TOP

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Από την αρχαιότητα έως σήμερα

Συγγραφείς: Γιώργος Μαυροφρύδης, Γιώργος Σπέης

Εικονογράφηση: Αρτέον

Σελίδες: 104

Μαλακό Εξώφυλλο

ISBN: 978-618-5517-14-4

Διάσταση: 17 x 24 εκ.

Kατηγορία: Μελέτη

       Η άσκηση της μελισσοκομίας στην Κέα χάνεται στα βάθη του χρόνου, αφού ο προ-ολύμπιος θεός της βλάστησης Αρισταίος φέρεται να δίδαξε τη μελισσοκομία στους ανθρώπους σε αυτό το νησί. Η  μελισσοκομία πάντοτε ήταν σημαντική για τη ζωή των ανθρώπων.

Τα δύο κύρια μελισσοκομικά προϊόντα, το μέλι και το κερί είχαν εδώ και χιλιετίες σημαντική χρήση στην καθημερινή ζωή. Κι όσο κι αν οι εποχές άλλαξαν εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι σημαντικά.

Πώς όμως η μελισσοκομία εξελίχθηκε στο διάβα των αιώνων; Ποια είναι τα είδη των κυψελών, ποιες τεχνικές και ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι για να τις τρυγήσουν; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που το ανά χείρας βιβλίο δίνει απαντήσεις.

Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τους μελισσοκόμους που θέλουν να ενημερωθούν για το παρελθόν και την εξέλιξη της τέχνης τους, γνωρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτισμική τεχνολογία, αρχαιολογία και εθνογραφία της μελισσοκομίας. Μια έκδοση για τους Τζιώτες και επισκέπτες της Κέας που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία μίας ιδιαιτέρως σημαντικής για το νησί δραστηριότητας, η οποία το ανέδειξε στην αρχαιότητα και συνεχίζει να το αναδεικνύει έως σήμερα.

Με την υποστήριξη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ-ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΑΣ

Λίγα λόγια για τους Συγγραφείς

Ο Γιώργος Μαυροφρύδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε αρχαιολογία (MA) και οικονομικά. Εδώ και δύο δεκαετίες ασχολείται με ζητήματα που άπτονται της αρχαιολογίας, εθνογραφίας και ιστορίας της μελισσοκομίας. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία και έχει συν-επιμεληθεί επιστημονικώς δύο συλλογικούς τόμους. Τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί είναι: «Η ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία και η συμβολή της στις διεθνείς εξελίξεις» (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών 2019) και «Τα ελληνικά μελισσοκόφινα» (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών 2021, Εκδόσεις Ειρήνη Παππά-Μελισσοκομική Επιθεώρηση 2022). Κατόπιν χορηγίας του Eva Crane Trust, η μελέτη του υπό τον τίτλο  «Beekeeping with Woven Hives in Greece through the Ages» θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2023 σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες (Northern Bee Books). Η ποιητική του συλλογή «Ατάσθαλο θρόισμα» (Bookstars-Γιωγγαράς 2015, Β΄ έκδ. 2016) κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο «Γιώργος Κοντζιώτης».

Ο Γιώργος Σπέης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έχει περάσει τη ζωή του ανάμεσα στην πληροφορική (για βιοπορισμό) και την εθνογραφία. Έχει κάνει εθνογραφική έρευνα ανά την Ελλάδα, έχει συλλέξει αντικείμενα και συγγράψει διάφορα άρθρα με θέμα τον υλικό πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αρκετά βιβλία, όπως«Τα ορυχεία της Κέας» (Αρτέον 2021),  «Ανεμόμυλοι του τόπου μας» (Αρτέον 2018), «Οι Σιφνιοί της Άνδρου» (Καΐριος Βιβλιοθήκη 2009), «Ένα λιοτρίβι στην Αλόννησο» (Κέδρος 2005), «Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες» (Κέδρος 2005), «Ένας νερόμυλος στην Τζια (Κέδρος 2004), κ.ά.  Έχει τιμηθεί με βραβείο από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ενεργό μέλος της The International Molinological Society (TIMS).

ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική

https://www.e-arteon.gr/vivlia/meletes/item/574-melissokomia-keas