TOP

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΚΟΝΑΣ: «ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Μαχητικός, δραστήριος, ενεργός πολίτης, ο Θανάσης Κοκονάς είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου. Είχαμε μια εκ βαθέων συζήτηση μαζί του, για ζητήματα που άπτονται του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Βόρειας Ελλάδας και με τιμή και μεγάλη χαρά σας την παραθέτουμε!

Κύριε Κοκονά, υπάρχει η αίσθηση ότι σήμερα βιώνουμε το τέλος μιας εποχής. Η κοινωνία ως εκ τούτου,παραπαίει μέσα στη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό, τη μελαγχολία και την παράλυση. Θα ήθελα την προσέγγισή σας, όχι τόσο στο γενικό φιλοσοφικό πεδίο, όσο στο άμεσα και πρακτικό και πολιτικό ζητούμενο.

Όλα όσα βιώνουμε καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι στην κοινωνία που ζούμε, όπως είναι δομημένη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση, πρώτα της ανθρώπινης ζωής και την ολοένα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ελαστικοποίηση των όρων δουλειάς και συνθηκών εργασίας. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αυξημένη εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της μόρφωσης κ.α 

Φυσικά, η ιδεολογία που κυριαρχεί, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, ώστε να αποτρέψει τον κόσμο να βάλει στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να μας να πείσει για την δήθεν καλύτερη διαχείριση, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μεμονωμένα περιστατικά, μιλώντας -τι πιο εύκολο- για ατομική ευθύνη.

Την ώρα βέβαια που συμβαίνουν όλα αυτά και πολλοί λένε ότι τίποτα δεν αλλάζει, την ώρα δηλαδή που τα πράγματα θεωρούνται στάσιμα, υπάρχουν περιστατικά που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αντιδράσει ο κόσμος και να αμφισβητήσει όλο αυτό το σύστημα, να δείξει την αλληλεγγύη του. Τα παραδείγματα με τις κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη, δείχνουν ότι χιλιάδες κόσμου μπορούν από τη μία στιγμή στην άλλη να διαδηλώσουν, να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν. Επίσης, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον τουρκικό και τον συριακό λαό, από δεκάδες σωματεία, αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει χαθεί.

Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται δυνάμεις που να αμφισβητούν το σύστημα, να αμφισβητούν την κυρίαρχη ιδεολογία και όχι δυνάμεις που να θέλουν, απλώς, να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου ενώ θεωρητικά έχει προοπτικές ανάπτυξης, φαίνεται να παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες ευκαιρίες που ανακυκλώνονται και εντέλει τίποτα δεν καινουργείται. Πώς κρίνετε το μέχρι στιγμής έργο της νυν δημοτικής αρχής;

Η διοίκηση του Δήμου περπάτησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο, όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις. Τον δρόμο της διαχείρισης, των δημοσιονομικών αντοχών, της ανακύκλωσης, της ανεργίας των εργαζομένων, γενικότερα της συμπόρευσης με την κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά μέτρα που  εφαρμόζονται στον λαό της περιοχής μας.

Συμφωνώ με το γεγονός, ότι η περιοχή μας έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη πόλη με πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει ο λαός της περιοχής να εμπιστευτεί τους υποψηφίους με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τον συνδυασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στους Δήμους και στις Περιφέρειες, ώστε να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας περιοχής, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων της.

Και τούτο δεν το λέμε απλώς για στηριχθούν τα ψηφοδέλτιά μας. Κάθε ένας υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μπορεί, με το κεφάλι ψηλά, να μιλήσει για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου του, όχι γιατί αιθεροβατεί, αλλά γιατί ακριβώς η Λαϊκή Συσπείρωση ακολουθεί την πολιτική εκείνη κατεύθυνση που δεν στηρίζεται στις χορηγίες και το κυνήγι των ΕΣΠΑ, αλλά βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, διεκδικώντας από το «κεντρικό» κράτος.

Εν αντιθέσει, κάθε μία από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες στον Δήμο μας, αποτελεί επί της ουσίας τη συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης και αν παρατηρήσουμε καλύτερα, θα δούμε ότι όλες αυτές οι υποψηφιότητες απαρτίζονται από πρόσωπα τα οποία συνεχώς ανακυκλώνονται και μεταπηδούν από τον έναν στον άλλο συνδυασμό, αναλόγως με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ή τις δεσμεύσεις που απορρέουν για τον καθένα τους, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακούγονται απόψεις ακόμη και στο δημοτικό συμβούλιο που λένε ότι οι κινητοποιήσεις δεν είναι ο «σωστός δρόμος» για διεκδικήσεις. Η λαϊκή συσπείρωση φημίζεται για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του λαού. Είναι άραγε μονόδρομος οι κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του λαού;

Η διοίκηση του δήμου μας παρά τις όποιες υποσχέσεις προεκλογικά, ακολούθησε και αυτή τον ίδιο δρόμο, τον δρόμο, δηλαδή, της απαξίωσης στον οργανωμένο αγώνα, της απαξίωσης των κινητοποιήσεων, με αφορμή τη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ. Όλη αυτή η κατάσταση έκανε τον κόσμο της περιοχής να ξεσηκωθεί, να αντιδράσει  και να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, εκείνον των κινητοποιήσεων. Όπως πολύ σωστά είχαμε προβλέψει, η διοίκηση του Δήμου μαζί με κάποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ήθελε να σταματήσει η διεκδίκηση, και να αναμένει απλώς τα μέτρα που θα λαμβάνονταν, ενώ μιλούσε για επαναφορά των χορηγιών από τα ΕΛΠΕ (παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) από τα οποία ΕΛΠΕ μάλιστα, σαν ζητιάνος, πήρε τελικά μόνο κάτι ψίχουλα τα Χριστούγεννα, στα κρυφά, για να ξεπλύνει την ανυπαρξία μέτρων και την ολοένα αυξανόμενη ρύπανση. Πιστή στον στόχο της, λοιπόν, που δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει εφησυχασμό και την προσδοκία ότι όλα θα λυθούν αυτόματα, ρίχνει νερό στο μύλο των ΕΛΠΕ, που με διάφορες προφάσεις δεν πήρε ποτέ τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Στην περιοχή μας ζούμε δυσανάλογα σε σχέση με τις ανάγκες μας και την εξέλιξη της επιστήμης, ενώ ταυτόχρονα βιώνουμε καθημερινά την αύξηση της ρύπανσης και της δυσοσμίας, από την κακή λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παρά τις, εδώ και τρία χρόνια, μετρήσεις και ανακοινώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που καταδεικνύουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ως την πηγή αυτής της κατάστασης, μέχρι και σήμερα αντί να μειώνεται η δυσοσμία και η  ρύπανση, αυτές ολοένα και αυξάνονται. Τα μέτρα που υποσχέθηκαν, είτε δεν πάρθηκαν ποτέ, είτε είναι ελλιπή, αναλογικά με αυτό που τελικά που εισπράττουν οι κάτοικοι κυρίως του Κορδελιού, αλλά και του Ευόσμου.

Οι ευθύνες ανήκουν και στον Δήμο, αλλά και στην Περιφέρεια, διότι το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν με κάθε τρόπο να εφησυχάσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν σύγχυση για τον πραγματικά υπεύθυνο. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση που ψηφίστηκε από τη διοίκηση, αλλά και από μέλη της αντιπολίτευσης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, για να υπάρξει νέα μέτρηση από το Αριστοτέλειο,  η οποία τελικά θα οριστικοποιηθεί μετά από 18 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο τι λένε  στον  λαό της περιοχής; Του λένε να περιμένει και πάλι για άλλα δύο χρόνια περίπου, υποφέροντας όλη αυτή την ανυπόφορη κατάσταση. Ο λαός της περιοχής, όμως, ούτε να περιμένει μπορεί, ούτε να σιωπήσει μπροστά σε αυτά που ζει καθημερινά. Οι καταγγελίες δε, ότι τις βραδινές ώρες η δυσοσμία είναι τόσο έντονη, ώστε να είναι αδύνατον να σταθείς στο μπαλκόνι ή να ανοίξεις τα παράθυρα, είναι αμέτρητες! Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν, χαρακτηριστικά, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Η στάση των ΕΛΠΕ, με την προσπάθεια φακελώματος των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε πριν από 5 χρόνια, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι μόνο οι κινητοποιήσεις, μέσα από οργανωμένους φορείς, μπορούν να τους φοβίσουν και να τους ταρακουνήσουν, για αυτό και τα μέτρα που πήραν ενάντια στον κόσμο που διαδήλωσε, επιχειρώντας να περάσουν προς τα έξω το ακριβώς αντίθετο, την κυκλοφορία δηλαδή  δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ είναι μια υγιής επιχείρηση, με καλοπληρωμένους εργαζόμενους, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από το ουσιαστικό πρόβλημα. Μοναδική τους έγνοια είναι να αντιστρέψουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος τους, τόσο στο Κορδελιό, όσο και στον Εύοσμο, αλλά και στις υπόλοιπες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις του κόσμου. Επομένως, μόνον εφόσον κινούμαστε ως προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για τη διασφάλιση και βελτίωση της υγείας των κατοίκων.

Την ίδια στάση κράτησε η διοίκηση του Δήμου και για το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς και για τις φασιστικές ομάδες που δρούσαν μέσα και έξω στα σχολεία, προσπαθώντας μάλιστα να εξισώσει το θύμα με τον θύτη. Στη λογική των δύο άκρων, λοιπόν, ουσιαστικά αθώωνε τη δραστηριότητα όλων αυτών των φασιστικών ομάδων.

Οι κινητοποιήσεις με σωστό προσανατολισμό βάζουν  στόχο την πραγματική αιτία του κάθε προβλήματος και μπορούν να λειτουργήσουν. Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την αλλαγή της κατάστασης.

Η ένωση των Δήμων δε φαίνεται να ευνόησε την περιοχή του Κορδελιού, όπως ευαγγελιζόταν η τότε κυβέρνηση. Παρατηρείται μια υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ διάχυτη είναι οι εντύπωση στους κατοίκους του Κορδελιού πως έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της μοίρας τους εις βάρος του Ευόσμου. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται πως έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της ψήφου τους… Θα ήθελα την άποψή σας…

O Καλλικράτης, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τις συνενώσεις δήμων, ανέδειξε φυσικά και τις αντιθέσεις στον σχεδιασμό, ο οποίος έχει να κάνει με τις διαφορετικές κοινότητες. Είναι αλήθεια ότι ενιαία η περιοχή μας δεν είχε ούτε στο ελάχιστο την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο λαός.

Το Κορδελιό βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, διότι έχει αφεθεί στη μοίρα του, από όλες τις διοικήσεις, ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Μάλιστα ως προς αυτό, έπαιξε ρόλο και η κατάσταση με το ΓΠΣ (γενικό πολεοδομικό σχέδιο), το οποίο έβαλε εμπόδια στην ανάπτυξη του πεζόδρομου, που θα έδινε έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, μια άλλη νότα στο Κορδελιό. Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός της Παπανδρέου με την άναρχη στάθμευση, τους ελλιπείς ελέγχους, σε συνδυασμό με τη μη λειτουργία του υπογείου πάρκινγκ, που και αυτό έχει αφεθεί στη μοίρα του με τις ευθύνες να βαραίνουν, ειδικά ως προς τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε, αποδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν.

Η περιοχή μας τη δεκαετία του 2000 είδε εκατοντάδες νέα ζευγάρια να μετακομίζουν στον Εύοσμο, εφόσον στο Κορδελιό  δεν υπήρχε, δεν εκπονήθηκε  κανένα σχέδιο για ελεύθερους χώρους, πάρκα πεζοδρόμια κλπ με αποτέλεσμα όλο αυτό να γίνει παραπάνω από εμφανές μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανυπαρξία πολεοδομικού σχεδιασμού, ευκαιριακή χρήση προγραμμάτων, δίχως κανένα όραμα, καμία προνοητικότητα, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας έκρυθμης κατάστασης.

 Ευθύνη φυσικά, φέρουν  συνολικά όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, καθώς όσοι σχεδιασμοί έγιναν αφορούσαν τα οφέλη εργολάβων και μεγάλων επιχειρήσεων και επ’ ουδενί το κοινό όφελος και τις ανάγκες των κατοίκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελάχιστα πάρκα που υπάρχουν στην περιοχή,  οι παιδικές χαρές, τα γήπεδα, οι ελεύθεροι χώροι.

Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως η υπολειτουργία του κέντρου υγείας, η σχολική στέγη, το ζήτημα των ΕΛΠΕ με τη δυσοσμία και το φακέλωμα όσων αντιδρούν και «ενοχλούν». Πρόκειται για ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί κι όμως η οργή του λαού δε φαίνεται να αποτυπώνεται στην κάλπη. Γιατί ένας κόσμος, που βλέπει το ΚΚΕ με συμπάθεια, διστάζει να κάνει το αποφασιστικό βήμα στην κάλπη;

Είμαστε λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επομένως  δε χρειάζεται να βιαζόμαστε, ως προς τα συμπεράσματα για τις πολιτικές επιλογές που θα κάνει, τελικά, ο λαός.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ο λαός μας, έκανε ένα πρώτο βήμα μπροστά,  ενισχύοντας αποφασιστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, αυξάνοντας τα ποσοστά του από τις εκλογές του 19 και σημειώνοντας διακριτή άνοδο της τάξεως των 2.5 μονάδων.

Στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, ώστε να ενισχυθούν σημαντικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού, για αυτό, λοιπόν, καλούμε και σε αυτή τη μάχη τον λαό της περιοχής να ανοίξει το κάδρο, να αναδείξει την πραγματική αιτία των προβλημάτων και να ορθώσει το ανάστημά του, διότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, αρκεί να συγκρουστεί με την πολιτική εκείνη, η οποία τόσο σε κεντρικό, όσο και σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας, υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, παραπέμποντας ξανά και ξανά στο μέλλον τις ανάγκες των πολλών, γεγονός που επί της ουσίας αποτελεί και τη βασική αιτία και για τα βάσανα του λαού της περιοχής μας.

Από θέμα αθλητισμού, πολιτισμού, ένας νέος άνθρωπος και όχι μόνο, έχει περιορισμένες δυνατότητες στον δήμο και το κόστος που επωμίζεται αν θέλει να αθληθεί ή να ασχοληθεί με τον πολιτισμό επιβαρύνει τον ήδη χειμαζόμενο οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπάρχουν δομές; Επαρκούν; Τι γίνεται αλήθεια με το στρατόπεδο Ζιάκα και Παπακυριαζή;

Τα θέματα των υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, υγείας στην περιοχή μας κινούνται στον δρόμο της εμπορευματοποίησης. Μόνο όποιος  βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπορεί να απολαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Οι διοίκηση του Δήμου σε συνέχεια και των προηγούμενων διοικήσεων, δεν εξασφάλισε κανέναν ελεύθερο χώρο ούτε στον Εύοσμο, ούτε στο Κορδελιό και δεν υλοποίησε κανένα πρόγραμμα για δημιουργία πρασίνου και χώρων άθλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, όπως στο ύψος του πάρκου Μουσών, δε σχεδίασε κανένα έργο για να γίνει σε εκείνο το σημείο, χώρος άθλησης με ποδήλατα ή οργανωμένος χώρος πρασίνου.

Επίσης, πάνω από τον περιφερειακό, τα λιγοστά οικόπεδα που έχουν μείνει δεν έχουν μπει σε κανένα πρόγραμμα αναβάθμισης, προκειμένου να παρέχουν στους κατοίκους σύγχρονες δραστηριότητες, με ελεύθερη είσοδο για όλους, με τη μορφή για παράδειγμα γηπέδων μπάσκετ ή ποδοσφαίρου.

Την ίδια ώρα έχει αφεθεί στο έλεος του και το στάδιο που ήταν προγραμματισμένο να κατασκευαστεί άνωθεν του περιφερειακού, καθώς και το κολυμβητήριο.

Για τα στρατόπεδα Ζιάκα και Παπακυριαζή ο μόνος προσανατολισμός της διοίκησης του Δήμου ήταν να δοθεί αντίτιμο για χώρους του Παπακυριαζή στο ΤΑΙΠΕΔ, με τη μορφή ενοικίου. Μιλάμε για έναν χώρο που ουσιαστικά ανήκει στον Δήμο, τον δηλαδή συντηρεί ο Δήμος. Τι κάνει με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά η διοίκηση του Δήμου, ανοίγει την πόρτα των παραχωρήσεων για δικούς της χώρους, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Η ίδια κατάσταση και με το στρατόπεδο Ζιάκα. Αμέτρητες υποσχέσεις, δίχως τελικά κανένα σχέδιο διεκδίκησης ενός χώρου που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ανάσα για όλους τους κατοίκους.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα και για να γνωρίζει ο κόσμος και να μην πλανάται πλάνην οικτρά, αυτά τα μπρος-πίσω της διοίκησης αναφορικά με το στρατόπεδο Ζιάκα, έκαναν λόγο αρχικά της πρόθεσης να δημιουργηθεί logistic center!!! Ενώ πρόσφατα ο Υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε τη δημιουργία κατοικιών για νέους!!!!

Στους επικριτές σας ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις σας είναι αίολες και ουτοπικές τι θα απαντούσατε, δεδομένου ιδίως ότι από το 1993 και εξής μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά η πολιτική που ασκούν έχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο και αναμφίλεκτα έχει δοκιμαστεί στην πράξη;

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ακουμπάνε στις σύγχρονες ανάγκες του λαού της περιοχής.

Δεν είναι καθόλου ουτοπικό να θέλουμε τα παιδιά μας, στο 2023, να μην κάνουν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες.

Δεν είναι καθόλου ουτοπικό, να μπορεί κάποιος να βγάζει το καροτσάκι με το παιδί του βόλτα και και να κινείται άνετα και με ευκολία στο πεζοδρόμιο, πόσω μάλλον άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας αξίζουν ένα καθαρό περιβάλλον, ασφάλεια στη λειτουργία και τη μεταφορά σε  δομές υγείας, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, καθαριότητα και φωτισμό σε όλα τα σημεία της περιοχής μας.

Η δέσμευση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι θα συγκρουστεί με όλους αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο σε όλες αυτές τις σύγχρονες ανάγκες και ταυτόχρονα θα απλώσει το χέρι στον καθένα ξεχωριστά, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δήμου.

Μόνο το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί και θέλει να υλοποιήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και τούτο, γιατί οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι παρόντες σε όλες τις μάχες, ξέρουν να διεκδικούν, να αγωνίζονται, να απαιτούν οργανωμένα, χωρίς να χαμηλώνουν τον πήχη, χωρίς να αναμασούν το βολικό για πολλούς, ότι τίποτα δεν αλλάζει.

Επιπρόσθετα, η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι απέναντι στον λαό και σε κανένα οικονομικό συμφέρον με εργολάβους μεγαλοεπιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.

Όπου ο λαός εμπιστεύτηκε τους κομμουνιστές είδε αλλαγές στη ζωή του, με τα παραδείγματα να είναι πολλά, ακόμη και στον Δήμο μας -παλιότερα με τη διοίκηση Σταμάτη- αλλά και σήμερα στην με τον κομμουνιστή Δήμαρχο Πελετίδη στην Πάτρα.

Και για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να σημειώσουμε ότι η διεκδίκηση και για τα μικρά και για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας έχει σαφές πολιτικό πρόσημο. Για παράδειγμα, αν έλειπε η Λαϊκή Συσπείρωση από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής θα καλούνταν να πληρώσουν αδρά, ενοίκιο για ένα πάρκο, το ΘΕΠΑΝ, που εξαρχής ανήκει στον Δήμο ή θα περίμενε να αποφασίσει η δικαιοσύνη σε ποιον ανήκει. Είναι λοιπόν κρίσιμο να γίνει αντιληπτό, ότι η ακόμη πιο δυνατή Λαϊκή Συσπείρωση, σημαίνει ουσιαστικότερη διεκδίκηση προς όφελος του λαού.

Κλείνοντας, σε αυτές τις εκλογές, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά νέα παιδιά, όχι μόνο στον Δήμο σας, σε όλη την Ελλάδα. Αν μπορούσατε με δυο λόγια να συνοψίσετε το μήνυμα όχι μόνο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορδελιού- Ευόσμου, αλλά και γενικά του ΚΚΕ στα νέα παιδιά, ποιο θα ήταν αυτό;

Εμείς απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα νέα παιδιά, σε όλους τους μαθητές που ψήφισαν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές και συμμετέχουν για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα ακούσουν πολλά! Ότι στους δήμους δεν ψηφίζουμε κόμματα, αλλά πρόσωπα, ή ότι είναι άλλο οι δήμοι και άλλο η κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Όλα τα προβλήματα, ό,τι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, είναι στην ουσία η εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης, την οποία εφαρμόζουν ευλαβικά οι διοικήσεις των δήμων.

Εμείς καλούμε μέσα από τη μάχη αυτή και τους νέους να ανοίξουν το οπτικό τους κάδρο,

να δουν την αιτία των προβλημάτων και να ορθώσουν το ανάστημά τους, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν σύγχρονους χώρους άθλησης, γυμναστικής, κλειστά γήπεδα και κολυμβητήρια, χώρους πολιτισμού, με ελεύθερη πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Τους καλούμε, λοιπόν, να εμπιστευτούν αυτούς που ήταν δίπλα τους, στα δικά της ζητήματα, που είχαν να αντιμετωπίσουν μέσα και έξω από το σχολείο, σε όλους αυτούς που στάθηκαν απέναντι σε μυστικές ομάδες που θέλησαν να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο μέσα στα σχολεία, σε όλους αυτούς που δεν έκαναν πίσω, που ακούν τα προβλήματά τους και αγωνίζονται για να βελτιωθεί η κατάσταση, για να αλλάξει καθημερινότητά τους.

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Κοκονά για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας

Ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.