TOP

KUMKU YAMKI | ΣΥΛΛΗΨΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΩΗ ΒΛΑΣΣΗ| ΘΕΑΤΡΟ FAUST ΑΠΟ 18/10

KUMKU YAMKI

   IΣύλληψη – Σκηνοθεσία Ζωή Βλάσση

Kumku Yamaki photo 2.jpg

Από 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Faust για λίγες παραστάσεις

Η ΚumkuYamki είναι μια παράσταση σωματικού κουκλοθεάτρου όπου τα σώματα των ηθοποιών από τη μία υπηρετούν το σώμα της κούκλας και από την άλλη συνδιαλέγονται μαζί του  σε μία προσπάθεια αποτύπωσης  των δυνατοτήτων και των αναγκών του ανθρώπινου σώματος.

Μία κούκλα με το όνομα  KumkuYamki, τρεις κουκλοπαίκτριες, τέσσερις καρέκλες. Η κούκλα ζωντανεύει  από την αέναη εμψύχωση των κουκλοπαικτριών: η μία κινεί το κεφάλι και το ένα χέρι της κούκλας, η άλλη το άλλο χέρι και την λεκάνη και η  τρίτη τα πόδια. Οι ρόλοι διαρκώς εναλλάσσονται σε ένα απαιτητικό αφούγκρασμα  και συνεργασία μεταξύ των παικτριών ώστε η κούκλα να αναπνέει, να κοιτά, να ζει σαν ένα ακόμα ζωντανό πλάσμα πάνω στην σκηνή και συχνά να μας κάνει να απορούμε: οι κουκλοπαίκτριες κινούν την κούκλα ή η κούκλα  κινεί τις κουκλοπαίκτριες;

Είναι η κούκλα το παιδικό τους παιχνίδι ή μήπως είναι το ίδιο το παιδί που κάποτε οι ίδιες υπήρξαν και που το καλούν να ξαναζήσει;

1.png

Λίγα λόγια για το έργο

Το θέμα του έργου είναι το πώς οι ανθρώπινες ψυχοσωματικές δυνατότητες και ανάγκες παραμελούνται ή αγνοούνται από τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής,  τον εθισμό στις ηλεκτρονικές συσκευές, την εξάρτηση από τις οθόνες, την αποσύνδεση από τον εαυτό, τον άλλο και  την ομάδα.

Σύμβολο όλων αυτών στο σύμπαν του έργου, είναι οι καρέκλες. Καρέκλες που σχηματοποιούν την ομοιομορφία, απομακρύνουν τα άτομα μεταξύ τους και από τον εαυτό τους, συνδέοντάς τα σε μία εικονική πραγματικότητα ως υποκατάστατο της ίδιας της πραγματικότητας.

Στον αντίποδα ή στην απαραίτητη συμπλήρωση του «καθιστικού» τρόπου ζωής, ασθμαίνει η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου ζωής που επιθυμεί να κάνει το σώμα και τον νου να λάμπει  από τη χρήση.

Η KumkuYamki ετοιμάστηκε στο Κ.Α.Ν.Ο. χώρος δημιουργίας το 2023-2024 το καλοκαίρι του 2023 και έπειτα από περιοδεία στην Ελλάδα, την Γαλλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία ήρθε η ώρα να γνωριστεί με το αθηναϊκό κοινό.

–       Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και εφήβους, μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα και θα παρουσιαστεί σε γυμνάσια και λύκεια.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του έργου αναδύθηκε μέσα από ένα κράμα διαφορετικών ερεθισμάτων, όπως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «κριτική παιδαγωγική, επιστήμες της αγωγής και  εκπαίδευση ενηλίκων», το εργαστήρι σωματικού κουκλοθεάτρου με τον MichelleVille στο μουσικό χωριό του άγιου Λαυρέντιου όπου ήρθα σε επαφή και με την κουκλοποιητική της Katarina Cakova και η ιαπωνική φιλοσοφία  «Ikigai» την οποία γνώρισα στο SchoolwithoutFrontiers που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό πριν μερικά χρόνια.

Αποφάσισα έτσι να καλέσω  την Katarina Cakova στον τόπο που μεγάλωσα, την Κέρκυρα για να κατασκευάσει την Kumku ενώ εγώ έγραφα το σενάριο για μια κουκλοθεατρική τελετουργία για την επαναβίωση  στιγμών του παιδικού μου  βίου, που  σχετίζονταν με την μνήμη ότι ως παιδί έπρεπε να κάθομαι ώρες ατελείωτες σε μία καρέκλα, παρά το ότι η  ανάγκη μου να κινούμαι ήταν τεράστια.

Η δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε ήταν απολαυστική και επίπονη με ένα σωρό εξαιρετικές συνεργάτιδες και συνεργάτες να αφήνουν το λιθαράκι τους στην σωματική και κουκλοθεατρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Κ.A.N.O. στα  Πετράλωνα από τον Γενάρη του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024.

Μια έρευνα, οι καρποί της οποίας δεν αποτελούν μια απάντηση αλλά την αισθητική τοποθέτηση της ερώτησης: προς τί αυτή η πειθάρχηση και ο αποκλεισμός των αναγκών και των δυνατοτήτων του σώματος, ποιος ο αντίκτυπός αυτού στην οργάνωση της ζωής, πόσο η προσέγγιση αυτή έχει αλλάξει ή έχει παραμείνει ίδια την σημερινή ημέρα και πόσα περιθώρια υπάρχουν ή μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε η προσέγγιση της όποιας γνώσης και εξέλιξης να είναι ενσώματη, να μην φοβάται, να μην εξορίζει το σώμα και τις ανάγκες του αλλά να τις καλωσορίζει, να τις εξερευνά, να τις εμπεριέχει και να τις σέβεται.

Μία παράσταση σωματικού κουκλοθεάτρου για ενήλικες, εφήβους και παιδιά.

Ζωή Βλάσση

Συντελεστές

Σύλληψη/σκηνοθεσία/σκηνογραφική επιμέλεια: Ζωή Βλάσση

Κατασκευή κούκλας: KatarinaCakova/ Στάθης Μαρκόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Θάνος Κοσμίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Σκέμπη

Επιμέλεια κίνησης: Ευαγγελία Χατζητζάνου

Ενδυματολόγος: Μαρία Παναγιώτου

Σχεδιασμός φωτισμού: Νατάσσα Ταπάκη

Βίντεο: Ιωάννης Καμπάνης

Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπάνης/KarolJarek

Παίζουν οι: Στέλλα Μαγγανά/Ελίνα Κολιάκη/Ζωή Βλάσση

Παραγωγή: K.A.N.O. Creative Space

Διάρκεια:50 λεπτά

teaser: https://www.youtube.com/watch?v=RxKmL0KwPPk&ab_channel=zoivlassi

Info:

KumkuYamki Ζωής Βλάσση

Από 18 Οκτωβρίου  στο Θέατρο Faust  | Αθηναΐδος 12 Αθήνα

Ημέρες παραστάσεων : Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων : Κανονικό 12 μειωμένο 10 €

Τηλέφωνο κρατήσεων :  2103234095

Προπώληση https://www.more.com/theater/kumku-yamki/

Βιογραφικά συντελεστών:

Zωή Βλάσση: σκηνοθέτης, κουκλοπαίκτρια.

Απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σπουδές στη Real Escuela Superior de Arte Dramatico της Μαδρίτης και μεταπτυχιακές σπουδές στην κριτική παιδαγωγική. (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης «Κριτική Παιδαγωγική, Επιστήμες της Αγωγής, Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών».)

 Έχε ειδικευτεί στο θέατρο κούκλας και το σωματικό θέατρο μαθητεύοντας δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους: Στάθη Μαρκόπουλο, GozdeAtalay, ReneBaker, Σωτήρη Χατζάκη, Σίμο Κακάλα, Αλεξάνδρα Καζάζου, MichelVille κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάτρου κούκλας FirdinMigdin (2008) και της ομάδας θεάτρου αντικειμένων Trabala, του καλλιτεχνικού – εκπαιδευτικού εργαστηρίου, του κοινωνικού συνεταιρισμού ΤΖΕΠΕΤΟ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στο Ρέθυμνο (2014).Fb: Τζεπέτο Τεχνοχώρος – Geppetto art lab και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Κ.Α.Ν.Ο. στην Αθήνα (2021)  https://www.facebook.com/kano.artspace με σκοπό την διεξαγωγή παραστάσεων και  εργαστηρίων καλλιτεχνικής έκφρασης που αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση  των παραστατικών  τεχνών. Αναζητά τη στοχευμένη σύμπραξη καλλιτεχνών και επιστημόνων από διαφορετικούς τομείς με την ελπίδα ότι η θεωρητική ή καλλιτεχνική προσέγγιση ενός θέματος μπορεί να προσφέρει ένα πεδίο αναζήτησης  της κοινωνικής δράσης για την επίλυση αυτού.

Έχει συν-δημιουργήσει έξι  έργα σωματικού θεάτρου κούκλας τα οποία έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα»(2008)

«Τα φτερωτά μολύβια»(2012)

«Το μενταγιόν της Ρενάτα»(2015)

«Λαμπίκο»(2016)

«Αλήθεια;»(2017

«KumkuYamki»(2024)

 Έχει συν δημιουργήσει το κουκλοθεατρικό κομμάτι του γερμανικού ντοκυμαντέρ «Eingebrannt» για την αντίσταση των γυναικών στους Ναζί στη Κρήτη κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Οι χώρες που έχει επισκεφτεί με τις ομάδες της και τα έργα τους είναι: Γερμανία, Ισπανία, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αργεντινή, Βραζιλία, Σλοβενία, Γαλλία

Στέλλα Μαγγανά: ηθοποιός/κουκλοπαίκτρια

Η Στέλλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα  «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία – Παράσταση» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτη της Νομικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου, συγγραφέας, σκηνογράφος και κουκλοπαίκτρια. Έχει αναλάβει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία για το βίντεο κλιπ της Βανέσας Κουρτέση «Home». Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, σκηνογράφος και δραματουργός στις ακόλουθες προσωπικές παραστάσεις: «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ΔΕΝ είναι βιβλίο» (2020, Μπάγκειον) και «8΄19΄΄» (2018, Μπιπ). Το 2023 δημιούργησε την παράσταση κουκλοθεάτρου «Nude». Ως ηθοποιός του θεάτρου έχει συνεργαστεί με την Ομάδα Θεάτρου ΤΟΠΙ στις εξής παραγωγές: «Γκριμ και Γκριμ», «Καρυοθραύστης» και «Παραμύθια για να σπάτε κέφι». Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Άντζελα Μπρούσκου, και Μαρία Βαρδάκα. Ως ηθοποιός του κινηματογράφου έχει συνεργαστεί με τους Αλέξανδρο Χατζή,  Βαγγέλη Ζούγλο, Κωστή Χαραουντάνη και Shepideh Farsi. Ως σκηνογράφος έχει συνεργαστεί με την Ομάδα Θεάτρου ΤΟΠΙ στις παραστάσεις «Γκριμ και Γκριμ» και «Καρυοθραύστη» ενώ έχει αναλάβει τη σκηνογραφία της παράστασης «Δυνατές φωνές» της θεατρικής ομάδας ArtObsessions. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σωματικού θεάτρου στη London Lispa (London International School of Performing Arts) με τον Thomas Prattki και μαθήματα σωματικού θεάτρου με τον Κώστα Φιλίππογλου, σεμινάρια υποκριτικής με τον Cezaris Grauzinis και την Άντζελα Μπρούσκου, μαθήματα θεάτρου ντοκιμαντέρ με τον Χάρη Πεχλιβανίδη, σκηνογραφία με τη Μαρία Χανιωτάκη(LSA) , δραματουργία με τον Ανέστη Αζά και κουκλοθέατρο με τον Στάθη Μαρκόπουλο ( Ayusaya!).

Ελίνα Κολιάκη: Ηθοποιός και κουκλοπαίκτρια.

ΗΕλίναΚολιάκη σπούδασεθεατροπαιδαγωγικήστο Hochschule fürMusikundTheaterστοΡόστοκτηςΓερμανίαςκαιυποκριτικήστηνσχολήθεάτρου“Δήλος”στηνΑθήνα. ΈχεισπουδάσειεπίσηςΓερμανικήΓλώσσακαιΦιλολογίαστοΑριστοτέλειοΠανεπιστήμιοστηΘεσσαλονίκη.

ΣτηνΓερμανίαεργάστηκεωςηθοποιόςκαιθεατροπαιδαγωγόςαπότο 2015 – 2017 γιατο Volkstheater Rostock, STiC-er Theater και Jugendkunstschule Stralsund/ Rügen. ΣτηνΕλλάδαέχειεργαστείωςθεατροπαιδαγωγόςγιαταεκπαιδευτικάπρογράμματατουΜικρούΕθνικούστασχολείατηςΑττικήςκαιτηνΟμάδατων 5 Εποχών. Ωςηθοποιόςέχεισυμμετάσχειστο Legs Athens Art Festival μετην performance „ΗΠλατάνη“καιστο Lilarum Wien Festival μετηνπαράσταση“Etwas simples”.

ΈχειπαρακολουθήσειτοετήσιοσεμινάριοκουκλοθεάτρουαπότονΣτάθηΜαρκόπουλοκαιθεατρικάσεμινάριαμετηνΑλεξάνδραΚαζάζου, τονΧάρηΦραγκούλη, τηΣτεφανίαΓουλιώτη, τον Γιάννης Παρασκευόπουλο και τον Χάρη Πεχλιβανίδη.

Στοθέατρο, πέρααπότηνυποκριτική, τηνκερδίζειηχρήσηαντικειμένωνκαιηδιακαλλιτεχνικότητα. Ταυτόχρονατηνσυναρπάζειηδραματουργικήδιεργασία.

Θάνος Κοσμίδης: πρωτότυπη μουσική σύνθεση

          Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Eίναι μουσικός, εικαστικός, performer και συγγραφέας. Απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης και του Εικαστικού Τμήματος Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με βραβείο αποφοίτων και σπουδές Erasmus στη Valencia της Ισπανίας. ‘Eχει κάνει σπουδές για βίντεο και σεμινάρια σύγχρονου χορού. Πολυοργανίστας (synthesizer, electronics, πιάνο, κιθάρα, μπάσο, τζουράς κ.α), συνθέτης, ενορχηστρωτής, στιχουργός και μουσικός παραγωγός (“Μια Τρίτη στην Καντίνα”, Evripidis and his Tragedies). Γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και performances* καθώς και μουσική για κινηματογράφο (“Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα”, σκην. Σ. Γκορίτσας, 2011) και για Video Art. Ιδρυτικό μέλος, συνθέτης και performer των the Burger Project, της εικαστικής μπάντας “τα Καβούρια της Φρίκης” και άλλων συγκροτημάτων.

          Επίσης, έχει εργαστεί ως ενδυματολόγος σε θεατρικές παραστάσεις (AbOvo, Θίασος Η. Καρελλά κ.α) και συναυλίες (Φ.Δεληβοριάς, Burger Project κ.α), ως performer / ηθοποιός στην παράσταση “Δέρμα” της ομάδας ODC (σκην. Ε.Παπακωνσταντίνου, 2012-13) και ως σεναριογράφος-εκτός από performer- των μουσικοθεατρικών παραστάσεων των Burger Project “Περιοδεία στο Γαλαξία” (Ελληνικός Κόσμος, 2015), “Μουσική και Φίλοι” (Πόρτα, 2017-18), “οι Ταχυδρόμοι του Άι Βασίλη” (ΚΠΙΣΝ, 2023-24). Συγγραφέας του βιβλίου “ο Γκυ και οι Μαγικές Τρύπες” (εκδόσεις “Μάρτης”2022).

          Έχει πάρει μέρος με performance, installation, video και ζωγραφική σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ τέχνης όπως η 11η Bienalle Ευρώπης και Μεσογείου (Αθήνα), τα Back to Athens (Αθήνα), τo MPA-B Netting the Work (Βερολίνο), την Athens Biennale AB3 Μονόδρομος (Αθήνα), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσ/νίκη), τo Τελλόγλειο Ίδρυμα (Θεσ/νίκη) κ.α. Είναι συνιδρυτής του video art festival “Pixeldance”(1&2) στη Θεσσαλονίκη και έχει συντονίσει από εικαστικές ομάδες μέχρι εργαστήρια για video.

*Mουσική για θέατρο και χορό:

“Λιγνίτη Τόπος ή Τι;” – Μ. Βαρδάκα, Αιανή Κοζάνης(“όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”), 2023

“Δίψα” – Urban Dig Project, Θέατρο Φούρνος, Μάρτιος 2023

“Ωκεανός” – Urban Dig Project, Σπιναλόγκα (“όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”), 2022

“Περιοδεύων Θίασος” – Ελεάνα Γεωργούλη, Θέατρο ΕΛΕΡ / Μεσολόγγι (“όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”), 2022

“…και δεν θέλεις να ξεφύγεις από φως” (χορός) – Ειρήνη Αλεξίου – Fichti Art festival, Φίχτια Αργολίδας, 2022

“Θάνος Βλέκας – Κάτω από τον Καθαρό Ουρανό” – Urban Dig Project, θέατρο Σημείο, 2021

“Κάτω Εαυτός”- Urban Dig Project, Θέατρο Ρεματιάς / Θήβα (“όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”), 2021

“Ο Κανίβαλος”- Aγγελική Μπόζου, Θάνος Κοσμίδης”, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2018

“Baby”- Α. Κουμίδου, Ίδρυμμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2018

“Στην Κιβωτό στις Οκτώ” – Θίασος Ηλία Καρελλά, Θέατρο Κάππα, 2016

“Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται…” – Ομάδα Τσόκαρα, Κινητήρας Studio 2015, Θέατρο Θησείον 2016

“H ιστορία του Κοντορεβυθούλη αλλιώς”- Ομάδα Τσόκαρα,  Κινητήρας Studio, 2014

“Η τάρτα ανήκει στις μύγες της” (χορός) – Ora pro nobis, Θέατρο Φούρνος, 2012

“Ακούς τη γιορτή;” – Ομάδα Τσόκαρα, διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου της Αθήνας,2012

“Οίκοι Ανοχής” – Ομάδα Επτά, Bios, 2012

“Μαμά Ελλάδα” (1&2) – AbOvo, Θέατρο του Ήλιου / Θέατρο Χώρα, 2010

“Εσύ και τα σύννεφά σου” – Μ. Βαρδάκα, Αγγέλων Βήμα, 2009

Music Links:

Piano composition (live video):    https://youtu.be/Yi__LJ5KWgs?si=3_DorOBEORIvE26z

“Κάτω Εαυτός” απόσπασμα (live video):   https://youtu.be/XSlSv0spp0U?si=Z7FKT0B9Uy_u_LB1

“Ο Κανίβαλος” (promo video): https://youtu.be/K8n4tWAjd8Q?si=wSvB7UPmjte5PGU5

Live looping with the voice of M. Sachtouris:   https://thanoskosmidis.bandcamp.com/track/–8

Akapela Choir recording: https://thanoskosmidis.bandcamp.com/track/–16

Experimental rembetiko song:    https://thanoskosmidis.bandcamp.com/track/skoteina-pelagi

https://thanoskosmidis.bandcamp.com