TOP

“ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ” -1 ΕΩΣ 3/4/22 ΣΤΟ METROPOLITAN THE URBAN THEATER

Στη Θεσσαλονίκη το «Να σου πω μια ιστορία»

του Χόρχε Μπουκάι

Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία

του Δημήτρη Πλειώνη στο Metropolitan The Urban Theater

Η παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Πλειώνη, μετά την αμείωτη επιτυχία και την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό της πρωτεύουσας σημειώνοντας διαδοχικά sold-out, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Metropolitan The Urban Theater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη) στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2022.

Το διεθνές μπεστ σέλερ του Χόρχε Μπουκάι, μεταφέρεται στη σκηνή σε μια παράσταση εμπειρία, αφού ο θεατής είναι μέρος μιας απρόσμενης συνεδρίας. 

Η υπόθεση; Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή–που τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, μια βαθιά ανθρώπινη αλληγορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του.  

Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί  να κάνει το κοινό συνένοχο. 

Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται, οι ρόλοι ανατρέπονται. Οι ιστορίες ζωντανεύουν γλαφυρά, ενώ ηθοποιοί και θεατές γίνονται αμοιβαία κομμάτι μιας ιδιάζουσας και απρόοπτης «θεραπείας».

Ο Δημήτρης Πλειώνης που σκηνοθετεί γράφει σε σημείωμά του για ην παράσταση: «Ο Χόρχε Μπουκάι στηρίζει το ψυχοθεραπευτικό του έργο, όπως και τη συγγραφή του του βιβλίου «Να σου πω μια ιστορία», στη μέθοδο Gestalt, η οποία ασχολείται με το τώρα και ο θεραπευόμενος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του ερχόμενος πιο κοντά στην αυτογνωσία. Η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της ομότιτλης παράστασης αποτελεί απόρροια μιας βαθύτερης προσωπικής ανάγκης και υιοθετεί την ίδια τεχνική (…). Η επιδίωξη είναι το μοίρασμα, η συμμετοχή του κοινού, ώστε οι θεατές να γίνονται μέρος της θεατρικής πράξης με μια μυητική διαδικασία σε ό,τι δύναται να εκτυλιχθεί μέσα στον κλειστό χώρο μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας. Οι 15 επιλεγμένες ιστορίες, με την απλότητα της γραφής του Χόρχε Μπουκάι που όλους μας αγγίζει, μετουσιώνονται από τους ηθοποιούς μέσω των αυτοσχεδιασμών και ζωντανεύουν επί σκηνής. Σε αυτές, όλοι μας βλέπουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας: την ενοχή, το ψέμα, τον θάνατο, τις δυσκολίες που μας ζορίζουν, τη συμφιλίωση με εμάς και τους άλλους, τη συγχώρεση. Η θεραπεία της ψυχής είναι ένα δώρο. Ένα δώρο που αξίζει να δοκιμάσουμε ή να προσπαθήσουμε. Ένα δώρο που μπορεί να μας εξελίξει, δίνοντάς μας το έναυσμα να κοιτάξουμε και να δούμε μέσα στον εαυτό μας».

Συντελεστές

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης 

Σκηνικά /Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Μουσική: Νάσσος Σωπύλης 

Κινησιολογία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου  

Ψυχολόγος/Δραματουργός: Μαρία Μπρανίδου 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δημητρακοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Μαλαματένια Γκότση

Στέλιος Ξανθουδάκης

Δώρα Χουρσανίδου

Δημήτρης Πλειώνης 

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το ΥΠΠΟ.

Παραστάσεις:

Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Απριλίου στις 21.00, Κυριακή 3 Απριλίου στις 20.00.

Διάρκεια: 75 λεπτά

Εισιτήρια:  από 12 ευρώ.

Προπώληση από viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/na-sou-po-mia-istoria-tou-chorche-boukai-skg/)

Πληροφορίες: Metropolitan (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη) ώρες 10.30-13.30, Τηλέφωνο: 2311-284773.

Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Χορηγοί επικοινωνίας:

FM100, TV100, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Makthes.gr, Κοσμοράδιο 95,1, Radio More 103, Kulturosupa.gr, Thesstoday.gr, GrTimes.gr, Tetragwno.gr, Artic.gr, Thes.gr, Τhessculture.gr, φιλμ νουάρ, Lavart.gr, Τύπος Θεσσαλονίκης, TyposThes.gr.

Έγραψαν για την παράσταση

«Η σχέση του θεάτρου με την ψυχανάλυση είναι μακρόχρονη και μάλιστα τον τελευταίο καιρό αναθερμάνθηκε στην Ελλάδα, είτε μέσα από μέσα από την αναλυτική προσέγγιση των ψυχικών διαδικασιών των χαρακτήρων, είτε ως θεματική, είτε ακόμα και στην εφαρμογή της θεατρικής πράξης, καταργώντας τα όρια ανάμεσα σε ηθοποιούς/θεραπευόμενους και κοινό και βάζοντας το θεατή σε μια διαδικασία αυτοανάλυσης. Η ομάδα Τόπι, θέλοντας να μιλήσει για το θέμα της ωρίμανσης και της συνειδητότητας, αναπαριστά μια συνεδρία με τη μέθοδο Γκεστάλτ. Οι προσωπικές τοποθετήσεις του θεραπευόμενου, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Πλειώνης, αναλύονται από τον πολύ ταιριαστό στο ρόλο του ψυχοθεραπευτή Στέλιο Ξανθουδάκη, με οδηγό τις διδακτικές ιστορίες-παραβολές που περιέχει το κείμενο του Αργεντινού ψυχολόγου και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι “Να σου πω μια ιστορία”. Ο λόγος που εκφέρουν οι δύο άνδρες ηθοποιοί και οι Μαλαματένια Γκότση και Δώρα Χουρσανίδου, απλός και κατανοητός, σαν να ακούμε τη διήγηση ενός παραμυθιού, αλλά και οι μέθοδοι του physical theater που υιοθετούν, μετατρέπουν τα ψυχολογικά τοπία σε θεατρικές εικόνες, ελαφραίνοντας την επίγευση της παράστασης και αποτυπώνοντας με ενδιαφέροντα τρόπο το σημείο στο οποίο διασταυρώνονται η θεατρική τέχνη και η τέχνη του ασυνειδήτου.», athinorama.gr