TOP

«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ – 120 ΚΑΡΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Νέο δίγλωσσο λεύκωμα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία και τους «Αυτόπτες Μάρτυρες»

«Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες – 120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων»

Εκατόν είκοσι (120) φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, στις οποίες απεικονίζονται άγνωστες πτυχές και στιγμές της καθημερινότητας της πόλης, από τους «Αυτόπτες Μάρτυρες», τέσσερις καταξιωμένους δημοσιογράφους, περιλαμβάνει το νέο δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά)βιβλίο – λεύκωμα που κυκλοφόρησε από τον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες» και υπότιτλο «120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων». Ένα μοναδικό συλλογικό έργο των δημοσιογράφων Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρου Θεοδωρακίδη, Χρήστου Καραγιαννόπουλου και Γιάννη Κεσσόπουλου.

Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σύντομα κείμενα που έγραψαν αποκλειστικά για κάθε ένα καρέ σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Η έκδοση συμπληρώνεται με σύντομο ιστορικό σημείωμα και χρονολογικό πίνακα από την Ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. έως το 2006, του αείμνηστου Απόστολου Βακαλόπουλου, και ενημερώθηκε από το 2007 μέχρι σήμερα από τη συντακτική ομάδα του εκδοτικού οργανισμού.

Ογδόντα τέσσερις (84) εκ των φωτογραφιών, που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, εκτέθηκαν στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τον γενικό τίτλο «Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης.

«Ο εκδοτικός μας οργανισμός, έχοντας μεγάλη παράδοση και εμπειρία στην έκδοση ιστορικών βιβλίων, προχώρησε στην έκδοση του παρόντος δίγλωσσου λευκώματος τεσσάρων αξιόλογων δημοσιογράφων, προσφέροντας ένα ακόμη σημαντικό έργο στη βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης», όπως τονίζει ο εκδότης κ. Αντώνης Μαλλιάρης, στο εισαγωγικό του σημείωμα.

«Αυτό το λεύκωμα είναι μια μαρτυρία για την πόλη. Μαρτυρά «τα χίλια πρόσωπα» της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τεκμήριο για τον ιστορικό του μέλλοντος και ταυτόχρονα ξυπνάει σε

                                                              ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε. ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΠΟΛΥΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΕΔΡΑ: ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ 39, 546 22 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 2310/ 277113 Α.Φ.Μ. 094098115, ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.Μ.Η.: 038272305000  
MALLIARIS-PAEDIA S.A. PUBLISHING HOUSE-BOOKSTORES MAIN OFFICE: DIM. GOUNARI 39, 54622 THESSALONIKI, GREECE, TEL. 2310 277113 V.A.T. No 094098115 http://www.malliaris.gr      e-mail: [email protected]

κάθε αναγνώστη την επιθυμία να ανακαλύψει ξανά και ξανά τη Θεσσαλονίκη», όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, προλογίζοντας το λεύκωμα.

«Οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημοσιογράφων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους πρωτοεκτέθηκαν τον Ιανουάριο 2021 στη Chalkos Gallery, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό μια ιδιαίτερη ματιά στη Θεσσαλονίκη. Η ιδιαιτερότητα συνίσταται στο γεγονός ότι η ματιά δεν είναι εκείνη του επιτηδευμένου φωτογράφου ή του καλλιτέχνη, αλλά εκείνη του απλού περιπατητή, κατοίκου ή επισκέπτη. Είναι η ματιά του καθημερινού ανθρώπου, ο οποίος βγαίνει βόλτα στην πόλη του ή για να κάνει τις δουλειές του και «καδράρει» οτιδήποτε του προξενεί εντύπωση. Είναι η ματιά του ταξιδιώτη – εφήμερου επισκέπτη που προσπαθεί να μαζέψει αναμνήσεις για μια ζωή από τη Θεσσαλονίκη», όπως υπογραμμίζει στον δικό του πρόλογο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Προλογίζουν ακόμη οι: Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, Κώστας Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι το 30% των εσόδων από την πώληση του λευκώματος θα διατεθεί σε μορφή χορηγίας στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Διεύθυνση έκδοσης: Αντώνης Δ. Μαλλιάρης, Επιμέλεια: Φώτης Κουτσαμπάρης, Mετάφραση: Χριστίνα Γιαννακάκη, Σελιδοποίηση: Κυριάκος Μεγαλόπουλος, Διορθώσεις: Μαρία Σαντοριναίου, Eκτύπωση: Χρωμοτύπ, Φωτογραφία εξωφύλλου: Mike Rafail.

Διαστάσεις 30χ22, Σελ. 160

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες», δημοσιογράφοι Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Χρήστος  Καραγιαννόπουλος και Γιάννης Κεσσόπουλος, με τον εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη και τον δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη, που επιμελήθηκε την έκδοση.

Από αριστερά: Φώτης Κουτσαμπάρης, Μπάμπης Γιαννακίδης, Αντώνης Μαλλιάρης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Γιάννης Κεσσόπουλος, Χρήστος Καραγιαννόπουλος.