TOP

O Κηπος διοργανωνει το Σεμιναριο: Φωτογραφικο Αυτοπορτραιτο – Stepping into Self

O Κήπος διοργανώνει το Σεμινάριο:
Φωτογραφικό Αυτοπορτραίτο – Stepping into Self
Εισηγήτρια: Άννη Τσεβδομαρία
Συνάντηση γνωριμίας την Παρασκευή 10/1 στις 18:00

Stepping into Self!
Τι είναι το φωτογραφικό αυτοπορτραίτο;
Τι μπορεί να μας προσφέρει μία εικόνα με τους εαυτούς μας τραβηγμένη από εμάς;

Οι  απαντήσεις θα δοθούν στο Σεμινάριο «Φωτογραφικό Αυτοπορτραίτο»  που διοργανώνει ο Κήπος διοργανώνει με εισηγήτρια την Άννη Τσεβδομαρία. Οι συμμετέχοντες στο  σεμινάριο θα δημιουργήσουν το δικό τους  φωτογραφικό project με αυτοπορτραίτα, που μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους αλλά και στην εξέλιξη του ατόµου ως καλλιτεχνική οντότητα. Στο τέλος του σεµιναρίου θα πραγµατοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας µε τα αυτοπορτραίτα των συµµετεχόντων.

Σεμινάριο «Φωτογραφικό Αυτοπορτραίτο» 
Stepping into Self
Έναρξη: 10/01/2020
Λήξη:      07/02/2020

Ο συγκεκριµένος κύκλος σεµιναρίων προσανατολίζεται γύρω από τη φωτογραφία και πιο συγκεκριµένα στο φωτογραφικό αυτοπορτραίτο. Μέσω των σεµιναρίων θα µελετηθεί κατά πόσο η πρακτική του αυτοπορτραίτου µπορεί να αποτελέσει ένα µέσο καλλιτεχνικής και εσωτερικής/ συναισθηµατικής έκφρασης του εαυτού, αλλά και ενδυνάµωσής του. Επιπλέον µελετάται το κατά πόσο η πρακτική του αυτοπορτραίτου αναδεικνύει τις έννοιες της ενσυνείδησης, ενσυνειδητότητας και ενσυναίσθησης. Τελικός στόχος είναι η δηµιουργία ή η συνέχιση ενός προσωπικού φωτογραφικού project, βασισµένο σε αυτοπορτραίτα, που µπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού αλλά και στην εξέλιξη του ατόµου ως καλλιτεχνική οντότητα. Μέσω της µετατροπής της εικόνας του εαυτού σε µορφή καλλιτεχνικής εικόνας µας επιτρέπεται η µεγαλύτερη διείσδυση στο εσωτερικό του ατόµου.

Το σεµινάριο είναι ανοιχτό προς όλους (φωτογράφους και µη) και απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν µε την τέχνη της φωτογραφίας γενικότερα και µε το αυτοπορτραίτο συγκεκριµένα. Δεν είναι απαραίτητη η διευρυµένη γνώση της φωτογραφίας. Τα εργαλεία που µπορεί να χρησιµοποιήσει ο καθένας ποικίλουν από κινητό τηλέφωνο µέχρι και dslr ή mirrorless camera.

 Ενότητες:

  • Ιστορική αναδροµή στο αυτοπορτραίτο στην τέχνη. Τι είναι το αυτοπορτραίτο; Ο ρόλος του φωτογράφου στο αυτοπορτραίτο: Performativity of self. Παρουσίαση φωτογράφων µε αυτοπροσωπογραφικά πρότζεκτ.
  • Παρουσίαση διάφορων πρακτικών του αυτοπορτραίτου: How to take one? Where, When and Why? Καλεσµένοι Φωτογράφοι που χρησιµοποιούν το αυτοπορτραίτο στη φωτογραφική τους δουλειά. Ανάθεση µίνι εργασιών, βασισµένες σε θεµατικές, µε σκοπό τη λήψη αυτοπορτραίτων και τη δηµιουργία ενός µίνι πρότζεκτ.
  • Παρουσίαση των φωτογραφικών εργασιών του καθενός και συζήτηση πάνω σε αυτές. Ανάθεση νέων ασκήσεων, βασισµένες σε θεµατικές, µε σκοπό τη λήψη αυτοπορτραίτων και τη δηµιουργία ενός µίνι πρότζεκτ.
  • Παρουσίαση των φωτογραφικών εργασιών του καθενός και τελική επιλογή των εικόνων για τον καθένα.

  Οι µίνι εργασίες θα συµπεριλαµβάνουν θεµατικές όπως:

  • Η εικόνα του εαυτού µου όπως τον βλέπω εγώ.
  • Η εικόνα του εαυτού µου όπως θεωρώ ότι µε βλέπουν οι άλλοι.
  • Η εικόνα του εαυτού µου σε εσωτερικό χώρο και σε εξωτερικό χώρο.
  • Το αυτοπορτραίτο µου µαζί µε άλλους.
  • Το αυτοπορτραίτο µου φωτογραφίζοντας ένα αντικείµενο ή ζώο.

*Θεµατικές µπορεί να προκύψουν και από τους συµµετέχοντες. 

Η Άννη Τσεβδοµαρία είναι απόφοιτος Τµήµατος Κινηµατογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, µε ειδικότητα στην Διεύθυνση Φωτογραφίας και απόφοιτος της φωτογραφικής σχολής Stereosis. Oλοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το Διυδριµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών µε τίτλο «Εφαρµοσµένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» (Πανεπιστήµιου Αιγαίου & Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας). Έχει ολοκληρώσει ένα φωτογραφικό πρότζεκτ µε τίτλο «RAINROOM», µε θεµατική την οικογένεια, πραγµατοποιώντας την έκθεσή της τον Oκτώβριο του 2018, στον εκθεσιακό χώρο του TABYA και αυτή τη στιγµή συνεχίζει µε το δεύτερο φωτογραφικό της πρότζεκτ προσανατολισµένο στο αυτοπορτραίτο µε τίτλο «Imposter’s Syndrome». Ευελπιστεί ότι µε την εµπειρία της στην πρακτική και χρήση του φωτογραφικού αυτοπορτραίτου αλλά και έχοντας µία ιδιαίτερη σχέση µε την τέχνη της φωτογραφίας τα τελευταία 7 χρόνια, θα καταφέρει να επικοινωνήσει τις ευεργετικές του επιδράσεις και στους συµµετέχοντες του σεµιναρίου που µπορεί να τους επωφελήσουν σε προσωπικό αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το σεµινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 4 τρίωρες συναντήσεις, µία φορά την εβδοµάδα, κάθε Δευτέρα 18:00-21:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 70 ευρώ (60 ευρώ φοιτητικό / ανέργων).

Η συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου, ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/1 στις 18:00, όπου η εισηγήτρια Άννη Τσεβδομαρία θα μιλήσει για το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λύσει τυχόν απορίες.

Πληροφορίες – εγγραφές:
Κήπος (σεμινάρια, workshops, εκδηλώσεις)
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη – τηλ: 2313078962 (17:00 – 22:00)
e: [email protected]/
www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/
twitter.com/kiposseminaria