TOP

H ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “TERROR” ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΣΚΗΝΗ ΕΜΣ- 6,7 & 8 ΜΑΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ  

ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

ΚΘΒΕ

FERDINAND VON SCHIRACH

TERROR

RELOADED

Μία πτήση.  Μία έκρηξη.  Μία δίκη.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου

Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου

 Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου

Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Μαίου 2022

Το συγκλονιστικό  δικαστικό θρίλερ του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ «TERROR», στο οποίο αποφασίζει ζωντανά το κοινό με ψηφοφορία για την τελική έκβαση της δίκης, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το «TERROR» έχοντας  γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε 70 και πλέον σκηνές στην  Ευρώπη και την Αμερική,  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βασίλης Παλαιολόγος, Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Σπάνιας, Δημήτρης Λιόλιος, Βιργινία Ταμπαροπούλου.

Η πράξη.

Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της  Lufthansa  ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz  Arena  του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας–Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν ζωντανά 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και σηκώνει δυο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής και να περιμένουν οδηγίες.

Η δίκη.

Βρισκόμαστε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται φορώντας στολή της πολεμικής αεροπορίας. Κατηγορείται για τον θάνατο και των 164 επιβατών, μετά από εκτόξευση ρουκέτας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του υπό ομηρία αεροσκάφους και η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ίδιου και όχι κατόπιν εντολής ανωτέρου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εισέρχεται στην αίθουσα και απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό. Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία. Ξεκινά η παράσταση.

Τα διλήμματα.

Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε έναν απλό  εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους να σκοτώσει τους λίγους για να σωθούν οι πολλοί; Διαθέτει το δικαστήριο τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να μπορέσει να κρίνει δίκαια τη συνειδητή του απόφαση να αυτενεργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο; Ποιος κώδικας τιμής και ποια αίσθηση δικαιοσύνης του  όπλισε το χέρι;  Ποιος αποφασίζει ότι το λεγόμενο «μη χείρον βέλτιστον» αποτελείτο μέτρο της ηθικής μας; Τι είναι δίκαιο; Και τι άδικο; Εθνικός ήρωας ή δολοφονικός αλαζόνας; Οι αριθμοί, οι συσχετισμοί, οι υπολογισμοί και το ζύγισμα των ανθρώπινων ψυχών αιωρούνται για ώρα πάνω από την αίθουσα του δικαστηρίου κυριεύοντας τις σκέψεις όλων. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται. Ο λόγος τώρα στους ενόρκους για την τελική ετυμηγορία.

Η απόφαση.

Οι θεατές της παράστασης έχουν τον λόγο. Αυτοί είναι οι ένορκοι της δίκης που μόλις παρακολούθησαν, αυτοί καλούνται να απαντήσουν στα ηθικά διλήμματά της.  Αυτοί θα κρίνουν με ζωντανή ψηφοφορία αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος. Άραγε, θα αποφασίσουν ως υποψήφιοι θύτες ή ως υποψήφια θύματα; Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία Γιώργος Οικονόμου

Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου

Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου

Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος  Ζαμάνης

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

SoundDesigner: Βασίλης Κορρές & Χρήστος  Τριανταφύλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης  Αντωνάκος

Οργάνωσης Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξυδά

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Οπτική Ταυτότητα: Saint of Athens

Διανομή

Κα Νέλσον– εισαγγελέας: Μαρίνα Ασλάνογλου

Πρόεδρος Δικαστηρίου: Βασίλης Παλαιολόγος

Μπίγκλερ– συνήγορος Υπεράσπισης: Μιχάλης Αλικάκος

Λαρς Κοχ– κατηγορούμενος: Γιώργος Σπάνιας

Λάουτερμπαχ – μάρτυρας Υπεράσπισης: Δημήτρης Λιόλιος

Μάιζερ– μάρτυρας κατηγορίας: Βιργινία Ταμπαροπούλου

Το έργο «TERROR»του ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ ΦΟΝ ΣΙΡΑΧ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός» σε μετάφραση Ευαγγελίας Α. Νάνου με τον τίτλο «Στον αστερισμό του τρόμου».

Φωτογραφίες / Οπτικό υλικό σε υψηλή ανάλυση εδώ –>https://www.dropbox.com/sh/ffp8i5dfo46er29/AADHfGAmi1pY2GOsd67HvUrma?dl=0

Διάρκεια  παράστασης :  90’ χωρίς διάλειμμα

Παραστάσεις :

Παρασκευή : 9.00 μμ

Σάββατο :       9.00 μμ

Κυριακή :        7.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων : 18 €  και 15 € (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Προπώληση  Εισιτηρίων  : viva.gr  &

Ταμείο  Θεάτρου  Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών   

Εκδοτήρια Πλ.Αριστοτέλους

Πληροφορίες : Τηλ. 2315 200200