TOP

Κριτικη για τα βιβλια του Ψυχολογου και μαθηματικου Δημητρη Φλαμουρη

Κριτική:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Τα βιβλία του γνωστού ψυχολόγου και συγγραφέα, Δημήτρη Φλαμούρη «Ψυχο-λογικές σχέσεις» και «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα» τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή και iWrite αντίστοιχα, συνιστούν ευθύβολα βοηθήματα αυτογνωσίας και δη αυτο-βοήθειας, τα οποία μέσα από εμπνευσμένους διαλόγους και οξυδερκείς ιστορίες, μας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτοανακάλυψης. Ιστορίες για την ακρίβεια με φόντο τη Ρώμη, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία…μέχρι και τα νησιά Γκαλαπάγκος…για να ταξιδέψουμε μαζί τους, να ταυτιστούμε με τους προβληματισμούς των άλλων και να εντοπίσουμε τελικά τον ίδιο μας τον εαυτό!

Κάθε κεφάλαιο των βιβλίων συνιστά μια αυτοτελή ιστορία στην οποία δυο φίλοι ή φίλες συζητούν (συνήθως πίνοντας κρασί διότι και ο συγγραφέας διακατέχεται από ένα ιδιαίτερο πάθος με τον οίνο) τα προβλήματά τους. Στους διαλόγους – βασικό μήνυμα των οποίων είναι ότι γνώση είναι δύναμη- ο ένας από τους δυο διαλεγόμενους δίκην  ψυχολόγου προσφέρει μια βαθύτερη οπτική στα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία. Ως εκ τούτου, μέσα από λυτρωτικούς, έξυπνους και φαινομενικά καυστικούς διαλόγους μεταξύ φίλων, μέσα από καθημερινές συζητήσεις και προβληματισμούς που όλους μας έχουν κατά καιρούς απασχολήσει, οι συνομιλητές γεύονται τα νάματα μιας νέας λογικής, της Ψυχο- λογικής.

Τα βιβλία τα χαρακτηρίζει επομένως η σύζευξη της λογικής με την ψυχολογία και η δημιουργία έτσι μιας καινούριας λογικής, μιας Ψυχο-Λογικής, όπως την ονομάζει ο συγγραφέας, συνδυάζοντας αγαστώς τις ψυχολογικές θεωρίες με τη μαθητική λογική στην οποία έχει εντρυφήσει. Αυτό, βέβαια ίσως είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα των βιβλίων του. Το γεγονός δηλαδή ότι τα βιβλία του προσφέρουν μια πολύ πρακτική και δομημένη ματιά σε θέματα τόσο συντροφικά, αλλά και αυτογνωσιακά, καταφέρνοντας να βάλουν σε τάξη στο μυαλό μας, όλα όσα μας απασχολούν και συχνά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε. Σε αρκετά δε, σημεία κάνει αναφορές σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η Ψυχο-Λογική που αναπτύσσει, πέρα από πολύ αναλυτική είναι και ιδιαίτερα διεισδυτική.

Στόχος του είναι πιο συγκεκριμένα να κατανοήσουμε ότι κάθε μας πράξη και κάθε μας ενέργεια πηγάζει από το παρελθόν μας, από βιώματα της παιδικής μας ηλικίας. Στις χιλιάδες, άλλωστε ώρες που περνάμε με τη συντροφιά των κύριων φροντιστών μας και μέσω της αλληλεπίδρασης μαζί τους, δημιουργούμε τα μοντέλα μέσα στα οποία θα βασίσουμε μετά τις ενήλικες σχέσεις μας. Μέσα μάλιστα, από ποικίλα παραδείγματα που παρουσιάζονται στα βιβλία, το αξίωμα αυτό γίνεται απολύτως κατανοητό.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος να βρει τη δική του λύση σε κάθε κατάσταση που τον απασχολεί. Αλλάζοντας μάλιστα κριτήριο λογικής, ξαφνικά όλες οι πράξεις μας μπορούν να ιδωθούν μέσα από άλλο πρίσμα. Πολλές φορές για παράδειγμα μπορεί να μη μας αρέσει μια κατάσταση, αλλά μένουμε σε αυτήν και το χειρότερο, δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε. Γιατί; Διότι τη βαθυθέλουμε... Δεν υπάρχει έτσι, απολύτως τίποτα από όσα κάνουμε το οποίο δε θέλουμε, όπως μας τονίζει ο συγγραφέας. Το ζητούμενο, βέβαια αν επιθυμούμε να μας καταλάβουμε είναι να βρούμε για ποιον λόγο το θέλουμε. Η βασική διαφορά συνεχιζει ο συγγραφέας του θέλω με το βαθυθέλω είναι ότι το «θέλω» είναι προιόν σκέψης, αποτέλεσμα συνειδητής επεξεργασίας, είναι αυτό που έχουμε την εντύπωση πως μας ικανοποιεί. Τα «βαθυθέλω» μας από την άλλη, είναι οι ασυνείδητες οδηγίες μας, το λογισμικό του μυαλού μας, η βαθύτερη ορμή στην οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε, οι αυτοματισμοί μας, οι βαθιές καταγραφές μας οι οποίες συμβαίνουν στην περίοδο διάπλασης του εγκεφάλου μας και οι οποίες διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές της ζωής μας.

Ανακαλύπτοντας, εντούτοις, τα βαθυθέλω μας ανακαλύπτουμε τις βαθύτερες εσωτερικές μας καταγραφές, ανακαλύπτουμε την κινητήριο δύναμη πίσω από τις συμπεριφορές μας που μας κεντούν σαν βουκέντρα και έτσι αποκτούμε δύναμη και έλεγχο πάνω στη ζωή μας. Δίνουμε ακόμη μια στιβαρή γροθιά στην ψεύτικη προσωπικότητα για να αναδυθεί σαν αρτεσιανό φρέαρ η εσωτερική αλήθεια, το φως, η ουσιαστική γνωριμία με τον γνωστό- άγνωστο εαυτό μας, ενώ συγχρόνως η γνώση αυτή μας χαριτώνει με ένα λουτρό γνώσης που διώχνει τη σύγχυση και αυτοπροσδιορίζει ποιοι είμαστε, τι θελουμε και τι κάνουμε εντέλει για αυτό. Όλα είναι εξάλλου στο χέρι μας! Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε οτιδήποτε στη ζωή μας, φτάνει να το θέλουμε! Να το βαθυθέλουμε, για την ακρίβεια…

Πρόκειται για δύο το δίχως άλλο βαθυστόχαστα βιβλία τα οποία μας ωθούν να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και τελικά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τα όντως ελατήρια των πράξεών μας. Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας, με απλή, καθημερινή και απαλλαγμενή από στείρες επιτηδεύσεις γραφή, προσεγγίζει τα πιο κοινά προβλήματα της ζωής και τα ερμηνεύει με έναν τρόπο που σίγουρα οι περισσότεροι δεν είχαμε ως τώρα σκεφτεί. Ως εκ τούτου, μας παίρνει από το χέρι και μας βυθίζει με έναν πολύ γλυκό, βελούδινο και άμεσο τρόπο σε ένα πέλαγος αυτογνωσίας με σκοπό να ανακαλύψουμε τα ψυχο-λογικά μυστικά της ζωής που χρειαζόμαστε προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας.

Τα βιβλία του συγγραφέα «Ψυχο-λογικές σχέσεις» (2017) και Ψυχο- Λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα (2019) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή και iWrite αντίστοιχα.

Φλαμούρης  Δημήτρης

Ο Δηµήτρης Φλαµούρης γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Δράµα. Το 1996 αποφοίτησε από το Μαθηµατικό τµήµα του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, όπου απέκτησε µεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο πάνω στα χρηµατοοικονοµικά µαθηµατικά.
Εργάστηκε σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο µέχρι το 2009 και έπειτα σε εγχώρια χρηµατιστηριακή εταιρεία έως το 2015. Από το 2014 διδάσκει στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών.
Κάνοντας µια αποφασιστική αλλαγή πορείας, το 2016 αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας του University of East London, όπου ειδικεύτηκε στον τοµέα της Θετικής Ψυχολογίας. Πλέον, διοργανώνει βιωµατικά σεµινάρια, αρθρογραφεί και διατηρεί το δικό του blog (www.dimitrisflamouris.com), συνδυάζοντας το µαθηµατικό του υπόβαθρο µε τον χώρο της ψυχολογίας και της ευτυχίας. Παράλληλα, ασχολείται µε το κρασί και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 65 χώρες συλλέγοντας εµπειρίες από όλα τα µέρη του πλανήτη.

Κριτική:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.