TOP

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΛΕΡΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ …ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ …ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Βασιλική Δελέρη είναι ζωγράφος και έχει τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δασκάλους τους Γιώργο Γκολφίνο, Γιώργο Διβάρη και Λάμπρο Ψυρράκη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα της εκτίθενται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

1)Ποια είναι η διαδικασία μέσα από την οποία φτάνετε στην επιτέλεση ενός έργου;

Ως δέκτης δονήσεων και κλυδωνισμών του κόσμου, τις καταγράφω με κώδικες εικαστικής γραφής, σε ρέουσες φόρμες και σύμβολα με ρευστά υλικά, όπως water colours και μελάνια, σε αγαπημένη επιφάνεια χειροποίητου χαρτιού ή μουσαμά. Κάθε έργο σε ασπρόμαυρη συμφωνία ή χρώμα διαδέχεται ως σκηνικό με πρωταγωνιστή τον προβληματισμένο άνθρωπο, καλώντας το θεατή σε προσωπική ανάγνωση.

2) Ποιες έννοιες είναι οι κυριότερες τις οποίες πραγματεύεστε στα έργα σας;

Την εικαστική μου προσέγγιση αφυπνίζουν οι ανατροπές και αντιφάσεις της επαναδιαπραγμάτευσης του κόσμου, της κοινωνίας, των ανθρώπων, της πραγματικότητας. Και βέβαια, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ως Γυναίκα, στο φυσικ,ό αλλά τον ρόλο της σε όλα τα πεδία.

3) Θεωρείτε την τέχνη μια πολιτική πράξη και αν ναι με τι προεκτάσεις;

Η τέχνη διαπραγματεύεται πολιτικά ζητήματα με τους δικούς της όρους, όμως διαφέρει από την πολιτική πράξη. Η τέχνη είναι πολιτισμός που επηρεάζει με διαφορετικούς τρόπους συνειδήσεις. Καθιστώντας την ενεργή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά διαφορετική από την οποιαδήποτε υπουργική απόφαση ή πράξη πολιτικών.

4) Είναι η Θεσσαλονίκη ένας νέος εικαστικός πυρήνας που γεννάει τέχνη, αλλά και θεατές ή ακόμη έχουμε σχετικά δρόμο προς αυτήν την επίτευξη;

Η Θεσσαλονίκη ως πολυπολιτισμικός χώρος είναι διαχρονικά, αυτονόητα πυρήνας τεχνών και πολιτισμού. Πάντα γεννάει δημιουργούς που αφυπνίζουν θεατές. Η δυσκολία θεωρώ πως εντοπίζεται στην προβολή και κοινοποίηση της τέχνης μας, πέρα από τα όρια της πόλης. Οι κρατικοί μηχανισμοί καλούνται να στηρίζουν την καλλιτεχνική παρουσία και προσπάθεια μιας τόσο μεγάλης κοινότητας εικαστικών, όπως της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας γενικά.

5) Ποιος είναι ο καλλιτεχνικός στόχος με τη συμμετοχή σας στην έκθεση mini solos;

Η Govedarou Art Gallery, ξεχωριστή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, με την εμπνευσμένη ιδέα της επιμελήτριας και ιδιοκτήτριας της γκαλερί Νατάσας Γκοβεδάρου, συμβάλλει στην εδραίωση σύγχρονων συνθηκών στις εκθέσεις, προτείνοντας συλλογική έκθεση πολλών και διαφορετικών εικαστικών. Πρόταση προσαρμοσμένη στις σύγχρονες οικονομικές ανάγκες, ως «συνεταιριστική έκθεση». Η συμμετοχή μου με τιμά ως καλλιτέχνη και πολίτη της πόλης, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της συλλογικής συμπόρευσης και σύμπραξης.

6) Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας στον χώρο των τεχνών;

Στα άμεσα σχέδιά μου περιλαμβάνεται μία ατομική έκθεση αρχές Απριλίου 2024 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην γκαλερί Kapa26artwork, με πιθανό τίτλο “STOP”, κινούμενη σε δύο άξονες, αυτών της κακοποίησης, βίας κατά των γυναικών και της παραπληροφόρησης. Ακολουθεί η συμμετοχή μου με τον ΣΚΕΤΒΕ, στην 7η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair, τον Μάιο του 2024, ενώ τέλη Ιουνίου του 2024, θα συμμετάσχω στην ετήσια έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ, στην Casa Bianca, με τίτλο «Η Γκουέρνικα της επικαιρότητας».

Ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Θεωρητικός & Ιστορικός της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και το πρώτο μεταπτυχιακό της στην Ψηφιακή Κουλτούρα & Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο Μεταπτυχιακο της Δίπλωμα στη Μουσειολογία & Διαχείριση Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τόσο η κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη, όσο και αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών σε αυτή και στο Νέο Μουσείο.