TOP

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ-ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης:

H τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί μόνο να βοηθήσει να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες και ικανότερα μυαλά.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο γνωστός ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, καθώς πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εκτός ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου» η οποία ανεβαίνει στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος. Η ομάδα της Τhess Culture επικοινώνησε με τον ταλαντούχο ηθοποιό, συνομίλησε μαζί του για το έργο και τους προβληματισμούς που εγείρει και μοιράζεται μαζί σας τις απαντήσεις του.

1.Κύριε Σκιαδαρέση, στην παράσταση υποδύεστε έναν πετυχημένο πολιτικό, ο οποίος αφορμώμενος από το οικογενειακό δράμα που ζει, επιλέγει να δηλώσει δημοσίως την παραίτησή του; Πιστεύετε πως υπάρχουν έντιμοι- πετυχημένοι πολιτικοί;

Το έντιμοι και επιτυχημένοι ταυτόχρονα είναι συνήθως αντιφατικό! Θα ήθελα πολύ να υπάρχουν, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν έχω παραδείγματα να παραθέσω. Η επιτυχία στην πολιτική συνήθως ακολουθείται και από ανέντιμους συμβιβασμούς και αντίστοιχα η εντιμότητα συνήθως δεν ακολουθείται από επιτυχία!

2. Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτική;

Δεν έχω αναμιχθεί στην κομματική ζωή εδώ και πολλά χρόνια, παρακολουθώ, ωστόσο, τις πολιτικές εξελίξεις και με ενδιαφέρει η πολιτική ζωή του τόπου μου. Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη, αλλά όχι πολιτικό ον.

3. Ο ήρωας μεθυσμένος από την εξουσία, αφιερώνει όλο και λιγότερο χρόνο στον εαυτό του και στην οικογένειά του με ανυπολόγιστες για τον ίδιο συνέπειες! Κατά πόσο πιστεύετε πως η εξουσία αλλοτριώνει τον άνθρωπο;

Αρχή άνδρα δείκνυσι έλεγαν οι πρόγονοί μας και είχαν απόλυτο δίκιο για ακόμη μια φορά. Η εξουσία έχει την ικανότητα να διαφθείρει τον άνθρωπο και πραγματικά εκεί καταλαβαίνεις με ποιον έχεις να κάνεις. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτήν τη μαγευτικά μεθυστική σχεδόν δύναμη της εξουσίας που σε αλλοτριώνει σιγά σιγά χορηγώντας σου συνεχώς άλλοθι για κάθε προαπαιτούμενο, για την κατάκτησή της

4. Ο βουλευτής που υποδύεστε καταλογίζει πολύ επιδερμικά ευθύνες στον κυρίαρχο λαό για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε! Πιστεύετε πως ο λαός είναι κατά θύμα παρά θύτης της υπάρχουσας κατάστασης;

Πιστεύω πως αναμφήριστο μερίδιο ευθυνών έχει και ο λαός. Σαφώς μικρότερο, αλλά έχει. Αν δε σταθούμε βέβαια αυτοκριτικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Είμαστε για παράδειγμα έτοιμοι να δεχτούμε το ρουσφέτι, το βόλεμα και την αμέσως επόμενη στιγμή να το καταδικάσουμε, όταν διαπιστώσουμε πως το ενστερνίζεται ο διπλανός μας. Εδώ είναι που χρειάζεται η παιδεία ώστε να διαπλάσει ενεργούς και συνειδητούς πολίτες, ικανούς να σταθούν πάνω από το προσωπικό μικροσυμφερόν οι οποίοι θα θέτουν το καλό του συνόλου ως πρώτιστο αγαθό.

5. Η τέχνη και πιο συγκεκριμένα το θέατρο πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αφυπνίσει συνειδήσεις;

Έχω κατασταλάξει στην άποψη πως η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί μόνο να βοηθήσει να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες και ικανότερα μυαλά. Η σπουδή μαζί της είναι σε θέση να ανοίξει λίγο τους ορίζοντές μας ώστε να αποδεχτούμε την αλλαγή που ενδεχομένως να είναι επίπονη. Μπορεί τέλος να καταστήσει τη ζωή μας λίγο πιο όμορφη.

6. Θα συγχωρούσατε αν ήσαστε θεατής τον ήρωα που υποδύεστε;

Όχι βέβαια. Μια συγγνώμη δεν επαρκεί να τον απαλλάξει από τις βαρύτατες ευθύνες που του αναλογούν. Του αναγνωρίζω μόνο την εντιμότητα της ομολογίας και τη δύναμη να σταματήσει να πράττει το κακό.

7. Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Γιατί καλό είναι να εμπεδώσει τα αυτονόητα. Διότι θα τα ακούσει κωδικοποιημένα σε γλώσσα λογοτεχνική και όχι πολιτική. Γιατί ίσως του ερεθίσει λίγο τη σκέψη και προβληματιστεί για τις δικές του ευθύνες.

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης