TOP

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗ FACTA NON VERBA -“yoga & qigong”

Στα πλαίσια του «Διαδικτυακού χειμώνα αλληλοστήριξης και αλληλεγγύης» η Facta Non Verba διοργανώνει μαθήματα ενδυνάμωσης και ευεξίας yoga και qigong, κάθε Τρίτη και Σάββατο αντίστοιχα 11.00-11.45 μέσω της πλατφόρμας zoom.
Έναρξη: Τρίτη 1 Δεκεμβρίου

➡️Ανοικτά μαθήματα γνωριμίας: Τρίτη 24 Νοεμβρίου (yoga) και Σάββατο 28 Νοεμβρίου (qigong) 11.00-11.45
(Απαραίτητη κράτηση για να σας αποσταλεί ο σύνδεσμος).

Κάποιες σκέψεις από τις εισηγήτριες:

Yoga
Ζούμε σε πρωτόγνωρες εποχές όπου ο καθένας/μία, λιγότερο ή περισσότερο, αντιμετωπίζουμε μια σειρά εξωτερικών περιορισμών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να καλλιεργούμε την αίσθησης της κίνησης και της ελευθερίας αρχικά μέσα στο ίδιο μας το σώμα. Η γιόγκα εργάζεται με την επίγνωση της ολότητας του εαυτού και την σταδιακή επέκταση των ορίων και των δυνατοτήτων του. Αυτό συμβαίνει αρχικά μέσα από το φυσικό μας σώμα, όπου και λαμβάνουν χώρα όλα. Σωματικές, αναπνευστικές και διαλογιστικές πρακτικές μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της επέκτασης και της ευεξίας.
Μέσα από μια σειρά μίνι μαθημάτων γιόγκα σας καλούμε να εργαστούμε ταυτόχρονα μαζί αλλά και ο/η κάθε ένας/μία μόνος/η του στη σύνδεση με το σώμα και τον εαυτό μας σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς!
Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων.
Άνετα ρούχα, ένας επαρκής χώρος για την ελεύθερη κίνηση του σώματος και λίγος χρόνος για τον εαυτό μας.
Λένα

Qigong
Το 1120 π.Χ. για πρώτη φορά αναφέρεται η έννοια του Qi, στο πιο αρχαίο από τα κινέζικα κλασικά κείμενα, Yi Jing, γνωστό ως I Ching ή το Βιβλίο των Αλλαγών. Τι είναι το Qi; Η ενέργεια που διαπερνάει τα πάντα γύρω μας και μέσα μας και είναι η ζωτική δύναμη που κινεί τον συμπαντικό τροχό. Τρεις βασικές ενεργειακές οντότητες εξερευνήθηκαν στο βιβλίο των αλλαγών, ο ουρανός (Tien), η γη (Di), ο άνθρωπος (Ren) και οι σχέσεις ανάμεσα στις φυσικές αυτές δυνάμεις. Ένα είδος πρακτικής άσκησης προτάθηκε 3000 χρόνια πριν, η οποία συνδύαζε την αναπνοή με την κίνηση, με στόχο την ευζωία και την ελεύθερη ροή της ενέργειας.
Στην πορεία των χιλιάδων χρόνων που πέρασαν, μέσα από ταοιστικά και βουδιστικά κυρίως μονοπάτια, η πρόταση αυτή, μελετήθηκε, εμπλουτίστηκε και συστηματοποιήθηκε μέσα σε φιλοσοφίες ζωής και θεραπείας όπως είναι η ινδική ayurveda και η κινέζικη ιατρική.
Το Qigong που ετυμολογικά σημαίνει άσκηση, επιδεξιότητα, δουλειά με το Qi είναι μια πρακτική άσκηση για τη συλλογή, την κυκλοφορία και την εφαρμογή της ζωτικής ενέργειας. Είναι ένα μέρος της κινέζικης ιατρικής που έχει ως στόχο να μας προστατέψει από τις ασθένειες, ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές, να ενισχύσει τις άμυνες και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να ξεμπλοκάρει τα κανάλια της ενέργειας που διαρρέουν το σώμα μας και να μας διατηρήσει ισορροπημένους-ες, ήρεμους-ες και υγιείς.
Πρόκειται για μια πολύ ήπια μορφή άσκησης, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα, κατάλληλη ακόμα και για τους φανατικούς αρνητές της άσκησης, καθώς δεν απαιτεί καμία εμπειρία και καμία σωματική κόπωση. Βασίζεται στη θεωρία Yin και Yang για την εξισορρόπηση και των 5 στοιχείων (γη, νερό, φωτιά, ξύλο και μέταλλο) για την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον και τη φύση. Το Qigong συνδυάζει την κίνηση και την ακινησία, με την αναπνοή και τον διαλογισμό για να ενισχύσει την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα μας και συνεκδοχικά την ευεξία και την ευζωία.
Στα μαθήματα που θα κάνουμε, θα γνωρίσουμε σταδιακά τα μυστικά της αρχαίας αυτής θεραπευτικής άσκησης και θα της επιτρέψουμε να επιδράσει θετικά σε τυχόν ανεπάρκειες και μπλοκαρίσματα της ενέργειας μας. Μέσα σε περιόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε και να αλληλοστηριχτούμε σε ένα ενεργειακό επίπεδο.
Έλενα

Κάθε μάθημα θα βιντεοσκοπείται και θα παραμένει ενεργό στην πλατφόρμα για 3 μέρες, ως ένα κίνητρο για περισσότερη άσκηση.
Εγγραφή – Συνεισφορά: Όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση για τον «Διαδικτυακό χειμώνα αλληλοστήριξης και αλληλεγγύης»:
«Τα μαθήματα θα έχουν μία χαμηλή συνεισφορά, ως μια μορφή αλληλοστήριξης και αλληλεγγύης από την πλευρά μας, για να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατό περισσότερους-ες. Η συνεισφορά αυτή θα διατίθεται αποκλειστικά στα έξοδα διατήρησης του χώρου της ομάδας Δυστυχώς, ενώ όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί μέχρι
νεωτέρας, τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν. Η συνεισφορά αυτή λοιπόν θα έχει τον χαρακτήρα έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια αυτοοργανωμένη και αυτοχρηματοδοτούμενη θεατρική ομάδα που σε ένα μήνα ενηλικιώνεται, κλείνοντας 18 χρόνια παρουσίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Θεωρήσαμε καλύτερα να δώσουμε τη δυνατότητα επιλογής στο θέμα της συνεισφοράς, έτσι ώστε να ανταποκριθεί ο καθένας-μία ανάλογα με τις δυνατότητές του/της. (20 ή 25 ή 30 ευρώ το μήνα)
?❤️☯️
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: inbox στο fb και στο email: [email protected]
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα είναι ανοικτές όσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

➡️Βιογραφικά εισηγητριών:
https://factanonverba2002.wixsite.com/…/copy-of-%CE%B5
https://elenastamatopoulou.wixsite.com/el-st