Για έξι συνεχείς χρονιές οι συναυλίες του Classic Rock γίνονται sold out. Πάνω από 32.000 άτομα μέχρι τώρα είδαν το ροκ… αλλιώς! Το ραντεβού καθιερώθηκε. Το Classic Rock 7 επιστρέφει στο Ηρώδειο με δυνατούς guest, πρεσβευτές του αυθεντικού Rock ήχου και τις πιο μεγάλες ροκ επιτυχίες, σε ένα εντελώς νέο εκρηκτικό playlist.
Οι φετινοί guests είναι χαρισματικές και εμβληματικές μουσικές προσωπικότητες: Ο Dave Evans, ο πρώτος τραγουδιστής και συν-ιδρυτής τoυ θρυλικού συγκροτήματος ΑC/DC, 50 χρόνια από την ίδρυση τους, θα ερμηνεύσει τραγούδια σταθμούς όπως το TNT και το Highway to hell. O Justin Hayward, η αυθεντική αξεπέραστη φωνή των MOODY BLUES, με μοναδικά κομμάτια όπως το Nights in White Satin και το Tuesday Afternoon. Το μοναδικό στυλ μουσικής των Moody Blues βρίσκεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και συνεχίζει να φωτίζει τις συναυλιακές αρένες παγκοσμίως. Τέλος, η Lady Maggie Reilly, η κεντρική φωνή της μπάντας του MIKE OLDFIELD, η οποία ερμήνευσε τα διάσημα κομμάτια Moonlight shadow και France. Εκτός από τις αγαπημένες επιτυχίες με τον Mike Oldfield, θα ερμηνεύσει και το διαχρονικό Everytime you touch, το οποίο εκτόξευσε την καριέρα της το 1992, αλλά κι άλλες δικές της επιτυχίες.
Τιμές εισιτηρίων: 85€, 79€, 69€, 59€, 49€, 45€, 35€, 33€ €, 25€ και 22€ (εκπτωτικό)
Προπώληση: www.ticketservices.gr
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023, ώρα 20.00
Θέατρο Ολύμπια
Παραγωγή του ΟΠΑΝΔΑ
ΒΙΤΣΕΝΤΖΟ ΜΠΕΛΙΝΙ:
Οι Πουριτανοί (I Puritani), όπερα σε τρεις πράξεις σε συναυλιακή μορφή
Ερμηνεύουν:
Τζόν Όσμπορν, Λόρδος Αρτούρο Τάλμπο
Χριστίνα Πουλίτση, Ελβίρα
Ιούρι Σαμοΐλοφ, Σερ Ρικάρντο Φορθ
Ναουέλ Ντι Πιέρο, Σερ Τζόρτζιο Βάλτον
Μάρθα Σωτηρίου, Ερριέτα της Γαλλίας
Γιώργος Παπαδημητρίου, Λόρδος Γκουαλτιέρο Βάλτον
Σαχί Ρατιά, Σερ Μπρούνο Ρόμπερτον
Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία – διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)
Περικλής Μαθιέλλης, σχεδιασμός φωτισμών
Αλφόνς Σεμίν, μουσική διεύθυνση
To 1949, υπό την καθοδήγηση του περίφημου Tullio Serafin, η Μαρία Κάλλας θριαμβεύει στη Βενετία, στην όπερα «I puritani» του Βιτσέντσο Μπέλλινι. Μέσα από την ιδιοφυή μουσική προσέγγιση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ελβίρα, η Κάλλας αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες δραματικές ποιότητες ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου λυρικής κολορατούρας, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της στο ιταλικό bel canto. Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 17ου αιώνα: ενώ μαίνεται ο αγγλικός εμφύλιος, ένας απαγορευμένος έρωτας ωθεί τόσο την πλοκή όσο και τη μουσική του έργου στα άκρα της απόγνωσης, αλλά και της ελπίδας.
Η όπερα παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός τενόρος Τζόν Όσμπορν και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, που θριαμβεύουν στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα.
Ο εξαίρετος Γάλλος αρχιμουσικός Αλφόνς Σεμίν διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της συνεργασία με το Ολύμπια.
Τιμές εισιτηρίων: 40€, 25€, 20€, 15€, 10€ και 5€ (εκπτωτικό)
Πληροφορίες/αγορά εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Εναρκτήρια Συναυλία
ΚΟΥΡΤ ΒΑΪΛ (1900 – 1950)
«Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», Σουίτα
ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 1937)
Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) και ορχήστρα σε ρε μείζονα
ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891 – 1953)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε ρε ύφεση μείζονα, έργο 10
ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ
«Δάφνις και Χλόη», Σουίτα αρ.2
Αντρέι Γκαβρίλοφ, πιάνο
Ματίας Φορέμνυ, μουσική διεύθυνση
Στο άνοιγμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται στο πόντιουμ έναν παλιό της γνώριμο: τον ακμαίο Γερμανό αρχιμουσικό Ματίας Φορέμνυ, που μεσουρανεί εδώ και χρόνια διευθύνοντας τακτικά κορυφαίες ευρωπαϊκές ορχήστρες. Δύο συμφωνικές σουίτες, από το γνωστό Μαχαγκόννυ του Κουρτ Βάιλ και από το συναρπαστικό ιμπρεσιονιστικό μπαλέτο Δάφνις και Χλόη του Μωρίς Ραβέλ αντίστοιχα, αποκαλύπτουν τον ανεπανάληπτο μουσικό πλούτο του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Ακριβώς στην ίδια εποχή ανήκουν και τα δύο απαιτητικότατα πιανιστικά κοντσέρτα που θα ερμηνεύσει ο Αντρέι Γκαβρίλοφ, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ρωσικής πιανιστικής σχολής.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023, ώρα 20.30
Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα
Μουσικοί Περίπατοι
Ντούο βιολί – βιόλα
ΦΡΑΝΤΣ ΑΝΤΟΝ ΧΟΦΜΑΪΣΤΕΡ (1754 – 1812)
Ντούο για βιολί και βιόλα αρ.2, έργο 19
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 –1791)
Ντούο αρ.1 σε σολ μείζονα, K.423
ΜΠΟΧΟΥΣΛΑΒ ΜΑΡΤΙΝΟΥ (1890 – 1959)
Ντούο αρ.1 «Τρία Μαδριγάλια», H. 313
ΓΙΟΧΑΝ ΧΑΛΒΟΡΣΕΝ (1864–1935)
Sarabande με παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Χαίντελ
Μαργαρίτα Πλέστη, βιολί
Πωλίνα Κούμη, βιόλα
Από το ευρύ ρεπερτόριο που έχει γραφτεί για ντουέτο βιολιού – βιόλας, οι δύο μουσικοί της Κ.Ο.Α. επέλεξαν χαρακτηριστικής ομορφιάς και ειδικού ενδιαφέροντος έργα, που καλύπτουν ένα μεγάλο ιστορικό φάσμα.
19:30 Ξενάγηση στo Μουσείο από τoν επιμελητή Κωνσταντίνο Παπαχρίστου.
Για την παρακολούθηση της συναυλίας απαιτείται η αγορά εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Δύο…
ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΕΛΓΚΑΡ (1857 – 1934)
Συμφωνία αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 63
ΣΕΡΓΚΕΙ ΡΑΧΜΑΝΙΝΩΦ (1873 – 1943)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18
Κίριλ Γκέρσταϊν, πιάνο
Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ, μουσική διεύθυνση
Η δεύτερη συμφωνική μας συναυλία περιλαμβάνει δύο έργα, το δεύτερο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ και τη δεύτερη συμφωνία του Έλγκαρ – και κάπως έτσι ο αριθμός δύο διαμορφώνει και σφραγίζει, υπόγεια αλλά και ουσιαστικά, το πρόγραμμα της συναυλίας! Ο νεότατος μαέστρος Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ τράβηξε την προσοχή όταν το 2020 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό Μάλερ που διοργάνωσε η Συμφωνική της Βαμβέργης και έκτοτε τα επιτυχημένα ντεμπούτα του σε όλον τον κόσμο διαδέχονται το ένα το άλλο. Μαζί του συμπράττει ο διεθνούς φήμης πιανίστας Κίριλ Γκέρσταϊν, περιζήτητος για τις ερμηνείες του σε ένα τεράστιο εύρος ρεπερτορίου, που συνδυάζουν την πιο λαμπερή δεξιοτεχνία με την πιο πηγαία πνευματικότητα.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Μουσική – Ποίηση Ι
ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ (γεν. 1948)
- «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» για έγχορδα, βασισμένο στην μελωδία του ομώνυμου τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη
- «Απώλεια» για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων, αφιερωμένο στη μνήμη του Ρένου Μπαλτά (παραγγελία της Κ.Ο.Α.)
ΝΤΑΝΙΕΛ ΦΡΕΪΜΠΕΡΓΚ (γεν. 1957)
Latin American Chronicles, κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα
ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906 – 1975)
Άμλετ, σουίτα από τη σκηνική μουσική, έργο 32α
Δημήτρης Καταλειφός, απαγγελία
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο
Άλκης Μπαλτάς, μουσική διεύθυνση
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τον χαλκέντερο αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά όχι μόνο αναθέτοντάς του τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας αλλά και παρουσιάζοντας δύο καινούρια συμφωνικά του έργα σε α’ εκτέλεση. Πλάι τους, ακούγεται η εξαίσια και από πολλές απόψεις επαναστατική σκηνική μουσική που ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς συνέθεσε για το ανέβασμα του Άμλετ από τον Νικολάι Ακίμοφ (1932). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από το κοντσέρτο για κλαρινέτο του Αργεντίνου συνθέτη, πιανίστα και ενορχηστρωτή Ντάνιελ Φρέιμπεργκ, που συνταιριάζει την αυτοσχεδιαστική διάθεση της τζαζ, τον αισθησιασμό της μουσικής λάτιν και τον πλούσιο συμφωνικό ήχο. Σολίστ είναι ο διάσημος Έλληνας κλαρινετίστας και κορυφαίος της Κ.Ο.Α., Σπύρος Μουρίκης.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Μουσικοί Περίπατοι
Μουσικό Σταυροδρόμι
Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συμπράττει με τη Βάσια Ζαχαροπούλου και παρουσιάζουν υπέροχες μελωδίες των Βέρντι, Πουτσίνι, Μπέρνσταϊν, Ρότα κ.ά. Μια μουσική περιήγηση στην όπερα, το μιούζικαλ, τον κινηματογράφο και το και έντεχνο τραγούδι.
Βάσια Ζαχαροπούλου, υψίφωνος
Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α.
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο
Χριστίνα Παντελίδου, όμποε
Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο
Οδυσσέας Μπάσιος, φαγκότο
Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο
Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» & τον Ο.Μ.Μ.Α.
70 Χρόνια Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΣ (1920 – 2005)
Αποσπάσματα από την «Ταναγραία»
ΓΙΑΝ ΣΙΜΠΕΛΙΟΥΣ (1865 – 1957)
Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47
ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)
Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 «Ηρωική»
Ντάνιελ Λοζάκοβιτς, βιολί
Χάνου Λίντου, μουσική διεύθυνση
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», που χάρη σε άοκνες προσπάθειες δεκαετιών προσέφερε στη χώρα μας μεταξύ πολλών άλλων και τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Στην πανηγυρική αυτή συναυλία τα ηνία αναλαμβάνει ο διάσημος Φινλανδός μαέστρος Χάνου Λίντου, για να βάλει την εμπνευσμένη προσωπική του σφραγίδα στην ερμηνεία της μεγαλειώδους Ηρωικής Συμφωνίας του Μπετόβεν. Μαζί του συμπράττει ο ραγδαία ανερχόμενος βιολιστής Ντάνιελ Λοζάκοβιτς που θα ερμηνεύσει το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους.
Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του προγράμματος υποτροφιών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 70€, 62€, 52€, 42€, 30€, 19 € και 13€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μουσείο Μπενάκη – Παιχνιδιών
Μουσικοί Περίπατοι
Γ. Α. Παπαϊωάννου, μία καλειδοσκοπική δημιουργία
Γ. Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (1910 – 1989)
- Μενουέτο, για βιολί και πιάνο
- Sarabande, για βιολί και πιάνο
- Puck, Φαντασία για σόλο τσέλο
- Νησιώτικος χορός (Μυτιλήνης), για βιολί και πιάνο (μεταγραφή για βιολοντσέλο)
- Serenade, για τσέλο και πιάνο
- Piano Trio, για βιολί, τσέλο και πιάνο
- Σουίτα, για βιολί και πιάνο
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο
Κώστας Χάρδας, πιάνο
Το αισθητικά πολυμορφικό έργο του Γ. Α. Παπαϊωάννου καταγράφει τις δημιουργικές ανησυχίες του καλλιτεχνικού κόσμου της Ελλάδας του εικοστού αιώνα, όπως την αναζήτηση ελληνικότητας και την ανάγκη σύμπλευσης με το τώρα. Η συναυλία προσφέρει ένα σπάνιο καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική του για συνδυασμούς βιολιού, τσέλου και πιάνου.
19:30 Ξενάγηση στo Μουσείο από την επιμελήτρια κ. Μαίρη Βέργου.
Για την παρακολούθηση της συναυλίας απαιτείται η αγορά εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Ουγγρικές Συν-κινήσεις
100 χρόνια από τη γέννηση του Λίγκετι
ΓΚΙEΡΓΚΙ ΛΙΓΚΕΤΙ (1923 – 2006)
Lontano (1967) για μεγάλη ορχήστρα
ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881 – 1945)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.2
ΖΟΛΤΑΝ ΚΟΝΤΑΪ (1882 – 1967)
«Χάρι Γιάνος» Σουίτα
ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)
Δύο Ουγγρικοί χοροί
Ρόμαν Σίμοβιτς, βιολί
Στέφαν Άσμπερυ, μουσική διεύθυνση
Στον 19ο αιώνα η ουγγρική παραδοσιακή μουσική ταυτιζόταν στο μυαλό των περισσότερων με τη μουσική των τσιγγάνων και γι’ αυτό οι ουγγρικοί χοροί του Μπραμς έχουν τη σβελτάδα και τη χορευτική διάθεση της τσιγγάνικης μουσικής. Αργότερα όμως, οι μελέτες των Μπάρτοκ και Κόνταϊ ανέδειξαν την πραγματική ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης, η οποία και ενέπνευσε στους δύο μεγάλους συνθέτες αριστουργήματα, σαν αυτά που θα ερμηνεύσει ο διακεκριμένος μαέστρος Στέφαν Άσμπερυ, πλάι στο ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano του επίσης ουγγρικής καταγωγής Γκιέργκι Λίγκετι. Σολίστ της συναυλίας είναι ο πολυσχιδής βιολιστής Ρομάν Σίμοβιτς, που συνδυάζει την υπηρεσία της συμφωνικής μουσικής (ως εξάρχων της Συμφωνικής του Λονδίνου) με μία δραστήρια και εντυπωσιακή σολιστική καριέρα.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€ και 15€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Ρομαντισμός στα άκρα
200 χρόνια από τη γέννηση του Μπρούκνερ
ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23
ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)
Συμφωνία αρ.4 σε μι ύφεση μείζονα, «Ρομαντική»
Αλεξία Μουζά, πιάνο
Κορνέλιους Μάιστερ, μουσική διεύθυνση
Ο Γερμανός μαέστρος Κορνέλιους Μάιστερ, μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και Ορχήστρας της Στουτγάρδης, κάνει το ντεμπούτο του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποσχόμενος να εγείρει τα πιο ακραία, παθιασμένα συναισθήματα στο φιλόμουσο κοινό! Τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί στο άκουσμα της δημοφιλούς Τέταρτης Συμφωνίας του Μπρούκνερ, που τόσο ανάγλυφα ζωγραφίζει τις χαρές και την ομορφιά της Ζωής; Όσο για το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκυ, τα λόγια είναι περιττά, μιας και πάντα κατορθώνει να αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής με τις μελωδίες και τη δραματικότητά του. Η Αλεξία Μουζά, με το αστείρευτο ταλέντο της και τα σπάνια πιανιστικά της χαρίσματα αναμένεται να προσφέρει μία ανάγνωση που θα κόβει την ανάσα!
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€ και 15€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 20.30
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΝ ΠΥΡΙ – Έργα για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά μέσα
ΑΡΤΕΜΗ-ΜΑΡΙΑ ΓΙΩΤΗ (γεν. 1990)
Symbiosis (2015), για κοντραμπάσο και διαδραστικά ηλεκτρονικά
ΘΑΝΟΣ ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ-ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ (γεν. 1981)
MPK (2006), για κοντραμπάσο και live electronics
ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (γεν. 1987)
Το Σφαγείο, γραμμένο στη μνήμη κάθε Ελβίρας (2021/2023), για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (1933-2004)
Εν πυρί (1973/1976), για κοντραμπάσο και μαγνητοταινία
Χάρης Παζαρούλας, κοντραμπάσο
Ελένη Χούμου, φωτισμοί
Άρτεμη-Μαρία Γιώτη, χειρισμός διαδραστικού μουσικού συστήματος
Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, live electronics
Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, χειρισμός ηχητικού υλικού
Η διάδραση ανάμεσα στους ήχους των μουσικών οργάνων και τα ηλεκτρονικά ηχητικά περιβάλλοντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας και έχει δώσει πολύ ενδιαφέροντες καρπούς τις τελευταίες δεκαετίες. Τέσσερις Έλληνες συνθέτες εξερευνούν από τη σκοπιά αυτή το ηχητικό σύμπλεγμα ανάμεσα στον ερεβώδη ήχο του κοντραμπάσου και τις ανυπολόγιστες δυνατότητες του ηλεκτρονικού ήχου.
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
10 ταινίες – 10 δεκαετίες – 10 όσκαρ
ΧΑΝΣ ΖΙΜΕΡ (γεν. 1957):
Dune: Part One, 2022
ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΕΣΠΛΑ (γεν. 1961):
Ξενοδοχείο Grand Budapest (Grand Budapest Hotel), 2014
ΝΤΑΡΙΟ ΜΑΡΙΑΝΕΛΙ (γεν. 1963):
Εξιλέωση (Atonement), 2007
ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΟΒΑΝΙ (γεν. 1946):
Η ζωή είναι ωραία (La vita è bella), 1998
VANGELIS (1943-2022):
Οι δρόμοι της φωτιάς (Chariots of fire), 1981
ΤΖΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ (γεν. 1932):
Τα σαγόνια του καρχαρία (Jaws), 1975
ΜΩΡΙΣ ΖΑΡ (1924–2009):
Δόκτωρ Ζιβάγκο (Doctor Zhivago), 1965
ΝΤΙΜΙΤΡΙ ΤΙΟΜΚΙΝ (1894-1979):
Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon), 1952
ΜΙΚΛΟΣ ΡΟΣΑ (1907-1995):
Νύχτα αγωνίας (Spellbound), 1945
ΕΡΙΧ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΚΟΡΝΓΚΟΛΝΤ (1897-1957):
Οι περιπέτειες του Ρομπέν των δασών (The Adventures of Robin Hood), 1938
Γιάννης Ζουμπουλάκης, επιμέλεια – παρουσίαση
Φρανκ Στρόμπελ, μουσική διεύθυνση
Ως γνωστόν, από το 1929 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονέμει κάθε χρόνο τα περίφημα χρυσά αγαλματίδια (Όσκαρ) σε επιφανείς υπηρέτες της Έβδομης Τέχνης. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν βεβαίως και συνθέτες, των οποίων η μουσική άφησε εποχή στις σκοτεινές αίθουσες, συνοδεύοντας ιδανικά σπουδαίες ταινίες. Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης, επιλέγει και προτείνει δέκα διάσημες μουσικές ταινιών, μία από κάθε δεκαετία, που θα θυμηθούμε ξανά και θα απολαύσουμε από την εμπνευσμένη ερμηνεία του κορυφαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής παγκοσμίως, Φρανκ Στρόμπελ.
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€ και 15€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Μπετόβεν… μόνο
ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)
- Έγκμοντ, Εισαγωγή, έργο 84
- Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73 «Αυτοκρατορικό»
- Συμφωνία αρ.7 σε λα μείζονα, έργο 92
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πιάνο
Γιόαβ Τάλμι, μουσική διεύθυνση
Τα μεγάλα και αθάνατα έργα του Μπετόβεν, όσο κι αν είναι ξεκάθαρα γεννήματα της εποχής τους, ίστανται παρόλα αυτά πέραν του χώρου και του χρόνου ως αρχετυπικές εκφράσεις εννοιών και αισθημάτων που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στο διηνεκές. Έτσι, μία συναυλία με έργα «Μπετόβεν… μόνο», μπορεί κατεξοχήν να πυροδοτεί μέσα μας απρόσμενα νοήματα, νέους στοχασμούς και ολόφρεσκα μουσικά βιώματα. Ας το επιβεβαιώσουμε και αυτή τη φορά, ακούγοντας τρία λατρεμένα συμφωνικά αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού κλασικού, ερμηνευμένα από έναν πεπειραμένο, ώριμο μαέστρο και έναν γνήσιο βιρτουόζο σολίστα στην απόλυτη ακμή του.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€ και 15€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Κ.Ο.Α. – ΚΙΝΗΣΗ Ι
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)
Ο Μαγικός Αυλός, όπερα σε δύο πράξεις, K.620 (σε ημισκηνοθετημένη εκδοχή)
Χριστίνα Πουλίτση, Βασίλισσα
Χρύσα Μαλιαμάνη, Παμίνα
Γιάννης Καλύβας, Ταμίνο
Μάριος Σαραντίδης, Παπαγκένο
Μιράντα Μακρυνιώτη, Παπαγκένα
Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ζαράστρο
Βάσια Αλάτη, Άρτεμις Μπόγρη, Χρυσάνθη Σπιτάδη, τρεις κυρίες
Νίκος Στεφάνου, Μονόστατος
Γιάννης Σελιτσανιώτης, Ιερέας / Β’ Ιερέας / Αρματωμένος
Ανδρέας Καραούλης, Β’ Αρματωμένος / Α’ Ιερέας
Ισίδωρος Σιδέρης, σκηνοθεσία
Δημήτρης Γιάκας/Ελένη Νικολαΐδη, μουσική προετοιμασία
Συμμετέχουν:
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. (Διδασκαλία – διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου)
Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία – διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)
Κάτια Μολφέση, μουσική διεύθυνση
Η διαχρονική απήχηση του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ έχει να κάνει φυσικά με την πανθομολογούμενη τελειότητα και εκφραστικότητα της μουσικής του αλλά και με το νοηματικό περιεχόμενο του λιμπρέτου του Εμάνουελ Σικανέντερ, που με γλαφυρό, συμβολικό τρόπο εκφράζει τα πάντα επίκαιρα ανθρωπιστικά ιδεώδη του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του Τεκτονισμού. Μία πλειάδα εκλεκτών Ελλήνων λυρικών τραγουδιστών υπό τη μπαγκέτα της δραστήριας αρχιμουσικού Κάτιας Μολφέση αναδημιουργεί το οπερατικό κύκνειο άσμα του Μότσαρτ σε ημισκηνοθετημένη μορφή δίνοντας έναν όμορφο τόνο πνευματικότητας αλλά και παραμυθιού στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.
Ευχαριστούμε την Εθνική Λυρική Σκηνή για τη συνδρομή της
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.
Ρεβεγιόν στο Παρίσι
φερντιναντ χερολντ (1791–1833):
Εισαγωγή από την όπερα «Zampa»
σαρλ γκουνο (1818–1893):
Άρια Avant de quitter ces lieux από την όπερα «Φάουστ»
Ζυλ Μασνέ (1842-1912):
- Άρια Il est doux, il est bon από την όπερα «Ηρωδιάδα»
- Άρια Pourquoi me reveiller από την όπερα «Βέρθερος»
ζορζ μπιζε (1838–1875):
- Εισαγωγή (Les Toréadors) από την Σουίτα αρ.1 από την όπερα «Κάρμεν»
- Habanera από την όπερα «Κάρμεν»
Ζυλ Μασνέ:
- Aragonaise από το μπαλέτο της όπερας «Le Cid»
- Navarraise από το μπαλέτο της όπερας «Le Cid»
ζορζ μπιζε:
- Ντουέτο Au fond du temple saint από την όπερα «Αλιείς Μαργαριταριών»
- Ιντερμέτζο από την όπερα «Κάρμεν»
- Aragonaise από την Σουίτα αρ.1 από την όπερα «Κάρμεν»
- Άρια Je crois entendre encore από την όπερα «Αλιείς Μαργαριταριών»
Ζυλ Μασνέ:
Άρια Elle m’ aime, elle pense à moi από την όπερα «Βέρθερος»
Καμίγ Σαιν-Σανς (1835–1921):
Άρια «Mon coeur sˋ ouvre à ta voix» από την όπερα «Σαμψών και Δαλιδά»
Ζυλ Μασνέ:
- Άρια Dis moi que je suis belle, από την όπερα «Θαΐδα»
- Meditation για σόλο βιολί και ορχήστρα, από την όπερα «Θαΐδα»
λεο ντελιμπ (1836-1891):
Ντουέτο των Λουλουδιών από την όπερα «Λακμέ»
ζακ οφενμπαχ (1819-1880):
- Cancan από την όπερα «Παριζιάνικη Ζωή»
- Βαρκαρόλα από την όπερα «Παραμύθια του Χόφμαν»
σαρλ γκουνο: Κουαρτέτο O pur bonheur, o joie immense, από την όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Αλεξία Βουλγαρίδου, σοπράνο
Lucrezia Venturiello, μεσόφωνος
Αντώνης Κορωναίος, τενόρος
Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος
Μύρων Μιχαηλίδης, μουσική διεύθυνση
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 52€, 42€, 34€, 26 €, 16 € και 11€ (εκπτωτικό)
Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Η Μεγάλη Βιέννη
ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε μείζονα, Hob. XVIII / 11
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.24 σε ντο ελάσσονα, Κ.491
ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797 – 1828)
Συμφωνία αρ.9 σε ντο μείζονα, D.944 «Μεγάλη»
Μιχαήλ Πλετνιόφ, πιάνο
Φιλίπ Ωγκέν, μουσική διεύθυνση
Δύσκολα θα μπορούσαν να ξεχαστούν οι συγκλονιστικές εμφανίσεις του θρυλικού Ρώσου πιανίστα Μιχαήλ Πλετνιόφ και του σπουδαίου Γάλλου μαέστρου Φιλίπ Ωγκέν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατά την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο. Αναμενόμενα λοιπόν, η φετινή τους επιστροφή αναμένεται με ιδιαίτερη χαρά και τιμή από τους μουσικούς και το κοινό μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να ερμηνεύσουν κλασικά αριστουργήματα που γεννήθηκαν στη Βιέννη από τρεις μέγιστους συνθέτες όλων των εποχών! Η λεπτότητα και η δραματικότητα του ώριμου Μότσαρτ συναντούν την ευφρόσυνη και γεμάτη εκπλήξεις γραφή του Χάυντν, προτού η μουσική οδηγηθεί σε μονοπάτια σπάνιας ευρύτητας, μεγαλείου και λυρισμού στη «Μεγάλη» Συμφωνία του Σούμπερτ!
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Μουσικοί Περίπατοι
ΛΕΟΣ ΓΙΑΝΑΤΣΕΚ (1854 – 1928)
Ειδύλλιο για έγχορδα
ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904 – 1949)
Δέκα σκίτσα για έγχορδα
ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)
Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22
Athens Classical Players
Το δραστήριο σύνολο, αποτελούμενο από μουσικούς των εγχόρδων της Κ.Ο.Α., μας ταξιδεύει στην Τσεχία της δεκαετίας του 1870 παρουσιάζοντας δύο βαθιά ρομαντικές συνθέσεις της εποχής από επιφανείς Τσέχους συνθέτες. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται τα περίφημα Δέκα σκίτσα του Νίκου Σκαλκώτα, από τα δημοφιλέστερα έργα του χάρη στην ενέργεια και την ποικιλία των διαθέσεών τους.
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Παραγωγή του Ο.Μ.Μ.Α.
Χρώματα της Ιβηρικής
ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΤΕ ΦΑΓΙΑ (1876 – 1946)
Ιντερλούδιο και Ισπανικός Χορός από την όπερα «Η σύντομη ζωή»
ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875-1937)
Alborada del grazioso
ΓΙΟΧΑΝ ΝΕΠΟΜΟΥΚ ΧΟΥΜΕΛ (1778 – 1837)
Ποτπουρί για βιόλα και ορχήστρα, έργο 94
ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΤΕ ΦΑΓΙΑ
- Ο μάγος έρωτας, μπαλέτο
- Το τρίκωχο καπέλο, σουίτες αρ.1 και αρ.2 από το μπαλέτο
Μαρκ Σαμπάχ, βιόλα
Στέφανος Τσιαλής, μουσική διεύθυνση
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη του για την ισπανική μουσική. Επιστρέφοντας λοιπόν στην ορχήστρα, της οποίας ηγήθηκε για έξι χρόνια, επιστρέφει και στη μουσική του κορυφαίου Ισπανού συνθέτη του 20ού αιώνα, Μανουέλ ντε Φάγια, γεμάτη μπρίο, περηφάνια, ζωντάνια, αρμονικό αισθησιασμό και χορευτική ενέργεια. Προσκεκλημένος σολίστ της συναυλίας είναι ο Αμερικανός ανερχόμενος αστέρας της βιόλας, Μαρκ Σαμπάχ, σόλο βιόλα της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου και ακμαίος σολίστ, ικανός να αναδείξει κάθε φανερή ή αφανή αρετή του οργάνου του με τον πιο ανάγλυφο τρόπο.
Οι τιμές εισιτηρίων & η ημερομηνία προπώλησης θα ανακοινωθούν
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Λιστ & ελληνική μυθολογία
ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ (γεν. 1973)
Υπνερωτομαχία Πολύφημου
ΦΡΑΝΤΣ ΛΙΣΤ (1811 – 1886)
- Ορφέας, συμφωνικό ποίημα
- Προμηθέας, συμφωνικό ποίημα
ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ (1810 – 1856)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 54
Ελισό Βιρσαλάτζε, πιάνο
Ιζαμπέλ Γιανκαουσκάιτε, μουσική διεύθυνση
Η Γεωργιανή πιανίστα Ελισό Βιρσαλάτζε, μεσουρανεί στα διεθνή μουσικά δρώμενα εδώ και δεκαετίες και έχει εκτιμηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες πιανίστριες της εποχής μας. Ο μεγάλος Σβιατοσλάβ Ρίχτερ δεν έκρυβε πως τη θεωρούσε ιδανική ερμηνεύτρια του Σούμαν και αυτό σίγουρα μεγεθύνει την αξία της ερμηνείας της στο κοντσέρτο του μεγάλου Γερμανού Ρομαντικού με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πόντιουμ της συναυλίας θα βρεθεί η νεότατη αρχιμουσικός από τη Λιθουανία, Ιζαμπέλ Γιανκαουσκάιτε, που αν και στα πρώτα της βήματα, έχει ήδη σημαντικές διακρίσεις και εμφανίσεις στο ενεργητικό της.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, ώρα 20.30
Ωδείο Φίλιππος Νάκας
Μουσικοί Περίπατοι
ΖΑΝ ΦΡΑΝΣΑΙ (1912 – 1997)
Κουιντέτο για φλάουτο, τρίο εγχόρδων και άρπα
ΑΛΜΠΕΡ ΡΟΥΣΕΛ (1869 – 1937)
Σερενάτα, έργο 30, για φλάουτο, τρίο εγχόρδων και άρπα
ΖΟΖΕΦ ΓΚΥ ΡΟΠΑΡΤΖ (1864 – 1955)
Πρελούδιο, θαλασσινό και τραγούδια, για φλάουτο, τρίο εγχόρδων και άρπα
ΜΑΡΣΕΛ ΤΟΥΡΝΙΕ (1879 – 1951)
Σουίτα, έργο 34 για φλάουτο, τρίο εγχόρδων και άρπα
ΑΝΤΡΕ ΖΟΛΙΒΕ (1905 – 1974)
Τραγούδι του Λίνου για φλάουτο, τρίο εγχόρδων και άρπα
Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο
Γωγώ Ξαγαρά, άρπα
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών
Απόλλων Γραμματικόπουλος
Παναγιώτης Τζιώτης
Αγγέλα Γιαννάκη
Ισίδωρος Σιδέρης
Πέντε Γάλλοι συνθέτες, επηρεασμένοι από τον ιμπρεσιονισμό, γράφουν για τον ιδιαίτερο ηχοχρωματικά συνδυασμό οργάνων: φλάουτο, άρπα και τρίο εγχόρδων. Έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και εκφράσεων διατρέχουν όλα τα έργα του προγράμματος, με πιο χαρακτηριστικό το έργο του Ζολιβέ, εμπνευσμένο από τον αρχαίο μύθο του Λίνου, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα έργα που έχουν γραφτεί για αυτά τα όργανα.
Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Στις όχθες του Μολδάβα
200 χρόνια από τη γέννηση του Σμέτανα
ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)
Οθέλλος, εισαγωγή κοντσέρτου, έργο 93
ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)
Διπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102
ΜΠΕΝΤΡΙΧ ΣΜΕΤΑΝΑ (1824 – 1884)
Τρία συμφωνικά ποιήματα από τη συλλογή «Από την πατρίδα μου»
Τίμοθυ Τσούι, βιολί
Τζαεμίν Χαν, βιολοντσέλο
Βύρων Φιδετζής, μουσική διεύθυνση
Ο μουσικός κόσμος ανανεώνεται συνέχεια με νέους καλλιτέχνες που δρέπουν δάφνες από νεαρότατη ηλικία, χαρίζοντας εκτελέσεις γεμάτες οίστρο και νεανική φρεσκάδα, που δεν μπορούν παρά να γοητεύουν το κοινό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι αναμφίβολα ο Καναδοαμερικανός βιολιστής Τίμοθυ Τσούι και ο Νοτιοκορεάτης βιολοντσελίστας Τζαεμίν Χαν, που έχουν αποσπάσει βαρύτιμα βραβεία σε μερικούς από τους απαιτητικότερους διεθνείς διαγωνισμούς του κόσμου. Πλάι τους, ο «Νέστορας» της μουσικής μας ζωής, Βύρων Φιδετζής, τους πλαισιώνει με την ανεκτίμητη εμπειρία του, ερμηνεύοντας επίσης τρία συμφωνικά ποιήματα από το ρομαντικό opus magnum του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα, που γεννήθηκε πριν από δύο αιώνες.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€ και 15€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής – Ουβερτούρα
Χρίστος Παπαγεωργίου, παρουσίαση
Μαρία Ευθυμίου, παρουσίαση
Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθεσία
Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση
Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνωρίζοντες, όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, Ομιλίες και Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό.
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20.30
Μουσείο Μπενάκη-Ελληνικός Πολιτισμός
Από την Ουγγαρία και την Τσεχία
ΖΟΛΤΑΝ ΚΟΝΤΑΫ (1882 – 1967)
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 4
Σονατίνα για βιολοντσέλο και πιάνο
ΜΠΟΧΟΥΣΛΑΒ ΜΑΡΤΙΝΟΥ (1890 – 1959)
Σονάτα αρ.1 για βιολοντσέλο και πιάνο, Η.277
ΛΕΟΣ ΓΙΑΝΑΤΣΕΚ (1854 – 1928)
Pohádka (Παραμύθι), για βιολοντσέλο και πιάνο
ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)
Σιωπηλά δάση (μεταγραφή για βιολοντσέλο και πιάνο από τον συνθέτη)
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο
Οι δύο καλλιτέχνες -και στενοί συνεργάτες για πάνω από μία δεκαετία-, προτείνουν ένα πρόγραμμα με σημαντικά έργα για βιολοντσέλο και πιάνο από την Ουγγαρία και την Τσεχία. Και οι τέσσερις συνθέτες εμπνεύστηκαν περισσότερο ή λιγότερο από την παραδοσιακή μουσική των πατρίδων τους, επενδύοντάς την με το ταλέντο και την αστείρευτη φαντασία τους για να δημιουργήσουν έργα που συναρπάζουν.
19:30 Ξενάγηση στo Μουσείο από την επιμελήτρια Ξένιας Πολίτου.
Για την παρακολούθηση της συναυλίας απαιτείται η αγορά εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20.30
Ωδείο Φίλιππος Νάκας
Μουσικοί Περίπατοι
Ποίηση & Μουσική
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΓΙΟΣΤ (γεν. 1963)
Ελληνικά τραγούδια (πάνω σε δύο ποιήματα της Κικής Δημουλά) για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων
ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ (1809 – 1847)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3 σε ρε μείζονα, έργο 44 αρ.1
ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ – ΑΡΙΜΠΕΡΤ ΡΑΪΜΑΝ (γεν. 1936)
“… oder soll es Tod bedeuten?“ (…ή πρέπει να σημαίνει θάνατο;) για υψίφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων
Νέλλη Μαυροειδή, υψίφωνος
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον
Γιώργος Μάνδυλας, βιολί
Βασίλης Σούκας, βιολί
Αντίλοχος Τρανός, βιόλα
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
Ο διακεκριμένος Γερμανός συνθέτης Κρίστιαν Γιοστ μελοποιεί δύο συγκλονιστικά ποιήματα της μεγάλης Κικής Δημουλά, τη «Μελαγχολία» και το «Απόγευμα». Ο συμπατριώτης του, Άριμπερτ Ράιμαν, επεξεργάζεται οκτώ τραγούδια του Φέλιξ Μέντελσον και τα συνδέει με έξι δικά του ιντερμέτζα, που λειτουργούν ως επίκαιρα μουσικά σχόλια πάνω στον αιθέριο κόσμο του Γερμανού Ρομαντικού.
Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Μερικοί το προτιμούν μπλε
200 χρόνια από τη γέννηση του Εντουάρ Λαλό
ΑΡΝΟΛΝΤ ΣΑΙΝΜΠΕΡΓΚ (1874 – 1951)
Νύχτα εξαΰλωσης, έργο 4
ΤΣΑΡΛΣ ΑΪΒΣ (1874 – 1954)
An unanswered question (Ένα αναπάντητο ερώτημα)
ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ (1898 – 1937)
Rhapsody in blue (Γαλάζια Ραψωδία)
ΕΝΤΟΥΑΡ ΛΑΛΟ (1823 – 1892)
Ισπανική συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 21
Χάρης Δημαράς, πιάνο
Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, βιολί
Κορνήλιος Μιχαηλίδης, μουσική διεύθυνση
Δύο θεμελιώδη έργα της αμερικανικής λόγιας μουσικής, το μυστηριώδες «Αναπάντητο ερώτημα» του πρωτοπόρου Τσαρλς Άιβς και η εμπνευσμένη από την τζαζ Γαλάζια ραψωδία του Τζορτζ Γκέρσουιν, αντιπαραβάλλονται σε δύο ευρωπαϊκά αριστουργήματα, την εξπρεσιονιστικά παθιασμένη Νύχτα εξαΰλωσης του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και τη δεξιοτεχνική για το σόλο βιολί Ισπανική συμφωνία του Γάλλου ρομαντικού συνθέτη, Εντουάρ Λαλό. Της ερμηνείας τους ηγείται ο γνωστός για τις εμβριθείς αναγνώσεις του μαέστρος Κορνήλιος Μιχαηλίδης, ενώ συμπράττουν ως σολίστ δύο εξίσου διακεκριμένοι Έλληνες σολίστ.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€ και 15€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Παραμυθένιες κινήσεις
ΡΙΧΑΡΝΤ ΒΑΓΚΝΕΡ (1813 – 1883)
Έρωτας-Θάνατος της Ιζόλδης, από το μουσικό δράμα «Τριστάνος και Ιζόλδη»
ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860 – 1911)
Επιλογή από τη συλλογή τραγουδιών «Το μαγικό κόρνο του αγοριού»
ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864 – 1949)
Δον Κιχώτης, συμφωνικό ποίημα για σόλο βιολοντσέλο, σόλο βιόλα και ορχήστρα, έργο 35
Τόμας Χάμπσον, βαρύτονος
Δημήτρης Τάρλοου, κείμενο-ανάγνωση
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, σόλο βιολοντσέλο
Ηλίας Λιβιεράτος, σόλο βιόλα
Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση
Ο γερμανικός μουσικός ρομαντισμός συχνά στράφηκε στον χώρο του μύθου για να αντλήσει τη θεματολογία του, προσδίδοντας σε «απολλώνιες» αφηγήσεις και εικόνες τη «διονυσιακή» διάσταση της πλέον φορτισμένης μουσικής. Τρία ορόσημα για τη μουσική και το κίνημα του ρομαντισμού θα απολαύσουμε υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκά Καρυτινού, και με τη σολιστική συνδρομή του κορυφαίου Αμερικανού βαρύτονου Τόμας Χάμπσον αλλά και δύο εκλεκτών μελών της Ορχήστρας μας, που ξετυλίγουν το ταλέντο τους «υποδυόμενοι» τους δύο βασικούς ήρωες του αριστουργήματος του Θερβάντες, τον οραματιστή Δον Κιχώτη και τον πιστό υπηρέτη του, Σάντσο Πάνθα.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Δευτέρα, 24 Ιουλίου
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024
Πολεμικό Μουσείο
Μουσικοί Περίπατοι
Πρωτότυπα έργα και μεταγραφές για σύνολο κόρνων από τους Σάββα Τσιλιγκιρίδη, Μ. Δελλή, Νίκο Σκαλκώτα, Βασίλη Τενίδη κ.ά.
Keras Horn Ensemble
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ
Μουσική – Ποίηση ΙΙ
ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ (γεν. 1985)
Γανυμήδης (2020)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ (γεν. 1959)
Requiem για σοπράνο, ανδρική χορωδία, και ορχήστρα δωματίου (βασισμένο στο ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη)
ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ (1862 – 1918)
La Damoiselle élue (Η εκλεκτή κυρία), Καντάτα για υψίφωνο, παιδική και γυναικεία χορωδία και ορχήστρα
ΜΠΟΧΟΥΣΛΑΒ ΜΑΡΤΙΝΟΥ (1890 – 1959)
Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα, Η.292
Λένια Ζαφειροπούλου, υψίφωνος
Παναγιώτης Τροχόπουλος, πιάνο
Απόστολος Παληός, πιάνο
Συμμετέχουν:
Meizon Ensemble (Διδασκαλία – διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος)
Equabily Ensemble (Διδασκαλία – διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος)
Παιδική Χορωδία Kodaly (Διδασκαλία – διεύθυνση: Μιχάλης Πατσέας)
Λέβι Χάμερ, μουσική διεύθυνση
Η σχέση ποίησης και μουσικής ήταν ανέκαθεν στενή και ζωτικής σημασίας και για τις δύο μορφές τέχνης. Η ποίηση αναζητά το ατέρμονο συναισθηματικό βάθος της μουσικής και η μουσική την ευκρίνεια των νοημάτων και του λόγου της ποίησης. Σπουδαία ποιήματα γίνονται σπουδαία μουσική και τέτοιες ευτυχείς συνυπάρξεις των δύο τεχνών θα παρουσιαστούν στη συναυλία υπό τη διεύθυνση του πολυσχιδούς αρχιμουσικού Λέβι Χάμερ. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με το μάλλον άγνωστο για το ευρύ κοινό αλλά εκρηκτικό κοντσέρτο για δύο πιάνα του Τσέχου Μποχουσλάβ Μαρτινού, το οποίο ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι σολίστ Παναγιώτης Τροχόπουλος και Απόστολος Παληός.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Μουσικοί Περίπατοι
ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ (1862 – 1918)
Πρώτη Ραψωδία για κλαρινέτο και ορχήστρα
ΑΝΤΡΕ ΖΟΛΙΒΕ (1905 – 1974)
Σονατίνα για φλάουτο και κλαρινέτο
ΟΛΙΒΙΕ ΜΕΣΣΙΑΝ (1908 – 1992)
- Ο Κότσυφας, για φλάουτο και πιάνο
- Η άβυσσος των πουλιών, για σόλο κλαρινέτο (από το Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου)
ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ
Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου (μεταγραφή για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο)
ΖΩΡΖ ΜΠΙΖΕ (1838 – 1875)
Κάρμεν, για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο (μεταγραφή: Michael Webster)
Χρυσή Πιλαφτσή, φλάουτο
Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο
Ελένη Νικολαΐδη, πιάνο
Οι Γάλλοι συνθέτες του 20ου αιώνα έδειξαν στο σύνολό τους μεγάλη αγάπη στα πνευστά όργανα και εμπλούτισαν το ρεπερτόριό τους σημαντικά με έργα σπάνιας ομορφιάς. Οι τρεις εκλεκτοί μουσικοί μας προσφέρουν εμπνευσμένες ερμηνείες χαρακτηριστικών σελίδων της γαλλικής μουσικής φιλολογίας για πνευστά.
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής – Μουσική μπαλέτου
Χρίστος Παπαγεωργίου, παρουσίαση
Μαρία Ευθυμίου, παρουσίαση
Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθεσία
Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση
Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνωρίζοντες, όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, Ομιλίες και Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό.
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Γκουσταβ Μάλερ (1860-1911)
Συμφωνία αρ. 2
Μυρτώ Παπαθανασίου, υψίφωνος
Νεφέλη Κώσταλη, μεσόφωνος
Συμμετέχουν:
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. (Διδασκαλία – διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου)
Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία – διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)
Κρίστοφ Έσενμπαχ, μουσική διεύθυνση
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Τέταρτη, 26 Ιουλίου
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, ώρα 20.30
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Μουσικοί Περίπατοι
Φωτιά και στάχτη
ΣΕΖΑΡ ΦΡΑΝΚ (1822 – 1890)
Κουιντέτο με πιάνο σε φα ελάσσονα
ΑΛΦΡΕΝΤ ΣΝΙΤΚΕ (1934 – 1998)
Κουιντέτο με πιάνο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο
Βασίλης Σούκας, βιολί
Λαέρτης Κοκολάνης, βιολί
Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο
Το επικό Κουιντέτο του Σεζάρ Φρανκ, αναμφίβολα ένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα του, ξετυλίγεται από την αρχή ως το τέλος τους με τον πιο εμπύρετο και φλογερό τρόπο, σε αντίθεση με το εσωστρεφές Κουιντέτο του Άλφρεντ Σνίτκε, που γράφτηκε μετά τον θάνατο της μητέρας του και εκφράζει σπαρακτικά αισθήματα θρήνου και ψυχικής απόγνωσης.
Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024, ώρα 18.00
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Μουσικοί Περίπατοι
Έτος Μπρούκνερ – συνάντηση στη Βιέννη
ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ.4
ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)
Fratres (εκδοχή για κουαρτέτο εγχόρδων)
ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)
Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα
Κουαρτέτο εγχόρδων τετART–on
Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί
Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί
Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα
Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο
Το κουαρτέτο εγχόρδων του Μπρούκνερ, τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζουμε φέτος, η συναυλία πλαισιώνεται από ένα κουαρτέτο του Μπετόβεν και το κατανυκτικό έργο Fratres του Εσθονού συνθέτη Άρβο Περτ. Και οι τρεις συνθέτες έζησαν και έδρασαν στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Βιέννη, σε διαφορετικές εποχές, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο στίγμα στη μουσική όχι μόνο της Βιέννης αλλά του κόσμου.
Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.
Κ.Ο.Α. – Κίνηση ΙΙ
ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685 – 1750)
Κατά Ματθαίον Πάθη, ορατόριο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, BWV 244 (με κίνηση)
Τα ονόματα των σολίστ θα ανακοινωθούν
Συμμετέχουν οι:
Χορωδία Δήμου Αθηνών (Διδασκαλία-διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)
Παιδική Χορωδία Rosarte (Διδασκαλία-διεύθυνση: Ρόζη Μαστροσάββα)
Μιχάλης Ζέκε, μουσική διεύθυνση
Για κάθε λάτρη της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ αλλά και της μουσικής γενικότερα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη είναι ένα έργο «ιερό» ως κορυφαία διαχρονικά έκφραση της ανθρώπινης πορείας προς το θείο και ως μία de profundis κατάθεση ψυχής και πνεύματος στην πιο αγνή, ειλικρινή και βαθιά τους διάσταση. Αυτή τη φορά όμως, τα Κατά Ματθαίον Πάθη θα παρουσιαστούν αποκτώντας και μία νέα διάσταση: αυτή της χορευτικής κίνησης, που θα επιχειρήσει να σωματοποιήσει τα ανυπέρβλητα μουσικά τους νοήματα και να τα καταστήσει ακόμα πιο απτά, δραματικά και -γιατί όχι;- επίκαιρα.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 60€, 52€, 42€, 34€, 26 €, 16 € και 11€ (εκπτωτικό)
Η ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Το ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο
ΡΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (1917 – 1994)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, έργο 18
ΧΑΡΗΣ ΒΡΟΝΤΟΣ (γεν. 1951)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα
ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904 – 1949)
Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα
Έφη Αγραφιώτη, πιάνο
Θάνος Μαργέτης, πιάνο
Μάριος Παντελιάδης, πιάνο
Φαίδρα Γιαννέλου, μουσική διεύθυνση
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε όλη της τη μακρά καλλιτεχνική διαδρομή, υπηρέτησε πάντα την ελληνική μουσική πιστά, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αξία και το ενδιαφέρον της. Αυτό πράττει και στη συναυλία αυτή, που είναι αφιερωμένη στο ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο. Ένα είδος, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είναι τόσο γνωστό και που σίγουρα αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα. Είτε αυτό σφραγίζεται από τον μοντερνισμό του Νίκου Σκαλκώτα, είτε από τη λαμπερή, δεξιοτεχνική γραφή της Ρένας Κυριακού είτε από την πολύπλευρη συμπόρευση πιάνου – ορχήστρας στην περίπτωση του Χάρη Βρόντου, το κοντσέρτο μάλιστα του οποίου θα παρουσιαστεί σε α’ εκτέλεση.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Δευτέρα, 24 Ιουλίου
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Μουσικοί Περίπατοι
Ο πόλεμος των τρόπων
Ένα μουσικό παραμύθι σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική της Νεφέλης Λιούτα, που επιχειρεί να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους ακροατές με τους βασικούς όρους και τις ατμόσφαιρες της μουσικής, ενώ ταυτόχρονα μιλάει για τη σημασία της συνεργασίας, της ισορροπίας και τον σεβασμό της ταυτότητας και της διαφορετικότητας.
Chronos Ensemble
Κώστας Σίσκος, κόρνο
Νέλλη Οικονομίδου, βιολί
Μιχαήλ Σμιρνόφ, βιόλα
Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο
Κώστας Χάρδας, πιάνο
Σάββατο, 23 Μαΐου 2023, ώρα 20.00
Θέατρο Ολύμπια
Παραγωγή του ΟΠΑΝΔΑ
ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΦΟΡΕ:
Πηνελόπη, όπερα σε τρεις πράξεις σε συναυλιακή μορφή
Ερμηνεύουν:
Καθρίν Χουνόλ, Πηνελόπη
Ζουλιέν Ενρίκ, Οδυσσέας
Αναΐκ Μορέλ, Ευρύκλεια
Ζερόμ Μπουτιγιέρ, Εύμαιος / Ευρύμαχος
Βασίλης Καβάγιας, Αντίνοος
Γιάννης Φίλιας, Λειώδης
Φλορεντ Λερού-Ροσέ, Κτήσιππος
Αντώνης Κορδοπάτης, Πείσανδρος
Χρυσάνθη Σπιτάδη, Κλεώνη
Έλενα Μαραγκού, Μελανθώ
Μαριλένα Στριφτόμπολα, Φυλώ
Διαμάντη Κριτσωτάκη, Άλκανδρος / Ευρυνόμη
Άννυ Φασσέα, Λυδία / Ένας βοσκός
Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία – διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)
Χριστίνα Θανάσουλα, σχεδιασμός φωτισμών
Δημήτρης Γιάκας, μουσική προετοιμασία
Πιέρ Ντουμουσό, μουσική διεύθυνση
Μυστηριώδης και συνάμα διαυγής, όπως το βλέμμα ενός παιδιού, έτσι χαρακτηρίζει τη μουσική του Φορέ o φιλόσοφος Vladimir Jankélévitch. Στο απόγειο της ωριμότητάς του, ο Φορέ ανακαλύπτει στην «Οδύσσεια» το ιδανικό θέμα από την αρχαιότητα για να συνθέσει το μουσικό δράμα «Πηνελόπη», σε λιμπρέτο του René Fauchois. Ο επώδυνος και πιστός έρωτας της Πηνελόπης, συμβόλου της συζυγικής αφοσίωσης, η επιστροφή στην πατρίδα του Οδυσσέα και η αίσια κατάληξη του μύθου μετά τη θανάτωση των μνηστήρων, εξυφαίνουν έναν γοητευτικό μουσικό ιστό που απηχεί τις επιρροές, τόσο του Γκλούκ όσο και του Βάγκνερ.
Η «Πηνελόπη» είναι η μοναδική όπερα του συνθέτη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Ολύμπια, καθώς και μια πλειάδα λαμπερών Γάλλων και Ελλήνων ερμηνευτών ζωντανεύουν τους ομηρικούς ήρωες, αναδεικνύοντας τις λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις του δράματος· ανάμεσά τους, ο αρχιμουσικός Πιέρ Ντουμουσό και η σοπράνο Καθρίν Χουνόλ, που επιστρέφουν στο Ολύμπια μετά τον θρίαμβό τους στην «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Τιμές εισιτηρίων: 40€, 25€, 20€, 15€, 10€ και 5€ (εκπτωτικό)
Πληροφορίες/αγορά εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Μουσικοί Περίπατοι
Μουσικές Κλιματικές Μεταλλάξεις
Αποσπάσματα από τα έργα:
Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)
Τέσσερις εποχές
Αστορ Πιατσόλα (1921-1992)
Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες
φελισιεν νταβιντ (1810-1876)
Οι τέσσερις εποχές
Κουιντέτο Έγχορδων Quintarco
Μαρίνα Χαραλαμπίδου, βιολί
Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα
Βάνια Παπαδημητρίου, βιολοντσέλο
Τάκης Καπογιάννης, κοντραμπάσο
Λητώ Θώμου, πιάνο
Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, ώρα 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)
Ανατολικός – Δυτικός Άνεμος
65 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ταϊλάνδης
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΕΝΙΑΔΗΣ (γεν. 1977)
Individuum
ΝΑΡΟΝΓΚΡΙΤ ΝΤΑΜΑΜΠΟΥΤΡΑ (γεν. 1962)
Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΕΛΕΤ (1875 – 1945)
Η Γιορτή
ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891 – 1953)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 σε ντο μείζονα, έργο 26
Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο
Θεοδοσία Ντόκου, πιάνο
Μισέλ Τιλκέν, μουσική διεύθυνση
Ο Βέλγος μαέστρος Μισέλ Τιλκέν είναι γνωστός στο αθηναϊκό κοινό από τις πολύ επιτυχημένες του συμπράξεις με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τα τελευταία χρόνια και μάλιστα διακρίνεται για τις εξαιρετικές του αναγνώσεις στο ελληνικό ρεπερτόριο, το οποίο και φέτος εκπροσωπείται στο πρόγραμμα της συναυλίας με την περίφημη Γιορτή του Λαμπελέτ αλλά και με ένα πρόσφατα γραμμένο έργο του Ελευθέριου Βενιάδη. Ο Θεόδωρος Κερκέζος και η Θεοδοσία Ντόκου είναι σολίστ με ευρεία διεθνή αναγνώριση και αναμετρώνται με δύο σπουδαία κοντσέρτα του σαξοφώνου και του πιάνου αντίστοιχα, κλείνοντας θεαματικά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο.
19:30 Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)
Προπώληση από Δευτέρα, 24 Ιουλίου