ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: «ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ»
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου των Αλλαγών, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και acting coach, μιλάει για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου των Αλλάγων!
Φέτος το «Θέατρο των Αλλαγών» διανύει αισίως το εικοστό πέμπτο έτος ανελλιπούς λειτουργίας. Τι είναι αλήθεια για εσάς το Θέατρο των Αλλαγών;
Το θέατρο είναι η δουλειά μου, το θέατρο των αλλαγών όμως είναι το σπίτι μου. Κοιτάζοντας πίσω όλα αυτά τα 25 χρόνια βλέπω πόσο πολύ μου μοιάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται «Αλλαγών» αφού είμαι ρομαντικός και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αλλαγές. Μόλις τελείωσε το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων που διοργανώνουμε και αμέσως ξεκινάει το καλοκαιρινό μας σχολείο. Αλλάζουν όλα διαρκώς με ορμή όλα αυτά τα 25 χρόνια, δεν έχουμε σταματήσει στιγμή, τελειώνει κάτι, αρχίζει κάτι άλλο αμέσως. Ο ρυθμός είναι φρενήρης, ελπίζω να τον αντέξουμε για άλλα 25 χρόνια…
Το «Θέατρο των Αλλαγών» είναι μία ιδιαίτερη, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, δραματική σχολή, η οποία δεν επιθυμεί να αναγνωριστεί από το υπουργείο πολιτισμού. Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει στη λειτουργία των 25 πλέον χρόνων από την ίδρυση της σχολής σας;
Σε μια μικροαστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα αν δεν εμπλέκεται το κράτος σε ό,τι κάνεις σε αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Εμείς δε θελήσαμε ποτέ να εμπλακούμε στα γραφειοκρατικά γρανάζια του υπουργείου πολιτισμού και απορώ πως αντέχουμε τόσα χρόνια. Το μοναδικό μας όπλο είναι η σοβαρή και σκληρή δουλειά και ίσως είναι αυτός ο λόγος τελικά που παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να αφήσουμε ένα στίγμα όλα αυτά τα χρόνια.
Καταφέρατε αναμφίρρηστα να αλλάξατε τον χάρτη της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η σχολή σας αμφισβητήθηκε και πολεμήθηκε στην αρχή, ενώ προϊόντος του χρόνου κατάκτησε τον σεβασμό που της πρέπει. Τι σας ώθησε αλήθεια να δημιουργήσετε μια σχολή που εφαρμόζει μία τόσο αντισυμβατική μέθοδο θεατρικής εκμάθησης;
Η πεποίθησή μου ότι το θέατρο είναι χημεία και πρέπει να μαθαίνεις θέατρο με τον δάσκαλο που επιλέγεις. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το κάνουν όλες οι σχολές γιατί πράγματι είναι απολαυστικό να δουλεύεις με μια ομάδα μαθητών που ξέρεις ότι σ’ έχουν επιλέξει και «δε σε τρώνε στη μάπα» επειδή σε επέλεξε η σχολή για λογαριασμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν περάσει από το Θέατρο των Αλλαγών όλο οι σημαντικοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες του θεάτρου μας. Τον χάρτη όμως της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν τον αλλάξαμε μόνο χάρη σ’ αυτό, αλλά κυρίως χάρη στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι μαθητές διδάσκονται συγκεκριμένες μεθόδους υποκριτικής και δε γίνεται το μάθημα εμπειρικά.
Για ποιον λόγο, έχετε επιλέξει να είναι τόσο δύσκολο για κάποιον να καταφέρει να αποφοιτήσει από το «Θέατρο των Αλλαγών»; Αν δε σφάλλω περίπου τριάντα μόλις άτομα στα τόσα χρόνια λειτουργίας της σχολής απέκτησαν τον τίτλο σπουδών σας.
Εμείς δεν έχουμε εισαγωγικές εξετάσεις διότι μας φαίνεται αδιανόητο να θέλει να σπουδάσει κάποιος ηθοποιός και να μη μπορεί. Έτσι η σχολή μας είναι ανοιχτή σε όλους με αποτέλεσμα να σπουδάζουν σ’ εμάς περίπου 1000 σπουδαστές τον χρόνο. Αυτοί όλοι μπορούν να σπουδάζουν σε όλη τους τη ζωή και να μαθαίνουν θέατρο. Αν όμως θέλουν να μπουν στην διαδικασία απόκτησης του τίτλου σπουδών μας τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Το επάγγελμα είναι ανοιχτό και έτσι πρέπει να ΄ναι, αλλά όταν πάει κανείς σε μια ακρόαση και λέει ότι έχει τον τίτλο σπουδών του Θεάτρου των Αλλαγών αυτό θέλω να λειτουργεί σαν διαβατήριο, να αποτελεί εγγύηση ήθους, συνέπειας, εργατικότητας, επαγγελματισμού και προσαρμοστικότητας. Στα 25 χρόνια που λειτουργούμε έχουν περάσει πάνω από δέκα χιλιάδες σπουδαστές. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για όλους, για τους τριανταπέντε όμως που έχουν αποφοιτήσει μέχρι στιγμής μπορούμε!
Είστε από τις λίγες σχολές που χορηγούν κάθε χρόνο υποτροφίες, σε απόλυτη συνέπεια με το κοινωνικό σας αποτύπωμα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά με τη δυνατότητα αυτή;
Είμαστε η μοναδική σχολή που επιστρέφει στην κοινωνία την ευγνωμοσύνη της για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι σπουδαστές μας. Κάθε χρόνο δίνουμε την υποτροφία «Ανδρέας Βουτσινάς» αξίας δέκα χιλιάδων ευρώ για να τιμήσουμε την μνήμη του μεγάλου δασκάλου. Δίνουμε επίσης πέντε υποτροφίες «Βαγγέλης Γιακουμάκης» για να θυμίζουμε σε όλους ότι η σχολή μας είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις στο φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνότητα κλπ. Δίνουμε επίσης είκοσι υποτροφίες τον χρόνο σε αριστούχους σπουδαστές μας. Στη σχολή μας μπορεί κανείς να σπουδάσει χωρίς να πληρώνει τα μαθήματά του ως επιμελητής ή βοηθός! Ένας αριστούχος απόφοιτός μας κερδίζει μια μεταπτυχιακή υποτροφία στο Central School of Speech and Drama του Λονδίνου.
Η σχολή σας πραγματοποιεί διάφορες «δράσεις», όπως για παράδειγμα την δωρεάν διδασκαλία ελληνικών μέσω του θεάτρου, του τραγουδιού και του χορού σε αλλοδαπούς. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το κομμάτι.
Το δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών για αλλόγλωσσους γίνεται από το 2006 και διδάσκουν σ αυτό αφιλοκερδώς μαθητές μας. Οι μαθητές μας επίσης εκπαιδεύονται δωρεάν ως ραδιοφωνικοί παραγωγοί στον ραδιοσταθμό μας. Οι εκδηλώσεις «Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά» έχουν χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς και μετέχουν αφιλοκερδώς δάσκαλοι και σπουδαστές μας. Στο ACToC συμμετέχουν οι απόφοιτοί μας καθώς επίσης και απόφοιτοι άλλων σχολών και εκπαιδεύονται δια βίου εντελώς δωρεάν. Οι μαθητές μας παίρνουν μέρος εντελώς δωρεάν στο Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης που γίνεται κάθε χρόνο και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι νικητές κερδίζουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό. Μαθητές μας επίσης συμμετέχουν με υποτροφία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων που διοργανώνουμε κάθε χρόνο.
Αν σας ζητούσα να μοιραστείτε μαζί μας το απόσταγμα όλης αυτής της κοπιώδους, εντούτοις γόνιμης προσπάθειας τι έχετε να αναφέρετε;
Όλα αυτά που σας ανέφερα πιο πάνω δείχνουν ότι εμάς δε μας ενδιαφέρει μόνο να διδάξουμε καλό θέατρο αλλά να φτιάξουμε σπουδαίες προσωπικότητες με αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν εξαιρετικοί ηθοποιοί που είναι εντελώς αγράμματοι, αμόρφωτοι και αστοιχείωτοι. Δε μας ενδιαφέρει να έχουμε τέτοιους σπουδαστές. Εμείς θέλουμε τους σπουδαστές μας κοινωνικά ευαίσθητους, καλλιεργημένους με ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον για το σύνολο. Αυτόν τον αγώνα κάνουμε εδώ και 25 χρόνια και σ αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα λέγατε ότι έχετε ξορκίσει με την κυκλοτερή ενασχόλησή σας με την Τέχνη;
Έχω ξορκίσει τους δαίμονες μου που ξορκίζω έναν κι εμφανίζονται δέκα. Είμαι σαν τον Σίσυφο αλλά μ’ αρέσει να διαπιστώνω καθημερινά το παράλογο της ύπαρξης… δίνει νόημα στη ζωή μου!
Ευχαριστώ πολύ τον Ευδόκιμο Τσολακίδη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι να είναι γερός, να συνεχίσει τη σπουδαία του πορεία στον χώρο της τέχνης
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.