TOP

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑ 2 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

(Εθνικής Αμύνης 2, Τηλ. 2310 262051)

Παιδική σκηνή

Τα κλειδιά

για μια δυνατή ζωή

Της Νάνσυ Ντέιβις σε μετάφραση κ δραματουργική επεξεργασία
της Βαλιας Καράγιωργα

Με τη Νάντια Κοντογεώργη

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

11.00 πμ & 13.00 μμ

Μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις για παιδιά της φετινής σεζόν, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αριστοτέλειον  την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή, μια παράσταση όπου η Νάντια Κοντογεώργη συνδυάζει για πρώτη φορά το μουσικό θέατρο με την ψυχοθεραπευτική αφήγηση, και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς αλλά και στο «εσωτερικό παιδί» του καθενός από εμάς. 

Ο καλύτερος τρόπος για να σε ακούσει ένα παιδί είναι να του πεις ένα παραμύθι. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει γραφτεί και μελετηθεί επιστημονικά, για να προσφέρει ψυχοθεραπευτικά οφέλη, συνοδεύεται από ζωντανή κλασική μουσική και αποκτά θεατρική υπόσταση. Η τέχνη και τα εργαλεία του θεάτρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μεθόδους ψυχοθεραπείας, αντιθέτως όμως τα κλινικά εργαλεία παιδοψυχολογίας δεν έχουν αξιοποιηθεί στο θέατρο. Στην  πρωτότυπη αυτή παράσταση, η Νάντια Κοντογεώργη εμπνέεται από τις ιστορίες για παιδιά και ενήλικες από το γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας καταξιωμένης ψυχολόγου Νάνσυ Ντέιβις, Ph.D., TherapeuticStoriesthatTeachandHeal. Σύμφωνα με τις οδηγίες της συγγραφέως, οι ιστορίες αυτές απευθύνονται στο συναισθηματικό και διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου, ή αλλιώς στο δεξί του μέρος, και λειτουργούν στο υποσυνείδητο, χωρίς επεξηγήσεις και κατευθύνσεις για την ερμηνεία τους.

Οι ιστορίες δραματουργικά και επιστημονικά επεξεργασμένες από την παιδοψυχίατρο Βάλια Καράγιωργα στοχεύουν, μέσα από σύμβολα και μεταφορές, όπως ο γίγαντας που νικήθηκε, το λουλούδι που δεν άνθιζε, η μαριονέτα που θύμωνε και άλλα, να βοηθήσουν τους ακροατές να αντιληφθούν με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα της ζωής, χωρίς να δεσμεύονται από βιώματα του παρελθόντος τους. Έτσι η κάθε ιστορία λειτουργεί εντελώς διαφορετικά για τον κάθε θεατή και βαθιά προσωπικά.Επιπλέον, μέσω του θεάτρου, γονείς και παιδιά αποκτούν μια βεντάλια από διαφορετικές οπτικές για τις μικρές ή τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής, που κάποιες φορές φαντάζουν αδιέξοδες.

Ενώ η αγαπημένη ηθοποιός υποδύεται όλους τους ρόλους των ιστοριών, παράλληλα, ο διακεκριμένος τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης ερμηνεύει κομμάτια κλασικής μουσικής, ζωντανά επί σκηνής, καθώς η θεραπευτική δύναμη της κλασικής μουσικής και η επίδρασή της στην νευροπλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει ερευνηθεί εκτεταμένα,ενώ εδώ στοχεύει και στη μουσική εκπαίδευση και στην αισθητική συγκίνηση των θεατών. 

Το θέατρο, η μουσική και η ψυχοθεραπεία συνδέονται αρμονικά στην παράσταση Τα Κλειδιά και γίνονται η εμπειρία για μια συνειδητή ζωή, όπου όλα είναι δυνατά!

Ταυτότητα της παράστασης

Ιδέα -Eρμηνεία: Νάντια Κοντογεώργη

Μουσική επιμέλεια και ερμηνεία: Αλέξανδρος Μποτίνης, τσέλο

Σκηνοθεσία: Στέφανος Δρουσιώτης – Νάντια Κοντογεώργη

Μετάφραση- Δραματουργική επεξεργασία- Επιστημονική επιμέλεια : ΒάλιαΚαράγιωργα, MD

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Συγγραφέαςπρωτότυπουκειμένου “TherapeuticStoriesthatTeachandHeal :NancyDavis, Ph.D.

Διάρκεια: 70’

Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, 231 026 2051

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2 παραστάσεις

 11:00 πμ & 13.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων :
Α’ Ζώνη: 15€

Β’ Ζώνη: 12 €

Εξώστης – Θεωρείο 10 €

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου & more.com

https://www.more.com/theater/ta-kleidia-gia-mia-dynati-zoi-thessaloniki/