TOP

Το Θεατρο Τ διοργανωνει διημερο σεμιναριο με τη Σοφια Πασχου, με τιτλο: «Δημιουργωντας θεατρο απ’το τιποτα»

30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019
Φόρμα συμμετοχής: https://rb.gy/a24381

Η Σοφία Πάσχου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Patari Project”, ηθοποιός και σκηνοθέτις, επιστρέφει στο Θέατρο Τ για ένα διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Δημιουργώντας θέατρο απ’το τίποτα», το οποίο πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019.

Δημιουργώντας θέατρο απ’το τίποτα: ένα θέατρο που δε στηρίζεται στα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς, αλλά στη φαντασία και την ευρηματικότητα˙ ένα θέατρο που έχει στο επίκεντρό του τον ηθοποιό˙ ένα θέατρο για την εποχή μας. Ήδη έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε: το σώμα, τη φωνή, τη φαντασία. Στο σεμινάριο θα μάθουμε να τα αξιοποιούμε για να δημιουργήσουμε το θέατρο που εμείς θέλουμε: το δικό μας θέατρο. Ρυθμός και φωνή. Παρουσία στη σκηνή. Δημιουργία χαρακτήρων μέσα από την παρατήρηση της καθημερινής ζωής. Διαφορετικές τεχνικές storytelling. Παιχνίδι.

Ο ηθοποιός, πολλές φορές, ξεχνά την αρχή της τέχνης του, το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να ξαναβρεί την αφέλεια, την αθωότητα και την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Σε αυτό το σωματικό-βιωματικό σεμινάριο, μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις, στοιχεία τεχνικής από την παιδαγωγική του Lecoq και με βάση τον αυτοσχεδιασμό, θα αναζητήσουμε έναν κοινό θεατρικό κώδικα και θα διερευνήσουμε πώς ο ηθοποιός από απλός ερμηνευτής γίνεται δημιουργός. Ένας δρόμος που ξεκινά από την ατομική δημιουργία και καταλήγει στη συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας.

Ο όρος «σωματικό θέατρο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει μια μεγάλη γκάμα θεατρικών πρακτικών με πολύ διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές έχουν μια κοινή συνισταμένη: υπηρετούν ένα θέατρο ζωντανό και δημιουργικό, που πραγματοποιείται μέσα από συλλογική διαδικασία, με το σώμα να αποτελεί το όχημα για την καλλιτεχνική δημιουργία. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Jacques Lecoq, «το σώμα γνωρίζει πράγματα που το μυαλό αγνοεί.»

Η Σοφία Πάσχου

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή «Αρχή» και στη LISPA (London International School Of Performing Arts) στο Λονδίνο. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το Pedagogical Training Program στη LISPA και εντάχθηκε στο δυναμικό της σχολής.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Patari Project”, με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις
παραστάσεις: «10cm Up», «Οδύσσεια», «Ο Μπαλ στον Αέρα», «Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο», «Μύτη», «Χιονάνοι», «Θεογονία, Ένα Μεγάλο Γλέντι» καθώς και τις παραστάσεις «Τραμπάλα» στο Εθνικό Θέατρο, «Σκλαβί» στο Θέατρο Πόρτα (συν-σκηνοθεσία με τον Θωμά Μοσχόπουλο) και “Mute” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (συν-σκηνοθεσία με τον Γιώργο Χρυσοστόμου).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Lilo Baur, Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, Dessislava Stefanova, με τις ομάδες Out of Chaos, Βabakas κ.ά.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση στις παραστάσεις: «Ιφιγένεια εν Ταύροις», σκην. Θ. Μοσχόπουλος (ΚΘΒΕ), «Η Δίκη του Κ», σκην. Θ. Μοσχόπουλος, (Θέατρο Πόρτα), «Άφιξις», σκην. Ι. Βουλγαράκη (Μικρή Επίδαυρος), «Καντίντ ή η Αισιοδοξία», σκην. Θ. Μοσχόπουλος (Θέατρο Πόρτα), «Φάρεναιτ 451», σκην. Θ. Μοσχόπουλος (Φεστιβάλ Αθηνών), «Βάτραχοι», σκην. Κ. Φιλίππογλου (Φεστιβάλ Επιδαύρου), κ.ά.

Η εκπαιδευτική της δραστηριότητα περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια σε παιδιά,
εφήβους και ηθοποιούς. Διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, είναι εξωτερική συνεργάτις του εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας
Καλογεροπούλου, του London Bubble και του BE-Festival. Έχει διδάξει στις σχολές BSA (Birmingham School of Acting) και στο National Theatre της Αγγλίας.

Αυτόν τον καιρό σκηνοθετεί τους Patari Project στις «Τέσσερις Εποχές» στην Εθνική Λυρική Σκηνή και πολύ σύντομα, θα σκηνοθετήσει το «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική» στην τρίτη της συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Ημερομηνίες & ώρες: Σάββατο 30 Νοεμβρίου – Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-15:00
Χώρος: 11 Grey Studio, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη
Φόρμα συμμετοχής: https://rb.gy/a24381
Εγγραφές έως: 22 Νοεμβρίου 2019
Περισσότερα:
Website θεάτρου: www.theatrot.gr
Facebook page θεάτρου: www.facebook.com/theatrot
Facebook event σεμιναρίου: www.facebook.com/events/1473071542846735
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: 2310 854 333

*Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
**Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.