TOP

«ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ»: ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

«Ευξείνου Πόντου Περίπλους»: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας

Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την 103η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας με την παραγωγή «Ευξείνου Πόντου Περίπλους», που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στις 21.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2)

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων του Οργανισμού με τίτλο «Μνήμες Μικρασίας» και είναι συνδιοργάνωση του ΟΜΜΘ με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο «Ευξείνου Πόντου Περίπλους» αποτυπώνει τον πλούτο, την πολυμορφία και τη διαχρονικότητα του ποντιακού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα ταξίδι ήχων, λέξεων και εικόνων που καλύπτει όλο το εύρος της μουσικής του Πόντου, από την επική ποίηση και τα δημοτικά τραγούδια, έως και σύγχρονες δημιουργίες και διασκευές που επιμελήθηκε η ομάδα των μουσικών που συμμετέχει.

Την παράσταση παρουσιάζει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Συμμετέχουν καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως η Σοφία Παπάζογλου, ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Νατάσα Τσακηρίδου. Στην ποντιακή λύρα είναι ο Γιάννης Τσανασίδης.

«Ο Πόντος ζει, τιμά και πενθεί! Υπό αυτό το πρίσμα, υποχρέωση όλων  μας είναι να σεβόμαστε και να μελετάμε τη θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Να την μεταδίδουμε, να μην την ξεχνούμε και να διεκδικούμε την ιστορική της δικαίωση στη συνείδηση των ανθρώπων.  Διότι ο Πόντος δεν είναι μόνο ένας τόπος αλλά ιδέα, πίστη, παράδοση και πολιτισμός», σημειώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης.

«Ο Πόντος ανέπτυξε στο βάθος των αιώνων μια μουσική παράδοση η οποία παραμένει ακμαία έως σήμερα. Τα Ποντιακά τραγούδια και η Ποντιακή μουσική εξιστορούν τη λεβεντιά, τη λύπη, τα πάθη, τον ξεριζωμό και ταυτόχρονα γίνονται οι εκφραστές του Ποντιακού Ελληνισμού. Άλλωστε, ο χορός, η μουσική και οι στίχοι δεν είναι ένα μέρος της ιστορίας των Ποντίων αλλά η ίδια η ζωή τους!» τονίζει από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Χρίστος Γαλιλαίας.

Κείμενα / τεκμηρίωση

Κυριάκος Χατζηκυριακίδης & Θεοδόσης Κυριακίδης

(Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ)

Μουσική επιμέλεια: Λεφτοκάρυα

Παρουσίαση: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

Σοφία Παπάζογλου: τραγούδι

Αλέξης Παρχαρίδης: τραγούδι

Νατάσα Τσακηρίδου: τραγούδι

Γιάννης Τσανασίδης: ποντιακή λύρα

Ιάκωβος Μωυσιάδης: πολίτικο λαούτο, ταμπουράς

James Wylie: περσική λύρα

Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος: πνευστά

Στέλιος Μωυσιάδης: κρουστά

Φοιτητές ειδίκευσης ποντιακής λύρας του Τ.Μ.Ε.Τ: Τάσος Μωυσιάδης, Ονούρ Σεντούρκ, Χρήστος Μωυσιάδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομουστακίδης, Λευτέρης Ραφαηλίδης

Φοιτητές καλλιτεχνικού αντικειμένου φωνητικού συνόλου παραδοσιακής μουσικής του Τ.Μ.Ε.Τ: Χρήστος Γκίνης, Σταυρένια Ζεϊμπέκη, Φίλιππος Κουζουκίδης, Εύη Μπουτούλη, Βανέσσα Πεντογάλου, Τάσος Σιδηρόπουλος, Γιώργος Σιώμος, Γεωργία Τσιαντά, Σοφία Χριστακάκου

Μαθήτρια ποντιακής λύρας του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς: Άννα Μεσελίδου

Τιμές εισιτηρίων

20€, 15€, 10€ (μειωμένο)

Εισιτήρια και πληροφορίες: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2808

Πριν από την αγορά εισιτηρίου, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε σχετικά με τις

οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους