TOP

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ/ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ/ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Προσωπική συμφωνία

Του Ρόναλντ Χάργουντ

Θέατρο Κολοσσαίον

Νικήτας Τσακίρογλου- Χρήστος Βαλαβανίδης- Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Τις καλύτερες εντυπώσεις αφήνει και στη Θεσσαλονίκη η παράσταση «Προσωπική Συμφωνία» που συνεχίζεται έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο θέατρο Κολοσσαίον. Το ρεσιτάλ ερμηνείας, η μοναδική μουσική, η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια ενθουσιάζουν τους θεατές, οι οποίοι επιβραβεύουν, κάθε βράδυ το θίασο, με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Το βραβευμένο έργο «Προσωπική συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, πέτυχε 150 sold out παραστάσεις στο «Από Μηχανής Θέατρο», στην Αθήνα και τώρα κερδίζει και το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Στους κεντρικούς ρόλους οι Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Έγραψαν για την παράσταση

Κώστας Γεωργουσόπουλος/ ΤΑ ΝΕΑ/: «….. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς δίδαξε ρόλους, φώτισε αντιδράσεις, προσέγγισε συνειδήσεις και πέτυχε να μας συγκλονίσει με τα διλήμματα της ύπαρξης. Σκηνικά – κοστούμια (Αθανασιάδου – Σπερελάκη), μουσική (Κατσιβέλης), φωτισμοί (Αγιαννίτης) άψογα. Έξοχη η κίνηση που δίδαξε η Λιατσεβίρη. Ο Νικήτας Τσακίρογλου μάθημα λιτότητας, ουσίας μιμήσεως και άψογου ρυθμού του λόγου. Μεγάλη υποκριτική. Ο Χρ. Βαλαβανίδης άψογος, απλός και ουσιαστικά ανθρώπινος. Ο Μπουρδούμης συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Ηθοποιός κύρους με έξοχους ρυθμούς και αξιόλογη κίνηση. Η Αννα Ελεφάντη: αποκάλυψη. Δείτε πώς μια ηθοποιός μπορεί να φτάσει να υποδυθεί την ψυχική στέρνα… με θέρμη. Ισόρροπα μιμήθηκαν χαρακτήρες Μαρούσκα, Παναγιωτοπούλου και Γουρζουλίδης……»

Βασίλης Νάτσιος/ cosmopoliti.com: «… Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς έστησε μια δύσκολη παράσταση που όμως ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό θεατή, με βασικό “όπλο” την αξιοπρέπεια. Σκηνοθέτησε την Προσωπική Συμφωνία σαν ένα κονσέρτο για πιάνο, όπου φέρνει μαζί τη χορωδία και τους σολίστ φωνής στο τέλος, ώστε να κορυφωθεί το φινάλε. Για να πετύχει την τέλεια αρμονική ενορχήστρωση, πήρε τρεις γενιές πρωταγωνιστών, όπου η πολύ καλή χημεία μεταξύ τους, αποτέλεσε -πέρα από τη σκληρή δουλειά που είναι φανερό ότι έγινε- ένα από τα θετικά στοιχεία για την επιτυχία αυτής της παράστασης. Ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης καταθέτουν ερμηνείες που αξίζει να έχετε δει.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι εξαιρετικός. Μαγεύει με την ερμηνεία του μέσα από μια διακριτικότητα και ανεπαίσθητη παραλλαγή, στην έκφραση, στην κίνηση και στον τόνο της φωνής του. Ο Χρήστος Βαλαβανίδης εντυπωσιάζει με την αμεσότητά του και την ποικιλία των αντιδράσεών του από το κωμικό στο άφατο τραγικό. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο ρόλο του Ταγματάρχη, πέτυχε το σκοπό του με την ερμηνεία του: να κάνει το κοινό να τον συμπαθεί και να τον μισεί μαζί. Ειδικά στη σκηνή που καταφέρνει να κυλίσει ένα δάκρυ από τα μάτια του, είναι συγκλονιστικός. Ο ρόλος του Ταγματάρχη είναι από τις καλύτερες ερμηνείες του στο θέατρο. Το θίασο ολοκληρώνουν η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου-σε μία από τις καλές της θεατρικές εμφανίσεις της, συγκινητική και δυνατή ερμηνευτικά-, η Άννα Ελεφάντη ως γραμματέας, εύθραστη και έντονη ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Γουρζουλίδης ως βοηθός δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία και στους ρόλους των φαντάρων ο Κώστας Κουτρούλης και ο Δημήτρης Μπούρας. Στα συν η μετάφραση της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά –κοστούμια της Αγγελικής Αθανασιάδου και της Λήδας Σπερελάκη και η μουσική από τον Παύλο Κατσιβέλη. Το ζητούμενο σε πολλές παραστάσεις είναι η ενεργοποίηση της σκέψης και των συναισθημάτων. Η Προσωπική Συμφωνία είναι μία τέτοια παράσταση….»

Μαρία Κρύου/ Αθηνόραμα: «…. Ανθρώπινος, γλυκόπικρος και συγκινητικός ο Νικήτας Τσακίρογλου, με φοβερή απλότητα και ειλικρίνεια, «υπερασπίζεται» τα ιδανικά του χαρακτήρα που ερμηνεύει, μας πείθει για την οπτική με την οποία ο Βίλχελμ Φούρτβενγκλερ βλέπει τα πράγματα: ότι η τέχνη μπορεί, ακόμη και στην πλέον μισαλλόδοξη καθημερινότητα, να προσφέρει ομορφιά, ευτυχία και προσωπικούς καλλιτεχνικούς θριάμβους. Ο Δημήτρης Μυλωνάς, διατηρώντας την αφήγηση σε υψηλούς ρυθμούς, υπερασπίζεται την αγωνία και τις συναισθηματικές εντάσεις του έργου, μετατρέπει τη σκηνή σε πεδίο εκδήλωσης και κατάδειξης ατομικών και συλλογικών αντιφάσεων, ενεργοποιώντας εν τέλει το μηχανισμό σκέψης του θεατή…..»

Πίτσα Στασινοπούλου, Κουλτουρόσουπα: «Ένα βασικό κριτήριο που ορίζει την ποιότητα μιας παράστασης είναι αν κατάφερε να επηρεάσει το συναίσθημα και το πνεύμα του θεατή ή τον άφησε ανέγγιχτο- όπως μπήκε έτσι ακριβώς βγήκε… Όταν λοιπόν φεύγεις από την αίθουσα και το μυαλό σου τριβελίζουν σκέψεις, ερωτήματα, προβληματισμοί που σου γέννησαν τα πάθη των ηρώων και τα αποθηκεύεις προσεκτικά για περαιτέρω επεξεργασία, σημαίνει ότι η παράσταση πέτυχε τον υψηλό θεατρικό της στόχο. Κατάφερε, πέρα από συναισθηματικά, να αγγίξει εγκεφαλικά κι αυτό είναι σαφώς δυσκολότερο στοίχημα. Ο λόγος για την παράσταση «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, που παρακολουθήσαμε στο θέατρο Κολοσσαίον…»

Κατερίνα Νικολάου, Thinkfree.gr: «…Μία εξαιρετική παράσταση παίζεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ. Το έργο βασίζεται στα ημερολόγια του κορυφαίου μαέστρου Βίλχεμ Φούρτβενγκλερ, ο οποίος κατηγορήθηκε ως «συμπαθών» του ναζιστικού καθεστώτος. Τον Φούρτβενγκλερ υποδύεται ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος αφενός δίνει μαθήματα υποκριτικής «μιλώντας» απλώς και με ένα μόλις τίναγμα του ρούχου του, αφετέρου εκφράζει το δικό του πολιτικό μανιφέστο και ίσως «απαντά» σε κατά καιρούς κατηγορίες που έχει δεχθεί. Το έργο, βαθιά πολιτικό, καταπιάνεται με το αιώνιο δίλημμα «τέχνη για την τέχνη» vs στρατευμένης τέχνης. Τον διεθνούς φήμης μαέστρο ανακρίνει χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και σαφώς αποφασισμένος να τον ενοχοποιήσει ο λαϊκής κουλτούρας Αμερικανός ταγματάρχης Άρνολντ τον οποίο ενσαρκώνει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Ένας Μπουρδούμης εντελώς διαφορετικός από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει, σε έναν ρόλο που τον ανεβάζει στην ερμηνευτική κλίμακα και είναι πολύ θετική η εξέλιξή του μέσω αυτού….»

Νεφέλη Παπαθανασίου/ kallitexnes.gr: «…. Από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, η παράσταση αυτή υπήρξε αριστουργηματική…..»

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=y4ur3axzzNk

Υπόθεση

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδαμινά μόλο ταύτα, τα επιχειρήματα του Φουρτβένγκλερ σχετικά με τη «διατήρηση της Γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών», συγκρούονται με τις ανεξίτηλες μνήμες του Ταγματάρχη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς. O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης είναι ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, προδίδει κρυφές πτυχές του μαέστρου.

Στην Προσωπική συμφωνία η δράση συμβαίνει σε ένα τοπίο από ερείπια. Διόλου τυχαία. Γιατί εκτός από τα ορατά ερείπια του πολέμου, των βομβαρδισμών, υπάρχουν κι εκείνα τα βαθιά ριζωμένα στις ψυχές των ανθρώπων, αποτέλεσμα ενός άλλου «πολέμου» εσωτερικού, υπαρξιακού. Τα πρόσωπα στέκονται στα ορατά ερείπια για να μιλήσουν τη δική τους ιστορία, ιστορία-ψηφιδωτό της «μεγάλης» Ιστορίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν και να επουλώσουν τις ψυχικές τους πληγές. Αυτές οι «μικρές» ιστορίες είναι που θα φωτίσουν στα μάτια μας τη «μεγάλη» Ιστορία για να μας επιτρέψουν τελικά και τη δική μας προσωπική εμπλοκή σε γεγονότα του παρελθόντος τα οποία αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, φωτίζουν πρακτικές του μέλλοντος.

Το έργο Προσωπική συμφωνία (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ (συγγραφέα του επίσης βραβευμένου έργου The dresser), γράφτηκε το 1995 και βασίζεται σε πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στην Αγγλία, στο Minerva Theatre του Τσίτσεστερ σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ. Για την ερμηνεία του μαέστρου ο Ντάνιελ Μάσεϊ απέσπασε το βραβείο Laurence Olivier Award for Best Actor ενώ το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Laurence Olivier Award for Best New Play. Το 2001 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε διασκευή του ίδιου του συγγραφέα, σκηνοθεσία του Ούγγρου Ίστβαν Σάμπο και με τον Χάρβευ Καϊτέλ στο ρόλο του ανακριτή Άρνολντ.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αθανασία Α. Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά- Κοστούμια: Αγγελική Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη.

Μουσική Επιμέλεια/ Σύνθεση: Παύλος Κατσιβέλης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Καρανικόλας

Παίζουν:

Νικήτας Τσακίρογλου: Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ

Χρήστος Βαλαβανίδης: Χέλμουτ Ρόντε

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Ταγματάρχης Άρνολντ

Άννα Ελεφάντη: Έμμυ Στράουμπε

Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: Ταμάρα Ζαχς

Παναγιώτης Γουρζουλίδης: Υπολοχαγός Ντέιβιντ Γουίλς

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, 19.00

Πρόγραμμα Παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00, Κυριακή: 20.00

Κολοσσαίον: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, τηλ.: 2310- 834996

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος Α ζώνη: 25€. Γενική είσοδος Β ζώνη: 20€. Φοιτητικό- ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών: 18€. Εξώστης: 16€.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-kolosseon/prosopiki-symfonia/,θέατρο Κολοσσαίον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, τηλ.: 2310- 834996), θέατρο Αυλαία (Πλ. Χ.Α.Ν.Θ. τηλ.: 231- 023 0013)

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.