TOP

ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ-Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ

Χρύσα Σπηλιώτη:

Όχι δεν είμαι τόσο αισιόδοξη πως το θέατρο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία. Ούτε καν ο Αριστοφάνης δεν το πίστευε κι ας καταργούσε ακόμα και τον πόλεμο μέσα στα έργα του.

Πέρασαν αρκετές μέρες από τότε που η Χρύσα Σπηλιώτη μέσα στη μικρή σκηνή του «Αθήναιον», μας ταξίδεψε στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα,μιλώντας μας για τον γιό της τον «Νικόλαο Μάντζαρο»,σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου.Η Thess culture ήταν εκεί και μοιράζεται μαζί σας τις απαντήσεις της.

1. Κυρία Σπηλιώτη, υποδύεστε με υποκριτική δεινότητα τη μητέρα του Νικόλαου Μάντζαρου, η οποία μιλάει για τον γιο της, Νικόλαο Μάντζαρο συνθέτη του Εθνικού Ύμνου.Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να γράψετε τη συγκεκριμένη βιογραφία;

Δεν ήταν δική μου ιδέα να ασχοληθώ με τον Μαντζαρο. Ήταν μια παραγγελία από το θέατρο Vault στα πλαίσια του γενικού project Ο Γιος μου… όπου μητέρες σημαντικών ανδρών του παρελθόντος αφηγούνται την ιστορία των παιδιών τους. Και δεν επέλεξα εγώ να ασχοληθώ με τον συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου το είχε αποφασίσει ήδη ο σκηνοθέτης Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Απ την αρχή όμως μου έκανε κλικ και η γενική ιδέα αλλά και η συγκεκριμένη μάνα κι έτσι έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά της έρευνας κατ αρχήν για να φτιάξω το κείμενο. Όλη η διαδικασία ήταν για μένα μια υπέροχη εμπειρία.

2. Ποια στοιχεία της προσωπικότητας της Ρεγγίνας Τουρίνη θα λέγατε πως έχετε κοινά με τη δική σας προσωπικότητα;

Σίγουρα κάτι κοινό είναι πως δεν αντέχω την καταπίεση κι έχω πολύ έντονα το αίσθημα της ελευθερίας. Κάτι που ώθησε και την Ρεγγίνα Μάντζαρου να μην υποκύψει στον ασφυκτικό κλοιό της κοινωνικής της τάξης και να μεγαλώσει τον γιό της σαν ελεύθερο άνθρωπο και καλλιτέχνη.

3. Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσετε την ηρωίδα που υποδύεστε τι θα τις εκφράζατε;

Τον θαυμασμό μου για την στάση της στη ζωή. Για τον τρόπο που αντιστάθηκε στις περιοριστικές ιδέες της εποχής της, για την αγάπη στην ομορφιά, την τέχνη και τις ουσιαστικές αξίες που εμφύσησε στον γιο της Νικόλαο.

4. Από το 1996 έχετε στραφεί κυρίως με μεγάλη επιτυχία στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Τι θα συμβουλεύατε στους νέους θεατρικούς συγγραφείς;

Στους νέους θεατρικούς συγγραφείς θα έλεγα πως είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουν και να βλέπουν θέατρο ανιχνεύοντας τη δομή των έργων. Αλλά να μην μιμούνται κανέναν και να ανακαλύψουν την δική τους προσωπική φωνή που πάντα υπάρχει. Κι επίσης να λαμβάνουν υπ όψιν τους κάποιους κανόνες γραφής χωρίς να δεσμεύονται απ αυτούς. Μπορεί κανείς να γράψει κι εντελώς άναρχα και με τελείως δικό του ύφος.

5.Η τέχνη και πιο συγκεκριμένα το θέατρο πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αφυπνίσει συνειδήσεις;

Όχι δεν είμαι τόσο αισιόδοξη πως το θέατρο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία. Ούτε καν ο Αριστοφάνης δεν το πίστευε κι ας καταργούσε ακόμα και τον πόλεμο μέσα στα έργα του. Το θέατρο σηκώνει απλώς έναν καθρέφτη στα μάτια του κοινού για να δει τον εαυτό του. Κι αυτό είναι ήδη μια πολύ σημαντική πράξη. Έχει δύναμη το θέατρο αλλά κανείς δεν μπορεί να αφυπνίσει κανέναν. Μόνος του αφυπνίζεται κανείς δεν γίνεται μαζικά. Αλλά ένας καθρέφτης κάτι πολύ καίριο ενδέχεται να σου δείξει.

6. Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Για την απόλαυση της επικοινωνίας, γιατί μπορεί να γελάσει και να κλάψει ταυτόχρονα με την περιπέτεια της ζωής των ηρώων που σε τελευταία ανάλυση είναι με άλλα λόγια η δική του περιπέτεια. Η περιπέτεια της ανθρώπινης ζωής.

7. Αυτές τις μέρες βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι ή σχέση σας με την πόλη και το κοινό της;
Η σχέση μου με την Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικιούς φίλους είναι πάντα ζεστή. Έχω μόνο ωραίες αναμνήσεις και είναι πάντα σαν διακοπές για μένα ακόμα κι όταν έρχομαι για δουλειές.

8. Τι έχουμε να περιμένουμε από τη Χρύσα Σπηλιώτη;

Προς το παρόν συνεχίζουμε με το Ο Γιος μου Νικόλαος Μαντζαρος για κάποιες παραστάσεις. Ας πούμε την Πέμπτη στις 19 Απριλίου παίζουμε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Γαλαξίας στη Νέα Σμύρνη και μάλλον θα ακολουθήσουν και κάποιες ακόμα παραστάσεις εντός Αττικής. Τα πιο μελλοντικά σχέδια ακόμα οργανώνονται.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

13/4/2018