ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Κριτική: Ευθύμιος Ιωαννίδης
Βρεθήκαμε στον υπέροχο χώρο του θεάτρου Αυλαία για να παρακολουθήσουμε την παιδική παράσταση «Μια μπάλα για όλους», ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην παγκόσμια καμπάνια A Ball For All, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δουμανίδου. Η ανήσυχη και ταλαντούχα σκηνοθέτις αφορμώμενη από την κοινωφελή και το δίχως άλλο αξιοθαύμαστη δράση του σύνευνού της, Ηλία Μάστορα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ένταξη των ανθρώπων με (οπτική) αναπηρία στην κοινωνία μας, εμπνεύστηκε αρχικά από κοινού μαζί του και στη συνέχεια δραματοποίησε επιλεγμένα αποσπάσματα από τις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις του. Στην όμορφη σκηνή του ιστορικού θεάτρου Αυλαία δεσπόζουν καλαίσθητες πινακίδες κατεύθυνσης- βέλη με χαραγμένα πάνω σε αυτές τα ονόματα διαφόρων χωρών του κόσμου. Δύο παιδιά ξεπροβάλλουν με το ένα να κραδαίνει βοήθημα βάδισης. Η παράσταση αρχίζει…
Το έργο
Η δραματουργία της παράστασης «Μια μπάλα για όλους» έχει ως αφετηρία το ομώνυμο παραμύθι, εμπνευσμένο από την παγκόσμια καμπάνια «Μία Μπάλα για ‘Ολους», που έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διανείμει εντελώς δωρεάν, ειδικές μπάλες σε κάθε παιδί και σχολείο στην Ελλάδα όπου φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία, καθώς και σε 159 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ελπίζοντας να κουδουνίσει η ξεχωριστή αυτή μπάλα στα χέρια κάθε παιδιού που την έχει ανάγκη! Το παραμύθι έγραψαν η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δουμανίδου και ο εκπαιδευτής νέων, Ηλίας Μάστορας, ενώ την εικονογράφιση έκανε η εικαστικός Anna Kotnowska και την επεξεργασία 3D, o γραφίστας Νίκος Γκάρας.
Η παράσταση
Ανήσυχη η Βέρα επιστρέφει μια μέρα από το σχολείο και εκμυστηρεύεται στη μητέρα της πως ο Λουκάς, ένας καινούργιος συμμαθητής, ήρθε στην τάξη της! Είναι πολύ χαρούμενη γιατί σίγουρα θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, όμως η Βέρα ανησυχεί γιατί ο Λουκάς είναι παιδί με οπτική αναπηρία και δεν μπορούν να παίζουν μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. Πρέπει να βρουν μία λύση, να σκεφτούν κάτι που δε θα τους εμποδίζει να παίζουν όλοι μαζί! Η μητέρα αναλαμβάνει δράση, ο παππούς τα εργαλεία του και τότε κάτι συναρπαστικό συμβαίνει…’’ Ο Μαστρο – Ηλίας έτσι, όντας ένας ιδιαίτερος, ανήσυχος παππούς, κατασκευάζει την πρώτη παιδική μπάλα και για τυφλά παιδιά, όταν η εγγονή του Βέρα, του εκμυστηρεύεται πως ο αγαπημένος της φίλος Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, αδυνατεί να παίξει στο σχολικό τουρνουά. Με τη συνδρομή μάλιστα της ειδικής μπάλας κερδίζουν τελικά τον αγώνα, ενώ αμέσως μετά αποφασίζουν να στείλουν την ξεχωριστή αυτήν μπάλα και σε όλα τα παιδιά στον κόσμο που την έχουν ανάγκη!
Μέσα λοιπόν σε μια σκηνική λιτότητα, διάστικτη από πινακίδες κατεύθυνσης-βέλη προτάσσεται ένα παγκόσμιος χάρτης. Εφτά ηθοποιοί, τέσσερις άντρες, Δημήτρης Βασιλειάδης, Δημήτρης Ελιάς, Θεόδωρος Θεμελιώτης, Γιώργος καλπακίδης και τρεις γυναίκες, Έλενα Μουρατίδου, Δήμητρα Ευαγγέλου και Μαρίνα Χατζηαθανασίου με αρμόζοντα κοστούμια που δικαιώνουν και οπτικοποιούν σε τέλειο βαθμό το πνεύμα αυτής τα οποία επιμελήθηκε η Άννα Καλαϊτζίδου, ξεκινά μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης. Οι διακριτικές φωτιστικές επιλογές του Κυριάκου Αλεξιάδη, φώτισαν με δεινότητα ακόμη και τις λιγότερο ευανάγνωστες πτυχές του έργου, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική και εύστοχη μουσική επένδυση που επιμελήθηκε η σκηνοθέτις, συνέβαλαν τα μέγιστα σε ένα απόλυτα εναρμονισμένο, κλιμακούμενο ηχόχρωμα επί σκηνής. Η κίνηση από την άλλη σε διδασκαλία του Δημήτρη Βασιλειάδη ήταν ευθύβολη, υπαινικτική, καθαρτική, σε απόλυτη συμφωνία με τη σκηνοθετική οπτική του έργου.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινά λοιπόν στις ηπείρους, με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα! Μαζί ταξιδεύουν και συναντούν στα ταξίδια τους παιδιά με οπτική αναπηρία, στην Αφρική, στην Ινδία και στο Θιβέτ, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στον Βόρειο και στον Νότιο πόλο!
Οι ερμηνείες
Άπαντες οι ηθοποιοί αξιοποιώντας πλήρως τις σκηνοθετικές οδηγίες αποδείχτηκαν πολύ ικανοί. Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βασιλειάδης με αρωγό του την εξαιρετική κίνηση που διαθέτει, ξεδιπλώνει επί σκηνής με φυσικότητα και περισσή πειστικότητα τον κομβικό ρόλο του παππού Ηλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Ελιάς, με προσεκτική μάλιστα και καλοδουλεμένη άρθρωση, απόλυτα εστιασμένος στις επιταγές του ρόλου του, έχει μια αδιαφιλονίκητη δυναμική και στιβαρή παρουσία σε λόγο και κίνηση στον ρόλο της Μπάλας. Ο Θεόδωρος Θεμελιώτης από την αλλη στον ρόλο του μικρού Λουκά, ήταν το δίχως άλλο εντυπωσιακός και καθόλα σωστός. Με αφοπλιστική άνεση και αναμφήριστη δεξιοτεχνία, ανταποκρίθηκε πλήρως στον ιδιαίτερο αυτόν ρόλο. Επιτυχημένες το δίχως άλλο κρίνονται και οι επιλογές της Έλενας Μουρατίδου στον ρόλο της Βέρας, αλλά και των Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργου Καλπακίδη και της Μαρίνας Χατζηαθανασίου στον ρόλο των παιδιών.
Συμπερασματικά, στο θέατρο Αυλαία είδαμε ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό ταξίδι, γεμάτο με μουσική, χορό και έξυπνο χιούμορ, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη ένταξη των παιδιών με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι!
Κριτική :Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.