TOP

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ CAMILO BETANCOR ΜΕ ΘΕΜΑ “ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣΚΑ”

Ο ηθοποιός είναι το επίκεντρο της θεατρικής πράξης, είτε αυτή συντελείται στη σκηνή είτε στο δρόμο ανάμεσα στο πλήθος. με ή χωρίς σκηνικό φορτίο, είναι ταυτοχρόνως παρατηρητής και παρατηρούμενος, εκθέτης και έκθεμα, ένα ευαίσθητο όργανο πρόσληψης και εκπομπής ερεθισμάτων και μηνυμάτων. θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο δημιουργικός διαμεσολαβητής ανάμεσα σε συγγραφέα, σκηνοθέτη/ι και κοινό.

κύριο εκφραστικό μέσο είναι το σώμα του. αυτή τη σωματική γλώσσα οφείλει να την επανασυνειδητοποιήσει, με άλλα λόγια να την απαλλάξει από τη δυνάστευση του λόγου, να την ενσωματώσει στην τέχνη του, να της δώσει ζωή και να την επαναφέρει σε λειτουργία. για να το καταφέρει, πρέπει να ασκεί αδιάλειπτα τη γλωσσική και εκφραστική δύναμη του σώματος του, να επεξεργάζεται συνεχώς πραγματικούς τύπους που βρίσκονται γύρω του, και να επιδιώκει να παραμείνει άνθρωπος.

πρότυπο ενός τέτοιος σωματικού ηθοποιού είναι, χωρίς αμφιβολία, ο ηθοποιός του αναγεννησιακού λαϊκού θεάτρου, της commedia dell’arte,  ένας ηθοποιός-μάστορας, ο αποκλειστικός φορέας του αδιαμεσολάβητου θεατρικού γίγνεσθαι, ο μόνος δημιουργός της τέχνης του, ένας πλανόδιος “καλλιτεχνίτης” που μαχόταν τις αντιξοότητες της καθημερινής του επιβίωσης.

σήμερα, στον αιώνα του σκηνοθέτη, οι ισορροπίες άλλαξαν και ο ηθοποιός έχασε πολλές από τις παλαιότερες ιδιότητες του. μήπως όμως ο ηθοποιός οφείλει να αντιπαλέψει αντιξοότητες και να ενσωματώσει οργανικά στην τέχνη του την κληρονομιά των μίμων, των παραμυθάδων, των τζάννι, των παλιάτσων;

στο εισαγωγικό αυτό σεμινάριο στη θεατρική μάσκα,θα ασκηθούμε, θα προνηθούμε και θα παίξουμε πάνω στις βασικές αρχές της σκηνικής παρουσίας και του διαλόγου μεταξύ θεατή και συμπαίκτη.

το σώμα, η φωνή κι ο χώρος θα είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να αυτοσχεδιάσουμε ρόλους. η εκπαίδευσή μας στο θέατρο, το χορό και την μουσική είναι το υλικό που θα προσφέρει στο μάθημα ο καθένας και η καθεμιά μας.

το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτΡΙες, μουσικούς και σε όποι@ θέλει να πειραματιστεί στα μη λεκτικά εκφραστικά μέσα

bio :

Ο Camilo Bentancor Gallardo γεννήθηκε στην Ουρουγουάη και μεγάλωσε στην Αργεντινή. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπουένος Άιρες και τη σχολή τσίρκου του Mario Perez. Μετεκπαιδεύτηκε στην παντομίμα στη σχολή Magenia του Παρισιού.

Έχει συνεργαστεί με την ομάδα θεάτρου Catalina Sur του Μπουένος Άιρες, το τσίρκο de la Costa, το τσίρκο-θέατρο Circulante, την ομάδα χορού Sinequanon και με πολλές άλλες ομάδες στα πλαίσια ανεξάρτητων παραγωγών. Στο θέατρο, συνεργάστηκε με τη Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, τη Μάρθα Φριντζήλα και τη Λυδία Κονιόρδου.

Είναι συνιδρυτής της ομάδας «κι όμΩς κινείται»

διάρκεια :  9 ώρες

χρόνος :  27-28-29 ιουνίου   (18.00-21.00)

τόπος :  transcendance – αγωγός τέχνης      (θεσσαλονίκη)

https://www.facebook.com/TranscendanceArt

κόστος : 60 ευρώ

                50 ευρώ για κρατήσεις μέχρι και 22/6

πληροφορίες/κρατήσεις :   [email protected] & 6979552730