ΣΙΑΡΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ»
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Η γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός, Θεοδώρα Σιάρκου μίλησε στον Ευθύμιο Ιωαννίδη του Thessculture.gr για την παράσταση «Αταίριαστο ζευγάρι» του σπουδαίου Νιλ Σάιμον το οποίο ανεβαίνει σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης!
Πότε πρωτοήλθες σε επαφή με το θέατρο, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της Τέχνης;
Η πρώτη μου επαφή ήταν στις σχολικές παραστάσεις! Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές με παρότρυναν με θέρμη να ασχοληθώ με το θέατρο, οι δικοί μου με υποστήριξαν απόλυτα και από κει και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους: Αποφοίτησα από το Εθνικό το 1995 και από τότε έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην υποκριτική και την οικογένειά μου.
Πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Αταίριαστο ζευγάρι». Γραμμένο το 1965, το έργο του Nιλ Σάιμον εν έτει 2023 φαντάζει τρομερά επίκαιρο. Τι είναι αυτό θα έλεγες που το κρατάει «ζωντανό» μέχρι σήμερα;
Αυτό το έργο πάντα θα είναι επίκαιρο καθώς μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι πάντως ακόμα πιο σημαντικό το μήνυμά του στις μέρες μας, καθώς οι διαπροσωπικές σχέσεις φαίνεται να περνούν μια σκληρή δοκιμασία. Υπάρχει μια πάλη ανάμεσα στην ατομικότητα και τη συλλογικότητα, μια δυσκολία στην αγάπη, μια ιδιότυπη κατ’ επιλογήν μοναξιά και το έργο του Σάιμον έχει εντοπίσει τον πυρήνα αυτής της πάλης, που είναι ο κόπος και οι συμβιβασμοί που πρέπει όλοι να κάνουμε για να κρατήσουμε κοντά μας τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Έκδηλο μήνυμα της παράστασης, η οποία βρίθει μεταξύ άλλων από ποικίλα λανθάνοντα μηνύματα, είναι το φαινόμενο της μοναξιάς από την οπτική του ανθρώπου. Ποιο στοιχείο της παράστασης σε έχει αγγίξει προσωπικά πιο πολύ;
Αυτό που μου μένει περισσότερο είναι το πόσα διαφορετικά πρόσωπα μπορεί να έχει η μοναξιά. Η ουσία της είναι η έλλειψη ενός ή περισσότερων ανθρώπων με τους οποίους θα μπορούσαμε να συμβιβαστούμε παράλληλα, να κάνουμε αμοιβαίες θυσίες και να καταφέρουμε να είμαστε «μαζί» και όχι «δίπλα». Θέλει κόπο το «μαζί» και αυτό κρατάω πιο πολύ από το σπουδαίο κείμενο του Νιλ Σάιμον αλλά και από την παράσταση, όπως επέλεξε να την προσεγγίσει ο σκηνοθέτης μας, ο Λευτέρης Πλασκοβίτης! Και αυτό κρατάω και από τη συνεργασία μου – για πρώτη φορά – με τη Μαριάνθη Σοντάκη, έναν άνθρωπο γενναιόδωρο εντός και εκτός σκηνής. Είναι η ιδανική παρτενέρ για αυτό το «μαζί», κι ας υποδυόμαστε στο σανίδι ένα Αταίριαστο Ζευγάρι.
Ο σκηνοθέτης επέλεξε τη γυναικεία εκδοχή του. Αν σου δινόταν αλήθεια η ευκαιρία να γνωρίσεις την ηρωίδα που υποδύεσαι τι θα της εξέφραζες;
Θα της έλεγα ότι θαυμάζω την ανεξαρτησία της και το δυναμισμό της, τη διάθεσή της να προσφέρει και την ανιδιοτέλειά της. Θα τη «μάλωνα» για την ανοργανωσιά και την αταξία της, που είναι πολύ κόντρα στη δική μου ιδιοσυγκρασία. Τέλος, θα της έλεγα μπράβο που δεν είναι πρόθυμη (ίσως) να θυσιάσει τα πάντα και να χάσει τελείως τον εαυτό της για να υπάρξει κάπου. Είναι μια γυναίκα που ψάχνει την ισορροπία και θα της έλεγα πόσο πολύ μου ταιριάζει και πόσο λειτουργεί και μέσα μου αυτή της η αναζήτηση.
Η παράσταση προσπαθεί επί της ουσίας να προβληματίσει τον θεατή και να τον ωθήσει να αναλογιστεί τι είναι τελικά αυτό που αξίζει στη ζωή. Η τέχνη και πιο συγκεκριμένα το θέατρο πιστεύεις πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αφυπνίσει συνειδήσεις;
Η παράσταση προσπαθεί να προβληματίσει τον θεατή αλλά προσπαθεί – επιτυχώς – και να τον διασκεδάσει. Το θέατρο μπορεί οπωσδήποτε να αλλάξει τον κόσμο αλλά όχι με τρόπο διδακτικό. Πρέπει πρώτα να ψυχαγωγηθεί ο θεατής για να πάρει τα μηνύματα που είναι κάθε φορά έτοιμος να λάβει από μια παράσταση. Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε την αλήθεια μας για να πετύχουμε και τα δύο. Από εκεί και πέρα ο κάθε θεατής επιλέγει αν θα κινητοποιηθεί στη ζωή του από κάτι που του προσφέρει η Τέχνη γενικά και το Θέατρο ειδικότερα.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα, αν δεν έχεις αντίρρηση να χαριτώσεις τους αναγνώστες μας με μια χρήσιμη συμβουλή που σου έδωσαν κάποτε και έχει ιδιαίτερη σημασία για εσένα.
Φυσικά. Έμαθα πάντα να βασίζομαι στις δυνάμεις μου και να κρατάω δίπλα μου μόνο τους ανθρώπους που μου κάνουν καλό και που με πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Να μαθαίνω, να αποδέχομαι και να αγαπώ τον εαυτό μου για να μπορώ να κάνω το ίδιο και με τους ανθρώπους της ζωής μου. Γενικά, και αυτή είναι η συμβουλή που πήρα και που μοιράζομαι, να επιδιώκω πρώτα να γνωρίζω τον εαυτό μου. Όλα τα άλλα, θα έρθουν…
Ευχαριστώ πολύ τη Σιάρκου Θεοδώρα για τη συνομιλία μας και της εύχομαι καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική της πορεία.
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.