TOP

PAULUS QUINTET στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 20.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον απόφοιτό του και ταλαντούχο μουσικό-ζωγράφο, Παύλο Μιχαηλίδη, με το τζαζ σύνολό του Paulus Quintet”.

Οι Paulus Quintet δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2009 από τον Παύλο Μιχαηλίδη. Παίζουν προσωπικές του συνθέσεις που κινούνται στο ύφος της contemporary jazz και έχουν ηχογραφήσει τα άλμπουμ Απλωμένος χάρτης (Unfolded Map, Dissonance Records, 2010) και Mirror Side (self-release, 2019). Παράλληλα έχουν στο ενεργητικό τους εμφανίσεις σε τζαζ φεστιβάλ, συναυλιακούς χώρους και live streaming συναυλίες με εξαιρετική απήχηση: 7ο Jazz Festival Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, «Dissonance Records Festival», «Παρά θιν αλός», Block33, Jazz Club Duende, 5th Rhodes Jazz Festival, FabrianoInAcquarello 2021 κ.ά. Τα έργα του πρόσφατου άλμπουμ τους (Mirror Side) είναι εμπνευσμένα από καθημερινές σκηνές-βιώματα της πόλης.

Το συγκρότημα απαρτίζουν οι μουσικοί Παύλος Μιχαηλίδης (πιάνο), Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα, φιλικόρνο), Μάκης Στεφανίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα).

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (φούγκα) και τρομπέτα (δίπλωμα) με τον Σωκράτη Άνθη. Διδάχτηκε τζαζ τρομπέτα από τον αμερικανικό Danny Hayes. Συμμετείχε σε γνωστά σχήματα της Θεσσαλονίκης όπως οι We’re Enough και οι Aroma Caribe, με τους οποίους σαν τρομπετίστας και ενορχηστρωτής έχει ανοίξει συναυλίες για τους T. Puente, C. Cruz, E. Palmieri, Los Van Van, O. Valle, A. Rodriguez, S. Turre, και έχει συνεργαστεί με τους R. Vega, H. Olivera, R. Pla. Τον Δεκέμβριο του 2010 έπαιξε συνθέσεις του στο Flushing Queens της Νέας Υόρκης, προσκεκλημένος της ορχήστρας The Latin Jazz Coalition. Έχει επίσης συνεργαστεί με Έλληνες καλλιτέχνες, όπως Μ. Πλέσσας, Ε. Ζουγανέλη, Π. Μουζουράκης, Γ. Ζουγανέλης, Σ. Ρουβάς, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Σαββόπουλος, Ε. Ρεμπούτσικα, Φ. Βελεσιώτου, Άγαμοι Θύται κ.ά, διαθέτει πλούσια δισκογραφία ως session μουσικός. Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Neverland”. Διδάσκει τρομπέτα, τζαζ τρομπέτα και αυτοσχεδιασμό στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Καλαμαριάς «Μελωδία» και στο Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων.

Ο Λάκης Τζήμκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968 και μεγάλωσε στην πόλη της Κοζάνης. Σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο American Institute of Music (Βιέννη), ενώ έλαβε πτυχίο Bachelor και Master στο jazz κοντραμπάσο από το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία), καθώς επίσης πτυχίο με ειδίκευση κλασικού κοντραμπάσου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει συνεργαστεί με τους S. Jordan, J. Carter, M. Murphy, F. Pauer, M. Leviev, Σ. Παπαδημητρίου, X. Davis, D. Berkman, M. Whitfield, A. Sheppard, T. Lakatos, C. Freeman, R. Margitza, H. Chisholm, A. Gwirtzman, C. Rafailides, G. Ferris, E. Neumeister, T. Blanchard, F. Almazan, I. Papazov, T. Spassov, A. Thomas, M. Ferber, A. Nussbaum, G. Hutchinson, R. Morales, A. Moreira, A. Hoenig, J. Faulkner, J. Boudreaux κ.ά. Έχει παίξει σε διάφορα jazz festivals και jazz clubs στην Ευρώπη, στο Μαρόκο και στο Μεξικό, ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής. Έχει διδάξει στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (2000-10), στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης (2003-05), στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2005-08) και στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σερρών (2009-12). Από το 2012 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει και διευθύνει την Magic Road Big Band και έχει συνεργαστεί με την ΚΟΘ και την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής από το 2002. Το τελευταίο του CD με τίτλο The meeting, όπου συμμετέχει ο Mark Whitfield, κυκλοφόρησε το 2017 από την Outlandish Records. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει δύο νέες προσωπικές δουλειές.

Ο Μάκης Στεφανίδης μεγάλωσε στην Σουηδία. Άρχισε να παίζει κλασική κιθάρα αλλά σύντομα στράφηκε στην ηλεκτρική. Ξεκίνησε σπουδές στην τζαζ κιθάρα, τζαζ αρμονία και ενορχήστρωση στο Μουσικό Σχολείο Kulturama της Στοκχόλμης. To 1989 πήγε στη Βοστώνη για να συνεχίσει της σπουδές του με υποτροφία στο Berklee College of Music, από όπου αποφοίτησε το 1993. Το διάστημα αυτό είχε την ευκαιρία να διδαχθεί από μουσικούς όπως οι J. Damian, R. Peckham, H. Crook, E. Tomassi, B. Zung και μελέτησε επίσης με τους G. Garzone και C. Banacos. Το 1993 πήρε μέρος στο Edmonton Jazz Festival με αντιπροσωπευτικό σύνολο του Berklee College of Music. Από το 1996 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας δυναμικά στην τζαζ σκηνή και σε διάφορα φεστιβάλ με σχήματα όπως Plan 3, Jazz Frequency, Oleg Chaly Organ Trio, Magic Road Big Band, Milcho Leviev Quartet, Paulus Quintet, Gravity Trio, Duende Jazz Orchestra. Τον Ιανουάριο του 2003 εμφανίστηκε για μια εβδομάδα με το σχήμα της Sheila Jordan στο Half Note (Αθήνα). Έχει παίξει με σπουδαίους μουσικούς, όπως D. Rivera, C. Freeman, C. Manning, M. Garrison, K. Rosenwinkel, M. Butler, T. Okoshi, J. Kelly, J. Damian, M. Djordjevic, M. Leviev, R. Peckham, A. Mashin, P. Momchev. Από το 1996 διδάσκει τζαζ κιθάρα, τζαζ αρμονία και καλλιέργεια ακοής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2012 έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου την διετία 2011-2013 παράλληλα με τις σπουδές του δίδαξε τζαζ κιθάρα και τζαζ σύνολα.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης, με τις δυο ιδιότητες του μουσικού και του ζωγράφου, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (δίπλωμα πιάνου με τον Σ. Κασσάρα, δίπλωμα σύνθεσης με τον Λ. Χατζηλεοντιάδη και ανώτερα θεωρητικά με τους Κ. Νικήτα, Κ. Γριμάλδη, Θ. Μιμίκο και Κ. Σιέμπη). Έχει γράψει έργα για σόλο όργανο, για μικρά και μεγάλα σύνολα κ.ά. Επίσης, έχει γράψει μουσική για θέατρο, ντοκιμαντέρ και βωβό κινηματογράφο. Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ως πιανίστας σε συναυλίες κλασικής μουσικής, σύγχρονης και jazz. Έχει παρουσιάσει προσωπικές του συνθέσεις με το σχήμα του “Paulus Quintet” σε μουσικές σκηνές (Duende Jazz Bar, Block33 κ.ά) και τζαζ φεστιβάλ (Jazz Festival Θεσσαλονίκης, «Dissonance Records Festival», «Παρά θιν αλός», Jazz Rhodes Festival) και live streaming concerts (FabrianoInAqcuarello, 2021). Συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς, όπως οι D. Hayes, Σ. Παπαδημητρίου, M. Leviev, G. Lenoci, G. Mimmo, και σχήματα όπως Magic Road Big Band, Aroma Caribe, Terra Incognita, Monie&Monie Conniente, Paulus Quintet, Noisy Cut κ.ά. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα άλμπουμ Monie&Monie Conniente (FM Records, 1998), Compilation Cd (Jazz Society Thessaloniki, 2006), Chamber Music Anthology (2008), Present Perfect vol. 1 (2010) και δύο προσωπικά CD: Απλωμένος Χάρτης (Unfolded Map, Dissonance Records, 2010) και Mirror Side (self-release, 2019). Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Τα έργα του είναι κυρίως υδατογραφίες με εστίαση τον τελευταίο καιρό στη μαύρη σινική μελάνη και με θέματα αντλούμενα κυρίως από το αστικό τοπίο και τη φύση. Στο ενεργητικό του μετρά εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Πακιστάν, Γαλλία, Βουλγαρία, Ινδονησία, Κόσσοβο, Μαλαισία). Από το 2016 είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ και από το 2003 είναι καθηγητής μουσικής στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Ο Αλέξανδρος Σπανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1976. Χάρη στο πάθος του πατέρα του με την μουσική και έχοντας ως ερέθισμα τον αδερφό του που σπούδαζε πιάνο, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική και τα drums σε ηλικία 12 ετών ως αυτοδίδακτος. Στα 16 του γράφτηκε στο τμήμα drums & percussion του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, όπου φοίτησε για 4 χρόνια και ολοκλήρωσε έναν κύκλο σπουδών στο drumset και πέρασε στην Μέση Σχολή Κρουστών με τον C. Baka). Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα κλασικών ευρωπαϊκών κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με τον Α. Βασιλειάδη (μαρίμπα, βιμπράφωνο, τυμπάνια) και αποφοίτησε το 2003 με Άριστα. Φοίτησε επίσης στο τμήμα Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας με τον Κ. Ζαρίμπα και αποφοίτησε το 2005. Από τότε ασχολείται με την διδασκαλία σε διάφορα κρατικά και μη ιδρύματα της χώρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με πολλούς από τους κορυφαίους drummers, όπως οι J. Chapin, A. Hoeniq, G. Jackson, P. Erskine, D. Weckl, K. Dennard, L. White, G. Hutchinson, F. Mela, R. Gatto, J. Griffin, G. Mel, Κ. Αναστασιάδης και ο μαριμπίστας G. Nagy. Έχει συνεργαστεί με τους S. Jordan, M. Leviev, D. Berkman, J. Wylie, D. Rivera, C. Bailey, P. Momchev, V. Blagoev, M. Weisberger, N. Travis, P. Saltchev, S. Helle, N. “King” Maimone, M. Abrahms, O. Gatto, O. Chaly, Μ. Στεφανίδη, Blues Wire, Nasa Funk, Κ. Μαγγίνα, Χ. Ιωάννου, Β. Ξενόπουλο, Δ. Τσάκα, με τους συνθέτες Γ. Μαρκόπουλο, Μ. Πλέσσα, Γ. Καζαντζή, και με τους Ε. Τσαλιγοπούλου, Bogaz Musique, Π. Παυλίδη και B-movies, Θ. Τσάτσου κ.ά.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις από το νέο άλμπουμ Mirror Side,αλλά και κάποιες πιο πρόσφατες, εμπνευσμένες από καθημερινές σκηνές-βιώματα της πόλης.