TOP

“Τα σ’αγαπω πεθαινουν στην αγχονη”-παρουσιαση βιβλιουΟι εκδόσεις Grotesque σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου των Νατάσσα Καραμανλή και Χαρά Χρυσάφη με τίτλο «Τα σ’αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη» που τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος.
Το Σάββατο 7 Μαρτίου,ώρα 19:00, στο Πολεμικό Μουσείο -Θεσσαλονίκης (Γρ.Λαμπράκη 4).

Πρόκειται για ένα είδος που εκλείπει από τη λογοτεχνία και αφορά την ερωτική επιστολογραφία.
Τα κείμενα διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό και των πλούτο εικόνων από αλλοτινές εποχές.

Συντονίζει


Η Πέτρα Καρυώτη (Ραδιοφωνική παραγωγός του Love 106.5)
Για το βιβλίο θα μιλήσει

Βαγγέλης Τασιόπουλος
(Ποιητής, Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης)


Συμμετέχουν οι ηθοποιοί


Βαρβάρα Δουμανίδου (Ηθοποιός – σκηνοθέτις)
Νίκος Νικολάου
(Ηθοποιός –Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΘΒΕ)

***Μέρος των εσόδων του βιβλίου θα διατεθούν στο περιοδικό δρόμου Σχεδία που στηρίζει άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους συνανθρώπους μας.

    

Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη
                    Νατάσσα Καραμανλή – Χαρά Χρυσάφη

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του νέου βιβλίου των πολυβραβευμένων συγγραφέων Νατάσσα Καραμανλή και Χαρά Χρυσάφη με τίτλο «Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη».
Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Η επιστολογραφία ήταν παλαιότερα κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας. Στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων πρωταγωνιστούσε, καθώς οι κοινωνικές ή οι πραγματικές αποστάσεις την επέβαλλαν.
Η ερωτική αλληλογραφία αποτελούσε το καταφύγιο των εραστών, το καθαρτήριό τους, ακόμα και τον εξομολόγο τους.

Η συγκεκριμένη ερωτική επιστολογραφία αφορά σε δύο εντελώς ετερόκλιτα  όσο και δαιδαλώδη πρόσωπα. Από τη μια ο Τζέιμς, ένας εξέχων συγγραφέας με αστραφτερές περγαμηνές και από την άλλη η Σιμόν, μια νέα σουφραζέτα, παθιασμένη με την τέχνη της ζωής. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες ρέπουν ταυτόχρονα προς το σκοτάδι και το φως.
Ο αλαζόνας Τζέιμς αποτελεί την σταθερά της εποχής του, ενώ η Σιμόν μάχεται για την κατάλυση ενός κατεστημένου που βάλλεται κατά της ισότητας και της  ανεξαρτησίας, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και των «αξιών της».

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ


Αγαπημένη, βάλε το χέρι σου εκεί που κοιμάται ο χρόνος, τρύπωσε στη φωλιά του και ξύπνησέ τον. Σπρώξε τον, απείλησε, ζόρισέ τον, γρήγορα να κυλήσει, σε παρακαλώ. Όσο πιο αργά θα φεύγουν οι νύχτες δίχως τη μυρωδιά σου στο λαιμό μου, τόσο πιο βαθιά στη δυστυχία θα βυθίζομαι. Προσεύχομαι στο θεό σου να μας λυπηθεί και να καταλύσει τα σύνορα που μας κρατούν φυλακισμένους. Σ’ αγαπώ, Σιμόν. Μέχρι να τελειώσει ο χρόνος. 

Μη φοβάσαι, αγάπη μου. Θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η ιστορία μας θα ՚ναι ένα βιβλίο γεμάτο στιγμές. Σταματημένες στιγμές του χρόνου, ακριβώς εκεί που μαθαίνει η αγάπη το ρόλο της. Ακριβώς εκεί που ο έρωτας δεν έχει επίλογο, ούτε πρόλογο· μόνο κυρίως θέμα. Κι εσύ είσαι το κυριότερό μου θέμα. Μη φοβάσαι, μοίρα μου.
Είσαι μια ανεξίτηλη μελάνη που έχει ποτίσει κάθε χάρτινή μου φλέβα. Είσαι ένα σημείωμα, Τζέιμς, κι εγώ ο παραλήπτης του.
Είπαν για το βιβλίο

«Δεν ξέρω αν έχουν γραφτεί πολλά κείμενα για τον έρωτα με τόση λογοτεχνική μαεστρία. Σίγουρα αυτές οι επιστολές είναι ένα εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνικής γραφής»

Αλκυόνη Παπαδάκη,λογοτέχνιδα


«Η Νατάσσα Καραμανλή γράφει ως Τζέιμς και η Χαρά Χρυσάφη ως Σιμόν. Δύο ρόλοι, δύο φωνές, δύο συγγραφείς, ένα άρτιο αποτέλεσμα».

Διώνη Δημητριάδου, Κριτικός Βιβλίου


«Πρωτότυπο μοναδικό πόνημα. Διαβάστε το με βουλιμία, με ανυπομονησία, με χειροκρότημα, με σπαραγμό κρυφό, με χτυποκάρδι (ακόμα) φανερό».

Δρ. Κωνσταντίνος Β. Μπούρας, Ποιητής-Κριτικός

«Επιστολές, ψίθυροι που γιγαντώνονται μέσα από τις φλόγες ενός έρωτα τολμηρού, ενός έρωτα κινηματογραφικού και καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες οι ψίθυροι γίνονται κραυγές και σε στοιχειώνουν! Άλλωστε ο έρωτας είναι για τους

τρελούς. Amantes sunt amentes!»


Σοφία Καζαντζιάν, Ηθοποιός-Γλωσσολόγος


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Θεσσαλονικιά. Ολίγον θεατρική, ολίγον ποιήτρια, μα πάντα υποταγμένη στις λέξεις. Graduate Minor στο Ohio State University, in Element of  Theatre and Dramatic Literature.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.)  στη Θεατρική Αγωγή από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Συνεργασίες με τα περιοδικά  SOUL, Αλήθεια της Μακεδονίας, Upgrade και με το ηλεκτρονικό magazino Φυλλάδα (Fylada.gr).

Κείμενα της φιλοξενούνται στο maga.gr, enfo.gr., βιβλιο.net., logografis.gr, vivlionorizontes.com, σε λογοτεχνικά projects (25η ώρα,  γραμμόφωνο), στο Infobarrel, Hub pages, Spillwords και Letter Pile στα αγγλικά, καθώς και  στο προσωπικό της blog https://soufrazeta.com.

Αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Το Ράφι της Αγάπης», που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες για άτομα με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), του open think tank foundation «The Open Minds». Μέλος του National Association of Care & Health Support (NACAHS. U.K.)

Βιβλία

«Το καλοκαίρι στον φάρο»                                                                                                            «Τέσσερα λεπτά»-Μια ανθολογία flash fiction με αφορμή το ομώνυμο διαδικτυακό της  project.                                                                                                                                              «Το μπλουζ της Κυριακής»  &  «Ωτακουστής» (διπλό βιβλίο)

Συμμετοχές-Συλλογικά

«Τρόμος» με το διήγημα «Μην ανοίξεις το βιβλίο»
«Η ποίηση στις ράγες» e-book, Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου

«Χριστός γεννάται» με το διήγημα «Κόκκινοι σκούφοι»

       
         Βραβεύσεις

-Α΄ έπαινος Εφηβικού βιβλίου Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς  για το εφηβικό  μυθιστόρημα «Το καλοκαίρι στον φάρο»                                                             

-Α΄ βραβείο θεατρικού μονολόγου, όμιλος για την Unesco Τεχνών, Λόγου κι Επιστημών Ελλάδας για «Το μπλουζ της Κυριακής»

-Γ΄ βραβείο διηγήματος  για το «Μάρτυράς μου το φεγγάρι» στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Λογοτεχνικές πένες 2016»

-Α΄ έπαινος ποίησης από το σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» για το ποίημα «Καθρέφτης»

-Γ΄ βραβείο ποίησης στον ΣΤ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού για το ποίημα «Κατά τον δαίμονα εαυτού»

-Β’ βραβείο ποίησης του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης υπό την αιγίδα της Κοβενταρίου  Βιβλιοθήκης για το ποίημα «Στερνή μεταλαβιά η αλμύρα»

-Γ΄ βραβείο «Ασημένια Σελίδα»  συγγραφής θεατρικού έργου για το «Φιλί από ζάχαρη»

-Έπαινος στον πρώτο Διαγωνισμό Ποίησης της Alzheimer Ελλάς για το ποίημα «Πρόσωπο στην ομίχλη»

-Τιμητική διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του συλλογου Λόγου, Μουσικής και Τέχνης «Λίνος» για το ποίημα «Μάτια που τραγουδούν τα blues»


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑ ΧΡΥΣΑΦΗ

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΑΠΘ).

Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος
του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.

Κυκλοφορούν

«Ερωτικές Αντιφάσεις» εκδ. Ωρίωνας

Η θεατρική ομάδα «Αμέα και Μη» μετέφερε τις «Ερωτικές Αντιφάσεις» στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου.

«Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας

«Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά» εκδ. Ελκυστής

Συμμετοχές-Συλλογικά

«Στων Ιδεών την Πόλη» εκδ. Ωρίωνας

«Γιορτή Ποιητών» εκδ. Ωρίωνας

«Μονόλογοι» εκδ. τοβιβλίο

«Στα μονοπάτια των λέξεων» εκδ Ωρίωνας

«Ανθολόγιο ποιήσεως» εκδ. Όστρια

«Ποίηση στις ράγες Θεσσαλονίκη-Κατερίνη» e-book

«Χριστός Γεννάται» εκδ. Όστρια

«100+1 Κλειδιά της διπλανής πόρτας» εκδ. iTravelPoetry Publications


«Ιστορίες της άνοιξης» εκδ. Παράξενες Μέρες

Βραβεύσεις

-Βραβείο στον 30ο διαγωνισμό «Σικελιανά» για το βιβλίο «Ερωτικές Αντιφάσεις».

-Τιμητικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από την Δ.Ε.Ε.Λ στην 34η γιορτή ποιητών.

-1ο  βραβείο για το διήγημα «Το λιοντάρι του Θεού» στο διαγωνισμό της Writecraft.

-Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Είμαι ένα μικρό τραπέζι» από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες».

-Β’ έπαινος για το ποίημα «Έρωτας σε συντήρηση» στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2018 του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

-2ο βραβείο για το ποίημα «Μήτρα ελληνική» στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Ε.Π.Ο.Κ.

-Τιμητικός Έπαινος για το ποίημα «Απουσιολόγιο» στον 1ο Διαγωνισμό Ποίησης της Alzheimer Ελλάς.

-Βραβείο για το διήγημα «Η άνοιξη μέσα της» στον 4ο Διαγωνισμό Σύντομου Διηγήματος EYELANDS.

-Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Σημάδι των καιρών» στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του Συλλόγου Λόγου- Μουσικής-Τέχνης, Λίνος.