TOP

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ/ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙ – ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

“Κάποιος να με προσέχει”

(Someone who’ll watch over me)

Frank McGuinness

Νέες παραστάσεις 12-14 Μαΐου 2023

θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, το συναρπαστικό έργο του Frank McGuinness Κάποιος να με προσέχει (Someone wholl watch over me), επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, από 12 έως 14 Μαΐου 2023, σε παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία και σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Ερμηνεύουν ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Δημήτρης Μάριζας και ο Πήτερ Ράντλ.

Το έργο, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

Το Κάποιος να με προσέχει διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές. Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό (Αντίνοος Αλμπάνης) και τον Αμερικανό (Πήτερ Ραντλ) στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο (Δημήτρης Μάριζας). Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

«Θέλω το έργο μου να μιλήσει για το πώς τα ανθρώπινα όντα αντέχουν κάτω από φριχτές συνθήκες», λέει ο Φρανκ Μακγκίνες στο πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στο Λονδίνο. «Αν και αληθινά τραυματικές και απειλητικές για τη ζωή τους, οι συνθήκες αυτές μπορούν να γίνουν κατανοητές ως προς τη φύση του κτήνους… Ήθελα να είναι ένα έργο για το ‘εδώ και τώρα’ αυτών των τριών ανθρώπων, για το πώς επιβιώνουν, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής τους. Μια πολύ βαθειά αγάπη εξελίσσεται ανάμεσα στους τρεις άντρες. Μια αγάπη που δεν τους τρομάζει και δεν θέλουν να την αποφύγουν. Καθώς είναι καρφωμένοι στο πάτωμα και φυλακισμένοι, η εξάρτηση μεταξύ τους εντείνεται και η απώλεια του ενός θα γίνει απόλυτα τρομαχτική για τον άλλον.»

Μια ιστορία για τον φόβο και την ταυτότητα, που διαλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.

Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Συντελεστές

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας

Ερμηνεία:

Αντίνοος Αλμπάνης

Δημήτρης Μάριζας

Πήτερ Ραντλ

Teaser >>

Πληροφορίες

www.avlaiatheater.gr

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, 21:00

Σάββατο 13 Μαΐου 2023, 18:00 & 21:00

Κυριακή 14 Μαΐου 2023, 18:00 & 21:00

Εισιτήρια:18€ κανονικό, 16€ φοιτητικό, ανέργων

Διάρκεια: 100 λεπτά

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices >>

Κριτικές

Το «ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙ», του Frank McGuinness, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, στο «Σύγχρονο θέατρο», αποτελεί μια υπέροχη θεατρική εμπειρία, που δε διαψεύδει τις προθέσεις της. Τιμά τον άνθρωπο, τιμά το «εμείς», τιμά το «μαζί».

Ντίνα Καρρά, Onlytheater.gr

“Έχοντας το ίδιο το έργο ως δυνατό χαρτί στα χέρια της, η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει ωραία μεταχείριση, αναδεικνύοντας τη δυναμική του…

Αυτονόητα, στηρίζεται και στις ωραίες ερμηνείες του Αντίνοου Αλμπάνη (Έντουαρντ), του Πίτερ Ραντλ (Άνταμ) και του Δημήτρη Μάριζα (Μάικλ), που ενσαρκώνουν με ενσυναίσθηση και πάθος τους ρόλους τους”.

Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα

“Μία αξιόλογη στο σύνολό της παράσταση από την Αθανασία Καραγιαννοπούλου και ένα εξαιρετικά ανθρώπινο έργο -που περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία”.

Γεωργία Οικονόμου, news247.gr

“Η παράσταση «Κάποιος να με προσέχει» σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου είναι μία παράσταση- ύμνος στην αγάπη, τη φιλία, την ελπίδα, τις ψυχικές αντοχές, που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ατμοσφαιρική, συναρπαστική. Και είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες παραστάσεις όχι μόνο της φετινής θεατρικής σεζόν αλλά μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουμε παρακολουθήσει γενικότερα. Σας την προτείνω χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Μην την χάσετε!”

Λουκία Μητσάκου, theaterproject365.gr

«Η σκηνή – και δεν σποϊλάρουμε, πιστέψτε με – κατά την οποία οι τρεις τους τραγουδάνε πάνω στο “Don’t Stop Me Now” των Queen είναι κορυφαία και νομίζω ότι θα τη θυμάμαι τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια! Ένας πανέξυπνος τρόπος να δεθεί το έργο με μία μελωδική πνοή. Μία κινηματογραφική οψιόν, που θεωρώ ότι πρέπει να έχει αγαπηθεί από όλους εκείνους που έχουν δει την παράσταση. Στο θέμα της μουσικής επιμέλειας θα πρέπει να εξάρουμε τη σκηνοθέτιδα – η ίδια έκανε και τη μετάφραση. Η κυρία Αθανασία Καραγιαννοπούλου φρόντισε και για το μπάσιμο των τραγουδιών, με κορυφαία ίσως την επιλογή της απίστευτης διασκευής της Georgiana στο “Gangsta’s Paradise”. Μοναδική ατμόσφαιρα.»

Κώστας Κούλης, keysmash.gr

«Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου συγκέντρωσε ένα πολύ ικανό καστ ερμηνευτών. Ο Πήτερ Ραντλ έχει δυναμική παρουσία, ως ο εθνικιστής Αμερικανός και τα μάτια του γίνονται γυάλινα, καθώς βυθίζεται στην τρέλα. Ο Έντουαρντ του Αντίνοου Αλμπάνη είναι χοντροκομμένος, σκληρός, ενίοτε χιουμορίστας, γεγονός που κάνει τις πιο ευάλωτες στιγμές του ιδιαίτερα απολαυστικές. Ο Δημήτρης Μάριζας εμφανίζει άψογο κωμικοτραγικό συγχρονισμό, ως ο ευρυμαθής ακαδημαϊκός , ο οποίος κατακτά το κέντρο αυτού του περίπλοκου χαρακτήρα.»

Παύλος Λεμοντζής, cityportal.gr

«Μια ιστορία που καταλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια τραυματική ταλαιπωρία. Το έργο έχει μία διαχρονική χροιά. Ζούμε στην εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς. Και βλέπουμε πως τα ανείπωτα, γίνονται όσα έχει ανάγκη να πει η ίδια η καρδιά!»

Θάνος Ξάνθος, polismagazino.gr

Γιάννης Δαλάκας

Γραφείο Τύπου /Επικοινωνία

Κ  697 870 3621

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

T      2310 230013

W       www.avlaiatheater.gr/

in      |         fb      |         yt