ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ.Ο.Θ. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα ‘Μανόλης Ανδρόνικος’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, δεδομένου ότι για τις συναυλίες του καλοκαιριού σε Ελλάδα και εξωτερικό θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΕΤΟΣ/ΚΟΘ Στάθης Γεωργιάδης και ο Διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας. Ο Στάθης Γεωργιάδης δήλωσε πως “έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι” αναφερόμενος στη λύση του στεγαστικού με την πραγματοποίηση των δοκιμών στην Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου και των γραφείων του διοικητικού προσωπικού σε χώρο κοντά στο Μέγαρο, αλλά και στα συνεχόμενα sold out, που δεν είναι καθόλου αυτονόητα για έναν πολιτιστικό οργανισμό, με τα οποία έκλεισε μία χρονιά με ρεκόρ εισιτηρίων και εισπράξεων στην ιστορία της ορχήστρας. Τέλος ανέλυσε την πορεία προγραμμάτων όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και το πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού”, με τα οποία η ορχήστρα έχει ταξιδέψει σε Βουλγαρία και Κύπρο και τον Μάρτιο θα επισκεφτεί την Ιταλία.
Ο Σίμος Παπάνας ανέλυσε διεξοδικά τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό ξεκινώντας την αναφορά του στο ρεκόρ εισιτηρίων και εισπράξεων, το οποίο δεν έγινε όπως είπε με “εύκολες και σίγουρες επιλογές έργων”, αλλά με ειδικούς θεματικούς κύκλους και 19 πρώτες εκτελέσεις το 2023, εκ των οποίων μία παγκόσμια πρεμιέρα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 υπάρχουν 15 πρώτες εκτελέσεις έργων, εκ των οποίων και η παγκόσμια πρεμιέρα της Γαλάτειας του Αιμίλιου Ριάδη.
Σε ό.τι αφορά το πρόγραμμα έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αναβίωση του Διεθνούς Διαγωνισμού ‘Δημήτρης Μητρόπουλος’ από την Κ.Ο.Θ. και τη σημασία αυτής της αναβίωσης ενός θεσμού που διακόπηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της σημασίας που θα διοργανώνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα. Στη συνέχεια ανέλυσε τους κύκλους συναυλιών της ορχήστρας που συνεχίζονται, όπως τα ‘Όνειρα’ και οι ‘Μουσικές από τις άκρες της Γης’, στεκούμενος λίγο παραπάνω στη συναυλία Βιέννη με δύο έργα που δεν είναι ευρέως γνωστά, αλλά προσκάλεσε τον κόσμο να μην χάσει την ευκαιρία να τα ακούσει.
Οι συνέργειες της Κ.Ο.Θ. έτυχαν ξεχωριστών αναφορών, τόσο με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μία σειρά συμπαραγωγών, όπως η Πασχαλινή συναυλία, η συναυλία με τον σπουδαίο μαέστρο Thomas Sanderling, που διευθύνει την Κ.Ο.Θ., αλλά και η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας ‘Γαλάτεια’, όπου συμπαραγωγός είναι και η Ε.Λ.Σ.. Η συνεργασία φυσικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που φιλοξένησε και τη συνέντευξη τύπου και όπου σήμερα ξεκινά και το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, αλλά και η συμπόρευση με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης που στέκεται αρωγός της Κ.Ο.Θ. στις προσκλήσεις Γάλλων καλλιτεχνών. Τέλος στην ανανέωση της συνεργασίας με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ορχήστρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπάνας προανήγγειλε τη συνέχιση των αγαπημένων Κυριακάτικων Πρωινών για όλη την οικογένεια, με συναυλίες για παιδιά 0-3 ετών και 4-10, μαζί με το γονέα, που θα γίνει πιθανότατα σε συνεργασία με το MOMus και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις σχετικά.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου στο επίσημο κανάλι της ΚΟΘ στο YouTube (TheTSSO)