TOP

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ GIOVANNI BOTTESINI

Ταξιδεύοντας στον χωροχρόνο με τον Giovanni Bottesini

10 Μαρτίου 2023, κτήριο Μ2, Ώρα 20.30

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια υβριδική συναυλία – περιπλάνηση με οδηγό τον ταξιδιώτη της ρομαντικής εποχής και μεγάλο δεξιοτέχνη Giovanni Bottesini (1821-1889). Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στις 20.30, το κοντραμπάσο ηχεί στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» κατευθύνοντας το κοινό σε ένα πρωτότυπο μουσικό ταξίδι.

Ενσαρκώνοντας το πρότυπο του ρομαντικού δεξιοτέχνη καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, ο ερμηνευτής του κοντραμπάσου Giovanni Bottesini χαράσσει έναν νέο δρόμο για το κοντραμπάσο. Ενάντια σε όλες τις δυσκολίες και με όπλα την ευστροφία του και την ερμηνευτική του δεινότητα, αναγάγει το βαρύ και δυσκίνητο κοντραμπάσο σε ένα δημοφιλές σολιστικό όργανο με αυτόνομη εκφραστικότητα και δικό του ρεπερτόριο.

Στην παράσταση οι μουσικοί Βασίλης Λιαρμακόπουλος, Αγάπη Παρθενάκη, Γιώργος Πολυχρονιάδης και Μιχάλης Σαπουντζής ερμηνεύουν στο κοντραμπάσο το δημιούργημα του G. Bottesini. Ένα ταξίδι μεταξύ του Bach, του Rossini και του Chopin, το οποίο πραγματοποιεί αγκαλιά με το κοντραμπάσο του, μια βαλίτσα και την συνοδεία μιας μεσογειακής μαύρης χήρας, μιας ταραντούλας. Την παράσταση συνοδεύουν οι Orpheus Soloists, Jung Eun Lee, Ραΐσα Ποπαϊλίδη, Παύλος Μεταξάς και Ιωάννης Στέφος. Μαζί τους η σοπράνο Εμμανουέλα Ορφανουδάκη και η Μαριάνα Μποζαπαλίδου στην επιμέλεια των κειμένων και την αφήγηση.

Συντελεστές

Βασίλης Λιαρμακόπουλος: Κοντραμπάσο

Αγάπη Παρθενάκη: Κοντραμπάσο

Γιώργος Πολυχρονιάδης: Κοντραμπάσο

Μιχάλης Σαπουντζής: Κοντραμπάσο

Orpheus Soloists

Jung Eun Lee: Βιολί

Ραΐσα Ποπαϊλίδη: Βιολί

Παύλος Μεταξάς: Βιόλα

Ιωάννης Στέφος: Βιολοντσέλο

Συμμετέχουν

Εμμανουέλα Ορφανουδάκη: Σοπράνο

Μαριάνα Μποζαπαλίδου: Επιμέλεια κειμένων – Αφήγηση

Βασίλης Λιαρμακόπουλος, Μαριάνα Μποζαπαλίδου: Έρευνα-Συλλογή υλικού-Συντονισμός

Βασίλης Λιαρμακόπουλος: Αρχική ιδέα – Επιλογή μουσικών έργων

Πρόγραμμα

Giovanni Bottesini

Meditazione

Elegia No 1 in D

Tarantella

Rêverie 

3 Arias

Allegretto Capriccio

Τutto il Mondo Serra

Gran Quintetto in C minor

Σύντομο Βιογραφικό

Βασίλης Λιαρμακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Παράλληλα και κατόπιν των σπουδών του, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόκτηση διπλώματος από το Athenaeum Ωδείο με καθηγητή οργάνου τον Αναστάσιο Κάζαγλη, Bachelor και Master of Music ως υπότροφος από την ακαδημία Sibelius της Φινλανδίας υπό την επίβλεψη του Lasse Lagercrantz , έχει απασχοληθεί κυρίως ως μουσικός ορχήστρας και παιδαγωγός.

Την περίοδο 2014-2015 διετέλεσε κορυφαίος κοντραμπασίστας της Noord Nederland Orkest, συμφωνικής της Βόρειας Ολλανδίας. Από το 2006 έως και το 2013 ήταν μέλος της Kαμεράτα – Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, εκτελώντας χρέη κορυφαίου από το 2009.

Έχει συμπράξει με τις περισσότερες Ελληνικές ορχήστρες, με σύνολα σύγχρονης μουσικής και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας και σολίστες. Έχει διδάξει στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου, στο Διεθνές Ωδείο Ηλιούπολης και από την περίοδο 2016-2017 διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Μαριάνα Μποζαπαλίδου

Με Πτυχίο (BMus) και Μεταπτυχιακό (MMus) από το King’s College του Λονδίνου στον τομέα της Συστηματικής Μουσικολογίας και Διδακτορικό από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. στο καινοτόμο γνωστικό αντικείμενο της Μαθηματικής Μουσικής με θέμα διατριβής Αυτόματα και Σειριακές Μηχανές στη Μουσική, η Μαριάνα Μποζαπαλίδου έχει δημοσιεύσει σε ερευνητικά περιοδικά παγκοσμίου κύρους όπως το “Journal of Mathematics and Music”, το “Brazilian Journal of Music and Mathematics” (MusMat Journal), το “Fuzzy Sets and Systems”, το “Springer Proceedings in Mathematics & Statistics book series” και το “Mus-e-journal”.

Επίσης, είναι πιανίστα με Δίπλωμα Σολίστ, έχοντας αποφοιτήσει στα 19 της από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και την τάξη της Άννας- Τσίτσα Κούνιο με Α’ βραβείο για εξαιρετική ερμηνεία. Έχει διδάξει θεωρία της μουσικής, καλλιέργεια ακοής και σολφέζ και πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, ενώ εργάζεται ως μουσικολόγος στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, εργάζεται στο μέσο της τηλεόρασης προβάλλοντας τη λόγια μουσική τέχνη μέσα από τις εκπομπές ΜουσιΚΩΘτροπίες και Μουσική Θεσσαλονίκη στην TV100, το ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ Odessa Classics στην ΕΡΤ3, αλλά και ευρύτερα πολιτιστικά θέματα όπως το Balkan Express στην ΕΡΤ3.

Η πλούσια εμπειρία της στον τομέα της παραγωγής μουσικοπαιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνει συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στη Συμφωνία των Παιχνιδιών (2005 και 2008), το Φεστιβάλ Χορωδιών (2011 και 2012) και το Disney in Concert (2012), με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο 100% Disney in Concert Around the World (2018), το Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κ.Ο.Θ. (2021, 2022), το Εικόνες από μια Έκθεση (2022) και το Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ. (2023) και με τους Orpheus Soloists.

Η Μαριάνα Μποζαπαλίδου έχει υπάρξει υπότροφος Ι.Κ.Υ., υπότροφος του Ιδρύματος Schillizzi και έχει βραβευτεί για την εθελοντική της προσφορά για την ενίσχυση του Ιδρύματος κατά της Νόσου Alzheimer.

Orpheus Soloists

Το διεθνώς αναγνωρισμένο σύνολο μουσικής δωματίου Orpheus Soloists, ιδρύθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να αναδείξει τον πλούτο των έργων μουσικής δωματίου από την εποχή baroque έως και σήμερα.

Η δράση του μουσικού συνόλου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος, όπως συμμετοχές σε φεστιβάλ, κύκλους συναυλιών, παραγωγές όπερας, Master Classes, μουσικούς διαγωνισμούς, συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και δημιουργία πρωτοποριακών projects.

Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες, Vladimir Mendelssohn, Philipp Jundt, Hanna Weinmeister, Kurt Nikkanen, Sonoko Numata, Christoph Henkel, Rudolf Koelman έχουν συνεργαστεί με το μουσικό σύνολο σε παραγωγές εντός και εκτός Ελλάδος.

Το 12μελές μουσικό σύνολο Orpheus Soloists αποτελεί ensemble in residence του Διεθνούς Φεστιβάλ St. George International Music Festival και τα κορυφαία μέλη του διδάσκουν σπουδαστές από όλον τον κόσμο στα πλαίσια της θερινής Ακαδημίας.

Από το 2012 διοργανώνουν με επιτυχία τον “Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Orpheus Soloists” κατά τον οποίο οι βραβευθέντες συμπράττουν με το μουσικό σύνολο.

Την καλλιτεχνικής διεύθυνση του μουσικού συνόλου έχει ο ομποΐστας Δημήτρης Κίτσος.

Τιμές Εισιτηρίων: Σχολική παράσταση: 7€

Παράσταση κοινού: 15€, 10€, 8€ (μειωμένο)

Πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2962