TOP

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2024 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΑΣΗ

Υποδεχόμαστε το νέο έτος με τα καινούρια τμήματα των Εργαστηρίων της Ομάδας Θέατρο Πρόταση!

Ενσώματη Δραματουργία
Το νέο τμήμα δραματουργίας του Εργαστηρίου της Ομάδας Θέατρο Πρόταση με τον δραματουργό Κωνσταντίνο Αβράμη.
 
Πώς ταράζω την επιφάνεια ενός θεατρικού κειμένου για να μου αποκαλυφθεί κάτι; Πώς καταφέρνω να συνδέσω τις εμμονές μου και τις ευαισθησίες του καιρού μου με ένα υπάρχον κείμενο; Το νέο τμήμα δραματουργίας του 4ου Εργαστηρίου της Ομάδας Θέατρο Πρόταση, με τίτλο «Ενσώματη Δραματουργία», μελετά την αθέατη όψη της θεατρικής δράσης, την «κουζίνα» της παραγωγής, εκεί όπου οι βεβαιότητες λιγοστεύουν, τα αφηγηματικά κόλπα απογυμνώνονται και η θεωρία του θεάτρου ολιγωρεί.
 
Η δραματουργία αποτελεί έργο όλης της ομάδας και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πρόβα και την παράσταση, τις θεωρητικές γνώσεις, τη σκηνική πείρα και την κοινωνική πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα ασχοληθούμε με [1] τον ορισμό και το πεδίο της δραματουργίας, [2] τις αφηγήσεις που λανθάνουν στις υποκριτικές μεθόδους, τις αρχιτεκτονικές των χώρων, τις σκηνοθετικές προσεγγίσεις, [3] τη δομή και τη συγγραφική τεχνική επαναστατικών θεατρικών έργων, και [4] την έρευνα στον χορό, την επιτέλεση και το θέατρο ντοκουμέντο.
 
Το τμήμα «Ενσώματη Δραματουργία» εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό της Ομάδας Θέατρο Πρόταση και εμψυχώνεται από τον δραματουργό και μέλος της Ομάδας, Κωνσταντίνο Αβράμη. Στόχος του εργαστηρίου είναι, με το πέρας του, οι συμμετέχουσες/οντες να μπορούν [1] να αναλύουν με σαφείς όρους κάθε κείμενο ή σκηνικό προϊόν και να εντοπίζουν και να λεκτικοποιούν τις αρετές και τις αδυναμίες του, [2] να συνδέουν θεωρία που ήδη ξέρουν με την εμπειρία που ήδη έχουν, [3] να δομούν κειμενοϋλικά, να συνθέτουν πλέγματα αναφορών, να βελτιώνουν την προφορικότητα του γραπτού λόγου τους, και [4] να έχουν συνείδηση της τεχνικής τους και της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
OPEN DAY: ΚΥΡΙΑΚΗ 28.01.2024
Διάρκεια: 3 μήνες / έως 28 Απριλίου 2024
Συχνότητα: Κάθε Κυριακή 18:00―21:00
Πού: Online, μέσω zoom
Έναρξη: Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024
Κόστος συμμετοχής: 150€
Πληροφορίες: 6949150750, 6978691158
 
Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση [email protected] συμπληρώνοντας: (1) ονοματεπώνυμο, (2) ένα σύντομο κείμενο για τους λόγους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι «Ενσώματη Δραματουργία», και (3) στοιχεία επικοινωνίας.

Σημείωμα εισηγητή
«Οι παραστάσεις πληθαίνουν, αλλά οι ιστορίες λιγοστεύουν. Λιγότερα κείμενα, λιγότερο ευφάνταστες αφηγήσεις, πιο προβλέψιμες χορογραφίες, πιο άτολμες επιτελέσεις. Μπαίνουμε στις θεατρικές μας κουζίνες και ξαναζεσταίνουμε τα ίδια φαγητά. Σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται ακριβά σκηνικά, όμορφες αισθητικές συλλήψεις, ευφυείς μουσικές συνθέσεις, αλλά οι ιστορίες λιγοστεύουν. Μας λείπουν οι λέξεις, τα εργαλεία, οι εκ θεμελίων αναθεωρήσεις, οι ρηξικέλευθες ματιές ― με μία λέξη: Η δραματουργία. Η Ενσώματη Δραματουργία είναι ένα εργαστήρι που διανοίγει τον λόγο, τις αρχετυπικές σκηνές, τις καθιερωμένες σκηνοθετικές λύσεις για να αποκαλύψει πως δεν τολμάμε να ερευνήσουμε, να ρισκάρουμε, να ψάξουμε νέες αφηγήσεις (και να ηττηθούμε). Αυτό είναι ένα εργαστήρι για εμάς τους ανθρώπους που πιάνουμε τους εαυτούς μας να μην συγκινούνται, να μην ευαισθητοποιούνται, να μην παρασέρνονται από τις ιστορίες που βλέπουμε και δεν έχουμε τις λέξεις για να περιγράψουμε τι στερούμαστε».
 
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε φιλοσοφία (ΕΚΠΑ) και είναι τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού Comparative Dramaturgy and Performance Research (Φρανκφούρτη / Ελσίνκι). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής (θέατρο Άττις) και θεατρικής γραφής (ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο Πορεία), έχει ασχοληθεί με το stand up comedy, έχει συντονίσει εργαστήρια δραματουργίας, έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις και είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Θέατρο Πρόταση. Δουλειές του στο θέατρο: «Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» (δραματουργία), «Noigandres. Ιστορίες σεξισμένης παιδικότητας» (πρωτότυπο κείμενο), «Tales of the beginning of time» (δραματουργία όπερας), «The snake tramplers» (δραματουργία), «Μηχανή Kafka» (διασκευή) και «Αγωνία ιερή. Στον αργαλειό της Εύας Palmer Σικελιανού» (δραματουργία, σκηνοθεσία).

 
Dario Fo
Το νέο τμήμα υποκριτικής του Εργαστηρίου της Ομάδας Θέατρο Πρόταση με την ηθοποιό Κατερίνα Κασελίμη.
 
Το νέο τμήμα υποκριτικής του 4ου Εργαστηρίου της Ομάδας Θέατρο Πρόταση με τίτλο «Dario Fo» ξεκινά από 24 Ιανουαρίου στο 11Grey Studio. Με όχημα το λόγο του Ιταλού θεατρανθρώπου Dario Fo, το εργαστήρι καλεί τους συμμετέχοντες να ερευνήσουν, μέσα από τη σωματικότητα, το ρυθμό και το χιούμορ, τα όρια της αφήγησης του καθημερινού-προσωπικού βιώματος.
 
«Όπως ο Dario Fo εμπνέεται από τη μεσαιωνική παράδοση της κοινωνίας των goliardi που συνέθεσαν τα βακχικά Carmina Burana και έτσι εναντιώθηκαν στην παπική διεφθαρμένη εξουσία, έτσι κι εμείς, ως ιχνηλάτες, θα δούμε μέσα από τον λόγο του Fo, πώς καυτηριάζουμε με το σώμα και τον λόγο τη σημερινή εξουσία,  αποκαθιστώντας έτσι, την αξιοπρέπεια των ταπεινών ανθρώπων»
Κατερίνα Κασελίμη
 
Ο Ντάριο Φο συνέδεσε το όνομά του με το σύγχρονο πολιτικό θέατρο μέσω της τεχνικής των διαλόγων για τα θέματα που δραματοποιεί. Μια τεχνική που συνδυάζει στοιχεία των Ιταλών γελωτοποιών του 11ου και 12ου αιώνα, παντομίμα, τυχαία θέματα, συνθέτοντας έτσι μια νέα commedia dell arte με πρωταγωνιστές στη σάτιρα την αστική τάξη. Το θέατρο, σύμφωνα με τον Φο, απευθύνεται στον λαό όχι ως διακήρυξη αλλά ως ψυχαγωγία και συγκίνηση. Ένας τόπος, όπου το κοινό εκτονώνεται μέσα από το δράμα & διατηρείται ανήσυχο, προβληματισμένο & ζωντανό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
OPEN DAY: ΤΕΤΑΡΤΗ 24.01.2024
Διάρκεια: 3 μήνες / έως 24 Απριλίου 2024
Συχνότητα: Κάθε Τετάρτη 18:00―21:00
Πού: 11 Grey Studio
Κόστος συμμετοχής: 150€
Πληροφορίες: 6949150750
 
Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση [email protected] συμπληρώνοντας: (1) ονοματεπώνυμο, (2) ένα σύντομο κείμενο για τους λόγους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι «dario fo», και (3) στοιχεία επικοινωνίας.