ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΚΗ: «ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΜΕ»
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Υπάρχουν παραστάσεις που μοιάζουν με καθρέφτες· όχι απαραίτητα για να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι, αλλά όπως νιώθει τις νύχτες που δεν μιλάει κανείς. Το έργο «Ένας Καταπληκτικός Καταθλιπτικός» του Αντώνη Καλομοιράκη είναι μια τέτοια περίπτωση: μια εξομολόγηση στη σκηνή, μια σιωπηλή συμμαχία ανάμεσα στον ηθοποιό και τον θεατή, εκεί όπου το χιούμορ γίνεται σωσίβιο και η κατάθλιψη αποκτά πρόσωπο. Με αφορμή τη σκηνικη του μεταφορά στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρον Αθήναιον, μιλήσαμε με τον δημιουργό της για όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για το βάρος, το φως και τη θαυμαστή ικανότητα της ψυχής να επιβιώνει — ακόμα και όταν όλα δείχνουν χαμένα.
Ο Ευτύχης είναι ένας life coach που δίνει συμβουλές θετικής σκέψης, ενώ ο ίδιος παλεύει με τη θλίψη. Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του αντιφατικού χαρακτήρα;
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μια προσωπική παρατήρηση: το πόσο εύκολα κρύβουμε την αλήθεια μας πίσω από ρόλους και “μάσκες”, ειδικά όταν οι άλλοι περιμένουν από εμάς να είμαστε οι δυνατοί, οι αισιόδοξοι. Ο Ευτύχης είναι ακριβώς αυτό. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να “σώσει” τους άλλους, ενώ στην πραγματικότητα παλεύει να σώσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Η παράσταση συνδυάζει χιούμορ με βαθιά υπαρξιακά ζητήματα. Πώς καταφέρατε να ισορροπήσετε ανάμεσα στην κωμωδία και τη μελαγχολία;
Για μένα, το χιούμορ και η μελαγχολία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν ήθελα να κοροϊδέψω τον πόνο, αλλά να τον φωτίσω μέσα από το γέλιο, που πολλές φορές είναι και ο μόνος τρόπος να αντέξεις. Η ισορροπία βρέθηκε φυσικά μέσα από την αλήθεια του ήρωα: όσο ειλικρινής είναι με τη θλίψη του, τόσο αυθεντικό και το χιούμορ του.
Η ιστορία εκτυλίσσεται την παραμονή Χριστουγέννων, με τον Ευτύχη να σκέφτεται την αυτοκτονία. Τι ρόλο παίζει αυτή η χρονική στιγμή στην εξέλιξη της πλοκής;
Τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν μια περίοδος που σε “υποχρεώνει” να είσαι χαρούμενος. Αυτή η αντίφαση, το ότι κάποιος νιώθει εντελώς μόνος και δυστυχισμένος την πιο «γιορτινή» μέρα του χρόνου ήταν για μένα πολύ δυνατό υλικό για να αναδείξω τη μοναξιά και το κενό που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωταψίες.
Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που επιδιώκετε να μεταδώσετε στο κοινό μέσω αυτής της παράστασης;
Ότι είναι εντάξει να μην είσαι καλά. Ότι δε χρειάζεται να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε για να αγαπηθούμε. Και ότι ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει πάντα χώρος για λίγο φως! Έστω και αν πρέπει να το ψάξεις πολύ για να το βρεις.
Πώς ανταποκρίνεται το κοινό στην παράσταση; Υπάρχουν στιγμές που σας έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που βλέπω ανθρώπους να γελάνε και να κλαίνε σχεδόν ταυτόχρονα, νιώθω μια απίστευτη σύνδεση μαζί τους. Ιδιαίτερα με αγγίζει όταν μετά την παράσταση έρχονται άγνωστοι και μου λένε «Είδα κάτι δικό μου μέσα στον Ευτύχη». Αυτές οι στιγμές είναι που μου υπενθυμίζουν γιατί κάνω θέατρο.
Η σκηνοθεσία της Έφης Δράκου συμβάλλει σημαντικά στην ατμόσφαιρα του έργου. Πώς συνεργαστήκατε για να αποδώσετε την επιθυμητή διάθεση;
Με την Έφη Δράκου δουλέψαμε με πολύ σεβασμό στην εσωτερική διαδρομή του ήρωα. Θέλαμε κάθε σκηνή να πατάει στην αλήθεια, ακόμα και μέσα από την υπερβολή. Η μουσική μπήκε σαν μια δεύτερη φωνή του Ευτύχη, σαν οι σκέψεις του να παίρνουν ήχο και ρυθμό. Ήταν μια συνεργασία με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη.

Ο τίτλος «Ένας Καταπληκτικός Καταθλιπτικός» είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Ποια είναι η σημασία του και πώς αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο της παράστασης;
Ήθελα ο τίτλος να κουβαλά μέσα του την ειρωνεία αλλά και την τρυφερότητα της ιστορίας. Ο Ευτύχης προσπαθεί να είναι “καταπληκτικός” στα μάτια των άλλων, αλλά μέσα του νιώθει “καταθλιπτικός”. Αυτό το οξύμωρο αποτυπώνει ακριβώς τον διχασμό που ζει.
Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση του να παίζετε έναν χαρακτήρα που εσείς ο ίδιος έχετε δημιουργήσει;
Είναι πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Από τη μία, νιώθω τεράστια ελευθερία, γιατί γνωρίζω τον ήρωα σε βάθος. Από την άλλη, υπάρχει η παγίδα του να είμαι υπερβολικά προστατευτικός απέναντί του. Προσπαθώ κάθε φορά να βλέπω τον Ευτύχη σαν έναν άνθρωπο αληθινό, όχι σαν δημιούργημά μου.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας στον χώρο του θεάτρου; Υπάρχουν νέες ιδέες ή έργα στα σκαριά;
Έχω πάντα ιστορίες που σιγοβράζουν μέσα μου.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα θέλατε να κρατήσει το κοινό φεύγοντας από την παράσταση; Ποιο είναι το βασικό συναίσθημα ή σκέψη που επιδιώκετε να αφήσετε;
Θα ήθελα να φύγουν με μια αίσθηση ελπίδας. Ότι ακόμα κι αν κάποιος νιώθει μόνος ή “χαλασμένος”, δεν είναι ούτε μόνος ούτε χαλασμένος. Ότι η ευτυχία δεν είναι μόνιμη κατάσταση, είναι στιγμές. Και αυτές τις στιγμές αξίζει να τις αναζητούμε.
Ευχαριστώ τον Αντώνη Καλομοιράκη για την προσήνειά του και την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας!
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.

Ακολουθήστε μας
Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/@thessculture-b4p με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.