TOP

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΘΙΛΙΑΣ ΣΒΑΡΝΑ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΜΩΝΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πρεμιέρα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

Για λίγες μόνο παραστάσεις

στο Altera Pars

Δυο λόγια για το έργο:

“Our Basement” είναι  το πρώτο θεατρικό έργο της Μαρθίλιας Σβάρνα στα Αγγλικά.  Κατά την ολοκλήρωση των σπουδών της, στο Lee Strasberg Theatre and Film Institute, είχε  την ευκαιρία να ανεβάσει αυτό το έργο, στο The Marilyn Monroe Theatre του Hollywood, σε σκηνοθεσία Sharon Angela (δια βίου μέλος στο παγκοσμίου φήμης Actors Studio), και το  οποίο έτυχε μεγάλης και θερμής αποδοχής.

Το θεατρικό έργο “Our Basement” θέτει ζητήματα, γνωστά  όπως τη μοναξιά, την ανάγκη για δημιουργία, για έρωτα, αλλά και το όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο, με ιδανικά και αξίες! Όμως τις περισσότερες φορές μια πραγματικότητα μας ξυπνάει άλλες ανάγκες, όπως της επιβίωσης και επιστροφή στις ρίζες μας…..

Το έργο μεταφράστηκε με τίτλο «Το Σημείο Τομής» και παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Υπόθεση  “ Το Σημείο Τομής»

Δύο νέοι καλλιτέχνες στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Νέα Υόρκη αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και ονειρεύονται έναν ιδανικό κόσμο.

Η Κάρολ μετανάστρια από την Αγγλία αναζητά το αμερικάνικο όνειρο, η στενή  φιλία της με τον Μπράιαν σηματοδοτεί μια νέα ζωή, για εκείνη και το φίλο της.

 Μέσα σε ένα υπόγειο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, οι δύο ζωγράφοι δημιουργούν, επαναστατούν, εξιδανικεύουν όνειρα και καταστάσεις… ώσπου οι απρόοπτες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής ανατρέπουν τα σχέδια τους, και τα όνειρα τους ….

Σημείωμα της συγγραφέως

«Ξεκίνησα να γράφω αυτό το έργο λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στη σχολή Lee Strasberg. Επηρεασμένη από την φύση του Method Acting που διδάχτηκα εκεί, αποφάσισα να γράψω ένα νατουραλιστικό κείμενο, σχεδόν κινηματογραφικό, το οποίο μέσα του περικλείει πολλά θέματα που με απασχολούσαν και βίωνα η ίδια εκείνη την περίοδο. Όπως για παράδειγμα η μοναξιά, η απόσταση από οτιδήποτε δικό μου, το βάρος των προσδοκιών του κόσμου…
Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται το ‘60 και το ‘70 είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των μουσικών προτιμήσεων μου και της ρομαντικής διάθεσης  της «εποχής χωρίς ιντερνετ», και χωρίς όλα τα μέσα της δικής μου εποχής. Δεν γράφτηκε για πολιτικούς λόγους, ούτε γιατί δεν ήθελα να «ακουμπήσω» τη σημερινή εποχή. Ίσα ίσα, κάνω έναν παραλληλισμό των εποχών και τον «προβλημάτων», τα οποία, απ´ ότι φαίνεται, είναι ακόμα τα ίδια με τότε.
Στην ελληνική εκδοχή του έργου, η διαχρονικότητα όλων αυτών των καταστάσεων παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονα, χάρη στη σκηνοθεσία του Γιώργου Σίμωνα. Αλλάζοντας το ύφος του έργου από νατουραλιστικό σε υπερρεαλιστικό, τοποθετεί την ιστορία  των δυο ηρώων, σε έναν χωροχρόνο ο οποίος ναι μεν είναι ντυμένος με την αισθητική του 1960, αλλά παραμένει αόριστος ως προς όλα τα υπόλοιπα. Γιατί τελικά, είναι μια ιστορία δυο ανθρώπων η οποία θα μπορούσε να έχει συμβεί οποτεδήποτε.»

Μαρθίλια Σβάρνα

Συντελεστές:

Κείμενο : Μαρθίλα Σβάρνα

Σκηνοθεσία :  Γιώργος Σίμωνας

Σκηνικά Κοστούμια : Δάφνη Πανοτοπούλου

Φωτισμοί : Τάκης Ποδαρόπουλος

Μουσική επιμέλεια Γιώργος Σίμωνας

Βοηθός Σκηνοθέτη : Μαριέλλα  Παναγιώτου

Φωτογραφίες Αφίσας : Μαρία Μπελεγρίνη

Κατασκευή Σκηνικών: Sickmyduck lab

Αφίσα : Μάριος Γαμπιεράκης

Πρεμιέρα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

Ερμηνεύουν Μαρθίλια Σβάρνα, Λάμπρος Κωνσταντέας.

Ευχαριστούμε πολύ τα group  Acid Baby Jesus για την παραχώρηση της μουσικής  του «Lovehasleftmyhousetoday», και τους TheBonnieNettlesγια το «Rave on Love me».

Τιμές εισιτηρίων γενική είσοδος 12 ευρώ

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00  στο Altera Pars.

Φοιτητικό / μειωμένο / ΑΜΕΑ/ 8 ευρώ

Διάρκεια έργου 80’

Altera Pars /  Μεγ. Αλεξάνδρου 123 Αθήνα, Κεραμεικός/ τηλ 210 3410011

Πληροφορίες :

Σταθμός Μετρό Κεραμεικός

Χορηγοί επικοινωνίας

Athens Voice 102,5

Monopoli.gr

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.gr

All4fun.gr

Boemradio.gr

Passiontheater.gr

Independent.gr

Theater stage.gr

Full-time.gr

Η Μαρθίλια Σβάρνα γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα ήταν αυτά του μπαλέτου και του κλασικού πιάνου τα οποία, μετέπειτα την οδήγησαν στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Performing Arts & Musical Theatre.

Εκεί εργάστηκε ως περφόρμερ και καθηγήτρια Musical Theatre για παιδιά και επιστρέφοντας στην Αθήνα για ένα διάστημα μετά την αποφοίτηση της, εργάστηκε ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθετη σε διάφορες παραστάσεις. (ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, Το Γράμμα μιας Άγνωστης κ.α.)

Παράλληλα, ως τραγουδοποιός, έκανε live εμφανίσεις με την μπάντα της και το προσωπικό της project “Marthilia Svarna” (sixDOGS, ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, Ρομάντσο, Boiler κ.α.) ενώ το φθινόπωρο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της μουσικό EP στο Spotify και στο iTunes.

Το Σεπτέμβρη του 2017 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Λος Άντζελες της Καλιφορνια στη σχολή Lee Strasberg Theatre and Film Institute, με εξειδίκευση στο Method Acting.

Εκείνο το διάστημα, πέρα από το ότι ερμήνευσε ρόλους σε παραστάσεις  όπως (People Places and Things, Danny and the deep blue sea, A letter to…, Red light winter κ.α.) έγραψε και το πρώτο της θεατρικό έργο στα Αγγλικά, με τίτλο “our Basement”. Κατά την ολοκλήρωση των σπουδών της, είχε μάλιστα την ευκαιρία να ανεβάσει αυτό το έργο, στο The Marilyn Monroe Theatre του Hollywood, σε σκηνοθεσία Sharon Angela (δια βίου μέλος στο παγκοσμίου φήμης Actors Studio)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΑΣ

    Γεννημένος  το  1994 στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2017) και επί πτυχίω φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Έχει κάνει μαθήματα κλασσικής κιθάρας (με την Ε. Σκάρκου) και Θεατρικού Τραγουδιού( με τη Μ. Θεοδωράκη) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κίνησης και υποκριτικής με τη Χαρά Κότσαλη και τη Μαρία Κεχαγιόγλου αντίστοιχα.

  Ξεκίνησε να συμμετέχει σε παραστάσεις όντας ακόμα στη σχολή [2016 «Αντιγόνη», του Ζαν Ανούιγ. Σκην. Ελένης ευθυμίου-Φεστιβάλ Αθηνών] . Το 2017 με ολόκληρο το έτος της δραματικής σχολής  ταξίδεψαν σε Βουλγαρία και Ρωσία (με τη πτυχιακή τους παράσταση “Αγαμέμνων” –σκην. Δημήτρη Ήμελλου) οπού και απέσπασαν βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου, καταλήγοντας το ταξίδι αυτό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεατρου(2018). Έχει συνεργαστεί  με το Θ.Ο.Κ(2018) στις «Φυλές» σκην. Αθηνάς Κάσιου , το Φωκά Ευαγγγελινό στα πλαίσια του Nostos festival(2018), το Εθνικό Θέατρο (2018-19 ) στο έργο «ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός» σκην. Σοφίας Βγενοπούλου και το Δημήτρη Λιγνάδη (2019 ) στα « Μαθήματα πολέμου ΙΙ. Έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές η πιο πρόσφατη εκ των οποίων( «Γιος»-σκην. Κωστας Τατάρογλου) θα ξεκινήσει  το ταξίδι της  στο Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες πρεμιέρας το φθινόπωρο του 2019.