TOP

ΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018-2019 ΚΘΒΕ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018- ΜΑΙΟΣ 2019

Την περίοδο 2018-19 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνέχισε την  συντονισμένη του προσπάθεια για να προσφέρει υψηλό καλλιτεχνικό έργο  και ταυτόχρονα να απαλλαγεί  από τα χρέη του παρελθόντος.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Διοίκησης & Διεύθυνσης του Κ.Θ.Β.Ε., τον Αύγουστο του 2015, ξεκίνησε η προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δαπανών του Θεάτρου, ενός οργανισμού με μεγάλη ιστορία και προοπτικές για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι, με τη διαρκή στήριξη της Πολιτείας, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, αλλά και όλων των συναρμόδιων Υπουργείων την άνοιξη του 2019 μηδενίστηκαν τα χρέη του Κ.Θ.Β.Ε.

Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η απαλλαγή από το οικονομικό φορτίο του παρελθόντος αποτελούν την εγγύηση για τη διασφάλιση της ολοένα και αυξανόμενης ανοδικής πορείας του Οργανισμού.

Το Κ.Θ.Β.Ε. συνέχισε και την περίοδο αυτά να είναι σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, ενισχύοντας την κοινωνική και εκπαιδευτική του πολιτική, ως οφείλει, η οποία αναδείχθηκε μέσα από δράσεις και προγράμματα σε παιδιατρικές κλινικές, φυλακές και δομές φιλοξενίας προσφύγων, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νεαρούς πρόσφυγες, ΑμΕΑ και ενήλικες, καθώς και με συνέργειες με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Το συντονισμό με τους Φορείς για τις Δράσεις που οργανώνονται έχει αναλάβειη Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια  Μαρία Τσιμά.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε- και αυτήν την περίοδο- η ειρηνική συνύπαρξη και η στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Άρη Στυλιανού, τον Αντιπρόεδρο κ. Δημοσθένη Δώδο, καθώς και με όλα τα μέλη  του ΔΣ του Κ.Θ.Β.Ε.

Καλλιτεχνικά, η περίοδος 2018-2019 ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίοδος, στο βαθμό που μπορώ να τη κρίνω.

Αναδείχθηκαν νέοι δημιουργοί από το δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας, αλλά συνεργάστηκαν με το Κ.Θ.Β.Ε. και δημιουργοί από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ματιά του Σίλβιου Πουρκαρέτε, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, φώτισε με ιδιαίτερο τρόπο το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ κι έδωσε τροφή για ωραίες συζητήσεις πάνω στη σκηνοθεσία των κλασικών έργων.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια παλέτα από σκηνοθετικές προσεγγίσεις νέων έργων και νέων δημιουργών, τολμηρές σκηνογραφικές κι ενδυματολογικές προτάσεις, αξιόλογες ερμηνείες ηθοποιών κλπ.

Μια γόνιμη περίοδος, που κράτησε κοντά το κοινό μας- περίπου 200.000 θεατές για τέταρτη συνεχή χρονιά- κι άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτιστική ζωή της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας. Περιοδείες-με τη γενναία συνδρομή του ΥΜΑΘ-, θεατρικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες, φιλοξενίες μικρών και μεγάλων θεατρικών σχημάτων, συνεργασία με την Περιφέρεια και το Κέντρο Πολιτισμού της, με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Δήμο Νεάπολης -Συκεών, το Δήμο Καλαμαριάς, το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με τα πανεπιστήμιά μας- το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ-, την ΚΟΘ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το ΚΩΘ, το Μέγαρο Μουσικής, το MoMus και τα υπόλοιπα Μουσεία της Πόλης.

Ελπίζουμε σε ακόμη καλύτερες εποχές για το θέατρό μας κι εργαζόμαστε με ένταση κι αισιοδοξία για το σκοπό αυτό. Η τρίχρονη ανανέωση της θητείας μας το Νοέμβρη του 2018 πέρα από την τιμή και την αναγνώριση του έργου που έχει παραχθεί ως τώρα, δημιουργεί και την προοπτική της ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών για να λυθούν χρόνια ζητήματα υποδομών και καθημερινής λειτουργίας. Μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη για να προχωρήσει το Κ.Θ.Β.Ε. στα 60χρονά του με ακόμη πιο σταθερά και γοργά βήματα. Και, βέβαια, θα είναι απαραίτητη και πάλι η στήριξη της Πολιτείας.

Η αποστολή τέτοιων οργανισμών σαν το Κ.Θ.Β.Ε. δε μπορεί να παρά να υπηρετεί μια συνολική πολιτιστική πολιτική αποκέντρωσης με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την ενίσχυση του ρόλου τους στην περιφέρεια, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων συνεργασίας ιδιαίτερα με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, τη διαρκή παρουσία και παρέμβαση στα κοινωνικά δρώμενα με τα όπλα της Τέχνης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς αυτής δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο μόνο ίσως μελανό σημείο, την αναταραχή που προέκυψε- κι ακόμη δεν έχει οριστικά κοπάσει- με αφορμή την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ηθοποιών με το ΣΕΗ. Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 4 χρόνια εργασιακής ειρήνης, το Κ.Θ.Β.Ε. βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσει 182 παραστάσεις, καθώς για 5 συνεχείς εβδομάδες- στην καρδιά της θεατρικής περιόδου- οι ηθοποιοί του επέλεξαν ως τρόπο πάλης τις συνεχείς και στοχευμένες Στάσεις Εργασίας, που νέκρωσαν την επαφή με το κοινό, ανέβαλαν πρεμιέρες, οδήγησαν στο πρόωρο κατέβασμα παραστάσεων κι είχαν ως αποτέλεσμα μια οικονομική ζημιά άνω των 250.000 ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα λήξει αυτή η άγονη αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Θεάτρου καταβάλαμε από την αρχή κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση που δεν θα θίγει τα δικαιώματα των ηθοποιών. Από τις 2 Φεβρουαρίου η λύση έχει βρεθεί, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ την προέκριναν και την υπερψήφισαν 2 φορές, αλλά το ΣΕΗ αρνείται να συναινέσει και να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση.

Αντίθετα, το Σωματείο των υπόλοιπων εργαζομένων του Κ.Θ.Β.Ε. έχει ήδη υπογράψει τη δική του 3χρονη σύμβαση, συμβάλλοντας με εποικοδομητικές προτάσεις σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Θεάτρου.

Τελειώνοντας, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σκέψη: στα στοιχεία του Απολογισμού που ακολουθεί υπάρχουν πολλοί…αριθμοί που ευημερούν. Αποτυπώνουν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Αλλά δεν είναι πρόθεσή μας να ευημερούν μονάχα οι αριθμοί. Ένας οργανισμός είναι υγιής όταν αυτοί που τον στελεχώνουν, αυτοί που μοχθούν καθημερινά στη σκηνή, στα παρασκήνια και στα γραφεία νιώθουν πως αγωνίζονται για έναν κοινό σκοπό. Δε σας κρύβω, πως αυτός παραμένει ο πόθος μου: να «συνομιλούμε» με το κοινό μεταδίδοντάς του την κοινή μας πίστη για έναν κόσμο καλύτερο, γενναιόδωρο και φωτεινό, για έναν κόσμο γεμάτο αυταπάρνηση κι αλληλεγγύη. Ο δρόμος είναι μπροστά μας κι είναι ανοιχτός. Όλα είναι δρόμος. Προχωρούμε, λοιπόν.

                                                      Γιάννης Αναστασάκης

       Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε.