TOP

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2022-2023

Σε θερμό κλίμα, παρουσία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας,  δημοσιογράφων, μουσικών, καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την περίοδο 2022-2023 από τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, Λουκά Καρυτινό.

Ακόμα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης τόνισε τη σημασία και την αξία παραγγελιών από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε Ελληνες συνθέτες, ενώ, ως διευθυντής του Ωδείου Αθηνών μνημόνευσε την καταγωγή της ΚΟΑ, που προέρχεται από την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Μεταξύ των ομιλητών, , η ηθοποιός και τραγουδίστρια κ. Νάντια Κοντογεώργη έδωσε τη δική της νότα αισιοδοξίας και χαράς όπως άλλωστε αρμόζει στο κλίμα του επερχόμενου πρωτοχρονιάτικου γκαλά με τίτλο Μιούζικαλ στο οποίο συμμετέχει. Ο Εξάρχων της Ορχήστρας Δημήτρης Σέμσης στάθηκε στο πρόγραμμα μουσικής δωματίου, των πολλών σχημάτων της Ορχήστρας. «Μια ευκαιρία», όπως είπε «Να έρθουν πιο κοντά οι μουσικοί μέσα από τις πιο στενές συνεργασίες που επιτρέπουν τα μικρά σχήματα, αλλά και να συναντήσουν το κοινό. Τους ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο, δεν παρακολουθούν μια συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Τέσσερις μέρες πριν τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, ημέρα του αφιερώματος στον Μάνο Χατζηδάκι, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο γιος του Γιώργος Χατζιδάκις τόνισε ότι δώρισε το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην ΚΟΑ καθώς έκλεισε ένας Κύκλος. Κυρίως όμως γιατί, όπως είπε «Ο Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος διεύθυνει έργα Χατζηδάκι, αθόρυβα, αποτελεσματικά και με τον μεγαλύτερο σεβασμό, βρίσκεται στο τιμόνι της ΚΟΑ. Ένα πρόσωπο αξιόπιστο που θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου»

Ακολουθεί ο λόγος του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Νιώθω συγκινημένος, τολμώ να πω, καθώς μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια, βρισκόμαστε πρώτη φορά ζωντανά στην παρουσίαση προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023. Η σημερινή συνάντηση  – πιστεύω και εύχομαι –  να είναι συμβολική της ομαλότητας, την οποία περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία.

Είναι μάλιστα η πρώτη ζωντανή παρουσίαση προγράμματος της θητείας μου.  Συναντιόμαστε εδώ, στο Μέγαρο Μουσικής όπου ανελλιπώς, σχεδόν κάθε Παρασκευή, πραγματοποιούμε τις συμφωνικές μας συναυλίες ήδη από την ίδρυσή του το 1991. Επιτρέψτε μας λοιπόν, να το θεωρούμε και δικό μας σπίτι.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η καλλιτεχνική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας ήταν αναμφισβήτητα δύσκολη για όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς. Στη σκιά της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, κληθήκαμε να σχεδιάσουμε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που, σε εκείνη την χρονική στιγμή, ουδείς γνώριζε αν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Παρόλα αυτά, παρουσιάσαμε -με επιτυχία- 22 συμφωνικές συναυλίες και 12 συναυλίες μουσικής δωματίου. Συμπράξαμε με κορυφαίους σολίστ και αρχιμουσικούς όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ,  η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Ζαν Λουί Στόιερμαν και ο Στέφαν Ντορ.

Παράλληλα, δεν διστάσαμε να βαδίσουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα, εγκαινιάζοντας τον πρωτοποριακό κύκλο συναυλιών «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής». Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό και επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας ότι η συμφωνική μουσική μπορεί να απευθύνεται σε όλους και να μην μοιάζει είδος δυσπρόσιτο που προορίζεται για μια ελίτ. Η υψηλή προσέλευση και κυρίως ο ενθουσιασμός του κοινού, μας έπεισε ότι αυτό το Ταξίδι τελικά, έφερε περισσότερους ανθρώπους κοντά σε ό,τι εγώ αποκαλώ κέντρο της μουσικής, δηλαδή, στη χαρά της.

Μέσα στα χρόνια, έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε σταθερά κοντά στους λιγότερο ευνοημένους συνανθρώπους μας. Έτσι, και φέτος πραγματοποιήσαμε πλήθος συναυλιών με κοινωνικό πρόσημο. Ενδεικτικά, τα έσοδα από τέσσερις συμφωνικές συναυλίες μας δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πρωτίστως τα έσοδα από τη συναυλία του φιλανθρωπικού προγράμματος «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά», υπό τον  κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο διατέθηκαν σε ξενώνες της Αττικήςπου φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες, ενώ τα έσοδα από τη συναυλία υπό τον Κρίστοφ Έσενμπαχ, σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Ένωση «Μαζί για το Παιδί», διατέθηκανγια τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας μανάδων και παιδιών από την Ουκρανία. Επίσης, τα έσοδα από τη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά διατέθηκαν για την ανέγερση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, ενώ πρόσφατα ο Λεωνίδας Καβάκος διηύθυνε και συνέπραξε μαζί μας σε συναυλία η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τα έσοδα και αυτής της βραδιάς διατέθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία, πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα. 

Η προσφορά στο Κοινωνικό Σύνολο αποτελεί για εμάς υποχρέωση, αλλά και αξία. Χαρακτηριστικά θα πω ότι, εν μέσω πανδημίας, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 μαγνητοσκοπήσαμε και παρείχαμε δωρεάν στους διαδικτυακούς μας φίλους (μέσω του καναλιού στο Youtube της Κ.Ο.Α. και της σελίδας μας στο Facebook) τον Κύκλο «Σολίστ της Κ.Ο.Α.». Συναυλίες, που προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες θεάσεις και ανέδειξαν τις ιδιαίτερες ικανότητες των μελών της Ορχήστρας μας. Σήμερα, με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσδοκούμε  να πολλαπλασιαστεί η διαδικτυακή μας παρουσία, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μία αξιόπιστη αρχειακή πλατφόρμα.  Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατέθεσε τρεις προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.200.000€, που, μετά από αξιολόγηση, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το οποίο και δρομολογεί τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τους φορείς του. Εκφράζοντας τις θερμές μας ευχαριστίες, τόσο για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και για τη γενικότερη στήριξη που το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού παρέχει στην Ορχήστρα, παρακαλούμε την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη να προσέλθει στο βήμα.

Σημαντικό σκέλος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να εκσυγχρονίσει τις διοικητικές και οργανωτικές υπηρεσίες και διαδικασίες της Ορχήστρας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προχωράμε παράλληλα σε θεσμικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας το νέο οργανόγραμμα της Κ.Ο.Α. (που παραμένει ίδιο από το 1942) και τον κανονισμό λειτουργίας μας. Πολύ σημαντική -αλλά και δυστυχώς επίκαιρη- πρωτοβουλία του Υφυπουργού που πήρε σάρκα και οστά είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος πλέον διέπει την εργασία και την καθημερινότητά μας

Φέτος είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, καθώς πρόκειται να ξεκινήσει μία νέα συνεργασία μεταξύ της Κ.Ο.Α. και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών.

Μετά από πρόταση του Τμήματος, η Σύγκλητος συναίνεσε στη διδασκαλία οργάνων συμφωνικής ορχήστρας, με στόχο την καλλιτεχνική εξειδίκευση των σπουδαστών. Τη διδασκαλία των οργάνων θα αναλάβουν μέλη της Κ.Ο.Α. με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή.

Παρακαλούμε τον Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Νίκο Μαλλιάρα να μας μιλήσει για αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία που αναβαθμίζει την μουσική παιδεία της χώρας μας και ενισχύει έμπρακτα τη σύνδεση των μουσικών σπουδών με την ορχηστρική εκτέλεση.

ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ

Αν και καλοκαίρι, εμείς βρισκόμαστε εν μέσω μιας άκρως δημιουργικής περιόδου. Μόλις πριν λίγες μέρες επιστρέψαμε από την Κρήτη, όπου πραγματοποιήσαμε τρεις συναυλίες (δύο στο Ηράκλειο και μια στα Χανιά). Είχαμε μάλιστα την τιμή να φιλοξενηθούμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και να υποδεχτούμε το κοινό μας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Στην αρχή του μήνα, συμπράξαμε με τον τσελίστα Μίσα Μάισκι στο Ηρώδειο  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η συνεχής εμπιστοσύνη που μας δείχνουν καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς είναι απόδειξη του υψηλού επιπέδου της Ορχήστρας μας. Ταυτόχρονα, οι συνεργασίες μαζί τους αποτελούν για εμάς πρόκληση, κίνητρο, αλλά και διαρκή «άσκηση».

Σε λίγες μέρες, πραγματοποιούμε τη δεύτερη εμφάνισή μας για φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με μια πολύ σημαντική συναυλία. Στις 18 Ιουλίου αποτίνουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος άλλωστε είχε διατελέσει διευθυντής της Ορχήστρας, κατά το διάστημα 1976-1982 – όπως και ο Γιάννης Ιωαννίδης τον οποίο τιμήσαμε στην εναρκτήρια συναυλία της προηγούμενης καλλιτεχνικής περιόδου. Στην περίπτωση του Μάνου, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού πριν λίγο καιρό, ο γιος του Γιώργος Χατζιδάκις μας δώρισε τη μουσική βιβλιοθήκη και το αρχείο της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τη χειρονομία αυτή και υποσχόμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό τον πραγματικό «θησαυρό» του σύγχρονου πολιτισμού μας. Γι’ αυτήν τη συνεργασία καλούμε στο βήμα τον Γιώργο Χατζιδάκι.

80 ΧΡΟΝΙΑ

Η φετινή καλλιτεχνική περίοδος είναι κομβικής σημασίας για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς συμπληρώνουμε ογδόντα χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας. Χρόνια που μέσα τους περικλείουν στιγμές χαράς, περηφάνιας, έμπνευσης και δημιουργικότητας, χωρίς να λείπουν οι δυσκολίες, οι περίοδοι αβεβαιότητας και – όπως είναι λογικό – τα ολισθήματα.

Ως οργανισμός -με αυτή την ονομασία- γεννηθήκαμε το  1942, ενώ δώσαμε την πρώτη μας συναυλία στις 28 Φεβρουαρίου του 1943. Φυσικό είναι η πορεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να ακολουθήσει την ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Και παρά τις δυσκολίες που συναντούσαμε κατά καιρούς, να μην ξεχάσουμε ποτέ τα δυο πράγματα που υπηρετούμε από την ίδρυσή μας: τη μουσική και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί καθήκον μας να παρουσιάζουμε όλα τα μεγάλα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Ότι οφείλουμε να συνδράμουμε στην εξοικείωση του κοινού με την λεγόμενη λόγια, τη μουσική που εγώ αποκαλώ λειτουργική. Προσωπικά,   θα ευχόμουν να μπορούσαμε να την ταξιδέψουμε,  ει δυνατόν,  σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό μας έργο στο οποίο θα αναφερθώ αναλυτικότερα, αλλά και την ευθύνη μας απέναντι στους  νέους δημιουργούς και ερμηνευτές. Για τον λόγο αυτό, αφενός εξακολουθούμε τις παραγγελίες έργων αφετέρου επιλέξαμε η πρώτη συναυλία αυτής της τόσο σημαντικής καλλιτεχνικής περιόδου να είναι αφιερωμένη σε πολλά υποσχόμενους νέους σολίστ. Η Ορχήστρα, μπορεί να κλείνει τα ογδόντα χρόνια της, ωστόσο δεν παύει να είναι στραμμένη Με το Βλέμμα στο Μέλλον. Το μέλλον της μουσικής είναι οι νέοι άνθρωποι που σήμερα ξεχωρίζουν και σε μερικά χρόνια θα μας κάνουν περήφανους για τις επιτυχίες τους. Άλλωστε, πολλά από τα ονόματα που μεσουράνησαν στο ελληνικό ή και το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, σε νεαρή ηλικία συνέπραξαν με την Κ.Ο.Α. Οι τρεις μουσικοί που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό μας για νέους σολίστ είναι η φλαουτίστα Βασιλίνα Υφαντή,  ο βιολοντσελίστας Ευριπίδης Σαμαράς και ο πιανίστας Σταμάτης Βλαχοδημήτρης . Ερμηνεύουν ισάριθμα κοντσέρτα των Κβαντς, Σαιν-Σανς και Προκόφιεφ υπό τη διεύθυνση του γνώριμου στο ελληνικό κοινό Καναδού μαέστρου, Τσαρλς Ολιβιέρι-Μάνροου. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι πέρα από τους νέους οι οποίοι διακρίθηκαν και συμμετέχουν στη συναυλία, σε ένα εντυπωσιακό σύνολο 90 και πλέον συμμετεχόντων, ανακαλύψαμε πολλούς ακόμα αξιόλογους νέους μουσικούς με τους οποίους ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε καλλιτεχνικά στις επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους.

1922

Το 2022 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μια επέτειος, που αποτελεί αφορμή να τιμήσουμε το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα του μικρασιατικού ελληνισμού. Το στοιχείο, αυτό, που δεν χάνεται, ούτε λησμονείται γιατί παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι της πρόσφατης μνήμης. Είναι κοντά μας, στη γειτονιά μας, στο σπίτι μας, σε όλη την Ελλάδα. Όπου έφτασαν, αλλά κι όπου ταξίδεψαν, οι πρόσφυγες από την μικρασιατική γη. Είναι ο ελληνισμός που εξακολουθεί να μας τροφοδοτεί και να μας εμπνέει.

Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για τη μουσική, την ύψιστη αφηρημένη τέχνη όπως την αποκαλούσε ο Ρολάν Μπαρτ.  Εδώ συνειδητοποιούμε ότι ο πλούτος της παράδοσης του ελληνισμού θα επιζεί πάντα στη συλλογική μας εθνική συνείδηση. Από την αστείρευτη αυτή ελληνική παράδοση εμπνεύστηκαν άλλωστε εκλεκτά συμφωνικά έργα μείζονες Έλληνες μουσουργοί, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης (που γεννήθηκε στην Σμύρνη), ο Πέτρος Πετρίδης, ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, αλλά και ο σύγχρονός μας, πάντα δραστήριος Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Στις 11 Νοεμβρίου, ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης οδηγεί την Κ.Ο.Α. και το κοινό της σε ένα ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι, στο σημείο συνάντησης του παραδοσιακού και του λόγιου, του εθνικού και του προσωπικού.

ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ

Το 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που με τόση επιτυχία συνδύαζε συχνά στο έργο του την εγκεφαλικότητα και το πάθος. Γι’ αυτό στο φετινό πρόγραμμά μας θα βρείτε αρκετά έργα του. Η αρχή γίνεται στις 15 Φεβρουαρίου με τον Μιχαήλ Πλετνιόφ, κατά πολλούς, ιδανικό ερμηνευτή της πασίγνωστης Ραψωδίας σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα. Στις 17 Μαρτίου, η Πλαμένα Μάνγκοβα υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Μποτίνη ερμηνεύει το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, ενώ η συναυλία ολοκληρώνεται με τη λιγότερο δημοφιλή, αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντική, Πρώτη Συμφωνία του Ραχμάνινοφ. Τέλος, ο πιανίστας Νικολάι Λουγκάνσκυ συμπράττει μαζί μας στις 7 Απριλίου  2023 υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου. Ο μεγάλος βιρτουόζος θα ερμηνεύσει το κολοσσιαίο Τρίτο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ, κλείνοντας τον ομώνυμο Κύκλο.

HIGHLIGHTS

Εισερχόμαστε σε μια επετειακή καλλιτεχνική περίοδο για την Ορχήστρα. Αυτή η συγκυρία, μας κάνει να θέλουμε να βρισκόμαστε στο υψηλότερο δυνατό σημείο, πραγματοποιώντας αξιομνημόνευτες εμφανίσεις που φιλοδοξούμε να αποτελέσουν μείζονας σημασίας πολιτιστικά γεγονότα.

Περισσότερο από άλλες χρονιές, φέτος συμπράττουμε με παγκοσμίως κορυφαίους σολίστ και αρχιμουσικούς, θέτοντας ψηλά τον πήχη. Η εναρκτήρια συναυλία μας στις 21 Οκτωβρίου έχει ως σολίστ τον διεθνούς φήμης Βρετανό βιολονίστα Ντάνιελ Χόουπ, ο οποίος ερμηνεύει το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μαξ Μπρουχ. Μία εβδομάδα πριν, στις 15 Οκτωβρίου, συμπράττουμε με την Λιζ Ντάβιντσεν, το εκκολαπτόμενο αστέρι της όπερας, σε ένα γκαλά παραγωγής του Ο.Μ.Μ.Α., υπό τη μουσική διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη.

Λίγες μόνο μέρες μετά, στις 4 Νοεμβρίου, ο θρυλικός βιρτουόζος του πιάνου, Ίβο Πογκορέλιτς, ερμηνεύει το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σοπέν σε μια συναυλία με…Άρωμα του 1830. Στο πόντιουμ,ο περιζήτητος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν.

Φυσικά, η επετειακή συναυλία μας στις 3 Φεβρουαρίου του 2023, δεν θα μπορούσε να υστερεί. Ο μυθικός βιολονίστας Βαντίμ Ρέπιν ερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Τσαϊκόφσκυ. Η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα ανοίγει τη βραδιά με το Vocalise για υψίφωνο και ορχήστρα του διαπρεπούς Έλληνα συνθέτη Νέστωρα Ταίηλορ. Η πανηγυρική λήξη της συναυλίας κηρύσσεται με ένα από τα διασημότερα έργα του ρεπερτορίου, την Πρώτη Συμφωνία του Μάλερ, γνωστή και ως «Τιτάν».

Στις 24 Φεβρουαρίου η διάσημη μεσόφωνος Μαρκέλλα Χατζιάνο μετά από απουσία ετών συμπράττει ξανά με την  Κ.Ο.Α. Και η συγκεκριμένη συναυλία, την οποία διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας, μου δίνει την αφορμή να πω ότι προκειμένου η συμφωνική μουσική να γίνει προσιτή στο κοινό, με ενδιαφέρει ο διάλογος μεταξύ των τεχνών όπως και η ανανέωση στον τρόπο παρουσίασης των έργων. Αν λοιπόν θέλετε να «δείτε» συνάξεις μαγισσών, τα παθιασμένα φιλιά ενός ζευγαριού ή ένα καράβι να συντρίβεται στα βράχια δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε αυτή τη βραδιά  που συνοδεύεται και από το ευφάνταστο animation άμμου  της Κατερίνας Μπαρσούκοβα.

Στις 28 Απριλίου, συναντιόμαστε μετά από χρόνια, με την εγνωσμένης ευαισθησίας πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μωρίς Ραβέλ. Το πρόγραμμα στο οποίο μας οδηγεί ο διάσημος για τις αναγνώσεις συμφωνικού ρεπερτορίου  Έντο ντε Βάαρτ κλείνει με την  Τρίτη Συμφωνία του Καμίγ Σαιν-Σανς.

Από το φετινό πρόγραμμα δεν λείπει ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, που τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί τους δεσμούς, με την Ελλάδα κι ιδιαίτερα με την Ορχήστρα μας. Διευθύνει τη συναυλία της 28ης Μαϊου, φέρνοντας μαζί του τον βραβευμένο με Grammy Αμερικανό τσελίστα Ζιλ Μπέιλι, ο οποίος θα ερμηνεύσει ένα από τα πιο αγαπητά έργα στο ρεπερτόριο του τσέλου, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ.

ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι του έργου μας είναι η έμπρακτη στήριξη στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Και κατά την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο παρουσιάζουμε τρία έργα σε α’ παγκόσμια εκτέλεση. Όπως κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών και δικές μας αναθέσεις. Η εναρκτήρια συναυλία μας ξεκινάει με τις Διαδρομές για συμφωνική ορχήστρα του διακεκριμένου συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη. Έργο που αποτελεί παραγγελία της Κ.Ο.Α. και έχει επιλεγεί να ανοίξει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.

Επίσης, στις 20 Ιανουαρίου, ο  Ιάσωνας Κεραμίδης ερμηνεύει σε α’ εκτέλεση το Κοντσέρτο για βιολί του Δημήτρη Παπαδημητρίου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Στις 28 Απριλίου, παρουσιάζουμε το πολυαναμενόμενο νέο έργο του Δημήτρη Σκύλλα «Ο Χορός του Ζαλόγγου». Μια δική μας ανάθεση, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, για την πρεμιέρα της οποίας ανυπομονούμε ιδιαίτερα.

Τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στις 7 του μηνός, παρουσιάζουμε σε α’ πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη «Ιουλιανή σουίτα για ορχήστρα». Πρόκειται για μια δημιουργία που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου. Πρέπει να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φίλιππος Τσαλαχούρης μας εμπιστεύεται πρώτη εκτέλεση έργου του. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνει είναι ανεκτίμητης αξίας για εμάς. Με αυτή την αφορμή αλλά και με την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Αθηνών από την ορχήστρα του οποίου προήλθε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τον καλώ στο βήμα.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ

Οι γιορτές αποτελούν πάντα μια καλή αφορμή για την ακρόαση συμφωνικών έργων. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν πέρυσι, φέτος στις 16 Δεκεμβρίου, θα ερμηνεύσουμε ένα από τα κορυφαία έργα του μπαρόκ. Τον, συνυφασμένο με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, Μεσσία του Χέντελ. Την ορχήστρα διευθύνει ο διεθνούς φήμης γνώστης της παλαιάς μουσικής, Χάρυ Μπίκετ.

Παράδοση για τις μέρες των γιορτών αποτελεί το Πρωτοχρονιάτικο γκαλά, σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α., που φέτος έχει τη θεματική του μιούζικαλ. Υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Οικονόμου, αναγνωρισμένοι λυρικοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αγαπητά μιούζικαλ. Μια διαφορετική βραδιά, που προσεγγίζουμε με κέφι αλλά και  σοβαρότητα. Στόχος …Η γιορτή. Γι’ αυτή τη συναυλία καλώ στο Βήμα την Νάντια Κοντογεώργη.

Τις ημέρες του Πάσχα, η καθιερωμένη συναυλία της Μεγάλης Τετάρτης -σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.–  μας μυεί στον ουμανιστικό κόσμο του Μπετόβεν. Θα ερμηνεύσουμε  το ύψιστο έργο της κλασικής μουσικής Missa Solemnis. Διευθύνει ο Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν. Συνοδοιπόροι μας και φέτος, για άλλη μια σημαντική συνεργασία, οι Χορωδίες της Ε.Ρ.Τ. και του Δήμου Αθηναίων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη. Στις 9 Δεκεμβρίου ο δυναμικός αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου τιμά την μνήμη του συνθέτη που μετουσίωσε τις μαθηματικές και αρχιτεκτονικές του γνώσεις σε μία μουσική, καινοφανώς ευφάνταστη, σφραγίζοντας τη μουσική πρωτοπορία κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Τη σύνδεση του έργου του Ιάννη Ξενάκη με την επιστήμη των μαθηματικών αναλαμβάνει να «αποκρυπτογραφήσει» ο καθηγητής μαθηματικών και Ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς. Το πρόγραμμα της βραδιάς, στην οποία συμμετέχουν η υψίφωνος Μία Μαντινώ, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης κι ο κιθαρίστας Κώστας Κοτσιώλης, συμπληρώνουν έργα Μεσσιάν, Βαρέζ και Μπρόουερ.

Αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Δραγατάκη είναι η συναυλία της 18ης Νοεμβρίου. Ο Τζιάκοπο Σιπάρι Ντι Πεσκασερόλι, επιστρέφει στο πόντιουμ της Ορχήστρας μας διευθύνοντας το ανάλαφρο Νυχτερινό για τέσσερις ορχήστρες του Μότσαρτ, την βραβευμένη Έκτη Συμφωνία του ανήσυχου Δημήτρη Δραγατάκη και τον Τίτο Γουβέλη στο σπαρακτικό Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς.

Η μουσικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαγδαληνή Καλοπανά θα μας μιλήσει για το έργο του Δημήτρη Δραγατάκη.

Στις 2 Δεκεμβρίου, εμβαθύνουμε στο πνεύμα  των λεγόμενων τριών κλασικών: του Χάυντν, του Μότσαρτ και του Μπετόβεν. Η Κλασική Βιέννη, έρχεται στην Κ.Ο.Α. μέσα από τις συνθέσεις τους. Ο γνωστός πιανίστας και παιδαγωγός Πάβελ Γκιλίλοφ και η άξια μαθήτριά του, Αγάπη Τριανταφυλλίδη, ερμηνεύουν το Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του Μότσαρτ, ενώ ο Έκτορας Ταρτανής ηγείται ακόμη της εκτέλεσης της Ενενηκοστής Πέμπτης Συμφωνίας του Χάυντν και της Πέμπτης Συμφωνίας του Μπετόβεν.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2023 πραγματοποιούμε αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη που έφυγε από τη ζωή, ένα χρόνο πριν. Τον τιμούμε με την εκτέλεση της μεγαλειώδους Πρώτης Συμφωνίας του Μπρούκνερ, τα συμφωνικά έργα του οποίου ο αείμνηστος αρχιμουσικός υπηρέτησε με γνώση κι επιτυχία. Η βραδιά ανοίγει με τον βιολιστή Ιάσωνα Κεραμίδη να ερμηνεύει σε α’ εκτέλεση το Κοντσέρτο για βιολί του Δημήτρη Παπαδημητρίου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Η συναυλία μας στις 19 Μαΐου συμπίπτει με την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων που σε αυτή την ημερομηνία το 1919, μπήκε στην πιο άγρια φάση της. Τετρακόσιες χιλιάδες Πόντιοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα και να γίνουν κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού μας. Διευθύνει, ο ποντιακής καταγωγής αρχιμουσικός Βλαδίμηρος  Συμεωνίδης.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μετά  τη μεγάλη επιτυχία των δύο συναυλιών που δόθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο του κύκλου «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής», το ταξίδι μας στο κέντρο, δηλαδή στη χαρά της μουσικής συνεχίζεται. Έτσι, μετά τη γνωριμία με το είδος του Συμφωνικού Ποιήματος και του Κοντσέρτου, στις  3 Μαρτίου το ταξίδι μας οδηγεί στη Συμφωνία και στις 5 Μαΐου στη Συμφωνική Σουίτα. Βίντεο, ζωντανή εκτέλεση αποσπασμάτων από κομβικά, αλλά και δημοφιλή έργα, συμπληρώνονται από ιστορικές και μουσικολογικές πληροφορίες σε μια προσπάθεια τοποθέτησης των συμφωνικών ειδών στο εκάστοτε κοινωνικό, οικονομικό και βεβαίως μουσικολογικό πλαίσιο, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάκου. Παρουσιάζουν, η δημοφιλής ιστορικός Μαρία Ευθυμίου και ο πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα εδώ και τον καλώ να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το φιλανθρωπικό Πρόγραμμα «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά» υπό τον παγκοσμίως κορυφαίο Λεωνίδα Καβάκο, συνεχίζεται και φέτος, συμπληρώνοντας τα επτά του χρόνια. Οι ακριβείς ημερομηνίες, όπως και το πρόγραμμα των συναυλιών που τοποθετούνται στο καλοκαίρι του 2023 θα ανακοινωθούν. Όπως πάντα, ο Λεωνίδας Καβάκος θα παραχωρήσει την αμοιβή του υπέρ των αναγκών της Ορχήστρας, ενώ τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πρόκειται για συνεργασία που θεωρείται πλέον θεσμός και πάντοτε μας τιμά ιδιαίτερα.

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ

Και κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023, συνεχίζουμε και επεκτείνουμε το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό μας έργο. Η Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α., συνεχίζει μέσα από τις τάξεις της, να προετοιμάζει νέους ερμηνευτές για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας συμφωνικής ορχήστρας. Οι δημοφιλείς εκπαιδευτικές δράσεις «Δικαίωμα στη Μουσική» και «Επι-μένοντας Αιγαίο», μυούν παιδιά διαφόρων ηλικιών στους ήχους, το ρεπερτόριο, αλλά και τα όργανα μιας ορχήστρας.

Ακόμα, συνεχίζονται οι Ανοιχτές Δοκιμές προσφέροντας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές δημοτικού τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν γενικές δοκιμές με το σχολείο τους. Ενώ κι αυτή τη χρονιά, έναντι συμβολικού αντιτίμου, μαθητές μπορούν να ενταχτούν στο αγαπητό πρόγραμμα Με την Τάξη μου στην Ορχήστρα μας.

Κατά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, μετά από πρόταση του μουσικού μας Λαέρτη Κοκολάνη, «εγκαινιάζουμε» μια νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία: Ένα νέο κύκλο συναυλιών-συνομιλιών για τους σπουδαστές μουσικής και τους γονείς τους σε Ωδεία της Αθήνας με σκοπό την άμεση επικοινωνία μεταξύ μιας επαγγελματικής ορχήστρας με τους ανερχόμενους μουσικούς της νέας γενιάς και την από κοινού εξερεύνηση της πορείας από τη σπουδή της μουσικής στην επαγγελματική σταδιοδρομία.

Για ένατη χρονιά, το Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών προσφέρει απολύτως δωρεάν, σεμινάρια για χάλκινα πνευστά όλων των επιπέδων και ηλικιών σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. ‘Ηδη από την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, η Κ.Ο.Α. με ιδιαίτερη χαρά ενέταξε στο Εκπαιδευτικό και Κοινωνικό της έργο το «Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου»,πρωτοβουλία του βιολοντσελίστα Άγγελου Λιακάκη και του πιανίστα Τίτου Γουβέλη, που ως στόχο έχει τη μύηση νέων σπουδαστών και επαγγελματιών μουσικών στις ιδιαίτερες προκλήσεις του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου.

Και βέβαια, οι εξαιρετικά δημοφιλείς Εισαγωγικές Ομιλίες επιστρέφουν μαζί με τις ζωντανές εμφανίσεις, εμπλουτίζοντας το ιδιαίτερο «τελετουργικό» κάθε συναυλίας. Πρόκειται για έναν υπερδεκαετή θεσμό που έχει αγκαλιαστεί θερμά από το κοινό καθώς εμβαθύνει στην ιστορία και τη σημασία των έργων με τρόπο απλό και ανεπιτήδευτο. Συμφωνική Μουσική για Όλες και Όλους.

Κάθε χρονιά, στο Πρόγραμμά μας ξεχωριστή θέση έχουν οι Συναυλίες Μουσικής Δωματίου, των πολλών και ποικίλλων συνόλων της Ορχήστρας μας. Το ρεπερτόριό τους είναι ευρύ, τολμηρό κι ευφάνταστο. Είναι ο δικός μας τρόπος να γινόμαστε ευέλικτοι και να συναντούμε το κοινό μας σε χώρους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές πολιτιστικές ευαισθησίες.

Ο Εξάρχων της Ορχήστρας μας Δημήτρης Σέμσης θα μιλήσει για τις συναυλίες μουσικής δωματίου που διοργανώνει η Κ.Ο.Α.

Για το 2022-2023 οι καλλιτέχνες μας θα έχουν το αθηναϊκό τους σπίτι στο φιλόξενο Crowne Plaza, το οποίο θα είναι ο Χορηγός Φιλοξενίας της Κ.Ο.Α. Είναι μεγάλη η χαρά και η ασφάλεια που μας παρέχει το κύρος αυτού του ξενοδοχείου, καθώς η φιλοξενία είναι μία μόνο από τις πολυεπίπεδες, αθέατες φροντίδες που προηγούνται των συναυλιών που προκειμένου να υλοποιηθούν συχνά απαιτείται η συνδρομή καλλιτεχνών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. 

Μια θερμή ευχαριστία οφείλουμε στους – εδώ και χρόνια – φίλους και συνοδοιπόρους μας: τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το Canada Council for the Arts και την Air Canada. Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους χορηγούς επικοινωνίας που αναδεικνύουν το έργο μας: την ΕΡΤ, τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., τη Βουλή Τηλεόραση, τηv Lifo, το ελ culture, τον Αθήνα 984, το news247, τον Galaxy 92 και το Στο Κόκκινο 105.5.

Φέτος, στα πλαίσια της καμπάνιας που επιμελήθηκαν οι AG Design Agency, Γινόμαστε Ένα. Μέσα από τη μουσική, κοινό και ορχήστρα ενώνονται. Στο επίκεντρο, βρίσκονται οι 115 μουσικοί μας. Εκείνοι, δηλαδή, που πάντα παραμερίζουν το ατομικό προς όφελος του συλλογικού. Εκείνοι που με όλες τους τις δυνάμεις υπηρετούν τη Μουσική.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Πρόγραμμα Συναυλιών 2022-2023

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Με το βλέμμα στο μέλλον

ΓΙΟΧΑΝ ΓΙΟΑΧΙΜ ΚΒΑΝΤΣ (1697 – 1773)

Κοντσέρτο για φλάουτο και έγχορδα σε σολ μείζονα, QV 5:174

ΚΑΜΙΓ ΣΑΙΝ-ΣΑΝΣ (1835 – 1921)

Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ.1 σε λα ελάσσονα, έργο 33

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891 – 1953)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 σε ντο μείζονα, έργο 26

Βασιλίνα Υφαντή, φλάουτο

Ευριπίδης Σαμαράς, βιολοντσέλο

Σταμάτης Βλαχοδημήτρης, πιάνο

Τσαρλς Ολιβιέρι-Μάνροου, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Σε όλη τη μακρά ιστορική της διαδρομή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στήριζε τους αξιόλογους νέους μουσικούς προσκαλώντας τους να συμπράξουν μαζί της. Πολλά ονόματα που μεσουράνησαν στο ελληνικό ή/και στο διεθνές μουσικό στερέωμα κόσμησαν με το ταλέντο τους ήδη σε νεαρή ηλικία συναυλίες της ορχήστρας. Τιμώντας αυτή την παράδοση, τρεις φερέλπιδες νέοι σολίστ, που ξεχώρισαν σε πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό, ερμηνεύουν ισάριθμα κοντσέρτα υπό τη διεύθυνση του γνώριμου στο ελληνικό κοινό Καναδού μαέστρου, Τσαρλς Ολιβιέρι-Μάνροου. Τους συνοδεύει η ακράδαντη πεποίθησή μας, ότι το καλλιτεχνικό τους μέλλον προμηνύεται λαμπρό.

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Παραγωγή του Ο.Μ.Μ.Α

Γκαλά όπερας με την Λιζ Ντάβιντσεν

Άριες και αποσπάσματα από όπερες των Τζ. Βέρντι, Κ. Μ. φον Βέμπερ, Ρ. Στράους και Ρ. Βάγκνερ

Λιζ Ντάβιντσεν, υψίφωνος

Κορνήλιος Μιχαηλίδης, μουσική διεύθυνση

Οι τιμές εισιτηρίων και η ημερομηνία προπώλησης θα ανακοινωθούν

Η είσοδος της Νορβηγίδας υψιφώνου στον κόσμο της όπερας έγινε το 2015 με τρόπο πραγματικά σαρωτικό. Τρία διεθνή βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς της άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες των μεγαλύτερων λυρικών θεάτρων του κόσμου, όπως είναι η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Σκάλα του Μιλάνου, η Όπερα της Βιέννης και η Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Έκτοτε η καριέρα της έχει εκτοξευτεί με αλλεπάλληλες εμφανίσεις σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες όπερες, σολιστικές συμμετοχές σε συμφωνικές συναυλίες με κορυφαίες ορχήστρες και έντονη δισκογραφική δράση. Το άστρο μίας νέας ντίβας έχει ανατείλει και αναμένουμε να το θαυμάσουμε και ζωντανά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Εναρκτήρια συναυλία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ (γεν. 1951)

Διαδρομές για συμφωνική ορχήστρα (παραγγελία της Κ.Ο.Α.)

ΜΑΞ ΜΠΡΟΥΧ (1838 – 1920)

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.1 σε σολ ελάσσονα, έργο 26

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)

Συμφωνία αρ.5 σε μι ελάσσονα, έργο 64

Ντάνιελ Χόουπ, βιολί

Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€και 15€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Σε αυτά τα ογδόντα χρόνια αδιάλειπτης μουσικής προσφοράς, η Κ.Ο.Α. ήταν και είναι ο κύριος συμφωνικός φορέας της χώρας, ταγμένος στην υπηρεσία των αριστουργημάτων του διεθνούς αλλά και ελληνικού συμφωνικού ρεπερτορίου. Με αυτό το πνεύμα, η εναρκτήρια συναυλία της σεζόν περιλαμβάνει ένα νέο έργο του διακεκριμένου συνθέτη, Δημήτρη Μηνακάκη, και δύο αγαπημένα ρομαντικά έργα των Μπρουχ και Τσαϊκόφσκυ. Σολίστ είναι ο διεθνούς φήμης Βρετανός βιολιστής Ντάνιελ Χόουπ, ενώ της ορχήστρας ηγείται ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Λουκάς Καρυτινός.

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.30

Μουσείο Μπενάκη – Ισλαμική Τέχνη

Τρίο Σούμπερτ

ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797 – 1828)

Τρίο με πιάνο αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, D.929

Νίκος Μάνδυλας, βιολί

Βάνια Παπαδημητρίου, βιολοντσέλο

Πόπη Μαλαπάνη, πιάνο

Το δεύτερο Τρίο του Σούμπερτ, από τα τελευταία και ωριμότερα έργα του συνθέτη, πετυχαίνει να διαστείλει σημαντικά τον μουσικό και βιωματικό χρόνο. Η μουσική ξετυλίγεται ως μακρύς περίπατος μέσα από αναμενόμενα αλλά και αναπάντεχα μονοπάτια, ένας περίπατος που μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται.

Ξενάγηση στην Ισλαμική συλλογή του Μουσείου από την επιμελήτρια, Μίνα Μωραΐτου

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Αθήνα

Άρωμα του 1830

Piano City Athens

ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ (1809 – 1847)

Οι Εβρίδες, εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 26

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1810 – 1849)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα ελάσσονα, έργο 21

ΕΚΤΟΡ ΜΠΕΡΛΙΟΖ (1803 – 1869)

Φανταστική Συμφωνία, έργο 14 «Επεισόδιο από τη ζωή ενός καλλιτέχνη»

Ίβο Πογκορέλιτς, πιάνο

Φιλίπ Ωγκέν, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

To τριήμερο φεστιβάλ Piano City Athens μετατρέπει την πόλη σε μία αυτοσχέδια συναυλιακή αίθουσα και φέρνει τον ήχο του πιάνου στα πιο απίθανα μέρη: σε πάρκα, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πολυκαταστήματα, σπίτια… Στην κεντρική συναυλιακή εκδήλωση του φεστιβάλ, ο θρυλικός βιρτουόζος Ίβο Πογκορέλιτς ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το Δεύτερο Κοντσέρτο του «ποιητή του πιάνου», Φρεντερίκ Σοπέν. Ο περιζήτητος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, ηγείται της ερμηνείας ενός από τα πλέον εμβληματικά και αειθαλή έργα του Ρομαντισμού, της Φανταστικής Συμφωνίας του Μπερλιόζ.

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Το Τρίο Luca παρουσιάζει

ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)

Mozart-Adagio για τρίο με πιάνο (1992/2005)

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ (1810 – 1856)

Φανταστικά κομμάτια για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, έργο 88

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΡΗΣ (γεν. 1968)

Τρίο με πιάνο αρ.1

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)

Τρίο με πιάνο αρ.2 σε ντο μείζονα, έργο 87

Τρίο Luca

Τριαντάφυλλος Λούκας, βιολί

Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

Θάλεια Αθανίτη, πιάνο

Το ρεπερτόριο του Τρίο με πιάνο είναι πραγματικά ανεξάντλητο. Στο επίκεντρο του προγράμματος, που με περισσή φροντίδα και φαντασία επέλεξε το δραστήριο Τρίο Luca, βρίσκεται το μεγαλόπνοο Δεύτερο Τρίο του Μπραμς, έργο που δεν έχουμε την ευκαιρία συχνά να ακούμε στις αίθουσες συναυλιών.

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Bass trip

Έργα των Έλιοτ Κάρτερ, Κρίστοφ Πεντερέτσκι, Πέτερις Βασκς, Άλφρεντ Σνίτκε, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα και Μηνά Μπορμπουδάκη.

Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο

Βασίλης Σούκας, βιολί

Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

Θοδωρής Ιωσηφίδης, πιάνο

Η συναυλία φέρει τον τίτλο Bass trip από το ομώνυμο έργο του Πέτερις Βασκς και είναι πράγματι ένα ταξίδι, όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια της λέξης, αλλά και σε συνθετικά ιδιώματα σημαντικών συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα που εμπνεύστηκαν από το ιδιαίτερο χρώμα του κοντραμπάσου.

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

1922

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ (1908 – 1996)

Βυζαντινό Τρίπτυχο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ (γεν. 1949)

Σουίτα για πολίτικη λύρα και ορχήστρα «Μελίτα Γκαμπές» (α’ εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (1883 – 1962)

  • Νυχτερινό για σόλο βιολί και ορχήστρα (α’ εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)
  • Νησιωτικές Ζωγραφιές για σόλο βιολί και ορχήστρα (α’ εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ (1892-1977)

Ιωνική Σουίτα

ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881 – 1945)

Χορευτική Σουίτα

Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα

Σίμος Παπάνας, βιολί

Μίλτος Λογιάδης, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Όσο επώδυνη κι αν ήταν η καταστροφή πριν από έναν αιώνα του μικρασιατικού ελληνισμού, ο πλούτος της παράδοσής του θα επιζεί πάντα στη συλλογική μας εθνική μνήμη. Από την αστείρευτη αυτή ελληνική παράδοση, εμπνεύστηκαν άλλωστε εκλεκτά συμφωνικά έργα μείζονες Έλληνες μουσουργοί, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης (που γεννήθηκε στη Σμύρνη), ο Πέτρος Πετρίδης, ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, αλλά και ο σύγχρονός μας, πάντα δραστήριος, Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης οδηγεί την Κ.Ο.Α. και το κοινό της σε ένα ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι στο σημείο συνάντησης του παραδοσιακού και του λόγιου, του εθνικού και του προσωπικού.

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Ο Τίτος Γουβέλης στο Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Notturno (Νυχτερινό) για τέσσερις ορχήστρες σε ρε μείζονα, K.286

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ (1914 – 2001)

Συμφωνία αρ.6 «Το Χρέος»

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15

Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Τζάκοπο Σιπάρι Ντι Πεσκασερόλι, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Μετά από το επιτυχημένο του ντεμπούτο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πέρυσι, ο ανερχόμενος Ιταλός αρχιμουσικός Τζάκοπο Σιπάρι ντι Πεσκασερόλι επιστρέφει και φέτος στο πόντιουμ της ορχήστρας ερμηνεύοντας το ανάλαφρο Νυχτερινό του Μότσαρτ για τέσσερις ορχήστρες και την Έκτη Συμφωνία του Δημήτρη Δραγατάκη, ενός από τους πιο εμπνευσμένους και ανήσυχους συνθέτες μας μεταπολεμικά. Η συναυλία συμπληρώνεται με τη σολιστική συνεισφορά του Τίτου Γουβέλη στο επικό Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς, ένα πραγματικά σπαρακτικό έργο που συνδυάζει τη στιβαρότητα και τη μεγαλοπρέπεια της συμφωνίας με τη λάμψη και την εξωστρέφεια του κοντσέρτου.

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη 

Μεταγραφή – ενορχήστρωση τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη για το Chronos Ensemble, κλασική κιθάρα,  δύο γυναικείες φωνές και παιδική χορωδία από τον Τριαντάφυλλο Μπαταργιά. 

Chronos Ensemble (σύνολο μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών):

Κώστας Σίσκος, κόρνο

Νέλλη Οικονομίδου, βιολί

Μιχαήλ Σμιρνόφ, βιόλα

Ήβη Παπαθανασίου, τσέλο

Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, κιθάρα 

Κατερίνα Δοξαστάκη, υψίφωνος 

Αμαλία Τάτση, μεσόφωνος

Παιδική χορωδία «12 νότες» σε μουσική διδασκαλία της Ήβης Παπαθανασίου 

Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ήταν τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης  από το 1937 ως το 1945. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα περισσότερα  από αυτά γράφτηκαν «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στη δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία». Ο Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς  επιλέγει μια σειρά από τα τραγούδια αυτά, τα οποία μεταγράφει και ενορχηστρώνει για το Chronos Ensemble, κλασική κιθάρα,  δύο γυναικείες φωνές και παιδική χορωδία.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Η κλασική Βιέννη στην Κ.Ο.Α.

ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)

Συμφωνία αρ.95 σε ντο ελάσσονα, Hob. I/95

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, K.365

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770-1827)

Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67

Πάβελ Γκιλίλοφ, πιάνο

Αγάπη Τριανταφυλλίδη, πιάνο

Έκτορας Ταρτανής, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€και 15€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Μπορεί να κάνουμε συχνά λόγο για τους τρεις μεγάλους κλασικούς, τον Χάυντν, τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν, αλλά πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε έργα και των τριών στην ίδια συναυλία; Ο αρχιμουσικός Έκτορας Ταρτανής, ο γνωστός πιανίστας και παιδαγωγός Πάβελ Γκιλίλοφ και η άξια μαθήτριά του, Αγάπη Τριανταφυλλίδη, μας θυμίζουν με το ταλέντο και τις εμπνευσμένες ερμηνείες τους, όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους η αξία των τριών αυτών συνθετών παραμένει διαχρονική, αναλλοίωτη και επίκαιρη.

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη

ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ (1922 – 2001)

Ικέτιδες (Les suppliantes d’Eschyle) για κουαρτέτο χάλκινων πνευστών και έγχορδα

ΕΝΤΓΚΑΡ ΒΑΡΕΖ (1883 – 1965)

Προσφορές (Offrandes) για υψίφωνο και ορχήστρα δωματίου

ΟΛΙΒΙΕ ΜΕΣΣΙΑΝ (1908 – 1992)

Εξωτικά πουλιά (Oiseaux exotiques) για σόλο πιάνο και μικρή ορχήστρα

ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Μεταστάσεις (Metastaseis)

ΛΕΟ ΜΠΡΟΟΥΕΡ (γεν. 1939)

Κοντσέρτο του Βόλου (Concierto de Volos) για κιθάρα και ορχήστρα

Μία Μαντινώ, υψίφωνος

Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Κώστας Κοτσιώλης, κιθάρα

Νίκος Βασιλείου, μουσική διεύθυνση

Τη σύνδεση του έργου του Ιάννη Ξενάκη με την επιστήμη των μαθηματικών θα κάνει ο καθηγητής και ακαδημαϊκος Αθανάσιος Φωκάς.

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Το δημιουργικό έργο του Ιάννη Ξενάκη σφράγισε ανεξίτηλα τη μουσική πρωτοπορία στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του, ο δυναμικός μαέστρος Νίκος Βασιλείου τιμά τη μνήμη του συνθέτη που μετουσίωσε τις μαθηματικές και αρχιτεκτονικές του γνώσεις σε μία μουσική, καινοφανώς ευφάνταστη. Στη συναυλία παρουσιάζει δύο γνωστά συμφωνικά έργα του Ξενάκη, τα «Εξωτικά πουλιά» του μεγάλου δασκάλου του στο Παρίσι, Ολιβιέ Μεσσιάν, καθώς και ένα έργο του Γάλλου πρωτοπόρου συνθέτη, Εντγκάρ Βαρέζ. Ο κιθαρίστας Κώστας Κοτσιώλης κλείνει τη συναυλία με το αισθαντικό κοντσέρτο του μεγάλου ομοτέχνου του, Λέο Μπρόουερ.

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Τρίο με κλαρινέτο

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Τρίο για κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 11

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)

Τρίο για κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 114

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Βάνια Παπαδημητρίου, βιολοντσέλο

Ελένη Νικολαΐδη, πιάνο

Το Τρίο του Μπετόβεν είναι ένα νεανικό έργο σε αντίθεση με το Τρίο του Μπραμς, που ανήκει στα τελευταία έργα του συνθέτη. Αμφότεροι αξιοποίησαν εξαιρετικά το βελούδινο ηχόχρωμα του κλαρινέτου συνδυάζοντάς το αρμονικά με τον βαθύ, αισθαντικό ήχο του βιολοντσέλου.

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Μεσσίας

Ο μαέστρος του μπαρόκ Χάρυ Μπίκετ

ΓΚΕΟΡΓΚ ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΧΕΝΤΕΛ (1685 – 1759)

Μεσσίας, ορατόριο HWV 56

Νίνα Κουφοχρήστου, υψίφωνος

Χρυσάνθη Σπιτάδη, μεσόφωνος

Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, τενόρος

Το όνομα του βαθύφωνου θα ανακοινωθεί

Συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Χάρυ Μπίκετ, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Αν υπάρχει ένα έργο στην ευρωπαϊκή θρησκευτική μουσική που να είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, τότε αυτό σίγουρα είναι ο Μεσσίας του Χέντελ. Το ορατόριο, από το 1742 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα παραμένει το πιο γνωστό έργο του Χέντελ αλλά και μία από τις υψηλότερες κορυφές του μπαρόκ. Στην εκτέλεσή του καθοδηγεί την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ο Βρετανός μαέστρος, τσεμπαλίστας και οργανίστας Χάρυ Μπίκετ, ένας από τους εμβριθέστερους γνώστες των μυστικών της παλιάς μουσικής σε διεθνές επίπεδο.

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα

Κινηματογραφική μουσική του Νίνο Ρότα σε μεταγραφή του Αλέκου Κάτσιου

Metallon – Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κ.Ο.Α.

Νίκος Χαλιάσας, μουσική διεύθυνση

Το δραστήριο σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών «Metallon» ερμηνεύει αγαπημένες μελωδίες του Νίνο Ρότα από ταινίες που άφησαν εποχή, όπως Ο Νονός, Οι Κλόουν, Οκτώμιση και Λα Στράντα, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.

Πρωτοχρονιάτικο γκαλά με μιούζικαλ

Τραγούδια και αποσπάσματα από μιούζικαλ των Κ. Πόρτερ, Φρ. Λόου, Λ. Μπέρνσταϊν κ.ά.

Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος

Νάντια Κοντογεώργη, μεσόφωνος

Γιάννης Καλύβας, τενόρος

Γιώργος Παπαδημητρίου, βαθύφωνος

Μιχάλης Οικονόμου, μουσική διεύθυνση

Οι τιμές εισιτηρίων και η ημερομηνία προπώλησης θα ανακοινωθούν

Το Πρωτοχρονιάτικο γκαλά, συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, έχει γίνει εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, κάτι σαν ένα πολυπόθητο μουσικό «γούρι» για το Νέο Έτος! Φέτος, θεματικός άξονας του γκαλά είναι το μιούζικαλ. Το σύνθετο αυτό είδος του μουσικού θεάτρου που συνδυάζει θέατρο, χορό και μουσική, αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο, ιδιαίτερα τα έργα της Χρυσής του Εποχής από τη δεκαετία του ’40 ως τη δεκαετία του ’60. Εκλεκτοί τραγουδιστές, με εγνωσμένη ικανότητα να υπηρετούν το ξεχωριστό και δημοφιλές αυτό στιλ, τραγουδούν υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου μελωδίες που άφησαν εποχή στο Broadway της Νέας Υόρκης και στο West End του Λονδίνου υποσχόμενοι να επενδύσουν τη φετινή Πρωτοχρονιά με τη λάμψη και τη χαρά αυτής της μουσικής.

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023, ώρα 20.30

Μουσείο Μπενάκη -Ελληνικός Πολιτισμός

Γ. Α. Παπαϊωάννου, μία καλειδοσκοπική δημιουργία

Γ. Α. Παπαϊωάννου (1910 – 1989)

Μενουέτο, για βιολί και πιάνο

Sarabande, για βιολί και πιάνο

Puck, Φαντασία για σόλο τσέλο

Νησιώτικος χορός (Μυτιλήνης), για βιολί και πιάνο (μεταγραφή για βιολοντσέλο)

Serenade, για τσέλο και πιάνο

Piano Trio, για βιολί, τσέλο και πιάνο

Σουίτα, για βιολί και πιάνο

Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί

Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

Κώστας Χάρδας, πιάνο

Το αισθητικά πολυμορφικό έργο του Γ. Α. Παπαϊωάννου καταγράφει τις δημιουργικές ανησυχίες του καλλιτεχνικού κόσμου της Ελλάδας του εικοστού αιώνα, όπως την αναζήτηση ελληνικότητας και την ανάγκη σύμπλευσης με το τώρα. Η συναυλία προσφέρει ένα σπάνιο καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική του για συνδυασμούς βιολιού, τσέλου και πιάνου.

Ξενάγηση στην Συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου από την επιμελήτρια του τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ, Ξένια Πολίτου  

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Το Σεπτέτο του Μπετόβεν

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Σονάτα για φαγκότο και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα, K.292

ΤΖΟΑΚΙΝΟ ΡΟΣΙΝΙ (1792 – 1868)

Σονάτα για τέσσερα έγχορδα αρ.1 σε σολ μείζονα

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Σεπτέτο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 20

Φαίδων Μηλιάδης, βιολί

Ηλίας Λιβιεράτος, βιολί / βιόλα

Αλέξης Καραϊσκάκης–Νάστος, βιολοντσέλο

Γιάννης Μπαμπαλούκας, κοντραμπάσο

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Αλέξανδρος Οικονόμου, φαγκότο

Κώστας Σίσκος, κόρνο

Αν κανείς θεωρεί πως το επαναστατικό πνεύμα του Μπετόβεν ήρθε στην επιφάνεια μόνο από ένα σημείο και μετά στη ζωή του, τότε αξίζει να ακούσει το Σεπτέτο του, ένα έργο που έγινε δημοφιλές από την πρώτη στιγμή και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα. Παρά τον ανάλαφρο χαρακτήρα του, που παραπέμπει σε σερενάτα, ο Μπετόβεν βρίσκει ευφυώς τον τρόπο, να πειραματιστεί με τη φόρμα, με τα ηχοχρώματα, με την ανάπτυξη των ιδεών του και να δημιουργήσει ένα ηχητικό σύμπαν ακαταμάχητης ομορφιάς.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Ο Γιώργος Πέτρου στην Κ.Ο.Α.

Αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (γεν. 1959)

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (α’ εκτέλεση)

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)

Συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα (αναθεωρημένη εκδοχή του 1877)

Ιάσων Κεραμίδης, βιολί

Γιώργος Πέτρου, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, η απώλεια του κορυφαίου αρχιμουσικού Κάρολου Τρικολίδη, που για δεκαετίες κόσμησε σταθερά τα πόντιουμ μείζονων ελληνικών και ξένων ορχηστρών, άφησε τον μουσικό μας κόσμο φτωχότερο. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του με την εκτέλεση της μεγαλειώδους Πρώτης Συμφωνίας του Μπρούκνερ, τα συμφωνικά έργα του οποίου ο αείμνηστος Τρικολίδης υπηρέτησε με βαθιά γνώση και επιτυχία. Ο βιολιστής Ιάσων Κεραμίδης ερμηνεύει σε α’ εκτέλεση το πολυαναμενόμενο κοντσέρτο για βιολί του άοκνα δημιουργικού συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου Γιώργου Πέτρου.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Γαλλική μουσική του μεσοπολέμου

ΦΡΑΝΣΙΣ ΠΟΥΛΕΝΚ (1899 – 1963)

  • Σεξτέτο για κουιντέτο ξύλινων πνευστών και πιάνο
  • Τρίο για όμποε, φαγκότο και πιάνο

ΝΤΑΡΙΟΥΣ ΜΙΓΙΩ (1892 – 1974)

Η καμινάδα του βασιλιά Ρενέ, σουίτα έργο 205

ΖΑΚ ΙΜΠΕΡ (1890 – 1962)

Τρία σύντομα κομμάτια για κουιντέτο ξύλινων πνευστών

Φρανκ-Γκέοργκ Γιάρκε , φλάουτο

Στέλλα Νικολαΐδη, όμποε

Μερκούριος Καραλής, κλαρινέτο

Βασίλης Λιοδάκης, φαγκότο

Χρήστος Σαλβάνος, κόρνο

Ελένη Νικολαΐδη, πιάνο

Μία μουσική μπορεί κάλλιστα να είναι χαριτωμένη, χιουμοριστική, ανάλαφρη και μελωδική και συγχρόνως να έχει βάθος, ουσία και λεπτοδουλεμένη ποιότητα. Η γαλλική μουσική του μεσοπολέμου προσφέρει πολλές αποδείξεις για την παραπάνω θέση, ιδίως αυτή του Πουλένκ και του Μιγιώ.

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

80 χρόνια Κ.Ο.Α.

Ο Βαντίμ Ρέπιν στο Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκυ

ΝΕΣΤΩΡ ΤΑΙΗΛΟΡ (γεν. 1963)

Vocalise για υψίφωνο και ορχήστρα

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860 – 1911)

Συμφωνία αρ.1 «Τιτάν»

Τσέλια Κοστέα, υψίφωνος

Βαντίμ Ρέπιν, βιολί

Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€και 15€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η επίσημη εορταστική συναυλία για τα ογδοηκοστά γενέθλια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα ολόλαμπρο μουσικό γεγονός ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας. Η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει το λυρικό Vocalise του διαπρεπούς Έλληνα συνθέτη Νέστορα Ταίηλορ, ενώ ο μαέστρος μας Λουκάς Καρυτινός ηγείται μίας νέας ανάγνωσης της «τιτάνιας» (και όχι μόνο κατ’ όνομα!) Πρώτης Συμφωνίας του Μάλερ, μίας εκ των δημοφιλέστερων και συγκλονιστικότερων συμφωνιών του ύστερου ρομαντισμού. Στο επίκεντρο του προγράμματος, ο θρυλικός βιρτουόζος του βιολιού, Βαντίμ Ρέπιν, επιστρατεύει την απαστράπτουσα δεξιοτεχνία του στην εκτέλεση ενός πραγματικού ογκόλιθου του βιολονιστικού ρεπερτορίου.

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Γαλλικά Κουαρτέτα

ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ (1862 – 1918)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ ελάσσονα, έργο 10

ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 1937)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα

Κουαρτέτο εγχόρδων ΑΕΝΑΟΝ

Γιώργος Μάνδυλας, βιολί

Βασίλης Σούκας, βιολί

Αντίλοχος Τρανός, βιόλα

Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

Τα δύο κουαρτέτα εγχόρδων των Ντεμπυσύ και Ραβέλ αποτελούν κομψοτεχνήματα του πρώιμου μουσικού ιμπρεσιονισμού. Αν και είναι συνθέσεις νεανικές, καταδεικνύουν το πηγαίο ταλέντο, τη λεπταίσθητη μουσική γλώσσα και την εκπληκτική αισθητική ακρίβεια των δημιουργών τους και παραμένουν διαχρονικά απολαυστικά.

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης

Ο Ραχμάνινοφ του Πλετνιόφ

150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873 – 1943)

Ραψωδία σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα, έργο 43

ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864 – 1949)

Η ζωή ενός ήρωα, συμφωνικό ποίημα, έργο 40

Μιχαήλ Πλετνιόφ, πιάνο

Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Πολλές φορές η ρωσική μουσική -και ιδίως αυτή του Ραχμάνινοφ- συνδυάζει ένα επίστρωμα νηφάλιας εγκεφαλικότητας με ένα περιεχόμενο πηγαίου και παράφορου πάθους. Λίγοι μουσικοί έχουν κατορθώσει να αναδείξουν αυτή την ιδιότυπη συνύπαρξη με τόση επιτυχία, όσο ο πιανίστας και αρχιμουσικός Μιχαήλ Πλετνιόφ, που με το εκλεπτυσμένο γούστο και την ατσάλινη δεξιοτεχνία του έχει υπάρξει ένας από τους ιδανικότερους ερμηνευτές της Ραψωδίας του Ραχμάνινοφ. Στη συνέχεια, ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του κολοσσιαίου συμφωνικού ποιήματος του Στράους, που με πληθωρικά ορχηστρικά ηχοχρώματα πραγματεύεται… τον ίδιο του τον εαυτό, τα όνειρα, τις συγκρούσεις και τους θριάμβους του!

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Το μοτίβο της ζωής

ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα, έργο 76 αρ.2 («Πέμπτες»)

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873 – 1943)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906 – 1975)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.8 σε ντο ελάσσονα, έργο 110

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on

Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί

Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί

Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα

Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

Πώς ένα μοτίβο μπορεί να γίνει φορέας μιας ολόκληρης ιστορίας; Ποιες πλευρές του εαυτού τους κωδικοποιούν οι συνθέτες μέσα στα έργα τους; Τρία έργα από διαφορετικές εποχές δίνουν τρεις διαφορετικές διαστάσεις της δύναμης του μοτίβου ως γενεσιουργού μήτρας του μουσικού έργου.

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Η Μαρκέλλα Χατζιάνο επιστρέφει στην Κ.Ο.Α.

ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ (1862 – 1918)

Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου

ΕΡΝΕΣΤ ΣΩΣΟΝ (1855 – 1899)

Ποίημα της αγάπης και της θάλασσας, για φωνή και ορχήστρα, έργο 19

ΝΙΚΟΛΑΪ ΡΙΜΣΚΥ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ (1844 – 1908)

Σεχραζάντ, συμφωνική σουίτα, έργο 35

Μαρκέλλα Χατζιάνο, μεσόφωνος

Κατερίνα Μπαρσούκοβα, animation άμμου

Νίκος Χαλιάσας, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Αμφιβάλλετε ότι οι ήχοι μπορούν να ζωγραφίζουν; Κι όμως μπορούν! Αν θέλετε να «δείτε» έναν αρχαίο θεό των δασών να ερωτοτροπεί με όμορφες νύμφες, ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ανταλλάσσει παθιασμένα φιλιά στη θάλασσα το καταμεσήμερο, πολύβουες γιορτές στη Βαγδάτη ή ένα καράβι να συντρίβεται στα βράχια παρασυρμένο από μανιασμένα κύματα, δεν έχετε παρά να έρθετε στη συναυλία μας, που διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας! Για πρώτη φορά, οι εικόνες αυτές και πολλές άλλες θα ζωντανέψουν μάλιστα μπροστά σας με την αρωγή του ευφάνταστου animation άμμου της Κατερίνα Μπαρσούκοβα.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Ταξίδι στο κέντρο της Μουσικής – Η Συμφωνία

Πώς το σημαντικότερο μουσικό δημιούργημα του ανθρώπινου πολιτισμού, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γιγαντωμένη επεξεργασία της απανταχού λαϊκής μουσικής που όλοι αγαπάμε και κατανοούμε. Η ιστορική διαδρομή του απλού τραγουδιού από την γέννηση στην ενηλικίωσή του σε κλασικό συμφωνικό έργο.

Χρίστος Παπαγεωργίου, Μαρία Ευθυμίου, παρουσίαση

Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθεσία

Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνωρίζοντες όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, Ομιλίες και Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό.

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Conte Fantastique 

ΠΙΕΤΡΟ ΜΑΣΚΑΝΙ (1863 – 1945)

Ιντερμέτζο από την όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα 

MΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 19357

Το Βαλς

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860 – 1911)

Adagietto από τη Συμφωνία αρ.5  

ΡΙΧΑΡΝΤ ΒΑΓΚΝΕΡ (1813 – 1883)

Ο Θάνατος της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα Τριστάνος και Ιζόλδη 

ΑΝΤΡΕ ΚΑΠΛΕ (1878 – 1925)

Conte Fantastique (Φανταστική ιστορία) για άρπα και κουαρτέτο εγχόρδων

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Πάρης Αναστασιάδης, βιόλα 

Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Γωγώ Ξαγαρά, άρπα 

Γοητευτικές φανταστικές ιστορίες, με κυρίαρχα στοιχεία τους τον έρωτα, τον θάνατο, την αγάπη και τον χορό, ενέπνευσαν σε μεγάλους συνθέτες υπέροχες σελίδες συμφωνικής και οπερατικής μουσικής, που θα ακουστούν σε ενδιαφέρουσες μεταγραφές για κουαρτέτο εγχόρδων και άρπα από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και την αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά. 

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης

Η Πλαμένα Μάνγκοβα στο 4ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ

1922 – 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ – 120 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Κωνσταντινίδη


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (1903 – 1984)

Μικρασιατική Ραψωδία

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873 – 1943)

  • Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.4 σε σολ ελάσσονα, έργο 40
  • Συμφωνία αρ.1 σε ρε ελάσσονα, έργο 13

Πλαμένα Μάνγκοβα, πιάνο

Δημήτρης Μποτίνης, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€και 15€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η Πρώτη Συμφωνία και το Τέταρτο Κοντσέρτο μπορεί να είναι από τα λιγότερο γνωστά και δημοφιλή έργα του Ραχμάνινοφ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στερούνται αξίας, συναισθηματικού βάθους και γοητείας. Αντιθέτως, είναι δύο αυθεντικά αριστουργήματα που στα χέρια της ανερχόμενης σολίστ από τη Βουλγαρία, Πλαμένα Μάνγκοβα, και του ακμαίου αρχιμουσικού, Δημήτρη Μποτίνη, υπόσχονται να συγκινήσουν ακόμα και τους απαιτητικότερους ακροατές μας! Πλάι τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει τη Μικρασιατική Ραψωδία, που ο σπουδαίος Γιάννης Κωνσταντινίδης συνέθεσε ως «ένα μουσικό επιτύμβιο μιας ζωής και ενός κόσμου για πάντα χαμένων».

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Ιταλική μουσική κινηματογράφου

Έργα των Νίνο Ρότα, Ένιο Μορικόνε και Νικολά Πιοβάνι

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α.

Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο

Χριστίνα Παντελίδου, όμποε

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Οδυσσέας Μπάσιος, φαγκότο

Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο

Αναπόσπαστο στοιχείο της ομορφιάς και της διεθνούς απήχησης του ιταλικού σινεμά είναι η αισθαντική μουσική του, γεμάτη μελωδίες και αρμονίες που συγκινούν πάντα, όσες φορές και αν τις ακούσει κανείς. Πέντε εκλεκτοί μουσικοί των πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μας θυμίζουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ιταλικής κινηματογραφικής μουσικής.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Τρίο με κλαρινέτο

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Τρίο για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, Κ.498 “Kegelstatt”

ΜΑΞ ΜΠΡΟΥΧ (1838 – 1920)

Οκτώ κομμάτια για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο, έργο 83

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα

Ελένη Νικολαΐδη, πιάνο

Το Τρίο Kegelstatt του Μότσαρτ και τα Οκτώ Κομμάτια του Μπρουχ αποτελούν τα σημαντικότερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου για τον συνδυασμό κλαρινέτου, βιόλας και πιάνου. Κλασική διαύγεια και ρομαντικό πάθος σε όλο τους το μεγαλείο αναδεικνύονται από ακμαίους μουσικούς της ορχήστρας μας.

Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Ο Νικολάι Λουγκάνσκυ στο 3ο Ραχμάνινοφ

150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ (γεν. 1969)

Ιουλιανή Σουίτα για ορχήστρα, έργο 85 (α’ πανελλήνια εκτέλεση)

ΠΑΟΥΛ ΧΙΝΤΕΜΙΤ (1895 – 1963)

Ματθίας ο ζωγράφος (συμφωνία)

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873 – 1943)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30

Νικολάι Λουγκάνσκυ, πιάνο

Βασίλης Χριστόπουλος, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η απαράμιλλη δεξιοτεχνία και η εκλεπτυσμένη εκφραστικότητα του Νικολάι Λουγκάνκσυ τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους των ημερών μας και ιδανικό ερμηνευτή του Τρίτου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ, του Έβερεστ των πιανιστικών κοντσέρτων. Ο Βασίλης Χριστόπουλος, που τα τελευταία χρόνια συνδέεται σταθερά με μερικές από τις πιο επιτυχημένες εμφανίσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθύνει το συμφωνικό αριστούργημα του Χίντεμιτ, εμπνευσμένο από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Ματίας Γκρύνεβαλντ αλλά και τη βαθιά πνευματική «Ιουλιανή Σουίτα» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ιουλιανής Χρυσοστομίδου. 

Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

In memoriam

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΑΡΜΠΕΡ (1910 – 1981)

Αντάτζιο για έγχορδα

ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΚΕΡΙΝΙ (1743 – 1805)

Stabat Mater για υψίφωνο και κουιντέτο εγχόρδων

Κουιντέτο εγχόρδων της Κ.Ο.Α. “Quintarco”:

Νίκος Μάνδυλας, βιολί

Μαρίνα Χαραλαμπίδου, βιολί

Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα

Βάνια Παπαδημητρίου, βιολοντσέλο

Τάκης Καπογιάννης, κοντραμπάσο

Το όνομα της υψιφώνου θα ανακοινωθεί

Το κατανυκτικό Stabat Mater του Λουίτζι Μποκερίνι, που αποτυπώνει τον θρήνο της Παναγίας για τη Σταύρωση του Θεανθρώπου, και το σπαρακτικό Αντάτζιο του Αμερικανού Σάμιουελ Μπάρμπερ μπορεί να απέχουν χρονικά περίπου δύο αιώνες αλλά αμφότερα αποτελούν ιδανικούς μουσικούς εκφραστές του πνεύματος περισυλλογής της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μ. Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.

Missa Solemnis

Πασχαλινή συναυλία

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Missa Solemnis σε ρε μείζονα, έργο 123

Κάρεν Λάιμπερ, υψίφωνος

Ίνγκεμποργκ Νταντς, μεσόφωνος

Γενίς Ισμάνοφ, τενόρος

Πέτρος Μαγουλάς, βαθύφωνος

Συμμετέχουν η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Κρίστοφ Πόππεν, μουσική διεύθυνση

Οι τιμές εισιτηρίων και η ημερομηνία προπώλησης θα ανακοινωθούν

Στον ουμανιστικό κόσμο του Μπετόβεν πίστη στον Θεό και πίστη στον Άνθρωπο δεν ξεχωρίζουν. Η πάλη με την έννοια του θείου, η εναγώνια κυριαρχία της αμφιβολίας αλλά και η λυτρωτική επιστροφή σε μία ανανεωμένη και ανυπόκριτη πίστη, είναι μερικές από τις κινητήριες δυνάμεις που «δρουν» και καθορίζουν την εξέλιξη του συγκλονιστικού θρησκευτικού δράματος, το οποίο εκτυλίσσεται στη Missa Solemnis. Το μοναδικό και μακροσκελέστατο αυτό αριστούργημα της ώριμης περιόδου του Μπετόβεν διευθύνει ο εμπνευσμένος Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόππεν.

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Πρώτη Σχολή της Βιέννης

ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797 – 1828)

Μέρος κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα, D.703

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Κουαρτέτο αρ.19 σε ντο μείζονα, Κ.465

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.8 σε μι ελάσσονα, έργο 59 αρ.2 «Ραζουμόφσκυ»

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί 

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα 

Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Με αυτή τη συναυλία το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ολοκληρώνει το μεγαλεπήβολό του εγχείρημα των τελευταίων ετών, να παρουσιάσει το σύνολο των 16 κουαρτέτων του Μπετόβεν. Μαζί με το Όγδοο Κουαρτέτο του το δυναμικό σύνολο προτείνει δύο από τα πιο αγαπημένα κουαρτέτα των Μότσαρτ και Σούμπερτ.

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Ντόρα Μπακοπούλου – Edo de Waart

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ (γεν. 1987)

Ο χορός του Ζαλόγγου (παραγγελία της Κ.Ο.Α. για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης)

ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 1937)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα

ΚΑΜΙΓ ΣΑΙΝ-ΣΑΝΣ (1835 – 1921)

Συμφωνία αρ.3 σε ντο ελάσσονα, έργο 78, «του εκκλησιαστικού οργάνου»

Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο

Έντο ντε Βάαρτ, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 30€, 20€και 15€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Από το 1964 που κέρδισε τον διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» στη Νέα Υόρκη, ο Ολλανδός μαέστρος Έντο ντε Βάαρτ συνεργάζεται τακτικά με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου προσφέροντας ανεκτίμητες αναγνώσεις του συμφωνικού ρεπερτορίου. Για την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επέλεξε να παρουσιάσει την επιβλητική Τρίτη Συμφωνία του Γάλλου Καμιγ Σαιν-Σανς με πρωταγωνιστή το εκκλησιαστικό όργανο αλλά και ένα νέο έργο του δραστήριου συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα εμπνευσμένο από τον χορό του Ζαλόγγου. Η Ντόρα Μπακοπούλου, προσφέρει την εγνωσμένη ευαισθησία και το πάντα εκλεκτό μουσικό της γούστο στην υπηρεσία του διάσημου πιανιστικού Κοντσέρτου του Ραβέλ.

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Ταξίδι στο κέντρο της Μουσικής

Η Συμφωνική Σουίτα

“Ένας μόνο χορός… δεν είναι ποτέ αρκετός…”

Τι κοινό έχουν οι μουσικές στα αρχαία και σύγχρονα πανηγύρια με τις παραστάσεις των Λουδοβίκων και τις απανταχού μοντέρνες γαμήλιες δεξιώσεις; “Τη Σουίτα”. Γιατί μια έξυπνα φτιαγμένη ακολουθία (= Suite) από μουσικές πάντα μας απογειώνει!

Από τις υπαίθριες γιορτές, στις αίθουσες συναυλιών, η πιο εύπεπτη και λαϊκή συμφωνική δημιουργία, η Σουίτα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα “διασκεδαστικής” μουσικής της κάθε εποχής. Άλλοτε ζωηρές ή μελαγχολικές οι Συμφωνικές Σουίτες μας χορεύουν λάτιν ρυθμούς και μπαλέτα, μας αφηγούνται ιστορίες και κινηματογραφικές ταινίες, μας ταξιδεύουν σε πίνακες, οράματα, παραμύθια, δημιουργώντας κάθε φορά μέσα σε λίγη ώρα ένα μπουκέτο από αρώματα και ένα μενού μουσικών γεύσεων που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Ένα μουσικό-ιστορικό ταξίδι στη “χαλαρή” πλευρά της ζωής!

Χρίστος Παπαγεωργίου, Μαρία Ευθυμίου, παρουσίαση

Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθεσία

Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνωρίζοντες όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, Ομιλίες και Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες,  κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό.

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Η παράδοση στη μουσική

ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881 – 1945)

Έξι ρουμάνικοι χοροί
ΜΠΕΝΤΡΙΧ ΣΜΕΤΑΝΑ (1824 – 1884)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 σε μι ελάσσονα, «από τη ζωή μου»
ΧΟΑΚΙΝ ΤΟΥΡΙΝΑ (1882 – 1949)

Η προσευχή του ταυρομάχου, έργο 34
ΚΟΜΙΤΑΣ (1869 – 1935)

Αρμένικες Μινιατούρες

Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί

Λαέρτης Κοκολάνης, βιολί

Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο

Η κλασική μουσική έχει λειτουργήσει ανά τους αιώνες σαν γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, αφού έχει χρησιμοποιηθεί από συνθέτες για να εκφράσει τη μουσική παράδοση των χωρών τους. Οι τέσσερις μουσικοί, προερχόμενοι και οι ίδιοι από διαφορετικές κουλτούρες, υποδέχονται σημαντικούς συνθέτες, που εμπνέονται από ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι όπου οι ρίζες, οι μύθοι, τα ήθη και τα έθιμα ενώνονται με ένα νοητό μονοπάτι προς την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Intimate Sounds

ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)

Summa, για έγχορδα
ΕΝΤΒΑΡΝΤ ΓΚΡΗΓΚ (1843 – 1907)

Δύο ελεγειακές μελωδίες, έργο 34

ΤΖΑΚΟΜΟ ΠΟΥΤΣΙΝΙ (1858 – 1924)

Χρυσάνθεμα
ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ (1809 – 1847)

Συμφωνία για έγχορδα αρ.10 σε σι ελάσσονα
ΚΑΡΛ ΝΗΛΣΕΝ (1865 – 1931)

Σουίτα για έγχορδα σε λα ελάσσονα, έργο 1

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)

Ελεγεία για έγχορδα σε σολ μείζονα  
ΠΕΤΕΡΙΣ ΒΑΣΚΣ (γεν. 1946)

Musica dolorosa 

Athens Classical Players

Η μουσική μπορεί άλλοτε να είναι μία κραυγή και άλλοτε ένας ψίθυρος. Άλλοτε μία ηχηρή, μεγαλόπνοη δήλωση και άλλοτε μία χαμηλόφωνη, μύχια εξομολόγηση. Αυτή τη δεύτερη, πιο πνευματική και εσωτερική διάσταση της μουσικής αναδεικνύουν τα ρομαντικά και σύγχρονα έργα που μας προτείνει το σύνολο εγχόρδων Athens Classical Players, αποτελούμενο από μουσικούς των εγχόρδων της ΚΟΑ.

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου: ημέρα μνήμης

Αμάραντος Αμαραντίδης (γεν. 1947)

«Κότσαρι» από τα «Παραμύθια του Πόντου» για ορχήστρα εγχόρδων, φλάουτο, άρπα και τύμπανα

Χρίστος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓIOY (γεν. 1967)

«Πυρρίχιος»

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (γεν. 1951)

Κοντσέρτο γα ποντιακή λύρα και ορχήστρα

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)

Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 «Παθητική»

Ματθαίος Τσαχουρίδης, ποντιακή λύρα

Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, ώρα 20.30

Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα

Ντούο βιολί – βιόλα

ΦΡΑΝΤΣ ΑΝΤΟΝ ΧΟΦΜΑΪΣΤΕΡ (1754 – 1812)

Ντούο για βιολί και βιόλα αρ.2, έργο 19

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 –1791)

Ντούο αρ.1 σε σολ μείζονα, K.423

ΜΠΟΧΟΥΣΛΑΒ ΜΑΡΤΙΝΟΥ (1890 – 1959)

Ντούο αρ.1 «Τρία Μαδριγάλια», H. 313

ΓΙΟΧΑΝ ΧΑΛΒΟΡΣΕΝ (1864–1935)

Sarabande με παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Χέντελ

Μαργαρίτα Πλέστη, βιολί

Πωλίνα Κούμη, βιόλα

Από το ευρύ ρεπερτόριο που έχει γραφτεί για ντουέτο βιολιού – βιόλας, οι δύο μουσικοί της Κ.Ο.Α. επέλεξαν χαρακτηριστικής ομορφιάς και ειδικού ενδιαφέροντος έργα, που καλύπτουν ένα μεγάλο ιστορικό φάσμα.

Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα από τον επιμελητή της Πινακοθήκης, Κωνσταντίνο Παπαχρήστου

Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, ώρα 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χ. Λαμπράκης)

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΕΛΓΚΑΡ (1857 – 1934)

Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)  

Συμφωνία αρ. 5 σε σι ύφεση μείζονα

Ζυλ Μπέιλι, βιολοντσέλο

Κρίστοφ Έσενμπαχ, μουσική διεύθυνση

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 45€, 35€, 25€ και 20€ (εκπτωτικό)

Προπώληση από Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

Ο χώρος θα ανακοινωθεί

Τρίο Misty

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.

Τρίο Misty

Μιχαήλ Σμιρνόβ, βιόλα

Γιώργος Ραράκος, τούμπα

Έφη Παπαθωμαΐδη, πιάνο

Οι τρεις καλλιτέχνες συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός από τους πιο ασυνήθιστους συνδυασμούς στη μουσική δωματίου. Το ρεπερτόριό τους είναι ευρύ και καλύπτει ένα φάσμα από συνθέτες του καθιερωμένου λόγιου ρεπερτορίου μέχρι την τζαζ και την κινηματογραφική μουσική.