TOP

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Με την παρουσία μελών και φίλων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ-ΠΘ) πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η εκδήλωση-ομιλία του κ. Αλέξανδρου Τούρτα, αρχαιολόγου PhD, με θέμα την «Ενάλια πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα. Αντικείμενο και θέματα διαχείρισης».
Η εξέλιξη και τα εντυπωσιακά ευρήματα της υποβρύχιας αρχαιολογίας από τη μία και το ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς από την άλλη, διαμορφώνουν ένα ευρύ πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια διάφορες δυναμικές τάσεις για τη διαχείριση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Διεθνείς συνθήκες και συνέδρια αναζητούν μία κοινή προοπτική σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ σημειώνεται μια αξιόλογη προσπάθεια σε διάφορα σημεία του κόσμου από κρατικούς ή τοπικούς φορείς, ώστε να αξιοποιηθεί στην πράξη το υποβρύχιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ο τομέας αυτός της πολιτιστικής κληρονομιάς -παραδόξως- δεν είχε δεχθεί τη δέουσα προσοχή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αρχίζει σιγά σιγά το θέμα να συζητείται με αξιώσεις, καθώς έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξή του. Το πλήθος των ελληνικών ενάλιων αρχαιοτήτων και η βεβαιότητα για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μελλοντικών ανακαλύψεων, η καθαρότητα των ελληνικών νερών και η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τέλος, η πλούσια ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας, αποτελούν παράγοντες που επιβάλλουν την προσπάθεια προστασίας και αξιοποίησης του ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες η επιλογή αυτή δείχνει να έχει αξιόλογες δυνατότητες.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ κ. Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα ο κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα ο κ. Στέφανος Γωγάκος.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό για το πολύ ενδιαφέρον θέμα της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η εκδήλωση έκλεισε με το μοίρασμα της πίτας (βασιλοπιτάκια) με ευχές για υγεία, καλή και δημιουργική χρονιά στα μέλη και στο έργο του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ. Τυχερή της χρονιάς η κα Ελένη Οικονομίδου, στην οποία προσφέρθηκε η έκδοση «Ευάλωτη γη», ο επετειακός τόμος των 50 χρόνων της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου.