TOP

«Random Magnetic Moment» ‘’Εκμηδενιζοντας τις αποστασεις’’

Η ομάδα παραστατικών τεχνών

«Random Magnetic Moment»

‘’Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις’’

Παρουσιάζει ένα Site specific project

σε εξωτερικούς, δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους, της Θεσσαλονίκης.

στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου στις 18:00

 Site specific performance

 Με αφορμή να έρθει πιο κοντά το ευρύ κοινό στην τέχνη και ειδικότερα σε ένα γεφύρωμα τριών διαφορετικών μορφών της, του χορού, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, προτείνεται ένα κοινό έδαφος, ο εξωτερικός – δημόσιος χώρος, και μια κοινή συνθήκη, η άμεση σύνθεση, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν και να δημιουργηθούν έξω από τα συνηθισμένα τους πλαίσια. Έτσι, ο ίδιος ο καλλιτέχνης συνυπάρχει την ίδια στιγμή και ζητείται να επικοινωνήσει την τέχνη του, τόσο με τους άλλους συμμετέχοντες, όσο και με τον απλό περαστικό, σε μια κατάσταση επιρροής από το εξωτερικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια εμπειρία πολυφωνικής μορφής έκφρασης που είναι προσβάσιμη σε όλους. Μια παράσταση χορού, μια συναυλία, μια έκθεση ζωγραφικής δίνουν διαφορετική αίσθηση στο κοινό τους. Τι θα συμβεί όταν όλα αυτά ενωθούν και βγουν από το συνηθισμένο και αναμενόμενο χώρο τους; Τι αντίδραση θα προκαλέσουν; Τρεις  χορεύτριες, ένας μουσικός και ένας ζωγράφος, συνθέτουν στιγμιαία με αφετηρία τρεις διαφορετικές πλατείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Με άξονα την καθημερινή χρήση των πλατειών αυτών, δηλαδή την Αψίδα του Γαλέριου ως σημείο σύντομης συνάντησης (ραντεβού), της πλατείας Ναυαρίνου ως μέρος για παρέα και κουβέντα και της πλατείας Αριστοτέλους ως σημείο έναρξης πολιτικών διαδηλώσεων, οι περφορμερ σωματοποιούν αυτήν την χρήση μέσα από την κίνηση, τον ήχο, την φωνή και τον καμβά αλλάζοντας συγχρόνως και τη συνηθισμένη τους μορφή. Μια δράση που αποσκοπεί να έχει προσβασιμότητα σε όλους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, ηλικίας, φύλου και προτιμήσεων, φέρνοντας και τον κόσμο και τους συμμετέχοντες σε μια κατάσταση αλληλεπίδρασης έξω από τα καθιερωμένα.

Random Magnetic Moment

Η ομάδα παραστατικών τεχνών Random Magnetic Moment, με έδρα την Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 από την Ευαγγελία Βασδάρη, την Δέσποινα Καπουλίτσα και την Αργυρώ Κουρλίτη. Με βασικό εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό στο πλαίσιο της σωματικής και κινητικής έρευνας, εξερευνά την άμεση χορευτική σύνθεση. Αναζητά δομικά εργαλεία και μεθόδους εστιάζοντας στην κίνηση καθεαυτή ως λειτουργική διαδικασία, αλλά και ως εκφραστική λειτουργία του σώματος. Με αφετηρία την τυχαία μαγνητική ροπή της γης που μπορεί να φέρει τα πάνω– κάτω, μετατοπίζοντας τους πόλους της γης στο μαγνητικό της πεδίο, η Random Magnetic Moment ερευνά τις “μαγνητικές” στιγμές που προκύπτουν στο πλαίσιο της τυχαιότητας, ενώ συνθέτει χορό σε πραγματικό χρόνο. Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον χωροχρόνο παρατηρούμε πώς μια τυχαία αλλαγή σε μη προσδιορισμένο χρόνο μπορεί να μετατοπίσει την δράση σε κάτι καινούριο η να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις μη προγραμματισμένες. Τι συμβαίνει άραγε μετά από μια τέτοια μετακίνηση; Είμαστε προετοιμασμένοι να την κατανοήσουμε, να την δεχτούμε και να την υποστηρίξουμε; Και αν όχι πόσος χρόνος θα χρειαστεί και πόσες αναταράξεις θα συμβούν μέχρι να οργανωθεί και πάλι όλο το σύστημα;

Η ομάδα έχει στη δράση της μια παραγωγή στο πλαίσιο του 5ο φεστιβάλ Δάσους, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, με το έργο ‘Watching me watching you’.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Random Magnetic Moment

Φωτογραφίες: Celia Lou

Promo video: Σάββας Κατιρτζίδης

Σχεδιασμός εντύπων: Βαγγέλης Σιώπης

Παραγωγή: Random Magnetic Moment

Καλλιτέχνες

Χορός: Ευαγγελία Βασδάρη, Δέσποινα Καπουλίτσα

Χορός – Φωνή: Αργυρώ Κουρλίτη

Μουσική: Αδάμ Σιάγας

Ζωγραφική: Νάσος Χαλκίδης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

18/10/2019 στην Αψίδα του Γαλέριου, στις 18:00

19/10/2019 στην  Πλατεία Ναυαρίνου , στις 18:00

20/10/2019 και στην Πλατεία Αριστοτέλους, στις 18:00


Διάρκεια παράστασης

45’ λεπτά

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ