TOP

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΘΑΝΟΥ

Εργαστήρι Παραμυθιού

Ο μύθος, το παραμύθι, η Αφήγηση, η μυθοπλασία

Το λαϊκό παραμύθι είναι  η λογοτεχνία του λαού. Η αφήγηση παραμυθιών επέτρεψε στους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο και να αντλήσουν το βαθύτερο νόημα της ζωής, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι παράδοσης της καλής αφήγησης μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά η δύναμη της αφήγησης να μας συγκινεί και να μας προκαλεί μια βαθύτερη αίσθηση σύνδεσης μεταξύ μας έχει μείνει σταθερή.

Σε αυτό το εργαστήρι στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες το μύθο, το παραμύθι και άλλα είδη λαϊκού λόγου, να μελετήσουν την τέχνη της αφήγησης, να πειραματιστούν με τις τεχνικές, να ανακαλύψουν το βαθύτερο νόημα, τα κρυμμένα μυστικά, τους συμβολισμούς στις φαινομενικά απλοϊκά ειπωμένες ιστορίες, να πειραματιστούν και γράψουν τις δικές τους ιστορίες.

Οι θεματικές ενότητες του εργαστηρίου είναι αυτοτελείς και δεν είναι προαπαιτούμενη η παρακολούθηση προηγούμενης ενότητας ή όλου του κύκλου.

Οι θεματικές ενότητες είναι:

1.Πες ένα παραμύθι

Σ αυτό το σεμινάριο θα προσπαθήσουμε να μπούμε στο μαγικό κήπο των παραμυθιών και της αφήγησης

Πως μαθαίνουμε ένα παραμύθι; Πως οι εικόνες και τα γραμμένα λόγια ζωντανεύουν στο στόμα του αφηγητή; Ποιος είναι ο εσωτερικός ρυθμός του αφηγητή και ο ρυθμός του κοινού;  Μια πρώτη επαφή με τον προφορικό λόγο, μια γνωριμία με τον μαγικό κόσμο των λαϊκών παραμυθιών και την αφήγηση.

2. Από το μύθο στο παραμύθι: ιστορίες από την ελληνική μυθολογία και οι παραφθορές του μύθου στο λαϊκό παραμύθι.

Η ελληνική μυθολογία συνίσταται σε μια πλούσια συλλογή αφηγημάτων που αναφέρονται στην προέλευση του κόσμου και εξιστορούν τη ζωή και τις περιπέτειες  θεών, ηρώων, ηρωίδων και άλλων μυθολογικών πλασμάτων. Μέσα στο παραμύθι έχουν εντοπιστεί πυρήνες αρχαίων μύθων. Αναμοχλεύουμε το μύθο, αφηγούμαστε τις περιπέτειες των ηρώων και φτάνουμε στο παραμύθι εκεί που ο Κανένας εξαπατά τον Κύκλωπα Πολύφυμο εκεί που ο Ούτις εξαπατά τον εχθρό του. Δημιουργούμε την δική μας παραλλαγή από τις εκδοχές του μύθου.

3. Θνητές και υπερφυσικές γυναίκες στο μύθο και στο παραμύθι.

Ο ρόλος της γυναίκας στη ζωή της κοινωνίας ήταν πολυποίκιλος, με αποτέλεσμα να εμπνεύσει τους λαϊκούς παραμυθάδες Πολλές φορές γίνεται αναφορά στο πρόσωπό της, είτε ως κακιά μητριά είτε ως πεντάμορφη κοπέλα στα λαϊκά μας παραμύθια. Άλλοτε είναι αυτή που θρέφει τον ήρωα κι άλλοτε αυτή που τον σώζει από τα δεινά. Όμως οι γυναίκες στα παραμύθια μας κατέχουν και άλλη μια δύναμη. Μια μαγική και υπερφυσική δύναμη που την εφαρμόζουν στους ανθρώπους και αν η ματιά δεν είναι επιδερμική θα ανακαλύψεις ότι είναι για καλό!

Δίνουμε την ανάσα μας στη φωνή αυτών των γυναικών!

 4.Αλλαγή φύλου στο μύθο και στο παραμύθι: Το παράδειγμα του Τειρεσία

Η αλλαγή της έμφυλης ταυτότητας ήταν ένα στοιχείο, που είχε απασχολήσει αρκετά τη μυθολογία. Είτε με εκούσιες αλλαγές φύλου διαφόρων θεών, είτε με μεταμορφώσεις θνητών που πραγματοποιούσαν οι θεοί, είτε με μεταμφιέσεις θνητών, ώστε να μοιάζουν στο αντίθετο φύλο, αντιλαμβάνεται κανείς πως αρκετά μυθολογικά πρόσωπα επιθύμησαν να τροποποιήσουν την έμφυλη ταυτότητά τους. Ψάχνουμε στους μύθους και στα παραμύθια για ιστορίες αλλαγής φύλλου και το στοιχημα είναι πως τις αφηγούμαι;

5. Ερως και ψυχή

Ο Έρως και η Ψυχή είναι διήγημα του Λεύκιου Απουλήιου, που γράφτηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το παραμύθι αφορά την υπέρβαση των εμποδίων στον έρωτα ανάμεσα στην Ψυχή και τον Έρωτα και την απόλυτη ένωσή τους σε έναν ιερό γάμο. Κομμάτια του μύθου συναντάμε σε λαϊκά παραμύθια.

6. Το Ιερό και το άσεμνο, καρναβαλικά έθιμα

Τα αποκριάτικα πανηγύρια ανιχνεύονται στις γιορτές προς τιμή του θεού Διονύσου, περνούν στους μεγαφαλλικούς καλόγερους, γεφυρώνοντας εποχές και θρησκείες.

Σ αυτό το εργαστήρι μιλάμε για τις σκανταλιές των άσεμνων θεοτήτων που προκαλούν το γέλιο, ανακινούν τη λίμπιντο, ελευθερώνουν τα δάκρυα της χαράς.

Τραγουδάμε και χορεύουμε γαμοτράγουδα, ζωντανεύουμε μασλάτια, ανέκδοτα, παραμύθια με τρόπο άσεμνο και ιερό.

Με λίγη ασέβεια μπορεί κανείς να συνδαυλίσει την όρεξη για ζωή!

Το λοιπόν …έρμα μουνάτα πούτσαλα…

7. Παραλλογές

Οι παραλογές είναι κατηγορία δημοτικών τραγουδιών έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα.

Ως αφηγηματικά τραγούδια αναπτύσσουν ένα μύθο με τα γνωρίσματα της ποιητικής γραφής αρχή-μέση, εξέλιξη, κορύφωση, λύση.

Σε αυτό το εργαστήρι θα πειραματιστούμε να αφηγηθούμε παραλογές ακολουθώντας το ρυθμό των λέξεων και των συναισθημάτων . Θα πλάσουμε παραμύθια με αφορμή κάποια παραλογή και θα δοκιμάσουμε να τα αφηγηθούμε με το δικό μας τρόπο.

8. Μυθοπλασία, Αφήγηση, Προφορικότητα. Προσέγγιση σύγχρονων λογοτεχνικών κειμένων

Πως να αφηγηθώ ένα σύγχρονο κείμενο; Τι λέξεις να διαλέξω; Τι κρατώ τι αφαιρώ; Το ξαναγράφω;

Και αν θέλω να γράψω τι δική μου ιστορία; Πως ν αρχίσω; Πως να κρατήσω το ρυθμό; Πως…

Συνθέτοντας τα κομμάτια μιας ιστορίας βήμα βήμα και πως το κάνουμε προφορική αφήγηση. Θα πειραματιστούμε!

Ο χαρακτήρας του εργαστηρίου θα είναι βιωματικός. Η διάρκειά του θα είναι 4 ώρες μια Κυριακή το μήνα με τις παρακάτω ημερομηνίες:

1/10, 5/11, 3/12, 7/1, 11/2, 10/3, 7/4, 19/5

Και ώρες 10&30-14&30

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο χώρο του Χορόδεντρο, Καθολικών 4, Ανω Λαδάδικα Θεσσαλονίκης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να γνωρίσει το λαϊκό παραμύθι, την τέχνη της αφήγησης και θέλει να οργανώσει παραστασιακά το υλικό του. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ψυχολόγους, σε εργαζόμενους με ομάδες παιδιών και σε όσους αγαπούν παραμύθια.

Θα δoθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Υπεύθυνη εργαστηρίου

Ανθή Θάνου.

επικοινωνία

τηλέφωνο: 6972090407

mail [email protected]

1 μάθημα 40€

 4 μαθήματα προπληρωμή 140€

 8 μαθήματα προπληρωμή 240€