TOP

“ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ” στο Θεατρο Αμαλια

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ με την Μαρία Καραβία,

στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη,

στις 20, 21, 22 Ιανουαρίου 2023, ώρα 21:00.

Ένα έργο ενάντια στην βία κατά των γυναικών, βασισμένο στο βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη, Οι Άγγελοι των Λυγμών, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, κάνει πρεμιέρα,

Θεατρική επεξεργασία:

Μαρία Καραβία

Πρωταγωνιστούν

Μαρία Καραβία, Βάσω Ζήσου(τσέλο), Σπύρος Σούφης, Μιχαήλ Πάρτης, Δέσποινα Κουσενίδου, Βίκη Φανέλη, Αναστασία Καλεάδου.

ΘΕΜΑ

Αναφέρεται στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών σε μια εποχή βίας και πολέμου όπως αυτή της γερμανικής κατοχής, αλλά και τα μετέπειτα χρόνια, όταν ο ελληνισμός προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του, και να ξεχάσει τις ανοιχτές πληγές.

Η βία και η κακοποίηση των γυναικών κάθε ηλικίας, τάξης, μόρφωσης και εισοδήματος αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει διαχρονική και παγκόσμια διάσταση.

Και η Τέχνη έχει το προνόμιο να διαισθάνεται, καταγράφει, αναδεικνύει και καταγγέλλει, με μοναδικό τρόπο, κοινωνικά φαινόμενα που αφορούν στη ζωή και στις σχέσεις των ανθρώπων. 

Η δράση ξεκινά τον τελευταίο χρόνο της γερμανικής κατοχής, όταν οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν το λιμάνι του Πειραιά και τα καράβια των Γερμανών με τα αμπάρια γεμάτα δυναμίτη ανατινάζονται στον αέρα. Φωτιά και καπνοί γεμίζουν τους δρόμους στο λιμάνι … Παντού θάνατος.

Σε κάποιο στενό, μια καινούργια ζωή ανατέλλει.

Μια γυναίκα γεννάει, κατάμονη στη μέση του δρόμου, κάτω από βροχή σίδερα και λαμαρίνες… Ένα κορίτσι έρχεται στη ζωή, που οι μοίρες διαγράψανε το δικό του σκληρό μέλλον! Μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο και δέχεται τη σεξουαλική βία από παιδί, στο  χώρο που η μάνα κατά την διάρκεια του πολέμου, το εμπιστεύτηκε μωρό λίγων ωρών, και πίστευε πως είναι ασφαλή.

Η μοίρα της, ίδια με της μάνας που δέχτηκε βιασμό και βία μέσα στο ίδιο της το σπίτι, χρόνια πριν από τον ίδιο άνθρωπο. Ίδια ζωή, μάνας και κόρης, που αγνοούν η μια την ύπαρξη της άλλης  και αποζητούν με λαχτάρα τη συνάντηση τους.  Θα βρεθούν κάτω από τραγικές συνθήκες, με αφορμή ενός μεγάλου έρωτα!

Παρελθόν και παρόν  συναντώνται και εναλλάσσονται στα απόκρυφα του μυαλού της ηρωίδας, χωρίς λογική μα με απόλυτη ακρίβεια και  

…να γινότανε λέει ένας χαλασμός κι η γη να αναποδογύριζε, τα πάνω κάτω, όπως μια κλεψύδρα που μετράει το χρόνο και πάλι από την αρχή και μετά από εκατομμύρια χρόνια με όλη αυτή την επίγνωση να ξαναζήσουμε. Αθώοι από κάθε ενοχή κι από τόσο άδικο…

Εμείς οι Άγγελοι της ζωής! Εμείς οι Άγγελοι των λυγμών!

Τιμές Εισιτηρίων:  15 Ευρώ Γενική Είσοδος –  13 Ευρώ Μειωμένο (Ανέργων , Φοιτητών)

Παραστάσεις:

Παρασκευή 20 , Σάββατο 21 και Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 21:00

Προπώληση : Ταμείο Θεάτρου Αμαλία

Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71

Καθημερινά: 10:30 – 14:30 & 17:30 – 21:30

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2310 842 509

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, ηθοποιός-σκηνοθέτις. Καλλιτεχνική Δ/ντρια Θεάτρου.

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Απόφοιτος της της Σχολής Θεάτρου του Γιώργου Θεοδοσιάδη στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με γνωστούς ηθοποιούς (Ντίνο Ηλιόπουλο, Τζένη Καρέζη- Κώστα Καζάκο, Λάκη Λαζόπουλο, Άγγελο Αντωνόπουλο, Κ. Βουτσά, Γ. Κωνσταντίνου, Γ. Μεσάλα, Δάνη Κατρανίδη, Κώστα Αρζόγλου, κλπ.). Έκανε εμφανίσεις στην τηλεόραση, κινηματογράφο και παρουσιάσεις στην κρατική ραδιοφωνία με θεατρικές, μουσικές και άλλες εκπομπές.

Το 1990 εγκαταστάθηκε στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Ίδρυσε το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ, ανεβάζοντας για 20 συνεχή χρόνια, ως επί το πλείστον ελληνικά έργα του μοντέρνου και κλασικού ρεπερτορίου («Οι κουραμπιέδες“ του Γιώργη Χασσάπογλου..

„Ηλέκτρα» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Λυσιστράτη“ του Αριστοφάνη. „Μήδεια“ του Ευριπίδη. „Τραγουδώντας στο Αιγαίο“, μουσική παράσταση. „Η Άννα που περπατά στα σύννεφα“ του Μάκη Αντωνόπουλου, κλπ.

Κι από το ξένο ρεπερτόριο τη ΓΕΡΜΑ του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Επίσης, λογοτεχνικές μουσικές παραστάσεις αφιερωμένες σε έλληνες ποιητές

(Κ. Καβάφη, Γιάννη Ρίτσο, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη).   

Για την προσφορά της για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και θεάτρου στην Γερμανία, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Γερμανίας, την Ελληνική Κοινότητα του Βούπερταλ και πρόσφατα από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Τ.Α.Σ.Ε.Η.)

Υπήρξε Μέλος της Παγκόσμιας 11μελούς Επιτροπής του Δικτύου Πολιτισμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού(Σ.Α.Ε.)

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, μεταφέρει την κύρια δραστηριότητά της  στην Καβάλα και με πρωτοβουλία της, η «ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ» την οποία η ίδια ίδρυσε  το 2001 με στόχο τη συνεργασία και της καλλιτεχνικές ανταλλαγές με το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ, αρχίζει δραστηριότητες  στην Αν. Μακεδονία / Θράκη.

Σποραδικά στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 2014-15,  διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.